Tuesday, June 17, 2014

Vacation - Pangkor Laut Resort | Day 3

salam..
ok hari ni nak habiskan cerita di Pangkor Laut Resort nih..pastu aku akan share harga pakej yg aku amik ni ye..bila tu x tau..haha..ni bos tgh meeting blh la update kejap..hari ketiga xde apa aktiviti pon selain mengemas beg dan tergolek2 je dlm bilik menghabiskan sisa2 berbaki di PLR...

ouh pagi tu tgk sunrise..kali ni bgn awal jugak..tp xde la awal mana..
mula2 ingat malas nak turun..nak tgk dari bilik je..tp terhalang dek pokok2..so malas2 bgn jugak keluar bilik jalan kaki pegi depan pool sana..sunrise blh tgk dari resort je..kalau sunset kena ke Emerald Bay ye kawan2
ni ha..pokok2 yg menghalang..
nasib la anak aku jenis yg bgn pagi..kadang2 pukul 6 pagi dah bgn..




dah x berapa nak ada..kawasan masih sunyi lagi..kitorang je berlegar2..hehehe
naik bilik siap2 nak pegi bfast..kali ni aku mandi tau..si kenit je x mandi dgn bapak die..hehehe
moh ler menurunni bukit

pagi tu makan heavy sikit..sbb nye x tau pukul berapa baru dapat lunch nanti sbb boat pukul 12 tghri kitorang amik..sampai Lumut nanti nak makan kat mana pon x tau..
si kenit ni dalam cobaan merampas nasik lemak mama die..
dah bosan??
tunjuk apa tuuuu

sempat lagi posing kat sini..
yg macam menara tu lif kot..utk ke hill villa yg lebih tinggi..depan ni kedai souvenir..tp memahal brg nye
jom la naik bilik balik..hongeh!
si kenit dgn bapak die berendam..mama celup2 kaki je..hihi
dah siap2 kan si kenit tu suruh die tido kejap..sementara kitorang mengemas barang..staf PLR cakap pukul 10 pagi nak collect luggage..tp hampeh..kelam kabut kitorang kemas tp sampai pukul 11 nak checkout pon x collect2 lagi..beg sume korang x yah susah payah bawak turun ye..diorang akan pick up..korang berlenggang kangkung aje..dah pkl 11 tu kitorang nak checkout call la receptionist tanya bila nk collect bag?diorang cakap xpe,,keluar je tinggalkan beg sume dalam bilik,nanti diorang ambik..ok!kitorang pon terkedek2 pegi lobby..

urusan checkout pon kejap..pulangkan kunci setel..blh berlegar2 kat area resort sementara tunggu boat pukul 12..ni area library..belakang lobby je..
ada katil jugak..haha,,library apo nih..kat sini jugak ada perkhidmatan internet ye..ada pc blh guna kalau nak on9..wifi pon free
golek2 dulu sbb x kuasa nak pusing2 tempat lain dah..panas!bagi si kenit minum susu sebelum naik boat
ouh en suami berfoya2 dgn amoi ni!haha..die cedera ye semasa melarikan diri dari beruk2 yeh kat bilik hari tu..tersiat kulit kaki sbb tersadung..berdarah jugak la..ni die mintak bantuan..mmg mcm doktor ye die buat..aku ingt die PBSM dulu..haha
ok..boat dah ready..sebelum boat bergerak kena pegi jetty awal sikit utk buat chekclist beg..takut2 nanti tertinggal pulak beg2 korang..tgk sume cukup ok la..
anak bapak..ouh buah tu si Hafizi bagi..mula2 bagi epal hijau..pastu si kenit ni sibuk nak jugak..aku bagi sikit je pastu mintak kat Hafizi epal merah..die pegi amik kat tempat bfast tu..hehe..
x sudah2 lagi tu...
ok,,see you again PLR..great location..TQ for your service yg 5star!ada rezeki pasti kami datang lagi
boat dah ready
PLR dari kejauhan


si kenit tu xde mood dah..lagi2 kena pakai life jacket
lagi satu die dah mengantuk tahap gaban..hahaha
tp atas bot je ngantok..pastu segar bugar balik
sampai kat jetty marina pegi claim bag..aku dgn Fayedh duduk dalam sejukkan badan sementara en suami pegi amik kereta..dapat lagi air dgn towel basah..dah setel sume tu bergerak la kami ke pekan Lumut..sebelum tu singgah tepi jalan beli air kelapa tanya org situ nak makan tghri kat mana..die bagi direction terus la kami ke sana utk lunch..sbb kalau kat pekan Lumut nanti x berapa byk kedai makan..mmg ye pon..byk mamak je..dah mcm kat penang kekdahnye..

lunch tu lupa nama kedai tp byk gilerrr makanan die..ketam sotong udang ikan ayam sume ada..sebut je nak apa sume ada..cuma kedai agak panas..bukan panas sikit,panas byk..org pulak ramai, nak amik lauk kena q..aku makan dulu sementara en suami suap si kenit makan..mmg x selesa sgt la sbb keadaan panassss...

lauk ni RM5.60 termasuk air..aku rasa murah sbb ikan bawal kan org selalu jual mahal..makan laju2 sbb aku pon dah x tahan panas gila..
si Fayedh pon dah x keruan..aku bagi die makan sementara en suami pulak q amik lauk..lepas tu aku lari masuk kereta dgn si kenit..x tahan woooo..en suami makan sorang2..heheh..lepas lunch baru kami gerak ke pekan Lumut utk shopping..blm sampai pekan lagi si Fayedh dah terlentok tido..adoiii,,cmne nak turun..sudahnya aku turun sorang. en suami tunggu dalam kereta je pegang Fayedh..

borong ikan bilis mata biru..kat sini kan heboh dgn ikan bilis mata biru..tah mana yg biru nye pon x tau..tp mmg jernih2 ikan bilis die..harga aku rasa sama je,,mahal..tp kualiti baik la..kalau kat Seremban ni sume dah kepam2 ikan bilis nye..so borong la utk mak, MIL, jiran tetangga bagai kan..hahaha!ada jugak barang2 lain aku beli mcm sotong gula tu, lagi apa tah..penuh 2 beg kiri kanan tangan aku..shopping sorang2 mmg x best..sudahnya menyesal x beli byk!huhhhh!
ouhh aku x round pon ye..aku terus masuk 1 kedai je..aku pilih kedai hasil laut d haliza nih..mmg byk brg..sebut je apa nak sume ada..layanan pon bagus..kedai ni betul2 depan jeti Lumut..x susah nak carik..ni kes lupa amik gambar la..dah dalam kereta baru teringat nak amik gambar..
ok lah,,tamat kat situ je..pastu kitorang terus gerak balik..otw tu hujan lebat jugak..Fayedh mmg huru hara la dalam kereta..penat kot..sampai rumah pukul 8 mlm sbb byk kali jugak berhenti..si kenit tu melabor la apa la..penat tp syokk..bersantai2 kat PLR mmg best walaupun xde aktiviti kitorang buat tp best je terisik jugak masa lagi2 ada anak ni..hihi

ouh sebelum lupa saja nak share kesakitan hati sikit masa kat sana..ada 1 family ni melayu tp kereknya tahap apa pon x tau..utk info PLR ni x ramai melayu pegi..staf tu cakap dalam 5% je..so tu yg bajetttttt sgt agaknya..1st time jumpa hari pertama petang tu bukan main pandang aku atas bawah..ape hal kan??laki die ok je, die pulak yg hidung tinggi..x kemana la kak oi...sepanjang kat resort kalau terserempak mmg pandangan maut je die lemparkan..bongkak!ok lah x kuasa nak cerita lebih2..x mendatangkan faedah pon..budi bahasa budaya kite ye dok?mungkin die budaya lain kot..hihihi, ok la esok2 aku share harga pakej ye..tata

sekian

3 comments:

NORLIDA said...

cantiknye pemandangan..Subhanallah!!

jemput singgah ke blog saya ..

http://idanas.blogspot.com ^___^

Jimmy Max said...

Cik wunniey tumpang tanya..parking kat jeti tu kena bayar ke?sentiasa ada kosong x?

Ili Syazwani said...

x perlu bayar,,ada je kosong :)