Tuesday, April 8, 2014

Tips Elakkan Anak Batuk dan Selsema

salam..
haa mmg bermusim la mood aku ni gamaknye untuk update blog..heheh,,ok hari ni nak share tips sikit..anak2 korang mesti biasa kena jangkitan selsema dan batuk kan..fayedh pon biasa kena sampai masuk hospital bulan 2 hari tu sbb pakej dgn demam sekali..so baru2 ni aku kena pegi Terengganu sbb ada sukan jabatan..mmg 2 tahun sekali, venue bertukar2 la..tahun ni kena pulak ke Terengganu..mula2 mcm berfikir2 jugak nak pergi ke x,,kesian pulak kat anak..lama kena tinggal, 4 hari 4 malam..lama2 en suami kata pegi la, xpe die tinggal dgn anak..aku pon ok..fayedh pon mmg rapat dgn bapak die,,kurang dgn aku..sadisssss!sehari sebelum pegi tu fayedh amik vaksin pneumococcal dos ketiga,,normally x demam doc cakap,so aku x risau la..die amik injection khamis, jumaat tu xde pulak demam..ok je,,tp die mmg dah ada selsema batuk sikit2..jumaat malam tu aku gerak ke Terengganu..pastu hari ahad en suami msg kata Fayedh demam..aku risau gila time tu..sbb en suami ni kalau tido kadang2 x sedar diri malam2..aku suruh die monitor suhu anak takut kalau tinggi sangat nnti x perasan..risauuuu sgt!kalau dekat aku dah lari balik tau..en suami kata under control, suhu x sampai 38.. kejap naik kejap turun..fayedh tercarik2 aku die cakap..demam rindu la tu,,kalau aku ada kat rumah die xnak dgn aku pon,,sabar jela..hehe,sampai aku balik pon selsema die x elok dgn batuk berkahak siap..demam mmg dah xde la..nak xnak aku ckp bawak jela g hospital..suruh buat percussion ke apa..KPJ cakap prosedur biasa kena g kecemasan dulu bagi doc tgk..pastu bagi neb baru blh buat percussion..ok la..sampai2 KPJ tunggu turn, doc yg bertugas tu cek gitu2 bagi neb...lama jugak neb die sampai tertido si fayedh..mengamuk lapar sbb aku puasa kan die..kalau nak buat percussion tu atleast kena puasa 2 jam xblh minum susu..sabar la nakkkk

kesian anak makkk
dah lepas buat neb tiba2 doc tu cakap dah..blh buat payment n ambik ubat..ehhhh xde percussion ke??die kata x yah sbb bukan teruk,,lagi pon paru2 fayedh ok..alaah, masa fayedh warded dulu hari2 buat percussion, paru2 ok jugak..en suami yg degil ni pulak xnak ubat katanya..yela kalau g gov pon aku rasa die x bagi ubat batuk kat baby..aku tanya doc tu ubat apa ni yg die bagi??doc tu cakap ubat batok, selsema, cair kahak dan antibiotik..aku mmg bukan pandai dan bukan nak melawan doc, tp aku pon seboleh2nya mengelak ubat batuk tu untuk bagi baby yg belum setahun ni..masa keluar hospital dulu pon doc bekalkan ubat selsema jika perlu tp aku x penah bagi..sbb aku ada baca kat doc zubaidi kot, x perlu pon ubat2 ni kalau selsema..just sedut je mcm en suami selalu buat..mmg makan masa la 2 3 minggu baru nak baik betul..so, berlaku sikit kekecohan kat situ sbb en suami nak jugak buat percussion..sudahnya dorang halakan kitorang jumpa doc pakar terus,,kitorang ok je,lagi senang jumpa doc syed tu,,lama pon xpela janji puas hati..so, advice dari doc syed, die cakap xnak ubat xpe..kite buat je percussion tu..ada 5 elemen die ckp yg menjadi penyebab anak mudah kena selsema batuk

1. rokok..die tanya en suami merokok x??aku tukang jawab, sangatnya kuat!!!die kata walaupun kite merokok kat luar rumah, tapi bila masuk n pegang anak, bau dan molekul2 asap rokok tu melekat pada baju,,seeloknya lepas merokok, masuk rumah tukar baju dulu baru pegang anak..

2. ada construction, renovation di kawasan sekitar rumah,,kiranya debu la..jerebu pon turut penyebab ye..so elakkan berada di kawasan luar rumah jika tercemar mcm nih..

3. haiwan peliharaan,,contoh nya kucing, arnab, burung..bulu die bahaya..kat rumah aku tu mmg bulu dobot merata..melekat kat kapet, sofa, baju..ni aku x tau nk buat cmne..xkan nk buang pulak si dobot..cuma kena selalu pantau la kalau fayedh main2 tu,,die mmg suka kutip2 kat kapet..nmpk je rambut, habuk, bulu..

4. cadar..cadar kena tukar seminggu sekali..hahah,,ini mmg susah sikit nk buat..aku kadang2 sampai sebulan baru tukar..maklum la masa tu terhad selalunya..alasan!

5. aircond..doc tanya aku tido dalam aircond ke?aah,,semalaman?aah..die kata x blh semalaman..die cadangkan masa baby tido tu pasang aircond,,dah tgh malam cmtu dalam pukul 12 ke tutup dan pakai kipas je sampai subuh..hmm panas uollsss,,daa buat untuk seminggu ni mmg basah baju..tersedar pagi tu mengelupor on aircond jap..hehehe

ok lah,,ni je 5 tips doc bagi kat kitorang..die cakap kalau benda ni pon x dipraktikkan mmg x guna ko makan ubat berkoyan2..gituuu,,tu pasal aku x suka bagi ubat kat fayedh..sian die masa kat hospital dulu..byk ubat kena makan..cukuplah tu..jadiknya, slow2 la kite amalkan tip berguna nih..insyaAllah mendatangkan hasil yg baik..kite usaha ye dok..lain2 kerja Dia...

ehhh,,fayedh dah jadik ustajah fayedah ke??hihi omeynyeeee..semoga dikurniakan kesihatan yang baik ye dikk..mama selalu doakan kesihatan awak, membesar dgn baik..

ok,sampai sini dulu..nanti kite sambung cerita lain..tata

1 comment:

suhailey said...

cadar kena tukar seminggu sekali eh? baik, baik, demi anak kan, ikt je la