Tuesday, April 22, 2014

Weekend & Walker

salam..
weekend hari tu baru berpeluang duduk rumah,,weekend minggu lepas bz dgn kelas..penat!tp en suami pulak xde sabtu tu..ada je keje die kan..tensi aku..tp bawak jugak Fayedh jalan2..kitorang berdua kan mmg lemas duduk rumah je..hahaha..

so plan nk pegi kedai baby beli barang Fayedh..aku sebenarnya dah lama nak belikan Fayedh pre-walker..bukan walker yg bulat tu tp yg tolak..awal2 dulu mmg en suami dah cakap xkan bagi walker dan buaian untuk Fayedh..baiklah!aku menurut perintah..mmg bila baca pon benda2 ni x berapa baik dan bahaya..lagi2 walker tu,buat anak jadik pemalas..dok bergayut je kat situ, 1 aktiviti pon baby ko x progress..dok berdiri sampai sakit celah kangkang die..so no good no good..

alhamdulillah masa Fayedh 8 bulan haritu die dah blh merangkak dan sekarang ni dah memanjat2 sendiri, meniti kat sofa..lasak bukan main..ehh,,byk pulak cerita lain..hahaaa
so aku plan nak beli on9 je brand playskool..ada jmpa kat fb harga rm130..tp cakap dalam hati xpe la,tunggu gaji minggu ni..lagi pon bukan Fayedh blh terus pakai..
pastu bile bincang2 dgn en suami die cakap mcm x yah la beli brand playskool ni sbb nye die jenis 2 in 1 siap ada ride..


haa gini ha rupanya..laki aku cakap Fayedh dah ada ride moto yg mak handam aku kasi dulu..so buat apa byk2..

betul jugak kata die tu..bukan best pon ride2 ni..kena tolak pakai kaki...menyemakkan rumah nenek ko je dik..hehehe,so aku mmg ada option lain la dari brand fisher price..dok usha2 kat fb kedai baby yg aku selalu pegi tu, aku call tanya harga sebelum aku terjah kedai die..die cakap ada byk lagi choice better datang kedai je..harga dlm rm160++ gitu..ok la..aku pon pegi sbb nenek Fayedh kata nak belanja..hahahaha,,,jimat duit mama..

muka budak happy nak dapat menan baru..nenek belanja!!
mula2 pegi kedai lain,,kedai tu baru jugak la daripada kedai yg aku selalu pegi tu..ada member cakap kedai die lagi murah..so aku pon pegi..die tunjuk brand vtech..mmg aku dah kenan sangat la..fisher price pon ada jugak..yg vtech tu ada tester..kelass ko tester aku sebut..hakhak..so bagi Fayedh try, biasa la die..mula2 mmg excited..die suke je..bila tgk rege rm179.90..aku tanya xde promo ke?die cakap 10% je..ok la..aku ckp dgn mak aku jom pegi kedai biasa tu dulu tgk harga..lagi pon aku ada vip members blh kumpul point..


dah kenapa malu2 gitu???hehehe
bila pegi kedai kiddie garden tu terus tanya nak tgk vtech punye brand tu kan..die pon ada tester..hahaha,,x sudah2 dgn tester ko..so bagi lagi Fayedh main..kejap je die leka..pastu die bantai nak merangkak 1 kedai..penat mama!papa dah la xde!

tgk!bukan ikhlas sgt tu nak main bendalah ni..mata ke lain je..ni pon terpaksa sbb melayankan mama ko ni kan..hahaa
kedai ni bagi rege promotion rm160++..terus ambik je..kedai lagi satu tu x dapat harga ni..tu fisher price kat belakang tu nmpk x?tu mahal sikit..x kuasa nak beli mahal2..nanti main kejap je kan..vtech ni pon dah ok sbb roda die lock x laju sgt..mmg sesuai utk beginner katanya..aku berkenan jugak brand fisher price yg design 1 nih..

ni ha..blh tolak tarik..mcm comel jeee..tp xde lagu2 n lampu2..usia Fayedh ni sesuai mainan yg berbunyi dan berlampu lap lip lap lip..so pilihan dibatalkan kerana x menepati piawaian gitu..
ni la jadik pilihan..bendalah mainan depan tu blh bukak so anak blh main kat bawah..blh tekan2 ada lagu2 n lampu2..so jimat,x yah beli mainan lain..
actually aku consider beli walker jenis ni sbb die x terlalu bergantung sgt untuk berjalan..lagi pon aku beli time die dah pandai merangkak..so ko kena berdikari ye dik kalau nak berjalan..jatuh, jatuh la..xde nak manja2 sgt..tp pilihan di tangan parents masing2..terpulang..ada jugak yg ckp anak die pakai walker ok je..mmg la, aku x menafikan dan mengatakan walker tu x baik dan x bagus..cumanya blh fikir, benda tu bukan membantu anak berjalan pon..mls la cakap byk..blh baca link ni dan ini ye..

bukan nak kata aku pandai sgt, aku pon merujuk..lagi pon laki x bagi xkan nak melawan kan..haha,,boyan pon berjaya x bagi..hari tu penah la masukkan die dalam boyan..kejung je x tau nak buat apa..tangan terangkat, kaki terangkat..hahah,,kelakar tgk..cuma puting je aku x berjaya, dah terbagi masa die dalam pantang dulu..mmg ikutkan niat kitorang, 3 benda ni kalau blh elak mmg nak elak..tp nak buat cmne..skrg ni kitorang cuba kurangkan puting die,bagi time nak tido je..

lepas beli menan tu kitorang balik terus xde ke mana..cuaca pon nak hujan..esoknya plan nak jalan2 jugak dgn en suami sbb die free..lps tu adik ipar call cakap nak celebrate bday mak mertua kat rumah..so lepas pegi jusco kitorang blk sendayan makan2..gambar xde,,sejak2 ada anak ni susah nak merakamkan detik2 berharga..kahhhhh!gitu sekali statement..

selfie anak beranak je yg senantiasa sempat..hahaha
lps makan2 kitorang pon balik,esok tu nak keje..tu jelah nak cerita..hehe

tata

Monday, April 14, 2014

Solid Food (6-8m)

salam
haaa,,gitulah tajuk kalau backdated punye cerita..mggu lps bz berperang dgn assgmnt,,so semua setel,1 je kena reject sbb rujukan x cukup..hehehe,baik pensyarah kite..
ok,aku cerita lamsam je ek baby punye solid food dari 6-8 bulan..nak tiru boleh x nak pon xpe..kite x kesah..so masa Fayedh 6 bulan, aku just bagi buah2an je dulu..entry sebelum ni aku ada cerita kan disertakan dengan video pendek lagi..gituuuu cara2 buat puree buah..haha,,belambak kot kat youtube tu,rajin dgn x rajin korang nak explore..nak jugak ke resipi puree??ok lah,,aku bagi ;)

BAHAN-BAHAN
-buah epal/pear atau apa2 je buah yang berkelayakan dengan umor anak2 anda ye..sebelum ni aku ada sertakan table..
-air
-alat pengukus/periuk pon blh kalau nak rebus
-blender

CARA-CARA
-potong buah td jadik kecik2 comel lote supaya senang empuk
-kukus dalam 15-20 minit..atau ko tgk2 la kalau buah dah lembik tu tutup api
-biarkan sejuk kejap pastu masukkan dalam blender
-letak air sikit supaya blh berpusing blender ko tu..hehe,kalau korang rebus amik air rebusan tu je,jgn buang pulak..
-blend sampai halus mulus..nak tau tekstur tu halus ke x korang blh tgk tekstur die licin je xde serabut..paham dok?kalau x paham tu cuba la buat, blend sampai tekstur die licinnnnn,xde hampas..
boleh dihidangkan kepada si manja anda..gituu

aku bagi sehari sekali je,,waktu petang masa aku balik keje tu dalam 5.30..kalau ibu bekerjaya mcm aku ni blh je buat frozen..simpan dalam ice cube kecik2 tu,kalau nak pakai petang, pagi tu keluarkan letak dalam chiller 3 ke 4 cube..ptg tu blh kukus balik, atau guna warmer jika ada..4 day rule jgn lupa..4 hari epal, hari ke 5 bagi buah pear pulak..pastu boleh campor 2 jenis buah..depends la kat mak2 ye..bulan seterusnya boleh try jenis sayuran pulak mcm carrot ke kentang ke..sama je kekdahnya,,buat puree jugak..so far Fayedh sume blh telan,,xde sembelit atau berak2...die buang air secara normal je..sehari 2x..warna cekelat..ehh kena ke bagi tau warna tahi anak?hahahaha

puree carrot..terang la mata anak makkk..
ini brocoli..brocoli ni kalau boleh amik bunga2 dulu,,batang x yah eh..sbb baru nak try..lama2 sok blh la bagi dgn batang2 sekali..rasa?mmg x berapa sedap..tp Fayedh ok je telan..hihi,ehh gambar tonggang terbalik

ok,,bila masuk 7 bulan aku try bagi bubur nasik..mula2 bubur kosong saja..dalam 4 hari gitu la aku bagi..aku guna beras perang ye..beras perang ni senang hadam,,mmg ye pon,,lepas makan je dalam setengah jam mesti Fayedh melabor..cepat betul penghadaman..sebelum tu aku bagi tau dulu cara penyediaan beras ni..bukan beras bulat2 ko bagi ye..ada cara2 nya..

ambik la berapa pot pon,,agak2 la kalau nak pakai lama sikit buat dalam 2 pot kecik tu,,pastu basuh mcm biasa dan rendam..aku rendam 24 jam..beras ni mmg ada bau sikit la,,kalau blh rendam dgn daun pandan..lepas dah rendam tu, toskan bagi kering sikit pastu sangai atau kuali..tau sangai?goreng xde minyak tu..kejap je x yah sampai hangit..tutup api biar sejuk kejap pastu blend..sampai jadi mcm tepung..pastu korang boleh simpan dalam bekas kedap udara letak daun pandan jugak simpan dalam peti..bila nak pakai amik la 1-2 sudu, masak..kan sonang..sebab2 penyediaan beras tu korang blh google,byk ada..

haaa ni yang dah diblend..nak habis dah time ni..asik lupa je nak amik gambar..hehe
lepas dah try bagi bubur kosong aku cuba campur kan dengan buah2..bagi die taste dulu kan..rasa manis2 buah dengan bubur..pastu campor carrot / kentang pulak..sume pon die makan x menolak..haha..kalau nak bagi sedap lagi bagi tmbah perasa blh jugak letak serbuk ikan bilis..ni pon buat sendiri je..beli ikan bilis yang elok sikit,yg mahal tu kan..buang tulang,rendam lama sikit, pastu toskan bagi kering,sangai jugak..pastu blh blend sampai jadi serbuk..

gini rupanya..amik secubit blh campor dalam bubur bagi menggantikan garam..garam x blh bagi ye sampai umur anak 2 tahun..ehh setahun lebih kot..hehee
masa 7 bulan lebih baru aku try bagi ayam camporkan dalam bubur..ni pon aku bagi stok air ayam je..mula2 aku rebus buta je..ayam semata tu,,amik air die campor masa masak bubur tu, rasa die mmg x berapa sedap la..tp Fayedh makan x cukup..acaner tu?mmg selera mak kau la suke ayam..apa pon x kesah janji ayam kan..hehe, stok ayam ni officemate yg suggest sbb sepupu die doc kanak2..sebelum bagi isi ayam, kenalkan rasa dulu bagi stok je.. ehh lupa nak cerita buat bubur cmne..,mula2 aku kenalkan bubur kat Fayedh aku amik dalam 1 sudu je utk 2 hari..aku buat frozen..renyehkan dgn air yg byk..dalam setengah jam dah masak kot..sampai jadik bubur la kan,masa 6 bulan sampai 7 bulan lebih lepas aku masak bubur tu dah pekat, aku tapis, so hampas2 die xde sbb aku takut die tersedak..start 8 bulan hari tu baru aku x tapis..tu pon lepas en suami marah..haha,,aku tanya die bile ek nak try bagi yg kasar sikit..aku takut..die cakap kalau x cuba sampai bila pon takut..tu yg paksa rela jugak try x tapis tu, babysitter kata ok je..die lagi suke yg mcm tu,,so legaaa...

haaa gini la rupa bubur yang sudah ditapis..pekat likat..mula2 byk ni je Fayedh makan,sekarang?1 sudu beras utk sekali makan..habis licinnnnnn koo...
masuk 8 bulan aku cuba resipi sedap sikit..ayam tu aku rebus dengan beberapa bahan lain..sbb tu la Fayedh makan byk,,makin lama makin x cukup..

BAHAN-BAHAN
-ayam kampung,,ohh aku guna ayam kampung ye x guna ayam bandar,,byk enjet..hehe
-bawang holland setengah labu
-daun saderi (batang pon aku masukkan sikit)
-daun bawang
-halia seinci
-ada yg letak rempah 4 sekawan tu tp aku x cuba lagi..x nak byk2 bahan sekali try..man-mannn kata org..nnti2 baru aku taruk
-bawang putih pon ada jugak yg letak..tp aku x letak..nnti2 jugak..haha

CARA-CARA
-masuk semua bahan ni..rebus dalam 3-4 jam..org cakap sampai isi ayam tu bercerai dengan tulang..gituuu
-lepas tu tapis,amik air je..ni masa aku bagi stok ayam..isi ayam aku x bagi lagi..
-simpan dalam tupperware kecik2 buat stok dalam peti es..frozen kan ye..
-bila nak buat bubur, renyehkan bubur tu letak 1 kiub stok air ayam td..
-rasa die sedap jugak la..

ha ni stok masa aku pegi terengganu hari tu..yg 3 kekuningan tu puree buah utk minum petang
start 7 bulan lebih aku bagi 2x makan..bubur ni dalam pukul 11 pagi gitu, petang aku balik keja bagi mcm puree buah2, keledek ke, carrot ke..terpulang la atau tukar2 bagi anak x boring..ikan penah jugak try masa bagi bubur, aku beli ikan salmon,tp Fayedh x suka..x habis die makan..ikan mahal pon ko x suka dik??xpe,,nnti mama try bagi ikan jenahak atau merah..sama jugak konsepnya, bagi air rebusan dulu baru bagi isi...

hari ni aku try resipi lain pulak..Fayedh dah 8 bulan lebih,hujung bulan ni masuk 9 bulan..semalam aku rebus ayam mcm biasa dgn bahan2 yg sama..cuma nya kali ni buat stok ayam pulak..sebelum ni stok air ayam, ni stok isi ayam..lepas dah rebus 3-4 jam aku tapis, dan carikkan sedikit isi ayam dan amik sedikit daun saderi,,sikit je,batang x payah, bahan lain pon x payah..pastu blend kan isi ayam, air rebusan tu dgn daun saderi sikit..lepas blend letak dalam ice cube blh simpan stok..pagi td aku buat bubur fresh, campor stok isi ayam tu dgn puree kentang sikit..x tau la die suke ke x..ptg kang blh tanya babysitter..tp Fayedh kalau ayam suke je die tu..lagi ada isi ayam, lagi sedap la kan..

so,tu jelah yang nak di share..harap membantu pada siapa2 yang carik resipi terbaik utk anak..aku mmg niat x nak bagi yg instant2 ni..mcm nestum ke cerelac ke, heinz sume tu..sbb cerelac ada yang kata manissss..cuma kalau terpaksa tu x tau la kan..setakat ni ok lagi aku buat homemade punye..cuma kalau travel tu nanti payah jugak..tgk memikir2 kaedah apa nak pakai kalau travel..
mama saya masak sedap...makin hari makin byk saya makan..hahahah,lepas tu mama saya perasaaaaannnnn
 ok lah,,tata

Tuesday, April 8, 2014

Tips Elakkan Anak Batuk dan Selsema

salam..
haa mmg bermusim la mood aku ni gamaknye untuk update blog..heheh,,ok hari ni nak share tips sikit..anak2 korang mesti biasa kena jangkitan selsema dan batuk kan..fayedh pon biasa kena sampai masuk hospital bulan 2 hari tu sbb pakej dgn demam sekali..so baru2 ni aku kena pegi Terengganu sbb ada sukan jabatan..mmg 2 tahun sekali, venue bertukar2 la..tahun ni kena pulak ke Terengganu..mula2 mcm berfikir2 jugak nak pergi ke x,,kesian pulak kat anak..lama kena tinggal, 4 hari 4 malam..lama2 en suami kata pegi la, xpe die tinggal dgn anak..aku pon ok..fayedh pon mmg rapat dgn bapak die,,kurang dgn aku..sadisssss!sehari sebelum pegi tu fayedh amik vaksin pneumococcal dos ketiga,,normally x demam doc cakap,so aku x risau la..die amik injection khamis, jumaat tu xde pulak demam..ok je,,tp die mmg dah ada selsema batuk sikit2..jumaat malam tu aku gerak ke Terengganu..pastu hari ahad en suami msg kata Fayedh demam..aku risau gila time tu..sbb en suami ni kalau tido kadang2 x sedar diri malam2..aku suruh die monitor suhu anak takut kalau tinggi sangat nnti x perasan..risauuuu sgt!kalau dekat aku dah lari balik tau..en suami kata under control, suhu x sampai 38.. kejap naik kejap turun..fayedh tercarik2 aku die cakap..demam rindu la tu,,kalau aku ada kat rumah die xnak dgn aku pon,,sabar jela..hehe,sampai aku balik pon selsema die x elok dgn batuk berkahak siap..demam mmg dah xde la..nak xnak aku ckp bawak jela g hospital..suruh buat percussion ke apa..KPJ cakap prosedur biasa kena g kecemasan dulu bagi doc tgk..pastu bagi neb baru blh buat percussion..ok la..sampai2 KPJ tunggu turn, doc yg bertugas tu cek gitu2 bagi neb...lama jugak neb die sampai tertido si fayedh..mengamuk lapar sbb aku puasa kan die..kalau nak buat percussion tu atleast kena puasa 2 jam xblh minum susu..sabar la nakkkk

kesian anak makkk
dah lepas buat neb tiba2 doc tu cakap dah..blh buat payment n ambik ubat..ehhhh xde percussion ke??die kata x yah sbb bukan teruk,,lagi pon paru2 fayedh ok..alaah, masa fayedh warded dulu hari2 buat percussion, paru2 ok jugak..en suami yg degil ni pulak xnak ubat katanya..yela kalau g gov pon aku rasa die x bagi ubat batuk kat baby..aku tanya doc tu ubat apa ni yg die bagi??doc tu cakap ubat batok, selsema, cair kahak dan antibiotik..aku mmg bukan pandai dan bukan nak melawan doc, tp aku pon seboleh2nya mengelak ubat batuk tu untuk bagi baby yg belum setahun ni..masa keluar hospital dulu pon doc bekalkan ubat selsema jika perlu tp aku x penah bagi..sbb aku ada baca kat doc zubaidi kot, x perlu pon ubat2 ni kalau selsema..just sedut je mcm en suami selalu buat..mmg makan masa la 2 3 minggu baru nak baik betul..so, berlaku sikit kekecohan kat situ sbb en suami nak jugak buat percussion..sudahnya dorang halakan kitorang jumpa doc pakar terus,,kitorang ok je,lagi senang jumpa doc syed tu,,lama pon xpela janji puas hati..so, advice dari doc syed, die cakap xnak ubat xpe..kite buat je percussion tu..ada 5 elemen die ckp yg menjadi penyebab anak mudah kena selsema batuk

1. rokok..die tanya en suami merokok x??aku tukang jawab, sangatnya kuat!!!die kata walaupun kite merokok kat luar rumah, tapi bila masuk n pegang anak, bau dan molekul2 asap rokok tu melekat pada baju,,seeloknya lepas merokok, masuk rumah tukar baju dulu baru pegang anak..

2. ada construction, renovation di kawasan sekitar rumah,,kiranya debu la..jerebu pon turut penyebab ye..so elakkan berada di kawasan luar rumah jika tercemar mcm nih..

3. haiwan peliharaan,,contoh nya kucing, arnab, burung..bulu die bahaya..kat rumah aku tu mmg bulu dobot merata..melekat kat kapet, sofa, baju..ni aku x tau nk buat cmne..xkan nk buang pulak si dobot..cuma kena selalu pantau la kalau fayedh main2 tu,,die mmg suka kutip2 kat kapet..nmpk je rambut, habuk, bulu..

4. cadar..cadar kena tukar seminggu sekali..hahah,,ini mmg susah sikit nk buat..aku kadang2 sampai sebulan baru tukar..maklum la masa tu terhad selalunya..alasan!

5. aircond..doc tanya aku tido dalam aircond ke?aah,,semalaman?aah..die kata x blh semalaman..die cadangkan masa baby tido tu pasang aircond,,dah tgh malam cmtu dalam pukul 12 ke tutup dan pakai kipas je sampai subuh..hmm panas uollsss,,daa buat untuk seminggu ni mmg basah baju..tersedar pagi tu mengelupor on aircond jap..hehehe

ok lah,,ni je 5 tips doc bagi kat kitorang..die cakap kalau benda ni pon x dipraktikkan mmg x guna ko makan ubat berkoyan2..gituuu,,tu pasal aku x suka bagi ubat kat fayedh..sian die masa kat hospital dulu..byk ubat kena makan..cukuplah tu..jadiknya, slow2 la kite amalkan tip berguna nih..insyaAllah mendatangkan hasil yg baik..kite usaha ye dok..lain2 kerja Dia...

ehhh,,fayedh dah jadik ustajah fayedah ke??hihi omeynyeeee..semoga dikurniakan kesihatan yang baik ye dikk..mama selalu doakan kesihatan awak, membesar dgn baik..

ok,sampai sini dulu..nanti kite sambung cerita lain..tata

Monday, April 7, 2014

Umayr Fayedh di mana-mana

salam
sorry lama sgt x update..makin lama makin malas..hahaha,,masa tu ada je kadang2 duduk ofis xde kerja  tp mls nak transfer gambar2 ni dalam pc..esok la esok la langsung x berbuat jugak..hari ni cerita anak lagi..fayedh dah 8 bulan lebih...perkembangan terbaru die dah merangkak dan memanjat..letih mak kau ni...semua tempat die jelajah,paling suke ceruk2..mainan die x nak main, nak barang org..ubat nenek die la, botol air nenek die la die suka main..lagi satu remote tv..kalau dpt kat tgn die mmg ko x kan dapat menghayati layan drama..hehehehe



tah apa la membebel tu agaknye..mulut bising die ni ye,tangan kaki mulut blh beroperasi dalam 1 masa..miahahahahaha

bapak jadik pemerhati..



die blh je melayan perasaan die sorang2..kdg2 tu sampai aku dah tahap x kuasa nak ngejor..pegi la dik mana nak pegi pon..

penat tau, ni blm lagi berjalan..lagi merata la kawasan jajahan die..xpe la,,asal kau bahgia nak..mak turutkan ajo...
ok lah,,blh x nak cerita tu je??hahahaha,,nanti aku buat entry pasal solid food fayedh ye..punye la dah 8 bulan baru nak cerita kan..tu pon kalau rajin la..kalau malas tu mahap kan je ye...