Friday, June 20, 2014

Pengendalian Makanan Bayi Ketika Travel

salam jemahatt..
ok hari ni aku nak share pasal cara2 pengendalian makanan bayi ketika anda travel..ada jugak yg PM aku tanya cmne aku bawak makanan utk anak masa travel..hihi,,meh nak share..disebabkan aku bagi makan kat Fayedh homemade punye, agak payah jugak nak pegi travel..lama aku fikir cmne nak travel?cmne nak bawak makanan die?cmne nak buat makanan die kat sana?yg lecehnya lunch la..sbb aku bagi bubur nasik..mmg kena masak sendiri hari2..melainkan ko jenis yang senang bagi nestum ke celerac je..hihi..no no no...setakat harini, bulan depan dah setahun aku blm penah lagi bagi Fayedh nestum atau cerelac..mgkin lepas setahun baru dipertimbangkan jika darurat..cehhh,,cuma aku bagi die biskut milna tu je la..tu bukan makanan ruji..petang2 or pagi2 je aku bagi..sbb die xmo oat mahupun couscous tu...ok berbalik pada tajuk, cara pengendalian yg aku buat senang je..aku dah mmg siap2 ada cube2 makanan yg telah dibekukan..mcm carrot, kentang, broccoli..stok ayam dan ikan pon ada dah siap..mmg simpan kat tempat beku dalm peti es..lps tu beras pon aku dah siap blend simpan dalam peti es..bila nak masak aku just amik je 2 sudu then masak atas periuk..

untuk travel ni mcm kiub2 puree tu aku letak dalam cooler bag siap dgn ice pack sekali..

ini la rupa cooler bag ye..mmg tujuan utk simpan stok susu yg ko perah2..masa tu aku beli sbb aku kena pegi kelas yg agak lama tempohnya..so pam susu simpan sini..sejak pegi kelas tu la susu merudum sbb lambat pam!masa tu midterm x dpt nak curik masa pam..sedih!mula2 ingat nak sedekahkan je kat org sbb dah x pakai..nasib x sedekah lagi sbb ada kegunaan lain mcm simpan stok puree utk dibawa travel..hihi
ice pack ni pon aku beli masa nak pegi kelas tu..ada jugak faedahnye kan..

ok ni utk travel mcm aku la naik kereta dalam 3-4 jam..tp lama jugak, dlm pukul 3 ptg baru aku transfer kan ke fridge hotel!aku gerak pagi dlm pukul 8..alhamdulillah x cair cuma stok ayam je cair sikit..terus aku x guna..buang terus!hehehehe

lps tu untuk masak bubur, aku pakai slow cooker..malam2 tu campak kan beras dalam tu on kan, esok pagi dah jadi bubur..sbb aku beras blender..susah jugak la nak pekat. jadi cair je so Fayedh pon kurang suka..pagi2 tu campur kan la dgn puree apa yg ko nak..carrot ke kentang ke ayam ke..senang je..aku mula2 dulu puas jugak mensurvey...x jmpa kaedah yg sesuai..last2 fikir sendiri je..mmg hazab la nak kena bawak slow cooker bagai...tp xde pilihan..xkan nak bia anak lapaaaa..

mcm minum petang dan bfast aku bagi biskut milna tu je atau roti..kalau korang nak bagi buah pon blh..siap2 potong buah betik ke pisang ke, bawak je..ptg2 blh bagi makan..mlm2 Fayedh x makan sbb pukul 8 dah tido..hehehe, last minum petang je la..

haa,,senang je kan..kalau travel naik kapal terbang dlm tempoh sekejap pon sama jugak la kekdahnya..kalau lama tu je aku x pasti lagi..tu nak tunggu anak besar dulu baru blh travel jauh2..gituuuuu,,ok la uolls, nanti jumpa lagi..ouh seumber gambar semua google..TQ!

sekian

Thursday, June 19, 2014

Berapa Harga Pakej di PLR?

salam..
semalam x berkesempatan nak update..byk kerja..hari ni bos xde 1 hari so blh la pjg lebar nak cerita ceriti..hehehe..ok since ada la beberapa org tanya aku harga pakej yg aku amik utk ke PLR nih..meh nak habaq..utk 3H2M di PLR include meal 2 org, 2x bfast, 2x lunch (blh pilih nak lunch hari sampai atau hari checkout), dan 2x dinner serta boat transfer Jetty Marina-PLR-Jetty Marina aku bayar dgn harga seperti tertera di bawah :

RM1800.00 (discounted Price) sebenarnya aku pon x tau ada diskaun2 nih..memandangkan kitorang ni xde credir card..so urusan booking membooking ni kitorang buat thru phone je..call terus centre YTL Hotel dan buat reservation..cakap je nak pergi berapa hb nanti diorang quote harga dan hantar emel..senang!untung ke x?aku rasa berbaloi la harga tu dgn service yg kami dapat..sume dah termasuk..ko tinggal bawak badan je..nak shopping pon xde apa kat resort tu..hehe
haa tu contact number die..
kalau korang nak beli terus melalui web pon blh..tp aku rasa harga mahal la mcm harga aku yg blm diskaun tu..RM19++..ni pon nasib2 dapat diskaun..sbb kitorang buat early booking kot..x tau ler..meh kita survey2 harga di web..
taip je Pangkor Laut Resort pastu terus pegi kat Offers tu..amboih manja betul sume nak tunjuk kan..hehe
untuk kita yang Malaysian nih blh pilih Resident's Package..mgkin harga lebih murah berbanding untuk pelancong
ni aku try2 je masukkan tarikh untuk ogos nih..sbb yg tarikh aku haritu lupa nak printscreen..harga sama je lebih kurang..cuma lagi lambat ko booking harga lagi naik cecah 2k jugak..so better buat booking awal
kalau nak jimat lagi blh jugak amik melalui Airasiago..tapiiiiii ni harga bilik je ye..boat transfer sume nan hado..makan pon xde..makan la magi hari2..sbb nye harga makan kat sana nauzubillah!x masuk akal punye mahal ye..yg include meal pakej aku tu pon air kosong je..kalau nak juice2 ni kena bayar lain kecuali masa bfast..
haaa..gitulah harga nya..lepas ni blh pergi ramai2 ye..sesuai sgt utk honeymoon..sbb kawasan agak mendamaikan dan privacy..sesuai utk buat anak..ehhhh!lagi 1 kalau amik YTL ni jgn risau pasal service..mmg tip top punye..xde nak beza2 ko melayu ke apa ye..masa aku pegi tu ok je diorang layan..

sekian

Tuesday, June 17, 2014

Vacation - Pangkor Laut Resort | Day 3

salam..
ok hari ni nak habiskan cerita di Pangkor Laut Resort nih..pastu aku akan share harga pakej yg aku amik ni ye..bila tu x tau..haha..ni bos tgh meeting blh la update kejap..hari ketiga xde apa aktiviti pon selain mengemas beg dan tergolek2 je dlm bilik menghabiskan sisa2 berbaki di PLR...

ouh pagi tu tgk sunrise..kali ni bgn awal jugak..tp xde la awal mana..
mula2 ingat malas nak turun..nak tgk dari bilik je..tp terhalang dek pokok2..so malas2 bgn jugak keluar bilik jalan kaki pegi depan pool sana..sunrise blh tgk dari resort je..kalau sunset kena ke Emerald Bay ye kawan2
ni ha..pokok2 yg menghalang..
nasib la anak aku jenis yg bgn pagi..kadang2 pukul 6 pagi dah bgn..




dah x berapa nak ada..kawasan masih sunyi lagi..kitorang je berlegar2..hehehe
naik bilik siap2 nak pegi bfast..kali ni aku mandi tau..si kenit je x mandi dgn bapak die..hehehe
moh ler menurunni bukit

pagi tu makan heavy sikit..sbb nye x tau pukul berapa baru dapat lunch nanti sbb boat pukul 12 tghri kitorang amik..sampai Lumut nanti nak makan kat mana pon x tau..
si kenit ni dalam cobaan merampas nasik lemak mama die..
dah bosan??
tunjuk apa tuuuu

sempat lagi posing kat sini..
yg macam menara tu lif kot..utk ke hill villa yg lebih tinggi..depan ni kedai souvenir..tp memahal brg nye
jom la naik bilik balik..hongeh!
si kenit dgn bapak die berendam..mama celup2 kaki je..hihi
dah siap2 kan si kenit tu suruh die tido kejap..sementara kitorang mengemas barang..staf PLR cakap pukul 10 pagi nak collect luggage..tp hampeh..kelam kabut kitorang kemas tp sampai pukul 11 nak checkout pon x collect2 lagi..beg sume korang x yah susah payah bawak turun ye..diorang akan pick up..korang berlenggang kangkung aje..dah pkl 11 tu kitorang nak checkout call la receptionist tanya bila nk collect bag?diorang cakap xpe,,keluar je tinggalkan beg sume dalam bilik,nanti diorang ambik..ok!kitorang pon terkedek2 pegi lobby..

urusan checkout pon kejap..pulangkan kunci setel..blh berlegar2 kat area resort sementara tunggu boat pukul 12..ni area library..belakang lobby je..
ada katil jugak..haha,,library apo nih..kat sini jugak ada perkhidmatan internet ye..ada pc blh guna kalau nak on9..wifi pon free
golek2 dulu sbb x kuasa nak pusing2 tempat lain dah..panas!bagi si kenit minum susu sebelum naik boat
ouh en suami berfoya2 dgn amoi ni!haha..die cedera ye semasa melarikan diri dari beruk2 yeh kat bilik hari tu..tersiat kulit kaki sbb tersadung..berdarah jugak la..ni die mintak bantuan..mmg mcm doktor ye die buat..aku ingt die PBSM dulu..haha
ok..boat dah ready..sebelum boat bergerak kena pegi jetty awal sikit utk buat chekclist beg..takut2 nanti tertinggal pulak beg2 korang..tgk sume cukup ok la..
anak bapak..ouh buah tu si Hafizi bagi..mula2 bagi epal hijau..pastu si kenit ni sibuk nak jugak..aku bagi sikit je pastu mintak kat Hafizi epal merah..die pegi amik kat tempat bfast tu..hehe..
x sudah2 lagi tu...
ok,,see you again PLR..great location..TQ for your service yg 5star!ada rezeki pasti kami datang lagi
boat dah ready
PLR dari kejauhan


si kenit tu xde mood dah..lagi2 kena pakai life jacket
lagi satu die dah mengantuk tahap gaban..hahaha
tp atas bot je ngantok..pastu segar bugar balik
sampai kat jetty marina pegi claim bag..aku dgn Fayedh duduk dalam sejukkan badan sementara en suami pegi amik kereta..dapat lagi air dgn towel basah..dah setel sume tu bergerak la kami ke pekan Lumut..sebelum tu singgah tepi jalan beli air kelapa tanya org situ nak makan tghri kat mana..die bagi direction terus la kami ke sana utk lunch..sbb kalau kat pekan Lumut nanti x berapa byk kedai makan..mmg ye pon..byk mamak je..dah mcm kat penang kekdahnye..

lunch tu lupa nama kedai tp byk gilerrr makanan die..ketam sotong udang ikan ayam sume ada..sebut je nak apa sume ada..cuma kedai agak panas..bukan panas sikit,panas byk..org pulak ramai, nak amik lauk kena q..aku makan dulu sementara en suami suap si kenit makan..mmg x selesa sgt la sbb keadaan panassss...

lauk ni RM5.60 termasuk air..aku rasa murah sbb ikan bawal kan org selalu jual mahal..makan laju2 sbb aku pon dah x tahan panas gila..
si Fayedh pon dah x keruan..aku bagi die makan sementara en suami pulak q amik lauk..lepas tu aku lari masuk kereta dgn si kenit..x tahan woooo..en suami makan sorang2..heheh..lepas lunch baru kami gerak ke pekan Lumut utk shopping..blm sampai pekan lagi si Fayedh dah terlentok tido..adoiii,,cmne nak turun..sudahnya aku turun sorang. en suami tunggu dalam kereta je pegang Fayedh..

borong ikan bilis mata biru..kat sini kan heboh dgn ikan bilis mata biru..tah mana yg biru nye pon x tau..tp mmg jernih2 ikan bilis die..harga aku rasa sama je,,mahal..tp kualiti baik la..kalau kat Seremban ni sume dah kepam2 ikan bilis nye..so borong la utk mak, MIL, jiran tetangga bagai kan..hahaha!ada jugak barang2 lain aku beli mcm sotong gula tu, lagi apa tah..penuh 2 beg kiri kanan tangan aku..shopping sorang2 mmg x best..sudahnya menyesal x beli byk!huhhhh!
ouhh aku x round pon ye..aku terus masuk 1 kedai je..aku pilih kedai hasil laut d haliza nih..mmg byk brg..sebut je apa nak sume ada..layanan pon bagus..kedai ni betul2 depan jeti Lumut..x susah nak carik..ni kes lupa amik gambar la..dah dalam kereta baru teringat nak amik gambar..
ok lah,,tamat kat situ je..pastu kitorang terus gerak balik..otw tu hujan lebat jugak..Fayedh mmg huru hara la dalam kereta..penat kot..sampai rumah pukul 8 mlm sbb byk kali jugak berhenti..si kenit tu melabor la apa la..penat tp syokk..bersantai2 kat PLR mmg best walaupun xde aktiviti kitorang buat tp best je terisik jugak masa lagi2 ada anak ni..hihi

ouh sebelum lupa saja nak share kesakitan hati sikit masa kat sana..ada 1 family ni melayu tp kereknya tahap apa pon x tau..utk info PLR ni x ramai melayu pegi..staf tu cakap dalam 5% je..so tu yg bajetttttt sgt agaknya..1st time jumpa hari pertama petang tu bukan main pandang aku atas bawah..ape hal kan??laki die ok je, die pulak yg hidung tinggi..x kemana la kak oi...sepanjang kat resort kalau terserempak mmg pandangan maut je die lemparkan..bongkak!ok lah x kuasa nak cerita lebih2..x mendatangkan faedah pon..budi bahasa budaya kite ye dok?mungkin die budaya lain kot..hihihi, ok la esok2 aku share harga pakej ye..tata

sekian

Friday, June 13, 2014

Vacation - Pangkor Laut Resort | Day 2 Part II

Salam..
sambung lagi ek..semalam aku ada seminar so x masuk ofis..tu yg x dapat nak update..tiap2 hari kena update maka habiskan cerita ni secepat mungkin sebelum mood tiba2 hilang..haha..ok lepas balik dari Emerald Bay,cas battery dulu..plan petang nak keluar ronda2 resort..x amik gambar keseluruhan resort lagi..dalam pukul 5 petang jugak kitorang keluar dari bilik..si bujang tu tido lama..penat agaknya main kat pantai..hehe..so berjalan la kitorang ke sekitar resort yg besar gadang tuh..pon x pusing habis..spa pon kitorang x jmpa..hahah

ini garden villa yg sepatutnya kitorang duduk, yg bawah tu la..yg kat lereng bukit tu hill villa...garden ni belakang lobi je..kalau dapat ni aku rasa lebih sesuai utk aku yg bawak anak nih..lagi pon si beruk2 yeh tu x kacau...

kenapa la x dapat kat sini...
tgk ikan..die makan roti,,ikan pon die bagi roti

layankann

haa ni tempat bfast tu..sebelah lobby dan berdepan je dgn garden villa
x sudah2 lagi
ok,,jom kite jalan lagii
masa sampai tu x sempat nak amik gambar kat sini..sbb panas dan x kuasa!
atas jambatan menuju ke jetty PLR
pandang kanan nampak ni
pandang kiri nampak ni..
ok,,jalan lagiiii
PLR byk sangat bunga2 cmnih..
sini ada jugak kemudahan utk nak buat aktiviti laut mcm banana boat dan canoe..kami tgk je..
ni depan pool
nak ronda2 kat water villa pulak

vaaaaaavavaaaa,,canteknye...
air sangatlah hijau dan jernih!







ehhh,,mampu nak duduk water villa dgn kayu senget cmni???seriau mak tgk
hajat hati nak teruskan perjalanan sampai hujung sana area2 restoran uncle lim..tp si kenit ni buat hal..melalak2 asik tunjuk2 kat batu je..tah sapa yg tengok die agaknya..jeng3..
mula2 aku keras gak nak pegi sampai hujung, aku cakap dgn husband tunggu je kat situ bia aku sorang pegi..tp fefeling lain je..hahaha,,mcm sunyi sikit nak ke hujung2 tu..terus terbantut dan patah balik..aishhhhhhh!
hah!sudahnye pegi berendam dlm pool..baru tenang si kenit tu

mama x mandi pong..malas!nak rileks2 je




hihi..pinjam memei punye..gegirl sgt!aku crk float yg cmni kat toys r us tp habis stok!yg gambar kereta la..xde gegirl cmnih..
petang yg indah!gitchuuuu

hoihhh,,dah la..jom naik..mama nak tgk sunset nih
gasakk..gambar terabur..
dah pukul 6 lebih gitu naik la anak beranak nih..ikut kan si kenit tu mmg x mo naik lagi..tp kitorang nak tgk sunset..sunset kat depan resort xde ye..kena ke Emerald Bay..tukar2 baju gitu gerak la kami pegi tunggu shuttle utk ke Emerald Bay lagi sekali..

dan tadaaaaaaaaaaaaaa!!!!



ada lagi minah2 cina tu mandi







so dlm 7 lebih kitorang dah gerak nak balik..last shuttle dari Emerald Bay pukul 8 mlm ye..kalau lambat sila jalan kaki..mlm tu siap nk pegi dinner mcm biasa..mlm last tu kitorang amik dinner di Feast Village iaitu di tmpt bfast tu..si kenit lambat tido jadinya lambat sikit kitorang gerak keluar dinner..mlm tu x amik shuttle sebab dekat..turun bukit je..tp nak blik patah pinggang jugak la kena naik bukit dgn tolak stroller lagi..lepas si kenit tu tido baru kitorang gerak..mcm biasa die x sedarkan diri..haha..makan la kami aman damai..

mlm tu buffet dinner..x berapa nak best sgt la..biasa2 je..baca review sebelum2 ni blh pilih menu..kalau ku tau aku pegi je uncle lim utk 2 mlm..blh try menu lain..tp xpela..janji konyang..ada lagi menu2 lain kitorang amik cuma x snap je..mcm ada variety of kerabu..sedap jugak..sume kitorang try..haha
so lepas dah kenyang mendaki la kami ke bilik..mlm2 x round resort pon utk ambik gambar sbb ada si kenit..takut jugak situ kawasan hutan kan..x berani nk bawak..so dok diam2 dlm bilik berehat tgk movie..ke movie tgk kitorang??muahahahahhahaha

mcm biasa..masa keluar dinner ada housekeeping datang bagi benda nih...romantikosssss sungguh!
habis utk hari kedua...minggu depan aku sambung utk last day ye..tata

sekian