Thursday, July 10, 2014

Please Pray For Gaza




salam..
semua org pon dah tau kan..aku sedih sgt, x tipu..lagi2 tgk anak kecik kena serangan puak zionis yg kejam lagi zalim tu..Allahuakbar..betapa kita ni beruntungnya kat sini..makan minum tido sume dgn senangnya..diorang kat sana ada yg tgh makan kena serangan..sedih tgk gambar2 kat fb tu, mmg menangis, aku bayangkan anak aku kat tempat tu..mcm mana la kencing berak die, susu die, berlari sana sini..semua tempat x selamat..yg mati lagi..syurga la tempat mu sayang :'(

please pray for Gaza..
selamatkanlah mereka, moga Allah mendengar doa kami dan memelihara mereka, kami mohon YaAllah, di bulan yg mulia ni..aminn



Wednesday, July 9, 2014

Rumah Kami Syurga Kami

salam
gitu tajuk kan..ok la x mo cerita byk...rumah ni dah mula proses lama jugak,mula2 urusan tanah rasa nak dekat 2 tahun jugak kot..sbb aku beli tanah dulu baru buat rumah atas tanah tu..so urusan die mmg byk la sbb bukan tanah pusaka, kitorang beli kat org..proses tukar nama la apa la mmg makan masa..byk kali jugak panjat Perbendaharaan kat Putrajaya nun untuk uruskan cepat..kalau diam n harapkan lawyer je mmg berjaman laa..lepas settle urusan tanah ni baru kitorang carik kontraktor dan bla bla bla..x dinafikan la mmg byk sgt halangan, cabaran dan dugaan masa buat rumah, mujur dikurniakan insan2 yg byk membantu..jadinya urusan byk dipermudahkan..alhamdulillah..benda ni pon aku x penah cerita kat public sbb aku takut..yg dekat2 je tau..yelah, hati org kite x tau..bukan org je kadang2 dlm family pon ada yg busuk hati kan..biasala x blh tgk org lebih sikit dari die..padahal rumah bodo2 je..tapiii janji hado kan..ko hado?hehehe

so inilah teratak kami nanti..blm pindah lagi sbb dlm proses pasang lampu lagi sekarang ni..mgkin hujung tahun atau awal tahun depan baru pindah betul
biasa2 je uolls..kalau ikut aku yg malas ni mmg beli je rumah yg dah siap tu tp mahal la..ko blh dapat teres je dgn harga aku buat rumah nih..en suami yg beria2 nak beli tanah..aku pon follow jela..mmg meleceh sikit la prosedur itu ini..tu yg aku mls..kalau beli kat developer senang je kan..xpela, janji puas hatiii..

tang nak design tu yg pening, dgn urusan arkitek nye la,,adoii mmg rasa give up jugak masa tu..aku la,,laki aku rileks je..hahahaha, design 10x agaknye..tukar itu tukar ini..tah bile yg final pon x tau..masa tu dah la awal2 pregnant dgn mabuk nye..asik kena jumpa org tu ini siang malam..penat mak tau..Fayedh kalau x jadi arkitek ke engineer ke x tau la..bahahahaha!




proses2 awal..aku dah x ingat bila..tp tempoh mmg kejap je buat ni..dlm 5-6 bulan..kontraktor tu laju buat kerja x tunggu payment..bagus kan






proses naik tiang n batu dinding..
proses naik kayu bunbung..xde bajet nak buat besi..hehe


proses pasang bumbung


proses plaster dalam dan luar

proses cat dan pasang tile..ni living hall
ni bilik kite.. ;)
ni pon bilik kite..aku buat bilik wardrobe terus sebelah kiri tu..kanan tu toilet, ada pintu penghubung tgh2 tu..idea aku (saja nak mention,,bahahahah)
ni bilik2 lain
hall lagi

ni ruang dapur..kabinet blm pasang lagi..aigooooo,,duit2



pandangan luar..

aaaa..ni bilik air kite kat master bedroom yg dah siap sikit finishing2 nye..puas hati sbb besauuu..mmg nak besau2 gitu


ok,,ni masa baru pasang gril sbb tingkap kena kopak masa tu..penyangak ingat ada barang kot..kesian
ok,,itu sahaja
rumah ni kat area Kg. Jiboi Ampangan..dekat jugak la dgn ofis aku..dalam 10 minit je dan bersebelahan dengan padang golf..hehehe,,hari2 blh tgk org pukul bola golf..pecah cermin harap ganti ye..

ok la..ni pon blm siap penuh..nanti dah penuh rumah ni aku update lagi ye

sekian

Monday, July 7, 2014

Korang Dah Beli Baju Raya?

salam..
selamat berpuasa..hehe,so korang dah beli ke baju raya?aku settle dah..cuma songkok si kenit tu x beli lagi..songkok bapak banyak so die kata x yah beli pon xpe...ok..aku sebenarnya seboleh2 sebelum puasa nak settlekan urusan2 baju raya ni sbbnya malas nak pegi time puasa bertambah ada anak nih..kalau mak sihat xpe jugak blh tinggalkan anak kat mak kan, ni x kan nak tinggalkan rumah mertua pulak,cam x best je..hehe, tu yg selalu hangkut jugak anak walau ke mana aku pegi..so tahun ni tema apa ek?aku pilih tema songket je..blh gitu..hahahaha,,gigih carik songket tp mahal la songket kat seremban ni..xde pilihan..

taraaa..en suami tgh menerai pilihan aku..tiap2 tahun pon warna tema kat tgn aku..ada jugak tanya en suami tp jawapan mesti mendukacitakan..kaler terang2 je die pilih..haha, so sampin en suami, anak dan kain aku adalah sedongdong tahun ni..gituuuuuuu,boring la beli sampin dah siap je tiap2 tahunn..ehh bukan tiap2 tahun, tahun lepas iolls xde baju raya pon..yeeeee,,,kain batik je koooo..sampai laki pon xde mood nak beli baju raya..pakai baju lama je..tu tahun ni mcm mengelupor je laki bini beli baju raya..hahaha..tambah2 dah ada si kenit..lagi jakiiii..bahahahaha
ok selesai..kain utk baju aku pon siap beli sekali..dah siap pon baju tu..hehehe
ni sampin si kenit yg dah siap...momel je kan
mula2 ingt malas nak tempah2 nih nak beli siap je abam jovian punye ke sapa ke kan..mula2 tgk mmg suke je design2 tu tp lama2 jadi hambar..hahah,,skrg ni mcm menyesal balik..mcm membuak2 je nak baju designer..aku ada try jugak melinda looi punye baju kat klcc tp material kain x memuaskan hatiku ini..so cancelllll!tp aku nak jugak baju siap selai..aku x fedulikkkk..tahun ni nak baju byk sbb tahun lepas x raya..alasan sgt!!!

tahun ni baju en suami x tempah, selalu pon x tempah..beli je yg dah siap..tp kaler lari sikit la sbb aku xnak buat baju pakai kain baju melayu...nak chiffon so xkan laki nak pakai baju melayu chiffon kan..pfftt..sabtu hari tu pegi la jakel konon nak beli baju melayu abam aaron ajis xpon jijan rajak tp kaler xde yg kena..seremban ni stok sikit..kaler pon x byk sbb x kuasa nak masuk kl dan shah alam dah..sebelum ni pon ada survey kat fb Bak Tailor..aku kenan la baju2 die, harga pon berpatutan..tp xde la kat seremban bak ni..tnjuk kat en suami sampai die pon x tau nak pilih yg mana..die ckp xpela tgk dulu kat jakel..pegi la kami sabtu tu, yg ada kaler kena pon harga mak oiiiii sampai nak dekat rm300..x kuasa la hai...lepas raya mesti jual rm50 je..hahaha nak x nak pegi melaka..Bak ada cawangan kat melaka sbb aku x nak semak kepala masuk kl..nak dekat pkl 4 ptg jugak kitorang gerak..haha gila kan sampai ke melaka beli baju melayu..dah berkenan nak buat macam mana oiii..nasib traffic lancar x jem sampai sana 4.45 ptg..lokasi kat mitc je so dekat dgn tol ayer keroh..sampai2 je terus carik baju melayu Lorenzo yg berkenan sgt tu, nasib ada kaler sama yg kena..suke laaaaaa!

gambar kedai lupa nak amik..mcm biasa la..bz kendong anak kan..hehehe..si kenit ni dah buat hal la..1 kedai die nak round, nak tolong kemas sekali..
ni la die yg diidam2kan..bukan laki yg idam tp bini..hahaha, tp die pon suke je..kan kan kan???baik ngaku..harga tu harga lama..skrg ada setengah harga..aku beli rm170..ok la kan..material kain pon sedap, puas hati sgt!tp en suami x amik pon size M ni amik L
ni baju melayu moden so mmg labuh sbb boleh pakai dgn jeans..cutting pon fit dan xde pesak//tu yg amik L..tgk la tukang sibuk tu..sibuk nau dgn kasut nak berjalan je kejenya.."tik tik" die sebut kasut..mmg jauh nau bunyi tu dik..
baju si kenit pon senang carik..kaler nasib jugak ada...fuhh lega!settle keje mak..cuma kena oter sikit la seluar tu
pastu aku tukar baju si kenit amik yg teluk belanga gini sbb rimas aku tgk yg cekak musang tu..haha...harga baju budak rm50
sbb datang jauh so mintak beg lebih..jahat kan..ouh ada lagi 1 en suami beli capal..die kata design biasa tp sbb dah xde amik jela..malas nak carik tmpt lain..harga murah2 jugak rm75..rm50 pon ada bergantung pada design la..
baju2 perempuan pon ada aku lupa pulak nak snap..sampin sume ada jual kat bak nih..alaaa korang mesti tau kan, bak ni dah lama n byk cawangan..dulu masa nikah aku beli songkok kat sini dgn butang baju melayu kat jalan tar..so korang blh la survey2..x silap kat jalan tar bukak 24 jam kot..tp lorenzo xde la, cuma ada kat mitc dan online je...

ok la..nanti kita update lain ye..

Thursday, July 3, 2014

Anak korang Rupa Mak ke Bapak?

salam...
ni nak share sikit cerita perihal anak..selalu kan org kalau jumpa kite dgn anak ni mesti cakap ehh,,anak kau rupa kau la..ehh rupa bapak die la..ada pulak tu cakap eh haritu rupa kau ni dah rupa bapak die pulak..haaaa,,anak2 korang agaknye ikut rupa siapa?

dulu2 masa awal si Fayedh lahir ramai cakap rupa aku..pastu dah sebulan dua ramai tgk cakap rupa laki aku sampai la sekarang..kalau tgk depan2 mesti cakap ikut bapak..so mak ni redha jela..penat mak pregnant ko 9 bulan dik..tp rupa bapak kau..xpolah!hehehe,tp hakikatnya Fayedh mmg ikut rupa aku..ahhh nak jugak kan..dah besar sok mesti rupa aku jugak la tu..nak dijadikan cerita album2 lama ni mmg tersimpan dalam laci tv kat rumah mak aku tu..Fayedh mmg suka bongkar la..album ni kecik2 je, dah dia dok main2 aku pon belek2 la gambar lama, sekali terjumpa gambar masa aku baby..tgk2 ehhhh,,kenapa rupa Fayedh nih!!!hahahahah gitu mak terkejut tau..puas aku tgk2 balik siap tunjuk kat mak aku..aah,,mmg rupa Fayedh!meh nak bagi korang percaya..

aku yg di belah kiri tu..anak aku yg kanan nih..ni gambar 1st aku tgk yg mmg sebijik sejibun sama!aku tunjuk kat bapak aku gambar ni,ko tau die cakap apa?? "waaa dah pandai amik gambar berdiri ye" celah mana bah oiiiii..itu gambar den la,,anak sendiri dah xkenal, boleh gitu?
carik punya carik album lama..gigih ko..jumpa pulak gambar nih..hmm mmg la ko ikut rupa mama dik..semua sama..paling sama bab rambut..aku sampai umur 2 tahun botak ye..hahah
haaaaa,, sememeh pon sama..ini la dinamakan cap Ibu dan Anak!hahahaha
ok la,,tu je nak cerita..en suami punya la cemburu..lepas ni xde anak rupa bapak dah..rupa MAK ye..ingat tu bang..hehehe