Tuesday, September 23, 2014

Anak


salam
kejap nau rasa dah besar anak nih..dah berjalan berlari memanjat segala..die la anak, manja2, kadang2 kawan bergaduh..haha..tu biasa lah kan..nakalnye bukan main, mmg main jerit2 la aku kat rumah..die mmg jenis hyper active, x blh duduk diam sesaat pon..penat gila aku!

ni weekend hari tu pergi kenduri kawen..pagi tu dah puas tido sama2, maklum ler kelas mak die sampai pkl 12 mlm..penat x hengat punye..2 hari ada kelas malam + midterm lagi..letih otak letih bandan..mmg Ahad tu membuta je..masak siap2 makanan die terus tido..jaga2 dah pukul 1..terus lapa, pergi kenduri kawen
tgk la tu,,susah gila dah nak bergambar sekarang..manjang berlari je..hasil die gambar gegar la

balik dari kenduri, solat apa semua keluar lagi pergi Jusco jap..die kalau sehari x keluar rumah mmg x boleh ye..x keruan hidup die..ehh ke mak die yg x keruan tu?hahah

dah beli barang, g minum2 ptg..die pecahkan sudu oldtown nih..ayokkk x tau..aku ingatkan pelastik, sekali campak pecah koo..terus buat bodo..bahahaha
pastu terus masuk supermarket beli barang2 makan die..beras segala dah habis, tgk jam ehh dah pukul 6?cashier pulak q panjang, mmg plan ptg tu nak bawak Fayedh g city park lagi tgk ikan, main bubble..xpela, bayar dulu barang2, lambat la sampai sana..
aku x beli pon bubble sbb dah nak pkl 7, ko main jela org punye dik..hehehe
nmpk pulak playground, bantai x nak balik..menangis2 berlari kat situ je..haiyoooo dah gelap nak oiii,,nak maghrib dah..nanti la kite plan balik betul2 yer..pergi lama sikit..
ni nak cerita, si Fayedh ni baru je tumbuh gg hari tu..dah setahun lebih baru nak tumbuh..org cakap tanam uri dalam sgt ke?ntah lah, x pulak aku tau dalam ke x tanam uri tu..en suami kata biasa je,,mana ada dalam..tp yg si Fayedh ni tumbuh gigi atas pulak dulu bukan bawah..pastu mula la ramai peramal2 antarabangsa ni bercakap kan..org cakap kalau tumbuh gigi atas dulu nanti cakap nak meninggi diri je, pastu kena ikut cakap die je..x boleh kata tidak..ada lagi aku baca tu siap cakap bawak sial lagi so kena buat kenduri sikit utk tu..helloooo!bukan x percaya petua org tua, tp agak2 la yg bawak sial tu, setiap anak Anugerah Allah ni semua bawak rezeki tau..cepat dgn lambat je..ehh panas jugak la hati aku ni kan..tp so far blm ada lagi la yg ckp depan aku..kalau ada mau kena lahar kot mulut tu..gitu garang mak kan...hehehe

alaa pokok pangkal nya didikan mak bapak tu..dah kalau tumbuh gigi bawah dulu didikan ko mcm hampeh, hampeh jugak anak tu..ye dok?ada satu blog aku baca, bagus makcik tu..die cakap kalau gigi atas tumbuh dulu, tinggi jawatan budak ni dah besar sok..haaa gitu ler doa..kata2 tu doa tau..cer doa yg baik2 je..dah nak tumbuh atas dulu, nk buat mcm mana,,blh pulak nak paksa ehh jgn tumbuh dulu,,tumbuh bawah dulu boleh?merepek!lagi pon semalam dah tumbuh dah gigi bawah die..aku saja masukkan jari suruh die gigit, terus gusi bawah die tu pecah..hahah,,kelakar, sakit jari mak ko gigit dik..gigit bersungguh2 pulak tu..x pela, apa2 pon mama dgn papa sentiasa doakan yg baik2 utk awak..kitorang cuba bagi didikan yg elok2 utk awak yer..

haa gitu paksaan mak..susah nau die nak bagi tgk gigi die tu..ni dah tumbuh bawah, bapak die pon x dpt tgk..haha
ok la, sampai sini dulu ye..tata

Monday, September 22, 2014

Birthday | Seoul Garden

salam
Happy Birthday To Me!hahah ok la,,birthday kite Jumaat haritu..19 September...yg ke berapa?yg ke 26 je,muda lagi,,bahahah,,so Khamis malam Jumaat tu en suami ajak makan luar, ke Seoul Garden katanya..Seremban kan dah ada Seoul Garden, senang sikit!bawak mak sekali..jom la makan2, pegi pon dah lambat sbb biasa la ada anak kecik kan..tunggu lepas Maghrib dulu, pastu menyiapkan die punye barang je dah makan jam!pheww!mlm tu pulak hujan agak kelam kabut jugak la sampai tmpt tu dah nak dekat pukul 9 mlm..org tu cakap blh amik makanan sampai pukul 9.45 je..kitorang ok je..ok tu sambung cerita kejap lagi..moh tgk potong kek dulu..

part kek ni mmg kelakar la..en suami kalau nak buat surprise mmg aku dah dapat hidu dulu..konon nak amik barang kat Paroi, tp aku mmg dah dapat agak mana ada kawan die duduk Paroi..hehhh!amik kek nak dekat pukul 11 mlm balik daripada makan2 tu..

nahh!naked red velvet..kelas kau jah!
sebenarnya kek ni aku dah lama tunjuk kat die, aku ckp cantik nye kek nih..masa nak buat bday Fayedh dulu x jmpa IG akak nih..aku wasap je masa tuh gambar ni kat die,,printscreen ler..agaknya die ternampak nama ig kot..terus die search kat fb call order terus..ko tau bila die order?khamis pagi tu..hahahah,,gile!nasib akak tu baik blh buat..org lelaki ni mmg x pandai la nak buat surprise kan!xpela..effort tu ada pon dah cukup...kahkahkah!ampun!

holloh hollohhhh..Fayedh dah tido dah masa nih
sedap kek nih..
ok,sambung cerita makan2 pulak..tp gambar xde sgt sbb aku sibuk makan,hujan kan..lapo la..pastu Fayedh buat onar, mana dan nak snap2..biasa die tu!

nah harga..aku rasa mahal sikit dok?harga mmg lain2 ke ikut tempat?x paham aku kat situ..tp aku tunjuk je kad student terus dapat harga student..kami laki bini dapat harga student, mak aku pulak senior citizen..waahh bagus2..berguna jugak kad UUM tu
apa lagi,,main la masak2
Fayedh tu mmg x puas hati jela pandang mak die sbb kena paksa duduk kat kerusi tu
birthday girl..sgt!
tu je gambar yg hado..hahah,,alaa makanan die mcm biasa la, mcm2 ada..pilih je..lps makan terus balik amik kek..hari tu en suami sumbat aku dgn makanan je!sampai x larat nak baca buku..padahal esoknye midterm..baca kejap je terus tido...mendapat la midterm di hari lahirku!bahahah

apa pon,,terima kasih en suami..kite suke kek tu,,cantek n sedap!hadiah xde xpe,,xde hal kalau nak postponed bulan 11 nanti..kekekeke..TQ TQ TQ yer!

ok la korang..bye!

Monday, September 15, 2014

Melaka

salam..
korang kerja?aku kerja haa..simpan cuti katanya..lagi pon bos baru balik dari Jepun so die amik cuti hari ni..esok sambung kursus lagi sampai jemahat..so adalah rugi kalau PA amik cuti dikala bos cuti..kan???kalau bos kerja hari ni pasti aku akan cuti..bahahahaha

ok,,sabtu hari tu ada kenduri kawen sedara belah en suami di Melaka..so kitorang gerak dalam pkl 10 lebih gitu janji nak tunggu kat Simpang Ampat untuk berkonvoi la..aku x berapa sihat hari tu so masa otw anak tido aku pon tido sama..x tau la kenapa perut rasa x sedap, pagi tu dah muntah baru lega sikit..tp pastu jadi balik, lemah2 badan sampai fikir malas nak pergi..tp dah janji dgn Fayedh nak bawak die naik beca, gagahkan jugak..hahah,,mcm la die paham aku janji kan?sampai kat simpang ampat tunggu abg en suami pulak dari johor..dah cukup korum baru gerak..tukang bawak sesat ok..dah nak sampai ke pekan Melaka dibawaknya kitorang..padahal kat area Alor Gajah je..sudahnya sampai rumah pengantin nak dekat pukul 2.30..tu pon kitorang berpecah sudahnya pakai waze je..si Fayedh dah mengamuk2 lapa nasik..smpai2 je terus bukak bekal bagi die makan dulu..gambar pengantin xde..biasa la aku kan..hahah

lepas pada tu mmg kitorang plan nk pegi jalan2 Melaka, adik beradik en suami nak ikut sama..so gerak la kitorang 4 kereta konvoi..sampai pekan Melaka dapat parking empat2 kereta pkl 5 petang ye!mmg hazab melaka dulu dan kini tiada perubahan..tetap jemm!hehe, sampai2 je terus naik beca..mahal dah beca sekarang, rm25..ikutkan mcm malas tp demi anak naik jugak lah..walaupun die x paham apa yg die naik tu..hehe

yeayyy,, Fayedh naik beca!

sebok je mamat belakang tu..nk interpremm jgk!
hello!beca mahal ok,,rm25..ko blh buat muka x berminat je?
bangunan Merah!

turun beca ligat nak berlari2..layan jela, bertepuk2 tangan bagai
ni oppa gangnam style pulak ke?happy nye ko dik
tgk,,panggil pon x layan dah..janji dapat berlari2..x sudah2 dgn tepuk tangan
lepak sampai pukul 6 lebih kot pastu gerak nak pergi makan2 kat Klebang..sampai Klebang dah nak maghrib sebab jem..makan jela apa yg ada kat situ..semua tempat pon penuh..1 bas ni je yg byk kosong blh memuatkan kitorang 4 family..makan dalam bas kooo...kreatif betul dorang nih..sbb kalau makan kat luar bas lagi pjg akal budak2 nih..x terkawal nanti..kat situ ada char kuey teow je..kalau nak makan lain kena pergi carik kat bas lain..malas la hai makan jela apa yg ada..lagi pon anak2 sume dah bengis sbb dah berlengas x mandi2 kan..ouhh masa berlari2 x hengat dunia memasing kan...makanan malam Fayedh dah la x bawak, en suami pergi carik nasik kukus dgn ayam goreng dan telur mata..letak kicap sikit..separuh polistren si fayedh makan..lapau rupanya, kesian anak mak..hehe

nah gambar dlm bas..aku makan x habis pon char kuey teow tu..perut masih x selesa..tp coconut shake habis licin!hahah
lepas makan terus gerak balik..tp kitorang dgn adik laki amir singgah masjid mana2 dulu nak mandikan anak2..baju Fayedh dah basah lencun dek peluh..menyampah dah aku tgk..yg lagi 2 kereta terus balik ke rumah masing2..sampai masjid terus mandikan die,,baju tido pon x bawak, pakai jela baju jalan, janji ko mandi kan..masuk kereta sumbat susu terus tido..phewww!sampai rumah pkl 10.30 malam...penat nak mampppp!

so tu jela cerita di melaka..ahad xde kemana sbb en suami ada hal whole day...duduk rumah main jerit2 dgn Fayedh..heh!

Wednesday, September 10, 2014

Kitchen Cabinet

salam
cerita perihal rumah pulak..2 minggu lepas pergi la carik kedai kabinet dapur..sebelum ni pon sebenarnya dah survey kedai yg murah..mmg harga lain2 la diorang ni letak..aku x tau la kenapa..bukan sikit2 beza die..byk!so keputusannya kitorang pilih Poh Seng..kedai ni nampak gah la kat seremban ni..mula2 malas nak masuk tanya sbb tau mesti mahal..tgk kedai pon tau.blh gitu nak menilai?rupanya kedai yg mcm cikai lagi mahal..hahah..poh seng ni ada 2 branch..1 kat seremban 2, 1 lagi kat senawang berhadapan JPJ..so ni kali ketiga kitorang pergi bawak floor plan sekali..bia die ukur..lps dah kira quotation, kalau kite confirm nak kena bayar 40% baru die blh booking barang n start buat..tp kitorang x byk duit masa nih just bayar booking utk harga tu je dan nanti diorang akan datang rumah untuk ukur betul2 lagi..

kichen cabinet ni ada byk jenis..ada melamine, solid surface, 3g n paling latest 4g..for sure melamine tu paling murah dan 4g tu paling mahal!kitorang pilih 3g je sbb kena bajet..hehehe, tu pon mcm nak pitam dgr harga..adoiii pening kepala, masa buat rumah sibuk nak dapur besar!mcm la hebat sgt masak kan..pastu terkangkang2 nak buat kabinet..hahaha, tp nasib baik kontraktor kitorang dgn baik hati nya siapkan konkrit die..kira kitorang just buat kabinet tanpa table top semua..kalau masuk tu lagi double harganya..

ni contoh kat kedai tu..ni la 3g..kalau 4g sama jugak material glass die cuma xde frame silver tu..so x nmpk la partition2, nampak selari je..lagi cantek la,,tp duitnye pon cantek jugak..xpelah,,redha je dgn 3g
haa ni masa buat konkrit..
ni yg da siap punye konkrit..siap tile atas dan tepi..so tinggal masuk kabinet drawer je..
besau kan..padan mukaaa...total die kira masa tu sampai 6k untuk L shape ni dgn tall cabinet utk fridge kat tepi n atas punye cabinet..mak aiii,,ni x masuk konkrit nih..kalau dgn konkrit mau 12k..berlabur la kau kat dapor je kan..pastu cina tu kata kalau nk kurang just buat bawah dulu..atas x yah, next time katanya..aku rasa ok jugak sbb total atas tu x la byk sgt around 1.6k++ je..bila2 kalau ada duit blh je tambah kan..utk ni just proceed bawah dulu la..hari tu die datang rumah ukur lagi kurang rupanya..so lagi kurang sikit la duitnya..hehehe

so nanti dah siap aku tunjuk eh..lambat jugak ni, sbb hujung tahun ni die kata lagi ramai q nak buat..aku x kesah pon sbb bukan nak masuk dah..ok la korang, tu je nak cerita..

tata

Monday, September 8, 2014

Weekend


salam..
cerita weekend..xde la best cuma aku dah bosan duduk ofis ni x tau nak buat apa..haha..weekend hari tu ada 2 kenduri kawen sedara belah en suami..dua2 kat kl, satu kat sentul, satu lagi kat gombak,,nasib baik dua2 lokasi ni berdekatan jugak..tu pon mcm nak pitam dalam kereta dgn budak bertuah tu..die dlm kereta mmg mcm2 projek la..x duduk diam

otw..kitorang konvoi 2 kereta dgn adik ipar sekali dgn FIL n MIL
tuan belog nak selpie jugak..aku sebenarnya cuba2 jugak pakai shawl ni..sbb sebelum ni rasa x sesuai..muka bulat bila melekat2 ni rasa lagi bulat muka..kena pandai sesuaikan keadaan shawl tu..lagi satu si Fayedh suka nau menarik2 tudung mak die..i is rimas!tu yg pakai tudung instant je senang!nak pegi solat pon senang, x yah lelama depan cermin nak pakai tudung balik
buat hal..sekarang dah susah nak bergambar..dulu2 kemain!
ni lokasi pertama di sentul..sampai awal pengantin xde lagi..tu si kenit memberontak la bila kena pegang amik gambar..sudahnya gambar x jadi..fedup!
ni kat gombak..pelamin xde die sanding je..gambar pengantin lupa nak amik sbb heboh tunjuk kompang kat Fayedh..hehe
konon lepas tu nak jenjalan g makan2 plannya..tp sbb kenyang kita cancel..tukar plan nak ke Alamanda pastu tgh jalan tukar plan lagi x jadi jugak sbb nak kena balik Sendayan..abg en suami yg duk johor tu balik..aku fikir kang pegi Alamanda pkl berapa pulak nak sampai Sendayan..makanan malam Fayedh dah la x bawak..baju tido pon x bawak..sudahnya balik je kitorang..pastu mengadap jem dari nilai ke Seremban!nasib baik Fayedh behave sikit la masa jem tu..sikit je,haha..aku mmg dah pening kepala..perut jadi lapa balik..sampai Sendayan nak dekat pkl 6 petang..dua2 kebulur..hazab hadap jem!lepak2 kejap kat Sendayan kitorang pon beransur..

singgah makan jap kat Nando's..ehh seremban dah ada Nando's laa..kat Palm Mall tu ha..hehe
haa..makan laaaa
lepak x lama,,habis makan terus balik rumah..penat gila!
ahad tu pulak x kemana, keluar pergi bfast je pastu en suami ada urusan, tinggal la aku dgn Fayedh kat rumah..ptg tu en suami balik kitorang bawak Fayedh g City Park kat Seremban 2..dulu tempat ni mmg ramai tp sekarang lebih ramaiiiiiiiiii!ni 1st time bawah Fayedh ke sini..ni mcm tmpt beriadah la..blh main layang2, ada main belon buih tu..ada tasik blh tgk ikan yg gemuk gedempol..blh jogging jugak!seronok la si kecik tu..mula2 takut tgk layang2..eii rasa nak lempang je,sume pon takut!

ni pon paksa turun..pastu bila aku nak amik gambar puas panggil x leh toleh belakang dah..leka tgk layang2
tgk ikan pulak..tp bukan ikan yg die tgk..sibuk tgk bird!haihhh
haa ni dah start excited dah..dah ada keberanian..haha
haa suka kau ye
ok la..mama beli belon buih yg kecik2 ni ye..die sebok nak pegang2..
kecewa belon semua pecah..haha



terkedek2 kejar belon buih tu..mmg x kan dapat dik oiii..hehehe
sampai pkl 7 jugak kat situ sbb die xnak balik..padahal dah penat..dlm kereta merengek2 nak tido pulak..saba jela aku..next time kita pegi awal sikit ek..nanti mama beli belon buih besauu pulak..hehe


Thursday, September 4, 2014

White Studio | RAYA 2014

salam..
sebenarnya nak ambik gambar kat studio ni dah lama..kalau x raya pon ada keinginan nak ambik..tp masa tu yg menjadi penghalang..manjang la mcm hmm nanti la nanti la..sampai ke sudah xde gambar studio bertiga!tahun ni nekad ckp dgn en suami nak jugak ambik gambar studio raya!sudahnya lepas raya baru ada masa..punye la bz sgt kan..xpela,,janji ado, so jomla layan gambar2 studio ni dgn muka Fayedh yg x berapa nak ikhlas..mcm2 drama swasta budak kecik tu buat..geram aku!






sampai senget2 songkok tu ha..keje nak bukak je!


haa masa ni si Fayedh mmg dah hangin habis..die xnak duduk depan kamera..nak merayap..fine! bagi mama dgn papa can shoot together2!hehehe

pastu tangkap die balik

ini berapa kali take kooo..manjang melalak bila kena cium!lempang kang!hehehehe
ok lah, itu sahaja..dah berangan2 nak print kanvas gantung kat rumah baru!hehehehe
tata