Wednesday, January 29, 2014

Solid Food

salam..
okay, hari ni nak share pasal anak..isnin haritu genap payed 6 bulan..bila dah 6 bulan apa lagi,blh mamam la kan..hehe,,suke!mama yg over excited..mmg x sabar sgt nak tunggu 6 bulan nih walaupun byk yg cakap kenapa lambat bagi makan la,,selalu 4 bulan dah blh bagi makan la,,ehh,,ni anak aku,aku punye suke la nak bagi makan bila..mmg seeloknya tunggu 6 bulan ye baru blh bagi makan untuk penjagaan usus si manja anda..gitewwwww! ;p
so aku mmg dah byk pergi segala taklimat berkenaan baby ni masa pregnant..kebetulan masa tu byk sgt kursus n taklimat2 penjagaan anak ni..ofis aku pon apalagi mmg hantar aku je..elok jugak cukup kursus 7 hari tu tahun lps sebelum aku bersalin..so mmg byk input dari situ la aku dapat..dpd dengar cakap org,baik dengar cakap pakar kan..aku x nafikan ada cakap2 org tua tu berguna..bukan sikit tp banyak..tp org dulu2 mmg bagi anak makan awal,keluar2 je dari perut pon dah bagi kanji la apa la..tp aku kalau blh nak elakkan la..mmg la ada yg cakap x mati pon mak2 kau dulu bagi kanji..iye,,tau tu tp ehhh suke aku la nak bagi bila kan..stresss mak tau byk sangat bijak pandai ni..huhu..kang kalau aku cakap dah bagi makan kfc kang pengsan pulak org2 tu..heheh
jadinya, aku buat preparation awal..aku study mcm2 dan ambik keputusan nak ikut 4 days wait rule tu..amende tu?cmni, kite guna 4 hari utk 1 jenis makanan tu contoh ko bagi puree kan..buat 1 jenis buah dulu mcm epal dalam masa 4 hari..die suke ke x ke xpe..mmg hari pertama ikut pengalaman aku payed makan sikit je..2-3 sudu je..ni intro,bagi die kenal makanan pejal baru die..so xpe,,jangan paksa kalau die xnak..utk semalam hari kedua byk sikit payed makan..mgkin dah kenal dan mula suke..xpe, ikutkan je byk mana die nak makan..hari ni aku bagi lagi epal smpai die bosan..hehe,,xde la..hari ke 5 nnti try bagi buah lain pulak..aku nk try buah pear lepas tu pisang..tgk buah mana yg die suka..next blh campor dua buah yg die suke contoh die suke epal dgn pear,try campor dua buah tu buat puree..atau blh jugak bagi bubur blend campor dgn buah..ada org buat bubur kosong saja tp blh jugak campor buah sikit bagi manis2 buah..masuk bulan ketujuh nnti baru nak try bagi jenis sayuran pulak..contoh kentang atau lobak..kena satu2 ye, x blh campor semua sekali masa pengenalan ni..dah masuk 8 bulan nnti baru aku bagi ayam dan ikan..secara x langsung nya blh jugak detect makanan apa yg die alah kalau naik merah2 atau cirit birit..senang kan..kalau blur2 lagi tgk bawah ni..

haaa,,ni contoh ye..





 ni info tambahan..aku rujuk ni jugak..

buat puree pon senang je,x susah..nak kena bagi resipi ke ek??haha,ok la aku cerita ringkas je..kupas kulit buah, basuh bersih dan potong kecik2..pastu steam kan dalam 10-15 minit, rebus pon blh tp pastikan air x byk dan air rebusan tu jugak digunakan masa blend nnti..bila buah dah betul2 empuk blh la diblend..air jgn byk sangat, biar pekat2 sikit..mcm aku buat buah sikit so air kena lebih, jadi cair la, xsedap..hari ni nk potong 2 biji buah biar pekat..tgk payed suke ke x..

ni hadiah payed..hehe,,sudu squirt tu mmg mudah tau,,sumbat puree dalam tu picit je terus suap..zaman dah maju.. ;)
ni ada aku share video masa buat puree hari pertama..kemain kan..sekarang semua pon maju,,video pendek pon blh buat tutorial masak2..kelassss!

video
haaa mudah kan..so xde alasan mak2 sume mls buat puree anak..untuk aku, xde cerelac2 ke nestum ke..mmg dah pangkah awal2..sbb yg cerelac tu ada cakap manis..awal2 ni mmg aku x bagi la..biar la org nak cakap apa pon..tu anak saya..suke saya lah..hehee..tp bergantung pada parents masing2 nak buat pilihan mana..pilihan di tangan makkk2..kahkahkah..ok lah,,nnti kite share cerita lain ye..

No comments: