Wednesday, September 10, 2014

Kitchen Cabinet

salam
cerita perihal rumah pulak..2 minggu lepas pergi la carik kedai kabinet dapur..sebelum ni pon sebenarnya dah survey kedai yg murah..mmg harga lain2 la diorang ni letak..aku x tau la kenapa..bukan sikit2 beza die..byk!so keputusannya kitorang pilih Poh Seng..kedai ni nampak gah la kat seremban ni..mula2 malas nak masuk tanya sbb tau mesti mahal..tgk kedai pon tau.blh gitu nak menilai?rupanya kedai yg mcm cikai lagi mahal..hahah..poh seng ni ada 2 branch..1 kat seremban 2, 1 lagi kat senawang berhadapan JPJ..so ni kali ketiga kitorang pergi bawak floor plan sekali..bia die ukur..lps dah kira quotation, kalau kite confirm nak kena bayar 40% baru die blh booking barang n start buat..tp kitorang x byk duit masa nih just bayar booking utk harga tu je dan nanti diorang akan datang rumah untuk ukur betul2 lagi..

kichen cabinet ni ada byk jenis..ada melamine, solid surface, 3g n paling latest 4g..for sure melamine tu paling murah dan 4g tu paling mahal!kitorang pilih 3g je sbb kena bajet..hehehe, tu pon mcm nak pitam dgr harga..adoiii pening kepala, masa buat rumah sibuk nak dapur besar!mcm la hebat sgt masak kan..pastu terkangkang2 nak buat kabinet..hahaha, tp nasib baik kontraktor kitorang dgn baik hati nya siapkan konkrit die..kira kitorang just buat kabinet tanpa table top semua..kalau masuk tu lagi double harganya..

ni contoh kat kedai tu..ni la 3g..kalau 4g sama jugak material glass die cuma xde frame silver tu..so x nmpk la partition2, nampak selari je..lagi cantek la,,tp duitnye pon cantek jugak..xpelah,,redha je dgn 3g
haa ni masa buat konkrit..
ni yg da siap punye konkrit..siap tile atas dan tepi..so tinggal masuk kabinet drawer je..
besau kan..padan mukaaa...total die kira masa tu sampai 6k untuk L shape ni dgn tall cabinet utk fridge kat tepi n atas punye cabinet..mak aiii,,ni x masuk konkrit nih..kalau dgn konkrit mau 12k..berlabur la kau kat dapor je kan..pastu cina tu kata kalau nk kurang just buat bawah dulu..atas x yah, next time katanya..aku rasa ok jugak sbb total atas tu x la byk sgt around 1.6k++ je..bila2 kalau ada duit blh je tambah kan..utk ni just proceed bawah dulu la..hari tu die datang rumah ukur lagi kurang rupanya..so lagi kurang sikit la duitnya..hehehe

so nanti dah siap aku tunjuk eh..lambat jugak ni, sbb hujung tahun ni die kata lagi ramai q nak buat..aku x kesah pon sbb bukan nak masuk dah..ok la korang, tu je nak cerita..

tata

No comments: