Monday, April 14, 2014

Solid Food (6-8m)

salam
haaa,,gitulah tajuk kalau backdated punye cerita..mggu lps bz berperang dgn assgmnt,,so semua setel,1 je kena reject sbb rujukan x cukup..hehehe,baik pensyarah kite..
ok,aku cerita lamsam je ek baby punye solid food dari 6-8 bulan..nak tiru boleh x nak pon xpe..kite x kesah..so masa Fayedh 6 bulan, aku just bagi buah2an je dulu..entry sebelum ni aku ada cerita kan disertakan dengan video pendek lagi..gituuuu cara2 buat puree buah..haha,,belambak kot kat youtube tu,rajin dgn x rajin korang nak explore..nak jugak ke resipi puree??ok lah,,aku bagi ;)

BAHAN-BAHAN
-buah epal/pear atau apa2 je buah yang berkelayakan dengan umor anak2 anda ye..sebelum ni aku ada sertakan table..
-air
-alat pengukus/periuk pon blh kalau nak rebus
-blender

CARA-CARA
-potong buah td jadik kecik2 comel lote supaya senang empuk
-kukus dalam 15-20 minit..atau ko tgk2 la kalau buah dah lembik tu tutup api
-biarkan sejuk kejap pastu masukkan dalam blender
-letak air sikit supaya blh berpusing blender ko tu..hehe,kalau korang rebus amik air rebusan tu je,jgn buang pulak..
-blend sampai halus mulus..nak tau tekstur tu halus ke x korang blh tgk tekstur die licin je xde serabut..paham dok?kalau x paham tu cuba la buat, blend sampai tekstur die licinnnnn,xde hampas..
boleh dihidangkan kepada si manja anda..gituu

aku bagi sehari sekali je,,waktu petang masa aku balik keje tu dalam 5.30..kalau ibu bekerjaya mcm aku ni blh je buat frozen..simpan dalam ice cube kecik2 tu,kalau nak pakai petang, pagi tu keluarkan letak dalam chiller 3 ke 4 cube..ptg tu blh kukus balik, atau guna warmer jika ada..4 day rule jgn lupa..4 hari epal, hari ke 5 bagi buah pear pulak..pastu boleh campor 2 jenis buah..depends la kat mak2 ye..bulan seterusnya boleh try jenis sayuran pulak mcm carrot ke kentang ke..sama je kekdahnya,,buat puree jugak..so far Fayedh sume blh telan,,xde sembelit atau berak2...die buang air secara normal je..sehari 2x..warna cekelat..ehh kena ke bagi tau warna tahi anak?hahahaha

puree carrot..terang la mata anak makkk..
ini brocoli..brocoli ni kalau boleh amik bunga2 dulu,,batang x yah eh..sbb baru nak try..lama2 sok blh la bagi dgn batang2 sekali..rasa?mmg x berapa sedap..tp Fayedh ok je telan..hihi,ehh gambar tonggang terbalik

ok,,bila masuk 7 bulan aku try bagi bubur nasik..mula2 bubur kosong saja..dalam 4 hari gitu la aku bagi..aku guna beras perang ye..beras perang ni senang hadam,,mmg ye pon,,lepas makan je dalam setengah jam mesti Fayedh melabor..cepat betul penghadaman..sebelum tu aku bagi tau dulu cara penyediaan beras ni..bukan beras bulat2 ko bagi ye..ada cara2 nya..

ambik la berapa pot pon,,agak2 la kalau nak pakai lama sikit buat dalam 2 pot kecik tu,,pastu basuh mcm biasa dan rendam..aku rendam 24 jam..beras ni mmg ada bau sikit la,,kalau blh rendam dgn daun pandan..lepas dah rendam tu, toskan bagi kering sikit pastu sangai atau kuali..tau sangai?goreng xde minyak tu..kejap je x yah sampai hangit..tutup api biar sejuk kejap pastu blend..sampai jadi mcm tepung..pastu korang boleh simpan dalam bekas kedap udara letak daun pandan jugak simpan dalam peti..bila nak pakai amik la 1-2 sudu, masak..kan sonang..sebab2 penyediaan beras tu korang blh google,byk ada..

haaa ni yang dah diblend..nak habis dah time ni..asik lupa je nak amik gambar..hehe
lepas dah try bagi bubur kosong aku cuba campur kan dengan buah2..bagi die taste dulu kan..rasa manis2 buah dengan bubur..pastu campor carrot / kentang pulak..sume pon die makan x menolak..haha..kalau nak bagi sedap lagi bagi tmbah perasa blh jugak letak serbuk ikan bilis..ni pon buat sendiri je..beli ikan bilis yang elok sikit,yg mahal tu kan..buang tulang,rendam lama sikit, pastu toskan bagi kering,sangai jugak..pastu blh blend sampai jadi serbuk..

gini rupanya..amik secubit blh campor dalam bubur bagi menggantikan garam..garam x blh bagi ye sampai umur anak 2 tahun..ehh setahun lebih kot..hehee
masa 7 bulan lebih baru aku try bagi ayam camporkan dalam bubur..ni pon aku bagi stok air ayam je..mula2 aku rebus buta je..ayam semata tu,,amik air die campor masa masak bubur tu, rasa die mmg x berapa sedap la..tp Fayedh makan x cukup..acaner tu?mmg selera mak kau la suke ayam..apa pon x kesah janji ayam kan..hehe, stok ayam ni officemate yg suggest sbb sepupu die doc kanak2..sebelum bagi isi ayam, kenalkan rasa dulu bagi stok je.. ehh lupa nak cerita buat bubur cmne..,mula2 aku kenalkan bubur kat Fayedh aku amik dalam 1 sudu je utk 2 hari..aku buat frozen..renyehkan dgn air yg byk..dalam setengah jam dah masak kot..sampai jadik bubur la kan,masa 6 bulan sampai 7 bulan lebih lepas aku masak bubur tu dah pekat, aku tapis, so hampas2 die xde sbb aku takut die tersedak..start 8 bulan hari tu baru aku x tapis..tu pon lepas en suami marah..haha,,aku tanya die bile ek nak try bagi yg kasar sikit..aku takut..die cakap kalau x cuba sampai bila pon takut..tu yg paksa rela jugak try x tapis tu, babysitter kata ok je..die lagi suke yg mcm tu,,so legaaa...

haaa gini la rupa bubur yang sudah ditapis..pekat likat..mula2 byk ni je Fayedh makan,sekarang?1 sudu beras utk sekali makan..habis licinnnnnn koo...
masuk 8 bulan aku cuba resipi sedap sikit..ayam tu aku rebus dengan beberapa bahan lain..sbb tu la Fayedh makan byk,,makin lama makin x cukup..

BAHAN-BAHAN
-ayam kampung,,ohh aku guna ayam kampung ye x guna ayam bandar,,byk enjet..hehe
-bawang holland setengah labu
-daun saderi (batang pon aku masukkan sikit)
-daun bawang
-halia seinci
-ada yg letak rempah 4 sekawan tu tp aku x cuba lagi..x nak byk2 bahan sekali try..man-mannn kata org..nnti2 baru aku taruk
-bawang putih pon ada jugak yg letak..tp aku x letak..nnti2 jugak..haha

CARA-CARA
-masuk semua bahan ni..rebus dalam 3-4 jam..org cakap sampai isi ayam tu bercerai dengan tulang..gituuu
-lepas tu tapis,amik air je..ni masa aku bagi stok ayam..isi ayam aku x bagi lagi..
-simpan dalam tupperware kecik2 buat stok dalam peti es..frozen kan ye..
-bila nak buat bubur, renyehkan bubur tu letak 1 kiub stok air ayam td..
-rasa die sedap jugak la..

ha ni stok masa aku pegi terengganu hari tu..yg 3 kekuningan tu puree buah utk minum petang
start 7 bulan lebih aku bagi 2x makan..bubur ni dalam pukul 11 pagi gitu, petang aku balik keja bagi mcm puree buah2, keledek ke, carrot ke..terpulang la atau tukar2 bagi anak x boring..ikan penah jugak try masa bagi bubur, aku beli ikan salmon,tp Fayedh x suka..x habis die makan..ikan mahal pon ko x suka dik??xpe,,nnti mama try bagi ikan jenahak atau merah..sama jugak konsepnya, bagi air rebusan dulu baru bagi isi...

hari ni aku try resipi lain pulak..Fayedh dah 8 bulan lebih,hujung bulan ni masuk 9 bulan..semalam aku rebus ayam mcm biasa dgn bahan2 yg sama..cuma nya kali ni buat stok ayam pulak..sebelum ni stok air ayam, ni stok isi ayam..lepas dah rebus 3-4 jam aku tapis, dan carikkan sedikit isi ayam dan amik sedikit daun saderi,,sikit je,batang x payah, bahan lain pon x payah..pastu blend kan isi ayam, air rebusan tu dgn daun saderi sikit..lepas blend letak dalam ice cube blh simpan stok..pagi td aku buat bubur fresh, campor stok isi ayam tu dgn puree kentang sikit..x tau la die suke ke x..ptg kang blh tanya babysitter..tp Fayedh kalau ayam suke je die tu..lagi ada isi ayam, lagi sedap la kan..

so,tu jelah yang nak di share..harap membantu pada siapa2 yang carik resipi terbaik utk anak..aku mmg niat x nak bagi yg instant2 ni..mcm nestum ke cerelac ke, heinz sume tu..sbb cerelac ada yang kata manissss..cuma kalau terpaksa tu x tau la kan..setakat ni ok lagi aku buat homemade punye..cuma kalau travel tu nanti payah jugak..tgk memikir2 kaedah apa nak pakai kalau travel..
mama saya masak sedap...makin hari makin byk saya makan..hahahah,lepas tu mama saya perasaaaaannnnn
 ok lah,,tata

No comments: