Friday, September 20, 2013

Perihal BF

salam kawan-kawan..
sorry lama menyepi,,bz jaga anak..sbb aku rasa mcm x penting dah nk update blog..hahahah..mgkin naik kerja nnti ligat la aku balik...insyllh..
okay,,hari ni saja nk meluah perasaan mengenai BF..bukan boiprenggg uollss..tp breastfeeding..dgn rasa kecewa dan terkilan nya, aku sangat la sedih sbb berjaya full bf selama 12 hari saja..kejadian terjadi pada mlm raya,,Payed x berhenti2 nangis bila aku bagi menetek..dpd senja smpai tgh mlm..kitorang sume dah buntu x tau nk buat apa..smpai kan aku terfikir mungkin die x kenyang,susu aku kurang..dgn berat hati kitorang terpaksa bagi susu formula malam tu,,dapat je terus die tido :( 
hati ibu mana yg x sedih kan bila gagal dalam memberi anak bf..aku mmg niat dari pregnant lagi nk full bf..tp apakan daya,,aku redha je..tp aku x berhenti cuba dan mencuba..setakat ni produk shaklee tu bukan nak kata apa,mgkin lain org lain result..mcm aku blm nk berjaya la smpai penuh peti ais dgn stok susu..cuma susu aku jadi pekat je..tp tetap anak x cukup kenyang..die akan ngamok2 jugak..bila pam paling byk pon aku dapat 3oz..sedih kan??pam 2 jam sekali pon aku dah cuba,,tetap x berjaya..
aku dah cuba jugak dari pemakanan,,mkn byk,,minum byk..sekarang ni org cakap minum soya pulak..sume aku cuba..yg lagi sedih dalam seminggu ni susu semakin kurang..x tau apa sbb,breast aku x bengkak pon walau dibiar sehingga 4 jam..no more leaking etc...kalau dulu dalam sejam lebih ke 2 jam mesti baju basah..sekarang nan hadooooo..aku biar 5 jam pon bila pam x smpai 1 oz..lantai botol pon x penuh,,bayangkannnnn..sedih gila!!

lps ni aku nk cuba produk Natalshape pulak..x tau lagi la keberkesannya..tunggu dan lihat..kalau x menjadi jugak, aku terpaksa redha..mgkin bukan rezeki Payed utk bf, mgkin Allah nk bagi rezeki lain kan..Tuhan adalah sebaik2 perancang dan dia tau apa yang terbaik...
kadang2 memang stresssss..org cakap jgn stress2,,nti susu x nak keluar..tp nk buat cmne..skrg ni Payed dah pandai..kalau aku direct bf, bila x cukup aku topup dengan FM die punye amokannnnn..mmg x tahann koooo....tu yg aku stress..aku sedih sebenarnya,,anak aku nk susu aku tp aku x blh bagi.. sedih sgt!!!!!nasib die blh terima lagi dua2,strategi aku guna sekarang terpaksa bagi die FM dulu, kalau x nk tido jugak baru bagi menetek..kadang2 bangun pagi aku bagi menetek dulu..pastu terus mandikan die..lepas mandi terpaksa bagi FM..tp alhamdulillah jugak Payed still nk susu badan..die mmg x suka FM kecuali terlalu lapar..separuh budak2 tu aku baca dah bagi sekali FM guna botol langsung x nak dah susu badan..

sekarang ni aku on dgn Anmum..mula2 dulu aku bagi Lactogen,,kesian gila,,susu paling murah..haha,,apa nak buat,,tgh2 mlm raya x de kedai bukak..yg ada 7E..amik jela lactogen paket kecik..pastu bagi anmum..lama kelamaan Payed mcm dah x suke,,aku pon pelik knp dah x nk minum..seboleh2 die tahan lapar..aku tukar pulak dengan Enfalac A+..sepaket je,sbbnye mmg tabiat die,,kalau dah menetek mmg xnk la FM..ko kene la pujuk bermati2an baru die minum..skrg bagi Anmum balik..sama jugak..kene direct bg Anmum, kalau nk main2 baru menetek..huhhhhh...
tu satu hal,,yg menambah stress lagi bila org3 ni byk soal..bila jmpa je soalan wajib
"wani bagi susu badan x?"
"ehh,,bf ke campor"
bila cakap je campor,,jawapan wajib pulak..
"eehh ruginya campo,kesian budak"
"knp x bf??mmg xnk bagi eh?"
tahiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hoi,,kalau ko tgk preparation aku,,mmg segila2 seboleh2 aku nk full bf taoooo!!!!dah masalah susu badan kurang,x cukup aku nk buat apa...berdoa jela kat Tuhan utk limpahkan rezeki susu utk Payed..sedihhhhh!apa2 pon aku cuba..hendak seribu daya kan,,xnak seribu dalih..

ok la uols..mls nk sedih lama2..nnti aku update lain ek,,mana tau pasni nk belagak tayang gambar botol dgn susu yg melimpah2 dalam peti es...hihihi..korang3 doakan aku berjaya ye dalam memberi susu badan nih..semoga susu bertambah seiring usaha aku..cehhhhhh..

nahh,terimalah gambar Payed yang terbaru..btw hari ni hari ke 56.. ;)
sekian