Wednesday, July 9, 2014

Rumah Kami Syurga Kami

salam
gitu tajuk kan..ok la x mo cerita byk...rumah ni dah mula proses lama jugak,mula2 urusan tanah rasa nak dekat 2 tahun jugak kot..sbb aku beli tanah dulu baru buat rumah atas tanah tu..so urusan die mmg byk la sbb bukan tanah pusaka, kitorang beli kat org..proses tukar nama la apa la mmg makan masa..byk kali jugak panjat Perbendaharaan kat Putrajaya nun untuk uruskan cepat..kalau diam n harapkan lawyer je mmg berjaman laa..lepas settle urusan tanah ni baru kitorang carik kontraktor dan bla bla bla..x dinafikan la mmg byk sgt halangan, cabaran dan dugaan masa buat rumah, mujur dikurniakan insan2 yg byk membantu..jadinya urusan byk dipermudahkan..alhamdulillah..benda ni pon aku x penah cerita kat public sbb aku takut..yg dekat2 je tau..yelah, hati org kite x tau..bukan org je kadang2 dlm family pon ada yg busuk hati kan..biasala x blh tgk org lebih sikit dari die..padahal rumah bodo2 je..tapiii janji hado kan..ko hado?hehehe

so inilah teratak kami nanti..blm pindah lagi sbb dlm proses pasang lampu lagi sekarang ni..mgkin hujung tahun atau awal tahun depan baru pindah betul
biasa2 je uolls..kalau ikut aku yg malas ni mmg beli je rumah yg dah siap tu tp mahal la..ko blh dapat teres je dgn harga aku buat rumah nih..en suami yg beria2 nak beli tanah..aku pon follow jela..mmg meleceh sikit la prosedur itu ini..tu yg aku mls..kalau beli kat developer senang je kan..xpela, janji puas hatiii..

tang nak design tu yg pening, dgn urusan arkitek nye la,,adoii mmg rasa give up jugak masa tu..aku la,,laki aku rileks je..hahahaha, design 10x agaknye..tukar itu tukar ini..tah bile yg final pon x tau..masa tu dah la awal2 pregnant dgn mabuk nye..asik kena jumpa org tu ini siang malam..penat mak tau..Fayedh kalau x jadi arkitek ke engineer ke x tau la..bahahahaha!




proses2 awal..aku dah x ingat bila..tp tempoh mmg kejap je buat ni..dlm 5-6 bulan..kontraktor tu laju buat kerja x tunggu payment..bagus kan






proses naik tiang n batu dinding..
proses naik kayu bunbung..xde bajet nak buat besi..hehe


proses pasang bumbung


proses plaster dalam dan luar

proses cat dan pasang tile..ni living hall
ni bilik kite.. ;)
ni pon bilik kite..aku buat bilik wardrobe terus sebelah kiri tu..kanan tu toilet, ada pintu penghubung tgh2 tu..idea aku (saja nak mention,,bahahahah)
ni bilik2 lain
hall lagi

ni ruang dapur..kabinet blm pasang lagi..aigooooo,,duit2



pandangan luar..

aaaa..ni bilik air kite kat master bedroom yg dah siap sikit finishing2 nye..puas hati sbb besauuu..mmg nak besau2 gitu


ok,,ni masa baru pasang gril sbb tingkap kena kopak masa tu..penyangak ingat ada barang kot..kesian
ok,,itu sahaja
rumah ni kat area Kg. Jiboi Ampangan..dekat jugak la dgn ofis aku..dalam 10 minit je dan bersebelahan dengan padang golf..hehehe,,hari2 blh tgk org pukul bola golf..pecah cermin harap ganti ye..

ok la..ni pon blm siap penuh..nanti dah penuh rumah ni aku update lagi ye

sekian

6 comments:

Allene said...

cntiknya rumah... kalau hsband lin pun prefer beli tanah. sbb rumah sekarang ni melampau2 harganya.

~Beb~ said...

Weh dkt umh mak den. Bole berholah2 later. Ahaks. Padang golf tu trademark beno le rmh iols.

Ili Syazwani said...

allene-kan..mmg x masuk akal dah harga skrg

Ili Syazwani said...

beb-eh2..kat belah mana rumah mak ko nih??hehehehe

Cik Aja said...

bestnya dah siap..
raya next year boleh dah kita datang..
hehehhe

Hafiza Akib said...

cantiknya rumahh!