Tuesday, February 18, 2014

Percutian 5 Bintang

salam..
percutian lah sangat kan..ahaha..sebenarnya awal bulan aritu payed admitted!5 hari 5 malam ko...x hagak2 lama nye kan..padahal demam je pon..mulanya batuk2 selsema..kena nya start masa aku kelas bulan lepas la..budak2 kat rumah pengasuh tu pon mmg ada yg selsema, pastu duduk rumah mertua aku pulak, MIL aku batuk2..so mungkin la dapat daripada 2 rumah tu..tiba2 kamis malam yg jumaat tu raya cina die demam..ingatkan malas nk bawak g hospital, bagi ubat dulu,sekali tgh malam tu naik jugak temperature die..aku ni kalau lampu temp tu dah tukar merah je mula la cemas..lintang pukang bawak g KPJ..ingat nak ambik ubat bontot tu je la kan..malas nak ambik darah,,sebab baru 2 minggu sebelum tu die demam jugak dah ambik darah..kesian payed..pegi la kitorang masa tu pukul 12 lbh mlm kot x silap..xde bawak apa2, susu pon bawak sikit je..pampers ada la 3 lai dalam beg susu tu..sbb masa 2 minggu sebelum tu pegi mmg bawak segala2 nya barang payed tp x kena tahan..

bila sampai2 je hospital prosedur biasa cek suhu, oksigen bagai then baru jumpa doctor..doctor cakap die nak ambik sampel dari hidung takut ada influenza..ahh sudahhh!hati mak mana yg x risau kan bila sebut2 influenza ni..die kata baru ni td ada baby +ve influenza H1N1 tu..lagi la cemas..tggu result lama jugak dalam sejam..pastu doctor keluar die kata -ve..lega, alhamdulillah tp kena jugak admitted sbb paru2 payed bunyi..byk kahak, so doctor nak monitor lama..doctor cakap mungkin 3 4 hari jugak duduk wad..aduhhhhh,, aku dgn suami dah berfikir2..kalau x duduk x blh ke?hahaha,,siap tanya nurse tu..nurse tnya doctor, doctor marah..padan muka kitorang!dah tu tunggu nak masuk wad bukan kejap,lama jugak!nak x-ray la, nak bagi neb la..tunggu doc pakar datang cek la..sudahnya pukul 3 lebih pagi baru dapat masuk wad..kesian payed..tido x lena, baru nak tido kena x ray, baru nk lena lagi kena neb pulak..melalak2 anak aku..so plan pagi2 esok la balik rumah amik barang..nasib susu yg bawak tu cukup sampai pagi..

dapat doc Syed yg inject pneumococcal dulu..hehe
pagi2 esok tu kena neb lagi..3 jam sekali okay..hari pertama ok lagi..masuk hari kedua die bantai melalak kena neb..sabau jela
hari kedua dapat tukar wad bilik berdua..sebelum tu bilik berlapan ye..sbb terlalu ramai..xde katil kosong kat wad kanak2..sorang nangis, semua nangis..haha, nurse cakap malam yg kitorang masuk tu ada 9 kanak2 kena admitted..mmg musim sakit gamaknye..alhamdulillah jugak result darah die ok xde denggi..
ikutkan nak bilik sorang,mmg hazab bilik berdua ni lagi2 sebelah katil ko tu cina yg kalau bercakap mmg loudspeaker..dgn anak memekak, mak nye pon sama memetir2 kalau bercakap..nak tido pon x senang..terkejut2 si payed..tp malam kedua die tido mmg x hengat dunia..kena neb 2x x sedar, makan ubat pon nangis kejap tp mata tutup, pastu lena tido balik smpai pukul 8 lbh baru bangun..penat sangat die malam sebelum tu mcm2 kena buat..

hari ketiga tu doc suggest die kena buat percussion tu..tp percussion buat sendiri lain, kalau kat hospital nimg tahap kejam sikit la..nak tgk pon x sanggup..die bedung baby pastu tepuk dada n belakang..pastu die sedut kat hidung n mulut kot..aku x tgk tp payed melalak sampai kat luar wad tempat lif blh dengar kali pertama tu..aku ye2 je lari duk lepak kat tempat lif sekali dengar jugak..sedih ;'( esoknye tu aku tutup pintu bilik yg die buat keje sedut2 nih..bagi aku x dengar jeritan batin anakku..huhhhh..4x jugak payed kena sedut.sampai betul2 dah berkurang kandungan kahak yg disedut tu..kesian anak mak..mula2 ingatkan blh keluar hari selasa, sekali doc kata 1 mlm lagi la..kami pon redha, nak kata apa kan..rabu la baru dapat discharge..lama kan..aku ni sampai cuti seminggu terus sbb keluar hospital pon kena monitor jugak, nak bagi ubat lagi..kesian kat pengasuh nanti sbb payed mmg susah gila makan ubat ye..

yeayyy dah blh balik..suke nau2 kan..mak nye yg terlebih suke..haha
TQ sume staff nurse di wad sri angkasa n doc Syed..layanan baik sume nurse..bersabau je kan..hehe,,tu yg bapak die mmg menggedik kat pintu tu..semak je
so,mama doakan payed sentiasa sihat lepas ni..xnak masuk hospital lagi ye nak..penat mama, penat papa..kite dah usaha yang terbaik, selebihnya datang dari Dia..pesanan aku kalau anak demam batuk berkahak tu seeloknya pegi la hospital,,sbb kalau pegi klinik just bagi neb utk sekali dan anak kau akan berterusan batuk dalam tempoh masa yg lama..risau kena jangkitan kat paru2..ni pon x blh elak utk berulang balik sbb melalui temuramah dgn mak2 kat situ ada yg kali ke 3 anak die masuk hospital sebab benda yg sama iaitu batuk berkahak..haaa, so jagalah kesihatan anak anda..ceh3 ;p

sekian

3 comments:

Allene said...

kecian baby... get well soon.

vitaminharian said...

Harap baby sihat selalu...
anak i dulu pun penah mcm tu..

princess rania clarissa said...

laaa sedih nyer :-(( hu hu