Wednesday, December 4, 2013

Susu Karihome

salam kawan2..
ok,,hari ni just nak share pasal susu anak..very the mak2 kan update belog cerita susu anak...hihiihi..
mungkin dah ramai tau n ada jugak yg baru tau dan x tau..haaaa,,karihome ni bukan rumah kari ye..ianya adalah susu kambing..aku pon sebenarnya baru jugak tau pasal karihome ni,,sbb Fayedh alah dgn susu lembu..naik ruam,nafas berbunyi,muntah byk..so,kami ke klinik pakar kanak2..doc cakap mungkin alah la dgn susu lembu dan suruh try bagi susu berasaskan soya..kalau ok,,cuba bagi balik susu lembu dan tgk ruam akan naik lagi ke x..kadang2 blh jadi sbb semulajadi,akan hilang sendiri nanti..doc suggest masa tu beli mamex gold pepti yg full soya..ok la..die bagi sabun mandi lain utk Fayedh dan ubat sapu..
 
ini ramai tau kot..mmg untuk sensitive skin..ubat sapu aku lupa nama die..mahapp..tp mmg bagus..kalau sapu tu dalam 2 hari je ruam hilang,,licin!tp bila x sapu dalam 2 3 hari mmg akan naik balik..


so,,aku bertimbang kati jugak masa tu nak bagi ke x susu soya..ouh sebelum ni aku bagi anmum..research pon dijalankan la..aku membaca blog mommies2 nih,ada jugak yg daripada pakar..kesimpulannya susu soya adalah TIDAK DIGALAKKAN untuk bayi sebenarnya..tp itu terpulang lah..kalau ko rasa nak bagi blh bagi..tp aku pon macam was2 dan x sedap hati..byk review2 kata soya x bagus untuk bayi lagi2 baby boy..ia melibatkan hormone..cerita byk malas,,korang blh search keburukan susu soya pada bayi..byk info..utk dewasa pon sebenarnya x bagus ni lagi la untuk baby..kebanyakkannya ibu2 ni bertukar kepada susu kambing..antara yg femes Karihome ni la..yg brand lain aku x pasti ada ke x untuk infant..ramai jugak cakap, "ehh susu kambing?x panas ke?" utk pengetahuan bayi bawah setahun x blh minum susu kambing fresh ye..karihome ni dah diformulakan bersesuaian untuk bayi dan susu kambing adalah kedua terbaik selepas susu ibu..haaaaa,,nmpk x kat situ?bukan susu lembu yer...so,,keputusan di tangan anda..pilihlah yang terbaik utk si manja anda..kahkah...dah blh buat iklan..sekali lagi korang blh search byk info pasal karihome ni..taip je kat pakcik google,mcm2 ada..sbb dah byk sgt info aku x kuasa nk share kat sini,,cerita nye sama je..


ni la rupa paras susu karihome untuk step 1..
barang diingat,,susu karihome utk step 1 ni agak susah jugak nk dpt..teramat nye..kebanyakkannye aku tgk kat aeon la yg ada..tp mcm aeon seremban ni harammmm nak ada utk step 1..die ckp dah sebulan lebih x sampai..korang blh refer SINI utk lokasi penjualan susu karihome.. mcm farmasi tu kat alpro ada jugak,,tp step 1 tetap xde stok,,kena oder..x tau die amik kat mana..utk area seremban yg aku penah jumpa kat kedai baby manjaku..tp semalam petang pegi dah habis..ni susu ngam2 cukup smpai ptg ni je utk Fayedh..huhuhu,,nk pegi carik kat kedai seremban 2 pulak..mintak2 la ada..ouh lagi 1, harga utk susu ni 400g dlm RM48.90..ni yang aku beli kat manjaku la..tmpt lain x tau..mmg xde yg besar ye,kecik sahaja..mcm Fayedh 400g ni 3 hari je dah licin..sekarang ni dah 3 tin nak masuk tin ke 4 dah..so far, tidur dah x berbunyi,,tu yg saya sukeeeee sgt..bapak die je yg x dpt solve lagi problem tido berbunyi..nk kena bagi karihome jugak agaknye..hahahahahahahaha..mcm ruam tu ada jugak sikit tp x semerah masa bagi susu lembu dulu..just sapu jela ubat yg doc bagi tu..nnti la aku tgk balik nama ubat tu,,lupa sgt dah..later2 aku share ye..mmg bagus sgt ubat tu..
 
korang blh jugak request utk sample percuma susu ni..aku je x penah mintak lagi..blh refer SINI ye..lagi satu blh jugak beli on9 bergantung pada stok jugak di laman web babydash.. KLIK je..kalau pembelian lebih dari RM149 dapat free delivery..huhhh,,benda baik kena la share kan..semoga dapat membantu mommies2 di luar sana tu yg buntu x tau nk bagi susu apa..mmg mahal sikit tp xpela utk kebaikan..lagi pon susu kambing ni kan sunnah Nabi..dah xde rezeki nk bagi susu badan kan..kite usaha la utk next anak nnti..hahaha..
 
ok la,sampai sini dulu..nnti kite share cerita2 lain ye.. ;)

10 comments:

Cik Aja said...

Angi..payed eczema ker? Anak abg aku sorg tu eczema..tp tu tahap teruk gk la..mmg xbleh itu ini blablabla..

Ili Syazwani said...

aja-nk kata eczema mcm bukan,,sbb bukan 1 badan die ada ruam..kat pipi tu je..tp doc cakap kulit die kering sikit tu bagi sabun lain..anak akak aku tu pon excema.yg 1st tuh..mmg sume x blh..mkn pon kena jaga,kalau x mmg naik teruk..

~Beb~ said...

Kat kedai kiddie garden s2 ade u. Mmg plan jgk if xlpas bf nk bg sarah karihome ni dedulu. Mmg soya x bagus. Agama kita pon x galakkan apa2 je erasaskan soya. Tp omputih kata bagus. Hampes! Huhuhu.

Ili Syazwani said...

beb-aah,,smlm dah beli kat situ,,tinggal 2 tin je,,sapu bersih..kumpul stok sbb mmg susah dapat

Anonymous said...

mydin ada stok

Manja Anakku said...

Assalam. Mmg pilihan yg terbaik ibu2 yg mmbuat pilihan mmberi ank susu kmbing berbnding susu lembu. Mknn kegemaran nabi kita sudah tentu byk kebaikannye lg2 susu kmbing yg dicampur dgn mknn sunnah. Utk tahu kebaikan dan khasiat susu kmbing+ mknn sunnah yg lain jemput singgah blog sy ye..nk dptkan susu kambing Lennoza+7mknn sunnah pun boleh kt situ..http://manja-anakku.blogspot.com/?m=0

saffa said...

Bole tau tak ingredient dia ada tak kandungan non dairy creamer? bole tlg reply ke siti@klbar.org.my. Sebab saya beli Susu Kambing Baraka. Sekali tgk ingredient ada non dairy creamer. Tolong saya pls

saffa said...

Salam.. Boleh tau tak ingredient dia ada tak non dairy creamer. Tolong reply ke siti@klbar.org.my. Sebab saya guna Susu Kambing Baraka dan saya baru perasan dlm ingredient ada non dairy creamer. Tlg saya pls...Sbb saya just nak cek

Nur Liyana said...

Sy mnum esp shaklee..dlm tu ada soya..blh ke sy mnum sbb sy bf ank..bby boy..

Muhammad Khudri said...

boleh cuba jugak nie...