Thursday, January 22, 2015

Magnum Cafe @ IOI City Mall Putrajaya

salam semua..
14 Januari hari tu kan hari cuti untuk nogori 9 ni sempena Hari Keputeraan..yg aku mmg dalam mc baru lepas bukak tiub dari perut..so ajak en suami memenuhi kehendak anak eh anak tekak..nak pegi weekend mmg aku dah tau org ramai menggila..so pegi time org Putrajaya kerja la gamaknya..tp ramai jugak..patutnya mc duduk rumah tp aku berjalan..hehe, ok lagi daripada xde mc tapi berjalan x duduk ofis kan..oppssss!so gerak la kami dalam tghri lepas bagi Fayedh makan..en suami pulak maghrib ada urusan lain so pegi cepat2 x sempat nak round habis IOI tu..besar yer..

x lengah2  sampai je terus pegi Magnum Cafe..parking pon kebetulan kat floor yg sama dgn Magnum ni terus je nampak..sebelum masuk mcm biasa Fayedh nampak air pancut kat luar, mencanak die nak keluar..adehhh, mama lapa nih..dah setel pujuk die bawak masuk baru la pegi makan..

kalau korang nak makan sekerim batang tu saja xblh duduk dalam restaurant yer..kecuali ada nak makan2 lain, peraturan apakah itu?tapi xpelah, aku mmg nak ambik makan2 pon, mula2 pegi depan tu cakap nak makan2..budak tu kata kalau nak makan2 masuk ikut pintu luar, yg q tu untuk beli sekerim batang je..okayy!masuk ikut pintu luar tgk org ramai jugak tp dapat la seat hujung dan agak strategik dan selesa dan best untuk Fayedh..bagi buku menu terus pilih2..

nahh,,amik sekerim dalam menu je malas nak pilih sbb q panjang..rasa mmg sedap yer,,kalau nak tau aku kalau beli magnum x penah nye yg habis..muak nak mamppp...tp yg ni sgt bestttt, x manis sgt, x muak sgt plus topping kekacang dan dried fruit adalah terbest!Fayedh aku x penah bagi selalu sekerim nih..bila bagi magnum ni die makan sikit je..tokojut den, x suka sekerim ke kau ni nak??bagusnye
ni chicken wing apa tah nama die..rasa so so..mcm aku masak kicap je rasa die..Fayedh makan ni suka, byk mintak..
ni spicy crab spageti..nampak portion macam sikit, tp dalammm so byk la..aku kongsi je dgn en suami..rasa best pedas!
pasal harga ok la aku rasa..menu yg paling mahal pon dalam rm50++..tp menu makan die x berapa nak byk sgt..ok la, tu je, gambar lain x kuasa nak ambik..Fayedh ronda2 dalam tu main dgn abam waiter..sbb pkl 2 lebih tu org dah kurang, masuk ofis lettew kakak2 nih..lepas makan mcm biasa Fayedh memerut...setelkan semua terus jalan2 carik baju bajan..
beli baju bajan budak kecik ni ha..topi tu x nak tanggal yer,,berjalan sampai menutup muka round 1 kedai..
round2 x habis dalam pkl 5 cmtu cabut balik dah..tu je semata2 nak makan..ingt nak makan dip n dip terus tp tekak x blh terima dah manis2..mgkin next time..ok la tu je..babai

Wednesday, January 21, 2015

Our 4th Wedding Anniversary Short Trip | Penang Day 3

salam semua..sebelum byk kerja lain datang baik aku habiskan cerita basi ni..hari ketiga hari terakhir kami kat Penang..flight kami pkl 7 lebih mlm..so boleh la rileks2 x yah kelam kabut sgt..pagi mcm biasa bfast dulu, pastu jalan2 kat pool lagi..tapi x mandi dah la..sbb brg2 dah packing..mls nak punggah2 baju basah lagi dah..cukup la tu kan..
pagi di Hard Rock Hotel Penang
lepas jalan2 kat pool ingat nak pegi kids rock punye tempat mainan..tapi bukak pukul 11 pagi kot..so x sempat la..naik bilik lepak2 tidokan si Fayedh lagi..die bangun tu dalam 12.30 kitorang check out..

bos nak tunggu check out
jom balik..lebam2 kepala kau tu ha..lasak nau nau
setel urusan check out diorang datang ambik beg bawak turun..


port wajib jugak ni..ehh kenapa mama dukung kau time ni?nmpk gemuk pulak..ehh ke mmg gemuk?haha
bertiga
bye MJ
gerak balik tu plan mmg nak singgah beli jeruk n makan tengahari..plan asal nak makan tengahari kat kapitan pastu x jadi sbb nak ulang lagi makan kat hameediyah..hahaha..pegi beli jeruk dulu, maaf xde gambar..beli cepat2 masuk kereta susun dalam luggage cantek2..pastu risau ehh x over kilo ke ni??mcm berat je..xpela sbb naik mas fikir masa tu..redah jela..dah setel susun jeruk pegi menale pulak kat hameediyah..nasib kami selalu baik bila datang time org x ramai..masa dah sudah makan bila turun bawah nahhhhhhhh beratoq org..kitorang siap tapau murtabak lagi utk bawak balik..4 keping yer..adoiii,,beg dah la berat..bertambah2 lagi..

setel makan apa sume dalam pkl 3..cakap dgn en suami xde tempat lagi nak pergi, terus jela ke airport..risau jgk kot2 jem ke kan..tp singgah masjid dulu utk solat jamak..Fayedh tido dalam kereta sampai kat airport..sampai airport dalam pukul 5 cmtu..deal dgn org kereta sewa ni tunggu kat gate mana2..sementara tggu die dtg lepak kat oldtown dulu,,makan lagiiiiiii..budak kecik tu la..time org makan die x nak makan pulak..mogokk sampai bungkus nasik tu..dah bgn tido lapau la..eiiii,,,kecik besau kecik besau je mama nengok kau nih...

setel urusan kereta kitorang terus check in luggage apa semua..fligh pkl 7 lebih,,tu time Fayedh makan malam tau,,aku risau die lapa ke apa..daripada x buat apa2, pegi pulak KFC beli nuget pastu x nak makan..haihhhh,,bukak pulak bungkusan nasik bagi die makan..nasib die nak makan..lepas pada tu terus je masuk tunggu flight..dalam 6 lebih..bila gate bukak je aku dah bau semacam..halamakkkk ko membuang ke Fayedh????nasib baik gate kitorang tu berdepan je dgn toilet..berkejar tukar pampers pulak..org dah q panjang dah masa tu..sabau jela aku,,nasib baik die x memerut dalam flight..kalau x mau semua pengsan bau gas ammonia die..kahkahkah..cepat2 tukar terus q..lepas business class masuk aku terus pegi line sebelah lagi, sbb aku nmpk byk yg bawak baby dgn stroller kat situ..terus je org tu bagi masuk..phewww lega x yah q panjang..

bye bye Penang
konon dalam flight nak bagi Fayedh tido la..dah standby susu semua, mmg x yer die nak tido..sampai dah nak mendarat baru lelap kau2..flight balik flight lama so xde tv..mmg meroyan jugak anak aku tu nak turun berjalan2..flight pulak penuh org..kau ingt ini rumah???duduk je diam2..suruh tdo x mau tido..dah sampai tu satu keje nak menggendong die,,dah la jauh menapak..bertukar2 baton aku dgn en suami mendukung die..dah setel ambik beg semua tunggu adik ipar datang ambik terus zassss balik..Fayedh tido lagi,sampai sendayan lap2 kan je badan die tukar baju, x sedar diri yer..pastu aku balik senawang pon die x sedar diri, tido sampai pagi besok..terbaik la kau Fayedh..penat nau tu round airport Penang..hehe

so sekian la cerita percutian kami di Penang..hanya menghabiskan masa di hotel saja..mmg betul2 spend time dgn anak..planning tahun ni pon byk start February ni..tp dalam negeri je..jumpa lagi

Tuesday, January 20, 2015

Our 4th Wedding Anniversary Short Trip | Penang Day 2

salam semua...
alhamdulillah dah kembali sihat dan bertugas..lepas je update entry yg lepas aku admitted balik utk bukak tiub..katanya day care tapi dah doctor suggest bius separuh x jadi bius penuh makanya lama la tempoh  berkebas2 tu..langsung la die kata duduk je semalam..pastu doc bagi mc seminggu lagi..tu yg syokk duduk rumah..hari ni aku sambung la hari kedua di penang..mak aii dalam sejarah aku rasa cerita percutian x habis dalam tempoh masa yg lama..selalu paling lama pon  2 minggu...x suka buat tangguh2 nih..

so hari kedua apa aktiviti kami??xde apa pon melainkan habis masa kat hotel je..penang ni dah byk kali pegi..tempat melawat pon dah byk kali pegi, aku fikir x yah la pegi tempat2 tu, lagi pon dah booked hotel memahal baik duduk je hotel kan..nak bawak Fayedh naik bukit bendera pon aku rasa mcm x kuasa..leceh, tunggu la besau sikit lagi..tu pon kalau aku nak bawak..hahahah

apa2 hal breakfast dulu..muka x puas hati dari Fayedh
lepas bfast terus g pantai..
memerhati
die kan mmg hantu air..air laut pon x takut


nmpk dari bilik kuda ni..ingat nak la naik..sekali harga kauuu,,cekik darah..last harga die bagi aku rm80..emm x payah la dik..ko naik kat ofis mama je...hehehe
sambung main air laut lagi


pagi2 lagi org dah bersidai
lepas main air naik bilik balik..kasi mandi itu budak kecik..bagi susu dan time tido...die tido kite pon tido sama..kata nak berehat kannnn...haha, bgn tu dah tghri..perut lapa..konon nak tggu afternoon tea kat hotel je..tp lambat sgt pkl 2.30..en suami kata keluar je la carik makan dekat2 situ..x yah g jejauh..ok lah..kitorang carik kat area batu feringhi je..makan nasi ayam dan laksa..laksa ni mmg feveret la waktu pegi masa sebelum bersalin dulu..mmg terbaik kuah die..area2 petronas batu feringhi tu je..ingat x bukak siang2..tgk bukak pulak,,situ jela makan..nasi ayam tu share dgn Fayedh

ni laksa..nasi hayam xde gambar..
lepas makan balik hotel balik..pegi afternoon tea pulak..bahahaha

sebelum tu,,port wajib mesti ada..gitar besar

ada pulak beca hiasan..
pegi afternoon tea sekali nahhhhh..dessert je..ingt ada la yg heavy2 sikit ke kan..xde yer..nasib dah melantakkkk...
lepas makan masuk bilik, golek2 anak beranak tgk movie..pastu mcm biasa time tido Fayedh pukul 3..bagi die cas energy dulu..ptg nanti mandi kolam lagiiiiii...tu jela kejenya..boring?x langsung..sbb bawak anak ni setiap detik masa ko akan terisi..tu yg kalau nak melawat2 tu aku rasa mmg kena seminggu..misi utama pon untuk anak je sebenarnya bercuti ni..bagi die happyyyy duduk tempat best2..ni kan tempat nostalgia mama dgn papa die dulu..gitewwwwww..

hollohhh holllohhhhhh..little beach boy dah bangun n siap2 nak terjun pool..tapi bagi die main pasir dulu..
happyy nye yerrr....berendam seharian pon x de masalah kau ni kan..mmg suka main air
mama nak jugak interpremmm..
dah,,papa pulak melayan naik slide2..mama duduk tepi je ambik gambar

lepas berendam balik bilik mandi2..pegi evening cocktail pulak..isi perut..lepas maghrib tu keluar carik makan..plan asal nak ke Padang Kota,,lepas tu x jadi..rasa mcm jauh sgt plus letih..lagi pon situ ramai menggila org kan..mcm x sesuai nak bawak Fayedh..malas lah aku..carik yg dekat2 sudah..kitorang makan seafood n ikan bakar malam tu..Fayedh makan nasik dgn telur dadar..haha,, gambar xde..lepas makan balik tido..tu je untuk hari kedua..esoknya nak balik dah...sambung lain la ye..

Thursday, January 8, 2015

Dugaan di Pengakhiran Tahun 2014

salam semua..
entry Penang terpaksa tangguh,dah bersemangat nak sambung cepat kasi habis sekali datang pulak ujian..ujian tu Tuhan bagi sebab suruh rehat..asik mengeluh penat je kan..hahah..ok lah, 22 Disember 2014 bersamaan hari Isnin, pagi tu pergi kerja macam biasa..tghri tu keluar lunch dgn en suami mcm biasa jugak..balik je ofis terus buat kerja..tgh2 merekod surat aku rasa mcm sakit kat bawah perut..fikir2 balik x kan period?rasanya blm kena tarikh lagi..buat bodoh dulu, teruskan merekod surat yg maha banyak tu..pastu aku bangun berjalan pegi ke unit admin, tiba2 rasa sakit mencucuk2, berpintal2 kat perut belah kanan nih..sakit gila sampai aku jalan membongkok2..terus aku masuk bilik aku balik..cuba duduk tp sakit jugak..masuk bilik "rahsia" cuba baring pon x boleh..ehhh sakit gila ok, mcm sakit nak beranak..berpintal2 kat dalam tu tah apa benda x tau..aku dah berpeluh2 x boleh tahan,,terus call en suami mintak ambik cepat!aku dah x blh nak cakap sgt..kebetulan bos ada pulak..pastu ada org jumpa, aku x blh nak interrupt..aku call CC cakap aku nak balik..aku sakit..die pon risau, terus dtg kat aku terkejut. kata muka dah pucat..en suami sampai je aku terus balik mintak tolong cc bagi tau bos..en suami ajak terus ke hospital tapi biasa la aku kan,,penakut!nak g klinik dulu..bukan apa, aku ni byk berfikir, kalau pegi hospital kang confirm kena tahan, anak aku cmne..siapa nak masak, itu ini...ehh  mcm2 fikir..so pegi jugak klinik pakar yg biasa aku pegi..doc tu x scan pulak,,die tekan2 je sbb ingat appendix..xde pon simptom appendix..die kata angin,,bagi ubat angin dan injection bontot sedas..hehe..ingt baik la..sekali bila balik baring2 rasa nak terkencing..bila lepas kencing nahhhhhh,, datang balik sakit tu..berguling2 aku menjerit kat lantai..boleh bayang sakit die cmne??sakit gila!terus en suami bawak g hospital..aku cakap pegi SALAM je dekat..malas nak ke KPJ, jauh..lps tu menyesal x pegi KPJ sbb x berapa sgt la layanan kat SALAM ni..doc mmg best x dinafikan tapi x ramai doc kot..jadi lambat pastu nurse pon x mesra alam..ok lah, sampai hospital terus ke emergency..doc tu cek sama jugak sbb suspek appendix, tp bukan..cek air kencing ada darah sikit..die ketuk2 kat pinggang aku tanya sakit ke depan ke x, ehh mcm2 la, aku dah x blh rasa sakit tu ke depan ke belakang ke..hahah, so die suspek kat buah pinggang..aku terkejut la..dah apa kena pulak dgn buah pinggang..terus dah fikir bukan2..pastu doc tu cakap nanti kita buat ct scan untuk tgk apa masalah sebenarnya, ada batu ke apa..phewww!so admitted ler,,arghhhhhhh!

sobsobsob
aku benci duduk hospital..aku duduk hospital masa beranak je..lain2 x penah pon..so ni kali kedua seumur hidup aku..malam tu en suami nak teman tp aku kata x payah la,,balik duduk dgn anak..aku ok je sorang2 bukan x blh jalan..dah masuk air ni dgn ubat tahan sakit ok la..mcm xde pape..mmg mcm bercuti saja2 duduk hospital nih..esok tu nak kena buat ct scan..mula la risau..fikir macam2, kang x jumpa penyakit sebenar jumpa penyakit lain pulak..haha,tp x full body la buat ct scan tu..die buat dari dada ke pinggang je..yg aku menyirap  suruh puasa, kata nak buat bendalah tu pukul 9 pagi..sudahnya sampai pukul 12 tghri baru buat..ct scan ni mcm MRI jugak cuma MRI lagi besar terowong die..ni mcm gelung je..takut jugak weiii..berdebor je, dah la sorang2 dlm tu, kena dgr arahan je dari bilik sebelah..tarik nafas, tahannn,,bernafas seperti biasa,, benda tu je die ulang2..katil tu berjalan la masuk gegelung tu..

haa ni contoh..tq google..tgn mmg kena naikkan cmtu tau sepanjang rawatan
lepas dah main2 tarik nafas tu, die akan masukkan obat ikut tangan nih..masa masuk obat ni rasa sakit sikit la..pastu sejuk je sampai pundi kencing..rasa mcm nak terkencing..aku x tau la rasa mcm mana kalau buat full body atau part2 lain..masa aku ni mmg rasa nak terkencing..lepas tu die biarkan 10 minit..bilik tu dah la sejuk menggila..tgn pulak ke atas, x boleh gerak2 yer, die x bagi..kena statik je gitu..lepas 10 minit masuk obat die suruh main tarik2 nafas lagi..pastu selesai..dlm 20 minit gitu la keseluruhan rawatan..phew!tunggu result pon berdebor..dah ptg baru doc dtg bagi tau result mmg ada batu karang kecik berukukuran 4mm kat salur kencing..tersangkut kat situ..so doc cakap esok tu kena buat operation..what???ehh x de bagi masa fikir2 ke?hahahaha,,gila lah..sume on the spot..aku mcm x blh terima kenyataan..padahal bukan major operation pon, minor je..cuma nak masuk skop kamera tu untuk tgk batu tu kat mana then cuba utk tarik keluar..ikut bawah tau!aku siap tanya doc bius x?doc jawab mesti bius kalau x ada yg kena terajang..haaa tau xpe..so berdebor lagi malam tu x dpt tido..takuttt walaupun minor operation..nama pon operation kan..puasa lagi, kata nak buat pukul 2 ptg..sampai pkl 2 doc dtg kata pukul 4 pulak..adehhh, dah pukul 4 dtg kata pukul 5 pulak..hoihhhhh baik aku puasa ganti terus!sudahnya nak dekat pukul 6 ptg baru masuk OT, bius separuh n ubat tido..mmg aku x sedar apa2..tau dah sudah je dalam sejam lebih..sampai wad doc dtg kata x jumpa batu..dah pulakkkkk,, sama ada naik ke atas lagi atau dah keluar..sbb malam sebelum tu en suami dah belikan aku tembikai sebiji suruh habiskan tp aku x lalu,,habis suku je..pagi tu mcm sakit kat ari2 bawah ni tp x perasan pulak kalau ada batu keluar..aku harap2 mmg dah keluar la..tp die pasang jugak tiub untuk 2 minggu supaya salur tu besar, kalau ada lagi batu die senang jatuh..salur kencing ni mmg kecik yer, doc cakap kenapa die kecik kena tanya salur tu sendiri..bahahahaha,,pang kang!

setel operation..prosedur biasa kena monitor oksigen n tekanan darah dalam masa 6 jam selepas operation..bius aku pon 6 jam jugak x rasa apa2..kebas je..pakai salur kencing semua,,ahhhh, rimas!
dah tgh malam tu baru rasa sikit2 kaki nih..esok pagi tu baru rasa sepenuhnya..doc dtg dlm tghri die kata blh discharge..alhamdulillah...nurse dtg cabut salur kencing, mula2 tu kalau nak buang air kecik tu rasa la ngilu2, tp sekarang ni x rasa apa2, mcm xde pape, isnin minggu depan baru bukak tiub dalam nih, kena admit jugak tp day care la..die bius habis utk buat tu, lepas tu dlm ptg dah blh balik rumah..berdebor lagiiiii, harap2 batu tu mmg betul2 dah xde..risau jugak ni, tapi ni xde rasa sakit2 mcm hari tu..moga2 dipermudahkan la..mmg aku berehat sesaje la..doc bagi mc lama..minggu ni hari selasa hari tu baru aku naik kerja..syokkk ler..

nahhh 15 hari..ni lepas bukak tiub bagi ler lagi mc doc..hehe
ok lah,,tu je nak cerita..sorry ler pjg pulak berleter..masuk tahun baru ni semoga diberikan kesihatan yang baik buat kami sekeluarga..aminnn