Monday, December 16, 2013

Pandai Apa?

salam..
pandai apa?nak cerita apa ni?mesti la cerita pasal si kenit aku tuh..heheh..27hb ni genap die 5 bulan..kejap je..bulan depan dah blh makan2..tasabanyeeeee :)
 

 
so weekend hari tu mmg full aktiviti..payed mmg letih lotek ok..mlm2 tido x sedar diri..ehh die kalau x letih pon mmg tido malam x sedar diri pon sampai pagi..hehehe
sabtu pagi2 bawak die pegi pasar tani..haha,,nk carik kismis tp nan hado..
pastu blk rumah,mandi2 kan die,,keluar lagi selesaikan beberapa urusan smpai ke petang..petang tu pulak balik sendayan umah mertua tido sana..
ahad tu pagi2 lagi dah keluar pegi Pedas, Rembau utk tgk kambing..kambing golek tu dah setel,,ni utk kambing masak kari pulak..plan asalnya bapak aku kata bia die carik, die sembelih sume..sudahnye mmg aku dah jangka jawapan bapak aku.. "kau jelah carik,nnti abah bagi duit"haaaa,,itu aku dah biasa,,janji2 bapak aku mmg selalunya jarang ditepati..ahahaha..nasib anak die ni kerja veterinar..x menjadi masalah sgt utk mencarik stok kambing yg biasanya dah susut kalau lepas raya haji..
pergi la kami anak beranak ke Rembau nun,,dah janji dgn tokey kambing tu then die bagi direction utk ke kandang terus..kandang??ok x pelik..

 


payed dah ngantok la tu...hehehe,,sampai2 je terus tokey tu ajak masuk kandang..ehhh tokey ni melayu tau,,kang ada yg ingat cina pulak..masuk2 je kandang agak2 sapa yg excited?mestilah mama Payed..hahahahahaha..1st time kot masuk kandang..nama je keje veterinar tp x penah masuk kandang..

tgk..ni bukan excited,,ni muka pelik + mamai baru bgn tido
ni pon bukan kandang betul..baru kat luar2 je..die byk laluan n pagar..bila tuan die bukak je pagar huru hara kambing2 ni keluar kandang..takut aku tau..dah mcm kuda..laki aku blh gelak sbb aku takut kambing..huhh,,x lawak!
atas-mereka2 beratur menunjukkan kemachoan masing2
bawah-yg menjadi pilihan hati,,kemain kau kan!
tuan tu suruh pilih nak mana..ni kategori besar jugak die bagi kat aku..yela,,PA pengarah kan..kahkahkah...harga kena nego kaw2..kalau x,siap kau!dah siap pilih,bayar deposit sume selesai..balik rumah dulu makan pastu keluar balik pegi PD pulak,,carik bahulu..jauh nau kan,,tp sbb org ni kenal ayah aku so sng..sng nak nego harga..dasar kan!sume nk nego..setel booking bahulu, otw balik tu singgah Tesco pulak carik kismis..nk buat apa kismis?ni sume utk doorgift majlis aqiqah payed..dah buntu x tau nk bagi apa..kismis tu letak je dlm jar..selesai
 
ehhh,,tajuk pandai apa?tp dah melalut2 cerita weekend pulok..maafkan saya..payed blm pandai meniarap lagi..cuma sendeng2 badan tu pandai la die..pastu pandai membebel,dah pandai x nak duduk dlm carseat..kalau laki drive xpe lagi,,bila drive sorang2 tu yg menjadi masalah Negara utk aku..die berusaha tolak2 badan die tersenget2 dah nk keluar daripada carseat tu..kaki pulak menolak2 penyandar kerusi..dah bergerak2 carseat tu tau..adoiii,,risau aku dok pandang die je masa drive..pastu lagi dah pandai nak mencapai2 brg,,button2 dlm kereta tu pon die tgk geram je,,dalam cobaan2 jugak nk mencapai tp x dapat..haha padan muka..x dpt yg tu jadi mangsa aku la kan..abis tudung aku die tarik,,brooch pon tarikh..phewww,,pasni mama x leh nk melawa la pakai brooch juntai2..kesian..lagi pandai apa ek??haa,,dah pandai takut hujan,,sblm hujan die membebel2 smpai aku dah x terlayan..dgn merengek nye la..sekali tu ,hujan lebat terus diam..ni masa dalam kereta,,tibe2 die duduk diam je tau..aku ingt knp, rupanya dok tgk air hujan,,siap ada guruh lagi masa tu..dok paling2 mendongak kebelakang tgk aku..x hilang de mama ni nak oiii..hehe
 
ok la,,sampai sini dulu..tata

Thursday, December 5, 2013

Birthday Party Khalil

salam dan selamat pagi..
ok,,ni cerita hujung minggu haritu..kami ke birthday party Khalil anak buah bongsu kite tu..dah 6 thn dah die..kejap dah besau..manja nye nek moyanggg,,cmne la nk school sok tu..hehehehe

mulakan dengan gambar tuan belog bersama anak tersayammmm..hehehe

gerak awal jugak lepas Fayedh mandi..mak die x smpt nk pakai gencuuu..kelam kabut siakan brg2 anak..budak kecik ni dah xnk duduk dalam carseat..nk berdiri manjang tgk luar..biasaaaa die tuuu ;)

candy buffet

dino theme

cupcakes juge dinoo

kek bday yg direquest oleh Khalil..nak ada sungai, gunung berapi..kelassss imaginasi kau ye...

jemputan

menu sume buat sendiri..no catering ok..rajin akak aku..haha,cuma bakar2 tu je die upah bibik2 yg tuan xde pergi bercuti..gambar makanan x smpt nk snap..

tunggu show..ada magician ye masa tu

uncle Michel jadi bahan..hehe

bday boyy
 
bday boy lenjun ha..main je
ok,itu je dulu buat masa ni..jmpa lagi.. ;)


Wednesday, December 4, 2013

Susu Karihome

salam kawan2..
ok,,hari ni just nak share pasal susu anak..very the mak2 kan update belog cerita susu anak...hihiihi..
mungkin dah ramai tau n ada jugak yg baru tau dan x tau..haaaa,,karihome ni bukan rumah kari ye..ianya adalah susu kambing..aku pon sebenarnya baru jugak tau pasal karihome ni,,sbb Fayedh alah dgn susu lembu..naik ruam,nafas berbunyi,muntah byk..so,kami ke klinik pakar kanak2..doc cakap mungkin alah la dgn susu lembu dan suruh try bagi susu berasaskan soya..kalau ok,,cuba bagi balik susu lembu dan tgk ruam akan naik lagi ke x..kadang2 blh jadi sbb semulajadi,akan hilang sendiri nanti..doc suggest masa tu beli mamex gold pepti yg full soya..ok la..die bagi sabun mandi lain utk Fayedh dan ubat sapu..
 
ini ramai tau kot..mmg untuk sensitive skin..ubat sapu aku lupa nama die..mahapp..tp mmg bagus..kalau sapu tu dalam 2 hari je ruam hilang,,licin!tp bila x sapu dalam 2 3 hari mmg akan naik balik..


so,,aku bertimbang kati jugak masa tu nak bagi ke x susu soya..ouh sebelum ni aku bagi anmum..research pon dijalankan la..aku membaca blog mommies2 nih,ada jugak yg daripada pakar..kesimpulannya susu soya adalah TIDAK DIGALAKKAN untuk bayi sebenarnya..tp itu terpulang lah..kalau ko rasa nak bagi blh bagi..tp aku pon macam was2 dan x sedap hati..byk review2 kata soya x bagus untuk bayi lagi2 baby boy..ia melibatkan hormone..cerita byk malas,,korang blh search keburukan susu soya pada bayi..byk info..utk dewasa pon sebenarnya x bagus ni lagi la untuk baby..kebanyakkannya ibu2 ni bertukar kepada susu kambing..antara yg femes Karihome ni la..yg brand lain aku x pasti ada ke x untuk infant..ramai jugak cakap, "ehh susu kambing?x panas ke?" utk pengetahuan bayi bawah setahun x blh minum susu kambing fresh ye..karihome ni dah diformulakan bersesuaian untuk bayi dan susu kambing adalah kedua terbaik selepas susu ibu..haaaaa,,nmpk x kat situ?bukan susu lembu yer...so,,keputusan di tangan anda..pilihlah yang terbaik utk si manja anda..kahkah...dah blh buat iklan..sekali lagi korang blh search byk info pasal karihome ni..taip je kat pakcik google,mcm2 ada..sbb dah byk sgt info aku x kuasa nk share kat sini,,cerita nye sama je..


ni la rupa paras susu karihome untuk step 1..
barang diingat,,susu karihome utk step 1 ni agak susah jugak nk dpt..teramat nye..kebanyakkannye aku tgk kat aeon la yg ada..tp mcm aeon seremban ni harammmm nak ada utk step 1..die ckp dah sebulan lebih x sampai..korang blh refer SINI utk lokasi penjualan susu karihome.. mcm farmasi tu kat alpro ada jugak,,tp step 1 tetap xde stok,,kena oder..x tau die amik kat mana..utk area seremban yg aku penah jumpa kat kedai baby manjaku..tp semalam petang pegi dah habis..ni susu ngam2 cukup smpai ptg ni je utk Fayedh..huhuhu,,nk pegi carik kat kedai seremban 2 pulak..mintak2 la ada..ouh lagi 1, harga utk susu ni 400g dlm RM48.90..ni yang aku beli kat manjaku la..tmpt lain x tau..mmg xde yg besar ye,kecik sahaja..mcm Fayedh 400g ni 3 hari je dah licin..sekarang ni dah 3 tin nak masuk tin ke 4 dah..so far, tidur dah x berbunyi,,tu yg saya sukeeeee sgt..bapak die je yg x dpt solve lagi problem tido berbunyi..nk kena bagi karihome jugak agaknye..hahahahahahahaha..mcm ruam tu ada jugak sikit tp x semerah masa bagi susu lembu dulu..just sapu jela ubat yg doc bagi tu..nnti la aku tgk balik nama ubat tu,,lupa sgt dah..later2 aku share ye..mmg bagus sgt ubat tu..
 
korang blh jugak request utk sample percuma susu ni..aku je x penah mintak lagi..blh refer SINI ye..lagi satu blh jugak beli on9 bergantung pada stok jugak di laman web babydash.. KLIK je..kalau pembelian lebih dari RM149 dapat free delivery..huhhh,,benda baik kena la share kan..semoga dapat membantu mommies2 di luar sana tu yg buntu x tau nk bagi susu apa..mmg mahal sikit tp xpela utk kebaikan..lagi pon susu kambing ni kan sunnah Nabi..dah xde rezeki nk bagi susu badan kan..kite usaha la utk next anak nnti..hahaha..
 
ok la,sampai sini dulu..nnti kite share cerita2 lain ye.. ;)