Tuesday, June 10, 2014

Vacation - Pangkor Laut Resort | Day 1

salam semua..
ok hari ni gigih jugak la nak update pasal vacation baru2 nih..vacation sgt kan...haha,sebenarnya plan benda ni dah lama..awal tahun hari tu kot..masa tu ingt lagi tgh makan kat wong solo bangi dgn husband n mak..saja je usha2 line kat husband cakap nak pegi holiday pertengahan tahun nanti..nak pegi jauh2 tu xde la,dalam malaysia lagi sbb nya ada anak kecik kan..blm cukup yakin nak bawak jauh2 naik flight!so aku survey2 tempat menarik, cadangnya mmg nak ke pulau tp bukan nak buat aktiviti menghitamkan muka yg dah sedia gelap nih..saja nak rileks2 dok berehat sambil menikmati pemandangan alam semulajadi..hahhh gittewww penerangan ahkak!belek punye belek mulanya nak pegi redang duduk The Taaras nun tp pakej die mcm x menarik dan mahal..pastu fikir nak travel jauh sgt ke Terengganu tu bawak si kenit nih..mau seploh kali tukar driver..haha!survey2 jugak Tioman..pon mcm x menarik perhatian..ehhhh cerewet benar mak si Fayedh ni kan..sudahnya pilih Pangkor..aku fikir x lama sgt dlm kereta ke Lumut tu..carik2 hotel dah terpaut dengan Pangkor Laut Resort nih..mmg menepati citarasa anak tekak aku la..saja nak bersantai!duduk hotel mahal2 mana blh buat byk aktiviti luar..rugi nanti,so bykkan aktiviti dalam hotel je..ehh!hehehehe..dah lama perati baru teringat hotel ni sebenarnya aku dah aim lama masa awal2 kawen dulu tp x teringat nak tgk balik..blh gitu..haha

ok la,,setelah mendapat persetujuan en suami aku pon godek2 web hotel ni..hotel ni ada menyediakan resident package ye untuk Malaysia, Brunei dan Singapore..so harga agak berpatutan la,,xde la die nak caras ko hidup2 kan..tp nasihat aku ambik la pakej ye kawan2...sbb nya pakej ni include boat transfer Marina Jetty-Pangkor Laut Resort-Marina Jetty dan makan minum which is 2 bfast, 2 lunch and 2 dinner untuk 2 org 3H2M..situ mmg xde kedai makan lain selain hotel punye ye..

sebabnya ni ha..ONE ISLAND.ONE RESORT
Haaa,,ada yg blur ke?hihi,,sebenarnya Pangkor Laut Resort ni bukan terletak di Pulau Pangkor biasa tu yg mana korang blh dapat byk kemudahan seperti public transport n tempat makan..sini tadop ye..lokasi die lain..meh aku bagi korang paham

haaa,,situ haaa..Pulau Pangkor biasa tu yg besau tu..Pangkor Laut Resort ni terletak di dalam bulatan merah tu..kecik comel je kan..mmg satu pulau tu Pangkor Laut Resort yg punyaaaa
harga pakej tu nanti aku buat entry lain ye..so gerak la kami pada 1 Jun bersamaan hari Ahad..gerak pagi2 tp terlewat bangun jugak..biasanya Fayedh bgn awal so masing2 x kunci jam..blh gitu?sekali tu die jaga nak dekat pukul 7 pagi..meloncat aku!sbb nya nak kejar boat pukul 1 tghri..die ada schedule ye..kalau terlepas pukul 1 punye kena amik pukul 3 ptg..lama tu nak tunggu kan..mmg agak huru hara jgk pagi tu..
mamat ni paling happy dapat berjalan naik kereta..
apa2 pon selpiee dulu..bfast pon x sempat,beli roti dan air milo je kat shell..hehe
otw..pemandangan sawah padi di Bidor
kitorang exit Bidor masa tu pukul 10 pagi cmtu la..10 lebih kot nak dekat pukul 11..ingtkan sempat la kan..dok singgah2 gerai lagi mintak air panas..blh pulak aku lupa letak air panas dalam termos nak buat susu Fayedh..tgh highway x sedar sbb susu 1 botol dah ready dari rumah pastu Fayedh tido..bgn tu bagi makan..dah lama baru teringat mcm xde isi pulak air panas dalam termos..kena la singgah menyinggah..rupanya jauh ya amat ye dari exit Bidor tu nak sampai Lumut..traffic light byk,kereta byk pastu jalan kampung..laju mana la yg blh kan..aku dah suspen je..tgk waze ckp lagi sejam lebih..tgk jam nak dekat pukul 12..sempat ke tidak ni???makin lama makin jauh je aku rasa x sampai2..sbb kena ada kat jetty at least 15 minit sebelum waktu boat berlepas..maknanya 12.45 kan..masa tu dah 12.30 pon waze kata lagi 40 minit nak sampai..cmnooooo...aku ckp dgn husband xpela kalau x sempat nak buat cmne..x yah rushing2 bawak kereta..rileks,tp en suami ni degil jugak..die kata blm cuba blm tau..bantai ko la labuuu..si Fayedh dah meroyan2 dalam kereta..hangin jugak aku masa tu..haha!

dah sampai kat situ masa tu lagi 5 minit pukul 1..aku mmg ckp dah xsempat la sbb nak uruskan beg lagi segala kan..blh pulak sesat x jmpa jeti tu kat mana..nama jeti ni Marina Jetty tau..bukan jeti biasa ke pangkor tu..jeti tu kat pekan Lumut..yg ni jauh sikit..mmg huru hara jgk carik..dah jmpa jetty complex tu x tau pulak kat mana tempat nak daftar sume..alahaiiii..signboard eh kocik naa..belah kiri nanti ada tulis Pangkor Laut Resort..terus masuk parking tepi, en suami masuk dulu kat ofis die tu..dalam 10 minit die keluar blk cakap blh..ada lagi 1 boat pukul 1.30..phewwww legaaaaaa!

ni keadaan dalam jeti marina tu..aku mmg x sempat nak snap mcm dulu2 kala ye..sbb sekarang dah ada anak..mana dan je aku snap..kamera pon x sempat keluar..gambar ni bercampur2, ada dari kamera, ada dari phone je..luggage sume kite turunkan kat lobi je sbb sume dorang akan uruskan..aku siap bawak stroller lagi..sbb ko x yah susah payah bawak..sume diorang yg bawak..ko bawak badan je ye..tau2 beg dah sampai bilik hotel..cuma ada la beg yg aku bawak utk susu dan bekal Fayedh..
jeti ni cantik..sayang nya x sempat nak snap..kebetulan masa tu ramai yg baru check out..so mmg happening + pening sikit aku tgk ramai sgt nih..oh yaa,,sesampai je korang kat jeti ni die akan bagi welcome drink dan towel basah..gambar xde jugakk..haihhhh
ok,,heading to the pier...seronotttttttt la Fayedh dapat naik bot...

die agak tensi sbb kena pakai life jacket tu..muka sememeh..

mama x berani pegang..so duduk dgn papa ye..boat tersangat la laju..1 boat dlm 15 org je..

perjalanan bot x lama..dalam 15 minit je dah sampai..nampak tuuuu
ni water villa..water villa ni budak2 kecik xblh duduk..xde wifi dan xde tv..so mmg sesuai utk honeymoon..tp rege makan k2 jugak 1 malam
ok,,selamat sampai..sampai je ada staf2 PLR sambut..masa berlepas td pon dorang hantar smpai boat ye..mmg VVIP sgt..YTL hotel mmg x menghampakan..betul x?
Pangkor Laut Resort (PLR)
open lobby..menghadap laut..sampai2 je dapat lagi welcome drink dan towel basah...
masa check in ni staf dorang akan memain peranan utk menerangkan serba sedikit ttg resort..mcm2 la die bagi.jadual makan, aktiviti dan kemudahan yg blh guna..masa ni korang blh request la apa yg korang nak dan pilih restoran yg korang nak makan..tu nanti aku cerita..lps tu die tanya utk harini nak masuk bilik dulu ke nak makan?mesti la nak makan..nak dekat pukul 2 dah time ni..lapooo hoiii..staf yg entertain kitorang tu nama Hafizi..hai Hafiziii,baik budaknye..ramah
si hornbill ni mmg byk kat sini..n luck kitorang die datang time kitorang tgh makan

jamuan mata yg pertama..lunch mengadap nih..hilang penat..utk lunch ada 2 optional korang blh pilih..sama ada di Royal Bay Beach Club iaitu ni la tempatnya..dan lagi 1 Chapsman's Bar..yg tu kat Emerald Bay..so kami decide esoknye baru nak ke Emerald Bay..so hari sampai tu makan kat Royal Bay dulu..
menu yg include pakage ialah 1 appetizer dan 1 main dish..pilih je ikut suka dan harga adalah bapak punye mahal..mcm nachos ni 1 pinggan rm50..ko ada??
ni sushi en suami..harga rm50++ jugak..
utk main dish aku pilih signature burger..harga pon mahal sampai x ingt dah..hahahaha..tp rasa sedap laaa..portion pon besar smpai x habis aku mkn sorang..kongsi dgn en suami pon still x habis lagi..sbb nya perut dah masuk angin..lambat mkn dan bfast pon huru hara..
ni en suami punye..sedapppppp..udang kepah sotong segala sume fresh2 dan besar2...


budak bertuah tu dah amukan la..die dah kenyang..mak bapak die dok menale lagi..die panas hati...hahahaha,,ok la jom masuk bilik..panas jugak time tu berpeluh2..die x selesa
pegi lobby balik sbb ada tinggalkan barang kat situ..pastu staf PLR bawak ke bilik..aku mintak Garden Villa ye pastu di upgradekan ke Hill Villa..panas jugak hati tu sbb nak kena menapak jauh sikit..kalau garden kat belakang lobby je..gigih la panjat..shuttle ada tp kena tunggu...sini sume guna shuttle je..kalau nak pergi mana2 tggu kat area yang telah ditetapkan dan blh naik shuttle..ouh ye,,bilik kami no 329
ni ha hill villa paling bawah katanya...actually bukan sume ni bilik ko..die ada 4 bilik dalam 1 unit nih..2 atas dan 2 bawah..
pintu masuk..klasik nasional sgt kan..haha,,dalam tu ada selak..kalau x selak monyet2 blh masuk makan megi..hihi

tadaaaa...ok aku x kuasa nak asingkan entry bilik ni,,buat sekali harung je utk hari pertama nih ye..hehe..model x berbayar tu dah rasmi dulu katil

bilik air..separate dgn jamban ye..haha,,ayat kau
ada ni!!!!suke nau2 la kan..blh berendam tp open ye..atas tu xdak bumbung..malu2 gitu
die dah usha2 line je tu..
mangosteen ni sedap nau2 bau die..
ehh sambung balik layan katil
die lagi
die lagi



ehh sume pon die laa...haha
ehh parah dah aku ni..gambar sume terabur..sinki die ada dua ye..sebelah sana tu ada lagi 1..so x yah gaduh2
garam utk berendam
lemari pon ada 2..berapa byk beg nak bawak pon blh
day bed..tp blh jadi tilam jugak..kalau bawak anak besar sikit blh tido sini je..
selipar pon ada 2..sorang satu ye
balkoni luar
x guna jugak sbb x blh lepak..monyet2 anti dgn kitorang..asik datang terjah je


mengadap laut
gambar bilik ni sebenarnya x habis aku amik..mcm sikit2 je kan..x sempat uolls..ingt pon dah hari esok2..bilik dah bersepah dgn barang, x kuasa nak ambik gambar pemandangan yang x sepatutnya..hehe xpolah..byk je blog2 lain korang blh usha..
masuk je bilik terus mandi2 kan si Fayedh..rimas nau aku tgk die..pastu bagi susu..ingt nak amik nap la kan..sekali x mau tido si kecik tu..mmg plan petang nak bawak mandi kat swimming pool..tp nak suruh die tido dulu..x maun jugak...so bawak la keluar..tgh2 jalan menuju ke pool die dah khayal..aduhh budak nih..tp kitorang rendam jugak die dalam pool..hehe

nasib suke..1st time ni..
oihhh canteknye pemandangan..rindu sudahhh!


kolam budak2 die cetek sgt..kaki Fayedh blh cecah..siap berjalan kehulu kehilir lagi die..
x lama sgt berendam sbb nak siap2 untuk dinner pulak..janji pukul 8.30 mlm..so nak kena tidokan si kenit tu dulu baru senang nak makan..hahaha..balik bilik mandi2, bagi susu lagi..mula2 payah jugak die nak tido..menangis2 sbb tempat baru kan..lagi pon hutan dgn laut..kena en suami azan sekali dlm bilik tu terus senyap..pastu tido dgn nyenyaknya..

letsegoooo..ouh beg comel tu mmg ada dlm bilik ye..korang blh pakai selama ada dalam resort ni utk ke mana2..
mlm tu kami dinner di Uncle Lim..tggu shuttle depan bilik..angkat stroller sume Fayedh masih lagi sedap tido..haha

fefeling honeymoon sbb Fayedh tido..hihi
ni restoran chinese tp jgn risau semua Halal
menu mlm tu blh pilih 3 main dish dan 2 dessert..kami amik aromatic fish..aku bagi 5 bintang..sedap sgt!, kailan oyster,biasa jela rasanya..dan calamari apa tah..ayam..mmg sedap jugak!mmg puas hati makan malam tu..cumanya byk nyamuk je kat kaki walaupun dah pasang ubat nyamuk..
chinese tea ni pon mmg include dlm pakej..air kosong pon blh mintak..sume pakej ni include air kosong je..kalau nak jus kena bayar sendiri ye..
dessert kami pilih mango puding dan banana fritters..ala pisang goreng je pon dgn eskremm..harga RM40++ kooo
uncle lim ni dah tua dah..80++ x silap aku umur die..menurut waiter kat situ Uncle Lim ni paling lama bekerja kat Pangkor..since Pangkor ni baru2 bukak..makanan die pulak mmg ko xkan dapat kat mana2 mcm ikan n ayam yg aku oder tu..ikutkan byk lagi menu2 lain die tp x blh pilih sume kan..

kenyang malam tu...sbb makanan siang pon aku rasa byk lagi dalam perut..Fayedh tido sampai balik bilik semula..turun naik shuttle pon x sedar..penat sgt die..

sebelum tido masak bubur Fayedh dulu utk esoknye..slow cooker pon aku bawak sekali haa...sonang
kat sini housekeeping die dtg 2x..pagi sekali malam sekali..masa keluar makan mlm tu die akan datang..letak bendalah nih bagi wangi,pasang ubat nyamuk, letak gelas dan mineral water di birai katil..vavavaahhhh syoknye kalau hari2 gini..
mlm tu tido x sedar diri..masing2 penat..bangun pagi esok kami dikejutkan dengan sesuatu..nak tau apa?nantikan entry seterusnya..hehe

sekian

7 comments:

Allene said...

bestnya.. rege mhai tak... uhuhuhuh

Ili Syazwani said...

allen - stay tuned..nanti i cerita tang harga ye.. :)

~Beb~ said...

arghh best nnyee.. mmg pangkor laut ni slh 1 hotel ytl yg kami target next,n tak sabo2 nak p.. tpi tggu Sarah besa sket sbb tkot hutan2 ala2 tg jara. mmg tak de apa, tapi tak berani nak ber risiko. ahaks.

syiook je sikenit tido yek?

Ili Syazwani said...

beb-bukan xde apa2..mmg ada kot...anak aku mlm pertama tu susah nak lelap..pastu bila round2 kat water villa muka cuak je dok tunjuk2 kat batu tu..die tenang dlm swimming pool je..haha,mcm ada yg memerhati je

~Beb~ said...

siot. gerun!

Ili Syazwani said...

beb-hahaha,,insyllh xde pape..jgn kacau je

Anonymous said...

terbaek tu..
akk ada homestay kat Marina Island..insyaAllah suasana yang santai juga.. call akak 0194144144 nk offer pakej hihi..