Wednesday, February 12, 2014

Majlis Kesyukuran, Cukur Jambul dan Aqiqah Umayr Fayedh

salam..
cerita basi ye,,hehe..28 disember 2013 lepas kami buat Majlis Kesyukuran, Cukur Jambul dan Aqiqah untuk si Payed..last minggu cuti sekolah,,mmg pack jugak la..tp Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar sekali..tetamu ramai yg datang sampai x sempat nak layan..aku ni mak perantin yg penat..kesana kesini masa waktu puncak tu..dah pukul 2 ke atas tu baru rileks..so ontong la kalau datang lambat,,dapat la aku layan,tp kambing habis dah ye kalau lambat..setengah jam je dah licin..sebab sekor je kan..sekor lagi aku buat kari..mahappp.. ;)
so meh la aku marathon cerita persediaan sebelum majlis..aku x update kat blog sbb malas..lagipon aku start buat preparation awal kot..habis je pantang terus mensurvey2 padahal tarikh betul pon xde lagi masa tu..haha,gila excited!benda pertama yg aku beli ialah paper beg utk goodies..jauh nau nau aku pegi beli kat kl nun..kedai wakim..mmg murah2 paper bag die ye..aku beli utk tetamu besar dan tetamu kecik sekali..gambar xde pulak..gambar yg dah siap isi ada lah kat bawah nnti..pastu aku beli botol2 kaca yg comel2 tu..beli kat senawang je 200 botol..nak isi apa blm tau ye..main beli je..

nahhh,,terimalah sajian pertamaa..haha
hah,,segala mak nenek reben semua ada...tema mint green ye..mula2 nk buat purple pastu mcm biasa sgt,,kite carik yg luar biasa..pastu sendiri susah kaler byk x matching..padan muka kan..ohh kotak tu kotak bahulu..beli on9 je..34sen ke 40sen satu..lupa sudah..ni bertali punye..
haa,,ada rupanye contoh paper beg...itulah ye..harga berapa dah lupa..tp mmg murah berbanding kedai2 on9 yg aku tnye..byk jugak tempat yg aku Tanya sume mahal2 belaka yg ada tali ni..ouh yg stiker dgn doily paper tu aku beli cuma tampal2 buat sendiri..seronokkk..doily kaler mint tu aku beli mahal okay sbb kena tempah..sentap makk,,tp nasib ada ,,kalau xde susah jugak tu..
ni pulak buku yasin utk tetamu..tp aku order 150pcs je..paper bag ada 200..nasib2 la sape x dapat tu..haha..harga yg mini ni RM2.00/pcs..
ni bunga telur utk tetamu jugak..letak dalam paper beg..alaa bunga tisu tu je..tp cantek kan..aku sukeeee..lagi2 kaler tu mencanak..kemain ayat mencanak..ni mak handam tolong carikkan org buat..kawan die so aku x kenal...x blh nk rekemen..aku tau kena siap je..gituuuu


ni goodies budak2 kecik..biasa la,,gula2,keropok dan lain2...paper beg ni pon beli kat wakim..
ni bunga telur kat pelamin..siap pelamin bagai kan...hahah lantakk..comel je kan..bendalah ni aku jumpa dari dalam pantang lagi..geram je...nak beli masa tu x tau tema lagi, so diammm..asik2 tunjuk kat en suami..mcm dah xde kerja lain..ehhh mmg pon,aku kan cuti bersalin masa tu,mana nak ada kerja..hahaha..ko abaikan persekitan kasut bersepah tu..ni aku beli kat Cenderahatilace..harga RM3 sebatang..aku order 50pcs je..ingt nak bagi semua tetamu yg ini,,tp nnti aku kopak, so lupakann..hehehe

fancy cookies ni pulak last minit jugak sebenarnya..aku mcm nak ke x,nak ke x..sbb Tanya yg kat seremban ni mahal gila..smpai rm8 sekeping..gile ke hapa..yg besar la..yg aku beli ni mini punye tp range harga mmg byk beza sangat2...comel kan,,sukeeee jugakk! yg ni aku order kat SenseofBaking..fb pon die ada, search je..pasti x menyesal..akak ni pos sampai kat rumah aku hari jumaat..ngam2 la tu,,kenduri hari sabtu.
tu jelah kot..lain2 mcm pelamin tu aku amik kat mak handam masa aku kawen dulu je..gila setia kan..susah nk dapat customer mcm aku ni tau..dpd tunang, nikah, resepsi, mekap2, sampailah ke anak.sume kat die je..hanya die je memahami aku yg x brp betol kalau buat majlis2 nih..haha..catering je en suami handle..ehh saje nk bagi tau en suami x byk kerja pon..ampunn..photographer pon aku carik..dah2 x baik ungkit kisah yg dah lepas..tapi die pegi la amik kambing yg dah sembelih bersih2 tu hantar kat org catering...ehh cerita lagi.. :)
ni pon aku mak dgn nenek aku yg bersengkang mata buat..masuk telur la, siapkan paper beg smpai pkl 2 pagi..

nah,,siap dgn bunga rampai
ok lah,,jom jela tgk gambar di hari kejadian..ada gambar sendiri,ada byk gambar dari photographer..

perantin tu bukan main..tp mood x berapa baik hari tu,,mgkin rimas ramai pegang, pastu panas..
keluarga belah suami..belah aku tah mana
antara rakan yg hadir..ada lagi sebenarnya..yg ni tah mana masing2 pandang
haaa ni ramai sikit..
ni pelaminan si payed..

kambing tergolek2





ok,,dah habis..jmpa lagi.. :)

11 comments:

Maya Dhira said...

aku tnye ko...makin kawen n ade anak mmg slow erk update? hahhhhaha

Ili Syazwani said...

maya-haha..tau xpe..xde yg lebih best melainkan layan anak..

shura shushi said...

Membesar menjadi anak yang soleh ya Umayr Fayedh :))

InsyaALLAH

Anonymous said...

sis, blh share buat yasin kat mana
(Rosa, rossa.full@gmail.com)

Aida Zakaria said...

Saye suke bace blog kamu.. kelakar sangat.. hihi.. plan nak order cookies dari sense of baking jugak. . Tapi size kechik x kechik sgt ke u?

Ili Syazwani said...

aida-tq sudi baca.. :)
cookies size kecik tu ok je,,sbb budak2 pon yg makan..besar2 takut x habis..

Lara said...

Salam. . Mana nk tempah yasin tu? Dan brp harga?

Lara said...

Salam.. surah yasin tu mana nk tempah and brp harga senaskah?

princess rania clarissa said...

nice event , tema cantik

IDA SAYANG said...

Salam...yassin tempah dimana yer

Ili Syazwani said...

yasin tu tempah di fb Deda Zenal..tq :)