Wednesday, August 21, 2013

Detik Itu | 27072013

Assalamualaikum wbt... :)
Lama x update kan..hehe,ok la..as semua org tau aku pregnant kan,,aku telah pon deliver my 1st baby!!! ;D
cehhh,,excited kooo....aku bersalin pada 27 Julai 2013 jam 7.44 malam...time org sibuk2 tgh berbuka tu..hehehe..aku bersalin normal tapi kena induce sbb start minggu 38 tu aku punye darah ada tinggi sikit..so doc suggest aku di induce..tah mcm mana blh tinggi pon x tau,,xnak turun2 pulak tuh..ikutkan due date raya pertama 8 Ogos..tp aku cpt dlm 2 minggu la..

ni masa last checkup..ehh yeke??lupe pule..tp masa ni darah naik,doc suruh aku naik atas rehat n monitor jantung baby sekali dgn monitor tekanan darah aku..mmg bawah tu tinggi x mo turun2..doc suruh datang lagi tiap2 hari,,ni hari senin..so hari2 aku ulang dok monitor tekanan darah..sampai doc on obat darah tinggi okay!
so sampai kamis darah masih cmtu..turun pon sikit2 je..sbb on obat agaknya..doc kata mmg kene induce..aku mintak doc transfer kan aku ke GH sbb aku takut kot2 kalau kena operate..mmg matikk nk bayau kat klinik nih..lagi pon mmg plan nk bersalin kat GH je..checkup buat kat private..hehe..doc suruh aku terus ke hospital jumaat esok tuh,,aku dah berat hati..sbb sabtu ahad tu en suami exam..ingt xnk la ganggu die kan..final year nih..siap ckp dgn doc kalau aku pegi senin blh x?doc xde jawapan.hak3..sabar jela doc tu dapat patient mcm aku..jadiknye nak xnak aku kena jugak check in kat hospital esok tuh..sob3 ;(
urusan kat hospital ok je..prosedur biasa tu kena ikut la kan..die cek itu,,cek ini..seluk sana seluk sini...mmg pagi tu aku mcm sebak nk pegi hospital..yela,,ibarat bertarung nyawa kan..siap mintak maap kat mak sume..nangis2 bgai..sabau jela......aku ni kan penakut..dok terlampau pikir sgt mcm mana keadaan dalam labour room nanti tu pasal darah naik kot..hahah

bersyukur jugak makcik aku sister kat wad bersalin,so sume doctor2 n misi2 x blh kerek dgn aku okay...siap ko nnti aku amik nama ko..tp so far misi2 kerajaan sekarang dah ok..baik2 belaka..doc dok kira2 aku punye tarikh due tu mmg lama jugak..mcm2 cek baru la blh masuk wad..tp masa seluk mmg x bukak lagi laluan tuh..nasib doc melayu ppuan yg buat..

masuk wad mcm biasa, masuk kelas 3 yg ramai2 tu..mmg aku agak stress sbbnye terlampau ramai smpai blh ada extra bed yg mcm kat hotel tu ko tau???adehhh mmg x privacy langsung..awal2 sebelum masuk wad tu aku da bagi tau makcik aku tu nk 1st class..so suruh die reserve kan awal2..tp by the time aku nk masuk wad tu kelas satu mmg xde ksg lagi..penuh..so lambak la kau kat kelas 3 nun...pukul 6 ptg kot baru diorang panggil suruh tuka wad..alhamdulillah..legaaa ok..walaupun bukan bilik sorang atau berdua tp selesa...bilik berempat..ada econ,,bilik air dekat..mmg layannn..

doc bagi tau aku akan di induce esok tu pagi2....so esoknye pagi2 aku dlm debaran je....takut jugak nk masuk obat ikut bawah tu..tunggu punye tunggu xde...sudahnye pukul 11 baru die panggil aku pergi bilik lain utk cek bukaan..sekali tgk doc cina laki..hmmm apa pilihan yg aku ada??hadap jelaaa....doc tu selukk,,die kata xde bukaan lagi,,mmg la xde bukaan..aku bukan sakit nk bersalin,,dipaksa,,dipaksa!huhhh..pastu terus je die masukkan obat sebesar duit siling 50 sen.. setelll!!aku balik ke katil rehat makan tghri..tgh2 makan tiba2 rasa mcm senggugut..ahhh sudahhh,,mcm ni ke sakit contraction??xde la sakit sangat..(velagak)..lepas makan tu rilek2 baring,,tiba2 dalam pukul 2 lebih tu aku rasa sakit tu makin kuat pulak..sakit gila okay..bila misi cek die kata contraction aku dah start..waa pantas!aku ingt 2 3 hari aku kena hadap induce ni..en suami pegi exam time nih..ptg baru datang..so aku sakit sorang2..sangat sedih!!!!!

nahh,,pandangan terakhir perut memboyot..masa ni mmg tgh tahan sakit..nangis sorang2 mengenangkan suami tiada di sisi..call mak pon nangis2..mak nak datang pon x dpt..kaki sakit kan..mak pon sedih.. ;'(
pastu misi datang lagi bagi obat tahan sakit ikut bontot...die kata obat tu lalok..mmg ye,,x smpai 5 minit aku x blh bukak mata..berbayang mcm dunia berputar..terus lelap je tp sakit rasa jugak..sighhh!!!ptg tu dlm pukul 4 lebih doc dtg kejut aku ckp nk cek jantung baby..masa ni mmg aku dah mengerang2 sakit...masa cek jantung baby,baby pulak xnk gerak,,si doc ni nak jugak paksa baby gerak,,die pusing2 kan la perut aku,,adoiiii,,rasa nk maki je..dah x nk gerak ko nk paksa jugak dah kenapa???so tempoh cek CTG tu dpd 25 minit jadik panjang..siap kata aku dehydrated la...amik pulak air masuk air,,tunggu pulak smpai air habis..mmg hazab aku ckp..sakit yg teramat!doc pon jadik pelik kenapa contraction aku kuat sgt...bukan 2 minit sekali..tp seminit 2x contraction datang..ko bayangkan!!!aku smpai gigit2 langsir nk tahan sakit..

bila air dah habis,,doc cek bukaan,die kata dah bukak 4cm..hahhhh!!terkujat aku...aku mmg x ready n x expect pon blh bersalin hari tu..aku ingt smpai esok ke kena tunggu kan..so pukul 5 lebih aku dihantar ke katil aku,doc ckp pukul 6 nnti nk tolak ke labour room..alamakkkkk takutnye...masa tu en suami dah smpai,, ada tunggu kat katil aku..aku mcm biasa dah nangis2..takut punye pasal..hahah..smpai berlengah2 nak siap ke labour room..g toilet la,,minum air la..misi pon 2x intai bagi tau suruh cepat..adehhh,,tepat pukul 6,aku kena tolak ke labour room..sempat salam n cium2 je dgn en suami..misi kata lagi setengah jam baru en suami blh daftar masuk..smpai dalam tu,bilik yg ramai tu full..so aku kena sorong ke bilik yg sorang lagi gedabak..bestttt!!!6.15 aku baru dapat baring kat katil..time tu sakit bertambah kuat aku rasa...tgn kanan dimasukkan air,tangan kiri utk BP,,kat perut monitor jantung baby..i is sangat rimas..dgn sakit nye..aku siap tanya misi,blh x aku ngiring2 ke kiri kanan..misi kata blh..legaaa...

ok,,aku nk cerita masa dalam labour room n saat melahirkan..
aku punye contraction mcm biasa,,,kuat luar biasa..smpai mengerang2..aku jerit je,fedulik apa kan..smpai doc lelaki melayu tu cakap kat aku "puan,puan jgn cmni..sabar puan,mmg sakit"hehhh,,rasa nk jawab,ko penah rasa ke sakit contraction tu cmne??puihhhhhhhhhhhh!lps tu die pesan kalau rasa sakit mcm nak terberak bagi tau..pastu sume hilang tah ke mana,,tggl kan aku sorang2 kat situ..part bengang nye adalah...dlm labour room, org tgh sakit2 doc2 ni ada pulak yg nk belajar itu ini..kene amik darah,,pastu siap salah kan..blh pulak mintak maaf sbb salah amik darah..lebam2 dikerjakan..sabau jela..masa tu tgh sakit,aku x blh jawab byk..ikutkan hati mmg dapat penumbuk jugak doc tu kot..aku ckp amik belah kanan ni ha,,sng!baru la dapat..tu satu hal..lagi satu time nk pecah kan air ketuban...si doc melayu ni blh pulak mengajar si doc cina ppuan ni cmne nk buat..adoihhhhh,,time ni pulak aku rasa nk bagi doc tu makan penendang aku je..smpai aku dah mengerang2, si doc cina tu x dapat jugak pecah air ketuban aku,,last2 doc melayu tu jugak yg buat..pecah smpai ke dinding air aku,hahaa...

xlama lepas tu aku dah start sakit mcm nk terberak..aku mmg dah terjerit2 panggil doc..sakit sgt..yg si doc ni pulak blh x percaya,,die kata blm masa...jangan teran sekarang,nnti aku hilang tenaga..cehhh...aku jawab balik, "masalahnye saya sakit dah mmg mcm nk terberak..mmg terteran automatik,,mana blh control!!!!"2x jugak die pesan kat aku..masa tu dah pukul 7 lebih..sbb dorang bajet 1 jam 1 cm..masa aku masuk labour room kan 4 cm..so mungkin tgh malam baru bersalin..aku dah x tahan aku jerit lagi sekali..smpai la doc cina tu datang..doc yg masukkan ubat kat aku tu..rupanya die mando..die pon ckp mende yg sama kat aku,,jgn teran jgn teran..ahhh bosan aku!aku mengerang jugak..last2 doc tu fedup agaknye,,die seluk,masa seluk tu mmg aku rasa sakit gila..mcm nk terkeluar taik keras tu..hahahah (sorry) jerit lagikkk...lepas die seluk tu terus die cakap ok,,dah blh teran...amik napas..teran kuat2..aku follow je doc tu punye arahan..keliling mmg ramai..misi2 tu sume membantu..smpai aku x larat pegang kaki,,misi tu tolong pegangkan..nk keluarkan kepala tu mmg hazab,,byk kali jugak aku teran..bila doc ckp dah nmpk rambut,aku lega sikit,teran lagi..sangkut kat hidung pulak..masa tu aku mcm dah x larat..doc tgk aku diam lama,,die ckp cpt puan,takut baby lemas..aku dgr je lemas,aku terus teran sekuat hati..pupppp,,keluar sudah kepala...pastu doc ckp rilek,,amik napas lagi,,teran sekuat hati 10 saat..masa ni pon aku dah hilang kudrat jugak..x larat gila..tp demi nk cepatkan proses keluar tu, aku dah x tahan..aku teran jugak..kali pertama x lpas..kali kedua baru lepas kot..legaa gila..panas je keluar..phewwww!!!!

tp baby aku bacaan jantung masa tu x cantik..doc x tunjuk pon baby kat aku..masa die angkat tu aku tgk baby biru..pastu baby tu dibawa keluar..aku risau jugak...tp masa tu dah x larat..rasa nk tido je..dah cuci2 sume pukul 8 lebih baru start jahit..ko tau jahit smpai pukul brp?pukul 10 mlm!letih aku..masa jahit, kaki aku gantung sbb dah x larat nak kangkang sendiri..sambil2 jahit tu smpt aku tnye doc baby aku ok ke x?die kata ok,,jgn risau..lega sikit...dah selesai jahit,,baru makcik aku sampai,,masa tu pukul 11 lbh kot..aku pon x tau knp aku tersangai lama kat situ,,bosan gila..makcik aku pon mcm hangin..2 3 kali jugak die keluar masuk,,last2 bawak baby aku..Ya Allah,,,,itulah nikmat yg terkata bila dapat cium baby sendiri.. sedih rasa hati..bersyukur sgt dgn anugerah Allah ni..dalam pukul 12 tgh mlm baru aku ditolak masuk wad dgn baby..masa keluar labour room tu nmpk en suami..rasa bangga pon ada..muahahaha,,aku siap buat peace lagi kat die..cehhh,,dah la x masuk..cerita die x masuk tu lagi kesian..sbb misi tu kata lagi 6 jam,,encik pergi berbuka dulu..die pon bantai la pegi berbuka kat cafe..siap smbyg mintak doa aku dipermudahkan bagai..padahal aku dah bersalin pon..pukul 8.40 baru die dtg labour room tanya misi..misi kata aku dah bersalin..die punye hanginnnnn..kesian abammm..makcik aku datang terus bawak en suami jumpa baby,,dapat la azan n tahniq..tp lambat sikit...xpela..nk buat cmne kan..baby x sabar nk tgk dunia..hehe















inilahh diaaaa..ni esoknye...subhanallah..rasa mcm x percaya pon ada..dalam pada takut2 nk bersalin,alhamdulillah sumenye selamat..ini la jantung hati kami..nama baby diberi masa hari ketujuh..Umayr Fayedh bin Muhammad Amir... ;)





ok lah,,sampai sini dulu ye..entry ni pon makan berhari2 aku nk update..mklum ler ada baby ni 24 jam bz..so,ni la serba sedikit cerita pengalaman bersalin aku..jgn ada yg seriau pulak nk bersalin lepas baca entry ni..sbb aku sendiri seriau..serius!kalau ko tanya aku masa dalam labour room tu nk beranak lagi??jawapannya adalah tidak!!!hahahaha,,tp tu sume rezeki Allah,,aku terima je..apa2 pon bersyukur sume dipermudahkan..proses bersalin aku x lama,,sejam lebih je..dan aku bersalin x kacau time en suami ada paper sbb aku bersalin selepas die ada paper..hehe..btw hari ni dah hari ke 26 aku berpantang...nnti kita jumpa lagi ye

sekian

1 comment:

Miss Tasantek said...

taniah beb.. :)
kalau kau tanya aku, nak branak lagi ke tak?
jawapannya..
nak. lepas setahun lebih..aku rasa rindu nak pregnant lagi. kikikiki..