Tuesday, February 18, 2014

Percutian 5 Bintang

salam..
percutian lah sangat kan..ahaha..sebenarnya awal bulan aritu payed admitted!5 hari 5 malam ko...x hagak2 lama nye kan..padahal demam je pon..mulanya batuk2 selsema..kena nya start masa aku kelas bulan lepas la..budak2 kat rumah pengasuh tu pon mmg ada yg selsema, pastu duduk rumah mertua aku pulak, MIL aku batuk2..so mungkin la dapat daripada 2 rumah tu..tiba2 kamis malam yg jumaat tu raya cina die demam..ingatkan malas nk bawak g hospital, bagi ubat dulu,sekali tgh malam tu naik jugak temperature die..aku ni kalau lampu temp tu dah tukar merah je mula la cemas..lintang pukang bawak g KPJ..ingat nak ambik ubat bontot tu je la kan..malas nak ambik darah,,sebab baru 2 minggu sebelum tu die demam jugak dah ambik darah..kesian payed..pegi la kitorang masa tu pukul 12 lbh mlm kot x silap..xde bawak apa2, susu pon bawak sikit je..pampers ada la 3 lai dalam beg susu tu..sbb masa 2 minggu sebelum tu pegi mmg bawak segala2 nya barang payed tp x kena tahan..

bila sampai2 je hospital prosedur biasa cek suhu, oksigen bagai then baru jumpa doctor..doctor cakap die nak ambik sampel dari hidung takut ada influenza..ahh sudahhh!hati mak mana yg x risau kan bila sebut2 influenza ni..die kata baru ni td ada baby +ve influenza H1N1 tu..lagi la cemas..tggu result lama jugak dalam sejam..pastu doctor keluar die kata -ve..lega, alhamdulillah tp kena jugak admitted sbb paru2 payed bunyi..byk kahak, so doctor nak monitor lama..doctor cakap mungkin 3 4 hari jugak duduk wad..aduhhhhh,, aku dgn suami dah berfikir2..kalau x duduk x blh ke?hahaha,,siap tanya nurse tu..nurse tnya doctor, doctor marah..padan muka kitorang!dah tu tunggu nak masuk wad bukan kejap,lama jugak!nak x-ray la, nak bagi neb la..tunggu doc pakar datang cek la..sudahnya pukul 3 lebih pagi baru dapat masuk wad..kesian payed..tido x lena, baru nak tido kena x ray, baru nk lena lagi kena neb pulak..melalak2 anak aku..so plan pagi2 esok la balik rumah amik barang..nasib susu yg bawak tu cukup sampai pagi..

dapat doc Syed yg inject pneumococcal dulu..hehe
pagi2 esok tu kena neb lagi..3 jam sekali okay..hari pertama ok lagi..masuk hari kedua die bantai melalak kena neb..sabau jela
hari kedua dapat tukar wad bilik berdua..sebelum tu bilik berlapan ye..sbb terlalu ramai..xde katil kosong kat wad kanak2..sorang nangis, semua nangis..haha, nurse cakap malam yg kitorang masuk tu ada 9 kanak2 kena admitted..mmg musim sakit gamaknye..alhamdulillah jugak result darah die ok xde denggi..
ikutkan nak bilik sorang,mmg hazab bilik berdua ni lagi2 sebelah katil ko tu cina yg kalau bercakap mmg loudspeaker..dgn anak memekak, mak nye pon sama memetir2 kalau bercakap..nak tido pon x senang..terkejut2 si payed..tp malam kedua die tido mmg x hengat dunia..kena neb 2x x sedar, makan ubat pon nangis kejap tp mata tutup, pastu lena tido balik smpai pukul 8 lbh baru bangun..penat sangat die malam sebelum tu mcm2 kena buat..

hari ketiga tu doc suggest die kena buat percussion tu..tp percussion buat sendiri lain, kalau kat hospital nimg tahap kejam sikit la..nak tgk pon x sanggup..die bedung baby pastu tepuk dada n belakang..pastu die sedut kat hidung n mulut kot..aku x tgk tp payed melalak sampai kat luar wad tempat lif blh dengar kali pertama tu..aku ye2 je lari duk lepak kat tempat lif sekali dengar jugak..sedih ;'( esoknye tu aku tutup pintu bilik yg die buat keje sedut2 nih..bagi aku x dengar jeritan batin anakku..huhhhh..4x jugak payed kena sedut.sampai betul2 dah berkurang kandungan kahak yg disedut tu..kesian anak mak..mula2 ingatkan blh keluar hari selasa, sekali doc kata 1 mlm lagi la..kami pon redha, nak kata apa kan..rabu la baru dapat discharge..lama kan..aku ni sampai cuti seminggu terus sbb keluar hospital pon kena monitor jugak, nak bagi ubat lagi..kesian kat pengasuh nanti sbb payed mmg susah gila makan ubat ye..

yeayyy dah blh balik..suke nau2 kan..mak nye yg terlebih suke..haha
TQ sume staff nurse di wad sri angkasa n doc Syed..layanan baik sume nurse..bersabau je kan..hehe,,tu yg bapak die mmg menggedik kat pintu tu..semak je
so,mama doakan payed sentiasa sihat lepas ni..xnak masuk hospital lagi ye nak..penat mama, penat papa..kite dah usaha yang terbaik, selebihnya datang dari Dia..pesanan aku kalau anak demam batuk berkahak tu seeloknya pegi la hospital,,sbb kalau pegi klinik just bagi neb utk sekali dan anak kau akan berterusan batuk dalam tempoh masa yg lama..risau kena jangkitan kat paru2..ni pon x blh elak utk berulang balik sbb melalui temuramah dgn mak2 kat situ ada yg kali ke 3 anak die masuk hospital sebab benda yg sama iaitu batuk berkahak..haaa, so jagalah kesihatan anak anda..ceh3 ;p

sekian

Wednesday, February 12, 2014

Majlis Kesyukuran, Cukur Jambul dan Aqiqah Umayr Fayedh

salam..
cerita basi ye,,hehe..28 disember 2013 lepas kami buat Majlis Kesyukuran, Cukur Jambul dan Aqiqah untuk si Payed..last minggu cuti sekolah,,mmg pack jugak la..tp Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar sekali..tetamu ramai yg datang sampai x sempat nak layan..aku ni mak perantin yg penat..kesana kesini masa waktu puncak tu..dah pukul 2 ke atas tu baru rileks..so ontong la kalau datang lambat,,dapat la aku layan,tp kambing habis dah ye kalau lambat..setengah jam je dah licin..sebab sekor je kan..sekor lagi aku buat kari..mahappp.. ;)
so meh la aku marathon cerita persediaan sebelum majlis..aku x update kat blog sbb malas..lagipon aku start buat preparation awal kot..habis je pantang terus mensurvey2 padahal tarikh betul pon xde lagi masa tu..haha,gila excited!benda pertama yg aku beli ialah paper beg utk goodies..jauh nau nau aku pegi beli kat kl nun..kedai wakim..mmg murah2 paper bag die ye..aku beli utk tetamu besar dan tetamu kecik sekali..gambar xde pulak..gambar yg dah siap isi ada lah kat bawah nnti..pastu aku beli botol2 kaca yg comel2 tu..beli kat senawang je 200 botol..nak isi apa blm tau ye..main beli je..

nahhh,,terimalah sajian pertamaa..haha
hah,,segala mak nenek reben semua ada...tema mint green ye..mula2 nk buat purple pastu mcm biasa sgt,,kite carik yg luar biasa..pastu sendiri susah kaler byk x matching..padan muka kan..ohh kotak tu kotak bahulu..beli on9 je..34sen ke 40sen satu..lupa sudah..ni bertali punye..
haa,,ada rupanye contoh paper beg...itulah ye..harga berapa dah lupa..tp mmg murah berbanding kedai2 on9 yg aku tnye..byk jugak tempat yg aku Tanya sume mahal2 belaka yg ada tali ni..ouh yg stiker dgn doily paper tu aku beli cuma tampal2 buat sendiri..seronokkk..doily kaler mint tu aku beli mahal okay sbb kena tempah..sentap makk,,tp nasib ada ,,kalau xde susah jugak tu..
ni pulak buku yasin utk tetamu..tp aku order 150pcs je..paper bag ada 200..nasib2 la sape x dapat tu..haha..harga yg mini ni RM2.00/pcs..
ni bunga telur utk tetamu jugak..letak dalam paper beg..alaa bunga tisu tu je..tp cantek kan..aku sukeeee..lagi2 kaler tu mencanak..kemain ayat mencanak..ni mak handam tolong carikkan org buat..kawan die so aku x kenal...x blh nk rekemen..aku tau kena siap je..gituuuu


ni goodies budak2 kecik..biasa la,,gula2,keropok dan lain2...paper beg ni pon beli kat wakim..
ni bunga telur kat pelamin..siap pelamin bagai kan...hahah lantakk..comel je kan..bendalah ni aku jumpa dari dalam pantang lagi..geram je...nak beli masa tu x tau tema lagi, so diammm..asik2 tunjuk kat en suami..mcm dah xde kerja lain..ehhh mmg pon,aku kan cuti bersalin masa tu,mana nak ada kerja..hahaha..ko abaikan persekitan kasut bersepah tu..ni aku beli kat Cenderahatilace..harga RM3 sebatang..aku order 50pcs je..ingt nak bagi semua tetamu yg ini,,tp nnti aku kopak, so lupakann..hehehe

fancy cookies ni pulak last minit jugak sebenarnya..aku mcm nak ke x,nak ke x..sbb Tanya yg kat seremban ni mahal gila..smpai rm8 sekeping..gile ke hapa..yg besar la..yg aku beli ni mini punye tp range harga mmg byk beza sangat2...comel kan,,sukeeee jugakk! yg ni aku order kat SenseofBaking..fb pon die ada, search je..pasti x menyesal..akak ni pos sampai kat rumah aku hari jumaat..ngam2 la tu,,kenduri hari sabtu.
tu jelah kot..lain2 mcm pelamin tu aku amik kat mak handam masa aku kawen dulu je..gila setia kan..susah nk dapat customer mcm aku ni tau..dpd tunang, nikah, resepsi, mekap2, sampailah ke anak.sume kat die je..hanya die je memahami aku yg x brp betol kalau buat majlis2 nih..haha..catering je en suami handle..ehh saje nk bagi tau en suami x byk kerja pon..ampunn..photographer pon aku carik..dah2 x baik ungkit kisah yg dah lepas..tapi die pegi la amik kambing yg dah sembelih bersih2 tu hantar kat org catering...ehh cerita lagi.. :)
ni pon aku mak dgn nenek aku yg bersengkang mata buat..masuk telur la, siapkan paper beg smpai pkl 2 pagi..

nah,,siap dgn bunga rampai
ok lah,,jom jela tgk gambar di hari kejadian..ada gambar sendiri,ada byk gambar dari photographer..

perantin tu bukan main..tp mood x berapa baik hari tu,,mgkin rimas ramai pegang, pastu panas..
keluarga belah suami..belah aku tah mana
antara rakan yg hadir..ada lagi sebenarnya..yg ni tah mana masing2 pandang
haaa ni ramai sikit..
ni pelaminan si payed..

kambing tergolek2





ok,,dah habis..jmpa lagi.. :)