Friday, June 20, 2014

Pengendalian Makanan Bayi Ketika Travel

salam jemahatt..
ok hari ni aku nak share pasal cara2 pengendalian makanan bayi ketika anda travel..ada jugak yg PM aku tanya cmne aku bawak makanan utk anak masa travel..hihi,,meh nak share..disebabkan aku bagi makan kat Fayedh homemade punye, agak payah jugak nak pegi travel..lama aku fikir cmne nak travel?cmne nak bawak makanan die?cmne nak buat makanan die kat sana?yg lecehnya lunch la..sbb aku bagi bubur nasik..mmg kena masak sendiri hari2..melainkan ko jenis yang senang bagi nestum ke celerac je..hihi..no no no...setakat harini, bulan depan dah setahun aku blm penah lagi bagi Fayedh nestum atau cerelac..mgkin lepas setahun baru dipertimbangkan jika darurat..cehhh,,cuma aku bagi die biskut milna tu je la..tu bukan makanan ruji..petang2 or pagi2 je aku bagi..sbb die xmo oat mahupun couscous tu...ok berbalik pada tajuk, cara pengendalian yg aku buat senang je..aku dah mmg siap2 ada cube2 makanan yg telah dibekukan..mcm carrot, kentang, broccoli..stok ayam dan ikan pon ada dah siap..mmg simpan kat tempat beku dalm peti es..lps tu beras pon aku dah siap blend simpan dalam peti es..bila nak masak aku just amik je 2 sudu then masak atas periuk..

untuk travel ni mcm kiub2 puree tu aku letak dalam cooler bag siap dgn ice pack sekali..

ini la rupa cooler bag ye..mmg tujuan utk simpan stok susu yg ko perah2..masa tu aku beli sbb aku kena pegi kelas yg agak lama tempohnya..so pam susu simpan sini..sejak pegi kelas tu la susu merudum sbb lambat pam!masa tu midterm x dpt nak curik masa pam..sedih!mula2 ingat nak sedekahkan je kat org sbb dah x pakai..nasib x sedekah lagi sbb ada kegunaan lain mcm simpan stok puree utk dibawa travel..hihi
ice pack ni pon aku beli masa nak pegi kelas tu..ada jugak faedahnye kan..

ok ni utk travel mcm aku la naik kereta dalam 3-4 jam..tp lama jugak, dlm pukul 3 ptg baru aku transfer kan ke fridge hotel!aku gerak pagi dlm pukul 8..alhamdulillah x cair cuma stok ayam je cair sikit..terus aku x guna..buang terus!hehehehe

lps tu untuk masak bubur, aku pakai slow cooker..malam2 tu campak kan beras dalam tu on kan, esok pagi dah jadi bubur..sbb aku beras blender..susah jugak la nak pekat. jadi cair je so Fayedh pon kurang suka..pagi2 tu campur kan la dgn puree apa yg ko nak..carrot ke kentang ke ayam ke..senang je..aku mula2 dulu puas jugak mensurvey...x jmpa kaedah yg sesuai..last2 fikir sendiri je..mmg hazab la nak kena bawak slow cooker bagai...tp xde pilihan..xkan nak bia anak lapaaaa..

mcm minum petang dan bfast aku bagi biskut milna tu je atau roti..kalau korang nak bagi buah pon blh..siap2 potong buah betik ke pisang ke, bawak je..ptg2 blh bagi makan..mlm2 Fayedh x makan sbb pukul 8 dah tido..hehehe, last minum petang je la..

haa,,senang je kan..kalau travel naik kapal terbang dlm tempoh sekejap pon sama jugak la kekdahnya..kalau lama tu je aku x pasti lagi..tu nak tunggu anak besar dulu baru blh travel jauh2..gituuuuu,,ok la uolls, nanti jumpa lagi..ouh seumber gambar semua google..TQ!

sekian

10 comments:

Allene said...

beb klu lin, lin dah siap masak bubur untuk 3 hari.
pastu, beku kan. nak travel mmg bawak cooler bag.
klu nak berjalan harian, lin masuk siap2 dalam thermos makanan je. senang. boleh mkn dlm kereta.

Ili Syazwani said...

aah,blh jugak kalau gitu..cuma hari tu x sempat nak buat bubur frozen..hehe

~Beb~ said...

beb aku pakai beaba babycook beb. bersaiz kecil tapi berbaloi2. Boleh blend, bole steam, bole masak nasi/bubur n pasta, bole defrost sgala lah. Aku pakai tuh je. Alhamdulillah costly tapi memang meringan kan diri gue ini. Tapi bahan2 dia la bwk, beras sweet potatoes smua.

Siap bole buat juice plak utk sarah, kurma n such.

Aku jugak say NO NO NO tu instant baby food wlaupon byk travel, since 2014 ni every month travel n tido hotel insyaAllah masih stay dgn masakan omak ni ha.

Ili Syazwani said...

makanan omak totap terbaekkkk!hehehe

aku lambat tau pasal beaba nih..tau pon kat blog ko..haha..so nak beli pon mcm dah lambat..lps dah setahun nnti dah blh makan makanan yg kite makan..

julia abu anuar said...

Terbaik... Kipidap. .. ko mmg rajinkan. ..aku ni bapak pemalasnya nk buat semua ni. Salute u...

Ili Syazwani said...

haha,,rajin x rajin sgt la..skrg ni pon dah mula malas nk bgn pagi2 masak bubur..haihhh

cbk990 said...

Beli kt mana beaba bbabycook

Maharaja class said...

terbaik.. rajin kau..

Noraznita Anor Basri said...

sis pastu nk bg ank mkn mcm mn ? pns kan ke cmne

Ili Syazwani said...

panaskan je.. :)