Thursday, December 18, 2014

Our 4th Wedding Anniversary Short Trip | Penang Day 1 Part 2

salam semua...
okay, sambung lagi..kali ni jujur cakap aku dah x kuasa nak edit2 gambar sgt..mana dan je aku edit,,gambar sume pon pakai hp, kamera godang tu bawak buat susah je..ada la sekali je aku guna snap gambar si Fayedh pastu simpan x pakai2 sampai ke sudah..watermark pon dah x kuasa nak letak..penyakit apa lah ni..kena jual la kamera godang tu agaknya..sape nak beli??hehehe..

so lepas makan, kami bergerak ke hotel di area Batu Feringghi..hotel apa tuuuu...pemilihan hotel ni pon pening jugak..kejap nak ini kejap nak itu..haihhhh!

yg jadi nya ke sini la kite!ini merupakan 2nd visit kitorang yer kecuali Fayedh..hehe..1st time datang masa 2010..boleh tgk gambar kat sidebar aku tepi tu..time tu honeymoon last minit jugak..sbb musabab x tau la kenapa suka nau2 hotel ni..sume ok serba serbi..
cuma kali ni kitorang upgrade bilik ke King's Club..sebelum ni kitorang stay Sea View je..so harga pon up la..apa yg best nye King's Club nih?entahlah..view nye sama je mcm sea view cumanya ada la comlimentary lain yg org lain x dapat..pastu lebih privacy..King's Club ni tingkat atas sekali iaitu tingkat 6..meh tgk apa die bagi

hahhh,,ada minum2 free..yg evening cocktail tu mmg dah blh kenyang dah..korang x yah g dinner pon xpe..yg afternoon tea tu cuma dessert je..pastu kalau nak coffee ke tea ke blh datang kat lounge mintak sampai pukul 10.30 mlm..FOC yer..bfast tu biasa la free, cuma ko x yah pegi beramai2 kat bawah nun,,kat floor bilik ko je dan x ramai..privacy sgt kan!syokkk jer..pastu lagi private check in dan check out..ouhh x yah nak bersesak2 kat bawah tu dgn ramai manusia nak check in dan check out..tunjuk je booking confirmation korang kat bawah tu then ada org akan bawak kite naik terus ke tingkat 6!rate harga aku masa ni, ehh x yah cakap la..kalau korang nak korang blh search sendiri yer..aku bagi average jela utk King's Club dalam rm800++/nite..bergantung season yer












ni kat lobby bawah...si Fayedh mata dah kat kolam je...sabau nak
haa ni kat lobi tingkat 6 tu..mmg privacy habis la..ada sofa gini blh rileks2 sementara urusan check in..dapat minum2..
ada 2 hall..tp masa tu kitorang je tgh check in
ni lounge die...
nahhh terima lah sajian pertama dari lobby tingkat 6!tantekkk kan...nak pegi lagiiii plisssss!
ambik gambar gitu2 je sbb aku dah berlengas..x tahan nak masuk bilik dah..dgn Fayedh x mandi2..makan pon x lagi die masa tu..sape suruh tido time org makan!dapat bilik terus masuk..die suruh minum2 dulu kat lounge,aku ckp x kuasa dah..nak mandiiiiiii!

waaaaa katil katillll..nikmatnyaaaaaa
alaaa ko ni sibuk la dik..nak gak interpremmmmmm..jom mandi..ouh aku ada mintak baby cot..malam baru dapat playpen..
jejammbansss
nak yak ke??org blm masuk bilik air die dah masuk dulu..obses air anak aku nih..
shower best
ni pandangan dari bilik pulak..panas menerik..
lepas mandi bagi makan sume tutup lampu tutup langsir nak suruh si kecik tu tido..sampai ke sudah x tido2..adoihhhh!aku lak stressss,,sudahnya pam pelampung terus turun kolam!menguap2 si Fayedh..pdn muka..

hard rock hotel penang ni mmg mesra kanak2..even bilik die pon ada kids suite tau..haa tu sume la nak terjah lagi tu kann..tunggu Fayedh besau sikit lagi..mcm best je mcm best je bilik die..hehehehe
jomm main airrr
ehhh sian Fayedh..hahaha,,aku sedar2 tgk air dah simbah die..kesian kesian...
happy nyeee
x keruan hidup die yer,,berlari ke sana sini sampai terjatuh2
x takut air
ada 3 slide kat sini..Fayedh kecik lagi so bapak budak la kena bawak..mama feling2 je kat bawah amik gambar..hehehe..suka sungguh die asik nak nak nak je kejenye..
haihhh syurga budak2 la tempat ni
x lama pon mandi sbb Fayedh dah gigil2..hahaha,, pkl 6 lebih dah naik..sbb ada minum2 pulak..dah free kan, pegi je ler..mandi2 kan Fayedh terus pegi makan..kenyang jugak la sbb tghri tu punye makanan pon penuh lagi dalam perut..ptg tu makan lagi..mmg kenyang sampai malam..plan malam tu nak pegi makan char kuey teow tp nmpk gaya mcm x jadi sbb penuh sgt perut..so x jadi la..keluar kejap pegi isi minyak kereta je dan carik rokok en suami..pastu balik bilik tido kan Fayedh kitorang layan movie..dah tgh malam sikit mcm lapar makan murtabak yg beli bungkus td..kenyang!tido!habis hari pertama..Fayedh tido x sedar diri sampai pagi..penat nau main air..

ok, nanti sambung lagi ye..tata


Tuesday, December 16, 2014

Our 4th Wedding Anniversary Short Trip | Penang Day 1

Assalammualaikum...
gitu bagi salam..sorry yer lama sgt x update..habis exam jadik lagi malas pulak..ok malas byk cerita, minggu lepas kami sekeluarga berangkat ke Penang..plan x lama, kira last minit jugak nih..hasil rengekan manja aku kan, menjadik jugak..hehehe,,yer la, xkan xde pegi mana2 sempena anniverseri2 kan..dekat pon x pe janji pergi!haha..bila en suami setuju je laju aku carik tiket flight..ouh mula2 plan mmg nak g penang sbb kawan en suami nikah tapi die nikah masa lepas krismas tu 26hb kot..bila survey2 hotel mak oiiiii mahal nya..double price ye, sbb festive season kot..try call lagi la langsung sold out,,xde bilik dah,,tido mesjid la gitu..koser!tu yg timbang kati timbang kati pegi jela awal sikit..kawan die tu nanti la pegi yg belah sini je..nak buat cmno kan..tiket flight pon mahal masa tarikh tu..naik flight ni pon mcm berbelah bagi jgk..nak naik flight ke nak naik kereta?en suami cakap naik kereta penat pastu nanti aku bergaduh dgn anak mau pecah cermin kereta..hahahahahaha!dasat kan..mmg,aku kadang2 kurang kesabaran jugak..hehe..so aku cakap ok la, aku survey dulu harga tiket flight..biasa la kerja2 tu mmg kerja aku la yg xde kerja ni kan..die arah je..ehhhhh!

lepas dah survey2, akhirnya aku ckp naik flight jela,,x la penat sgt..lagi pon blh bawak fayedh merasa naik eroplen..masa die bawah setahun mmg x penah bawak naik flight..i is takut!ni dah setahun 4 bulan ok la..kali ni kami memilihhhhhh

malaysia airlines!
takut?takut jugak la,,hahaha,,tapi kita malaysia maaaa....kena la bagi support!x gitu..x de apa2 la..kalau nak mati x naik flight pon blh mati..sebelum2 ni travel berdua je dgn en suami so keselesaan tu x fikir sgt tp bila dah ada anak ni kena fikir jugak la..dgn beg yg byk, cuma nak duduk BC je belum mampu lagi..duduk la economy!tapiiiii aku dapat tiket ni murahhhhh berbanding Air Asia..

ini ye jumlah yg aku bayar,,cuma add rm40 lagi sbb aku pilih seat..so dalam rm300 la utk 3 org pegi dan balik..

haaa murah ke tidak???murah kann..rezeki dpt murah ni sbb aku tgk air asia tarikh yang sama masa tu harga dalam rm350 utk 3 org x termasuk luggage lagi..so pilihan tepat haruslah yg murah kan..luggage x payah beli, dapat 50kg dah..legaaaa..masa ni mmg MAS ada sale..untung2..

nahhh,,yeayyy Fayedh naik aeroplane!
flight pagi tu pukul 11.15am..pagi2 dah keluar dgn Fayedh x mandi..haha,,lap2 badan je terus pergi sendayan mintak tolong adik ipar hantar ke KLIA..sampai KLIA pukul 9 pagi..setelkan luggage semua pegi bagi Fayedh makan jap, pastu zassss masuk!ok la, ngam2..xde kelam kabut..cuma Fayedh je yg kelam kabut..berpeluh ketiak mak bapak kau ni ha...puas la x bagi tido masa otw ke airport sbb nak suruh die tido dalam flight,,harammmmm..otw ke airport die tido..ada la dalam 20 minit..pastu ligat kat airport, dalam flight pon x tido2 sbb dapat flight baru so ada movie..dok layan movie jela sejam tu x tido2..

usha2 la tu..mana aku nak start lari dulu nih..lek2 mama..jap lagi kite main kejar2 ye..tgk sape pancit dulu..hahaha
abaikan bapak die yg cuba2 utk lelap tu..
sampai ke sudah mata melekat kat situ..die x heran pon weii naik aeroplane..sabau jela..dah2 jom turun!mak kau dah lapaaaaaa
flight x delay..mmg on time sampai penang..pastu carik org sewa kereta..en suami dah deal dgn kawan die kat penang suruh carikkan kereta sewa..dapat la viva auto rm95 sehari..dah dapat kereta terus carik makan..

plan nak makan kat tempat lain, pastu kebetulan ahad sebelum pergi tu tgk jjcm pegi penang..makan kat kedai hameediyah nih..terus meleleh2 ailio,,ok tipuuu,,heheeeee
mak aiii lado kau...
kedai die selesa gila ok..ada aircond tepi belah atas la..kebetulan kitorang datang tu x berapa ramai org walaupun lunch hour..lepas habis makan tu baru berduyun2 org datang..nasib kitorang cepat sikit..
hah,,siap ada lift makanan koooooo
taste food die?ok la,,sedapp..sedap dari line clear kot..line clear tu bukan la sedap mana,cuma femes sbb nama kan..hameediyah ni antara yang paling tua kat penang..paling lamaaaaa..so rempah2 dan resepi die turun temurun gitu..cuma ni die lambakkan kuah byk gila..tp sbb lapar telan je..masa nak balik singgah lagi dah pandai suruh die letak kari dalam mangkuk lain..hehe,,harga pon reasonable dan lagi 1 wajib cuba murtabak die yer,,sedap gilaaaa baq angggg!lupa nak snap gambar..masa balik aku tapau 4 keping bagi mak and mertua
Fayedh mana??membuta la apa lagi dalam kereta..x boleh kena aircond kereta..menyetim je..masa makan pon tido, sakit tgn bapak die mendukung..dah sudah makan pergi kat kereta baru bgn..aihh budak ni kalau bawak berjalan mmg spoil timing tido die..

lepas makan tu terus gerak ke batu feringghi utk check in hotel..dah berlengas nih..panas gila penang!ehh mcm kena sambung entry lain je..esok la ek aku sambung..tata


Tuesday, November 25, 2014

4th Wedding Anniversary



salam
lama menghilang sbb sibuk dgn final exam hari tu..bz nau menelaah..tp dalam dewan blur jugak!hehehe..tanggal 19 November 2014 genap 4 tahun usia perkahwinan kami..alhamdulillah dikurniakan rezeki yg secukupnya, dikurniakan seorang cahayamata dan kebahagiaan..cewaaahhhh!apa yg special utk anniversary kitorang ni?xde apa2 sambutan pon sbb nya hari anniversary hari tu aku punye last paper utk final exam..sedih gilaaa!hahaha..so plan jugak nak pegi makan kat mana2 berdua2an je tp blm kesampaian lagi,,asik la x jadi..hehe, insyllah ada la masa tu nanti..dan jugak ada short trip nanti bulan disember..x jauh pon,,pegi dekat2 je, just nak spend masa sama2 dgn anak sekali..rehat2..

itu dulu la untuk update hari ni..nanti2 dtg la mood rajin tu balik..
tata :)

Tuesday, October 14, 2014

Kembali

salam..
hai!!bersiaran kembali..hari tu teramat bz dgn assignment yg byk!byk tu 1 hal,,last minit pon 1 hal..biasa la..aku dari awal sem sampai skrg selalu last minit..konon2 berazam xnak buat last minit, menyesal la apa la..tp nan hado yer..tetap last minit..tp this time adalah paling teruk yer..3 hari terakhir baru start buat..sbb apa tau,,sem kali ni kan kena time raya..2x raya lak tu..tu pasal jadi gitu..alasan sgt kan..dgn assignment group yg mcm hampeh jugak..nama je group tapi yg buat kerja nye???hmm malas la nak cerita!hihi

xde apa pon nak cerita sebenarnya..gambar raya haji xde sbb masing2 pakai "uniform" rumah je di pagi raya..tahun ni raya haji belah aku, pastu baru balik rumah en suami..hati x tenteram sbb minggu lepas raya tu minggu kelas kena hantar assgmnt..haihhhh!

kelas pulak kali ni mmg pecah rekod selama 8 sem yang telah dilalui..ahad hari tu kelas malam sampai 12.30 pagi!pehhhh,,pkl 2 pagi baru sampai rumah sbb ada presentation..anak pulak demam, aku mmg x senang hati je..tp apa nak buat mmg x blh lari balik!

budak demam!
Fayedh demam panas jugak..dari sabtu sebenarnya mcm dah dedar2 kepala die..mlm tu mmg demam, kelas habis awal jugak sabtu tu, sampai rumah die dah tido aku rasa kepala mmg panas..en suami just tuam dgn ais je sbb masih 37c lagi..blm nak panas sgt..so ok lah,,aku harap esok pagi dah x demam..pagi tu ok lagi die main2..tp dah meragam2 sikit la..merengek2, salah sikit x boleh..aku pergi kelas..dah ptg tu en suami wasap cakap suhu naik sampai 39c..hoihhh panas gilakkkk...terus die nak bawak p hospital amik obat bontot!adoiii mmg rasa nak balik jugak tp x boleh..berdoa jela dari jauh,,lps dapat obat bontot ok la,,mlm tu tido..aku balik pkl 2 pagi tu bagi ubat lagi..tido sampai pagi..ikut kan isnin tu mmg dah ada appointment dgn dr syed nak inject pneumococcal booster..last punye..tp dah demam, kitorang call mmg die kata x blh amik injection tu kalau demam..so tangguh lagi!aku masuk ofis ptg sbb suhu x konsisten..kejap naik kejap turun..

ptg tu hantar kat rumah babysitter..aku pergi masuk ofis kejap..pon masih panas masa tu 38.6c..ptg tu aku amik pon still 38.5c..adehhhhh,,ubat KPJ ni x mujarab ke?..call KPJ diorang kata bagi lagi ubat bontot ptg tu dan on jugak ubat makan 4 jam sekali..tgk pagi esok mcm mana,,kalau x turun jugak kena bawak hospital jmpa pakar..hati mak kan mesti risau..asal anak demam je aku yang menangis..serious!risau sgt..so ptg semalam lepas amik die balik tu terus masuk obat bontot..pastu bagi lak ubat makan..dari diam terus aktif..lega kejappp mak!sampai pagi ni masih ok la suhu die..paling tinggi pon 37c..td tanya babysiter Fayedh aktif je main2..harap2 elok la nak..cepat sihat tau..mama risau!!!!


ni lagi cerita sedih..kucing aku dobot ni dah mati..x tau sbb apa..aku rasa kena langgar..sbb mak cakap pagi ahad tu biar die keluar,,,dalam tghri mak panggil2 die x balik..keluar tgk die kat bawah kereta rumah sebelah..die jalan perlahan sgt mcm sakit..mak aku angkat die bawak masuk..dah ptg nak ke malam tu langsung die x blh jalan dah..kaki mcm berlipat..mmg mengengsot die jalan..smpai malam mmg dah lemah habis..pkl 11 mlm mak aku tgk die dah mati..yaAllah lama dah kot die dgn kitorang,,4 thn..sayang sgt,,mmg kadang2 marah..sejak2 aku ada anak mmg dah jarang la dgn die..die selalu dgn mak je..aku pon x sempat jumpa die sbb ada kelas, aku tido rumah mertua..mlm balik kelas tu mak bagi tau dobot dah mati..terkejut dgr..pegi tgk kat dapur, dah keras dah, sedih!mlm tu tido aku mimpi die tau..aku siap cakap ehh dobot ko x mati lagi?td aku tgk ko mati, keras dah..ke ko pengsan je td?hahaha,, boleh cmtu?die pandang je aku masa tu..pastu baru sedar, ouh mimpi..aku siap bgn pagi tu pegi tgk die kat dapur,,ehh betul la dah mati..agaknya sbb aku x jmpa die kot, mlm tu aku pegi kat die cakap nanti jgn lupa kitorang, aku x smpt pon jmpa ko..tu yg die datang dlm mimpi..hehe :') moga dobot aman di sana yer..nanti kite sume akan jmpa..tunggu tau..sayang dobot!terima kasih sbb menceriakan hari2 kami kat rumah tu..

sekian

Tuesday, September 23, 2014

Anak


salam
kejap nau rasa dah besar anak nih..dah berjalan berlari memanjat segala..die la anak, manja2, kadang2 kawan bergaduh..haha..tu biasa lah kan..nakalnye bukan main, mmg main jerit2 la aku kat rumah..die mmg jenis hyper active, x blh duduk diam sesaat pon..penat gila aku!

ni weekend hari tu pergi kenduri kawen..pagi tu dah puas tido sama2, maklum ler kelas mak die sampai pkl 12 mlm..penat x hengat punye..2 hari ada kelas malam + midterm lagi..letih otak letih bandan..mmg Ahad tu membuta je..masak siap2 makanan die terus tido..jaga2 dah pukul 1..terus lapa, pergi kenduri kawen
tgk la tu,,susah gila dah nak bergambar sekarang..manjang berlari je..hasil die gambar gegar la

balik dari kenduri, solat apa semua keluar lagi pergi Jusco jap..die kalau sehari x keluar rumah mmg x boleh ye..x keruan hidup die..ehh ke mak die yg x keruan tu?hahah

dah beli barang, g minum2 ptg..die pecahkan sudu oldtown nih..ayokkk x tau..aku ingatkan pelastik, sekali campak pecah koo..terus buat bodo..bahahaha
pastu terus masuk supermarket beli barang2 makan die..beras segala dah habis, tgk jam ehh dah pukul 6?cashier pulak q panjang, mmg plan ptg tu nak bawak Fayedh g city park lagi tgk ikan, main bubble..xpela, bayar dulu barang2, lambat la sampai sana..
aku x beli pon bubble sbb dah nak pkl 7, ko main jela org punye dik..hehehe
nmpk pulak playground, bantai x nak balik..menangis2 berlari kat situ je..haiyoooo dah gelap nak oiii,,nak maghrib dah..nanti la kite plan balik betul2 yer..pergi lama sikit..
ni nak cerita, si Fayedh ni baru je tumbuh gg hari tu..dah setahun lebih baru nak tumbuh..org cakap tanam uri dalam sgt ke?ntah lah, x pulak aku tau dalam ke x tanam uri tu..en suami kata biasa je,,mana ada dalam..tp yg si Fayedh ni tumbuh gigi atas pulak dulu bukan bawah..pastu mula la ramai peramal2 antarabangsa ni bercakap kan..org cakap kalau tumbuh gigi atas dulu nanti cakap nak meninggi diri je, pastu kena ikut cakap die je..x boleh kata tidak..ada lagi aku baca tu siap cakap bawak sial lagi so kena buat kenduri sikit utk tu..helloooo!bukan x percaya petua org tua, tp agak2 la yg bawak sial tu, setiap anak Anugerah Allah ni semua bawak rezeki tau..cepat dgn lambat je..ehh panas jugak la hati aku ni kan..tp so far blm ada lagi la yg ckp depan aku..kalau ada mau kena lahar kot mulut tu..gitu garang mak kan...hehehe

alaa pokok pangkal nya didikan mak bapak tu..dah kalau tumbuh gigi bawah dulu didikan ko mcm hampeh, hampeh jugak anak tu..ye dok?ada satu blog aku baca, bagus makcik tu..die cakap kalau gigi atas tumbuh dulu, tinggi jawatan budak ni dah besar sok..haaa gitu ler doa..kata2 tu doa tau..cer doa yg baik2 je..dah nak tumbuh atas dulu, nk buat mcm mana,,blh pulak nak paksa ehh jgn tumbuh dulu,,tumbuh bawah dulu boleh?merepek!lagi pon semalam dah tumbuh dah gigi bawah die..aku saja masukkan jari suruh die gigit, terus gusi bawah die tu pecah..hahah,,kelakar, sakit jari mak ko gigit dik..gigit bersungguh2 pulak tu..x pela, apa2 pon mama dgn papa sentiasa doakan yg baik2 utk awak..kitorang cuba bagi didikan yg elok2 utk awak yer..

haa gitu paksaan mak..susah nau die nak bagi tgk gigi die tu..ni dah tumbuh bawah, bapak die pon x dpt tgk..haha
ok la, sampai sini dulu ye..tata

Monday, September 22, 2014

Birthday | Seoul Garden

salam
Happy Birthday To Me!hahah ok la,,birthday kite Jumaat haritu..19 September...yg ke berapa?yg ke 26 je,muda lagi,,bahahah,,so Khamis malam Jumaat tu en suami ajak makan luar, ke Seoul Garden katanya..Seremban kan dah ada Seoul Garden, senang sikit!bawak mak sekali..jom la makan2, pegi pon dah lambat sbb biasa la ada anak kecik kan..tunggu lepas Maghrib dulu, pastu menyiapkan die punye barang je dah makan jam!pheww!mlm tu pulak hujan agak kelam kabut jugak la sampai tmpt tu dah nak dekat pukul 9 mlm..org tu cakap blh amik makanan sampai pukul 9.45 je..kitorang ok je..ok tu sambung cerita kejap lagi..moh tgk potong kek dulu..

part kek ni mmg kelakar la..en suami kalau nak buat surprise mmg aku dah dapat hidu dulu..konon nak amik barang kat Paroi, tp aku mmg dah dapat agak mana ada kawan die duduk Paroi..hehhh!amik kek nak dekat pukul 11 mlm balik daripada makan2 tu..

nahh!naked red velvet..kelas kau jah!
sebenarnya kek ni aku dah lama tunjuk kat die, aku ckp cantik nye kek nih..masa nak buat bday Fayedh dulu x jmpa IG akak nih..aku wasap je masa tuh gambar ni kat die,,printscreen ler..agaknya die ternampak nama ig kot..terus die search kat fb call order terus..ko tau bila die order?khamis pagi tu..hahahah,,gile!nasib akak tu baik blh buat..org lelaki ni mmg x pandai la nak buat surprise kan!xpela..effort tu ada pon dah cukup...kahkahkah!ampun!

holloh hollohhhh..Fayedh dah tido dah masa nih
sedap kek nih..
ok,sambung cerita makan2 pulak..tp gambar xde sgt sbb aku sibuk makan,hujan kan..lapo la..pastu Fayedh buat onar, mana dan nak snap2..biasa die tu!

nah harga..aku rasa mahal sikit dok?harga mmg lain2 ke ikut tempat?x paham aku kat situ..tp aku tunjuk je kad student terus dapat harga student..kami laki bini dapat harga student, mak aku pulak senior citizen..waahh bagus2..berguna jugak kad UUM tu
apa lagi,,main la masak2
Fayedh tu mmg x puas hati jela pandang mak die sbb kena paksa duduk kat kerusi tu
birthday girl..sgt!
tu je gambar yg hado..hahah,,alaa makanan die mcm biasa la, mcm2 ada..pilih je..lps makan terus balik amik kek..hari tu en suami sumbat aku dgn makanan je!sampai x larat nak baca buku..padahal esoknye midterm..baca kejap je terus tido...mendapat la midterm di hari lahirku!bahahah

apa pon,,terima kasih en suami..kite suke kek tu,,cantek n sedap!hadiah xde xpe,,xde hal kalau nak postponed bulan 11 nanti..kekekeke..TQ TQ TQ yer!

ok la korang..bye!