Tuesday, June 4, 2013

Our First Baby Stuff

salam...
hahahahaa,,sebelum apa2 bagi aku gelak dulu yehh...maafkan tuan belog sbb lama menyepi..bukan apa,,x tahu la knp mls bebenor nak update..jgn salahkan ibu merandung ini ye..ampunn..ok lah..since last update aritu aku cerita pasal gender,,so dgn ini aku umumkan baby aku adalah baby boy yer...BOY..hek3..aku rasa simptom2 tu sume x betoiiiii!!ada yg kena, ada yg x kena..tp i is x kisah..boy ke girl ke,,janji cukup sifatt,,sempurna dan sihatttt..so far, dgn checkup yg aku buat, baby progress adalah ok,,this week nak masuk 31 minggu dah,,dan berat baby minggu lepas adalah 1.5kg.. ;D 

31 minggu dah kan,,mcm kejap je..aku rasa baru lagi aku pegi cek doc dan doc mengesahkan aku pregnant 8 minggu..ni dah nak masuk 8 bulan dah..aigoooo..x lama je lagi,,moga dipermudahkan,,aminn...so ni aku nak terus cerita pasal barang2 baby..haaaa,,,utk pengetahuan korang2 sume aku dah start beli since aku awal 7 bulan aritu..sbb nye ada mom n baby expo kat midV sana..kebetulan makcik aku ada buat bday party anak die kat situ..so apa lagi,mmg plan dgn en suami nak pegi pon..utk setakat ni aku rasa almost 80% barang baby yg dah setel..tinggal nak beli pampers,minyak2 angin tu dan tambahan2 lain..tp aku cerita barang yg mula2 aku beli dulu ek..

dah nak sebulan berlalu baru nak update kan...so aku nk ckp kat sini,,xde la apa sgt dgn expo ni..ada yg murah, ada yg ko blh dapat lagi murah kat kedai lain..heheh
ok,,misi utama ke sini adalah untuk mencari breast pump medela swing tu..malangnya bila smpai kat booth medela, org tu cakap yg swing dah x keluar lagi..dorang keluarkan stok baru yg double punye,,maxi apa ke tah nama nya..maknanya ada 2 pump yg ko blh pump sekali dua2 tet** ko tu..hahah,,mmg la mudah, tp harga die aku mmg x mampu la kan..smpai 1k +++
so, x de jalan lain, aku fikir nk jalan dulu tgk kat mothercare kot ada stok lagi yg die simpan..bila pegi tetap sama,,jawapan nya adalah stok tiada lagi sudah!!!sampai ati!!sadis i time tu tau..pastu org mothercare tu cakap avent pon ok,,sbb ni yg baru,yg lama dulu mmg org ramai komplen sbb moto die tuh kat atas,so berat..pastu time nak pump pon kene tunduk ke cmne tah..so ni keluaran baru...harga rm899..fikir punye fikir,,pegi kedai momcare pulak..jawapan tetap sama cuma penjelasan die lebih bernas dan berkualiti daripada mothercare..die kata avent sgt bagus..lagi pon lebih selesa daripada medela sbb ada getah lembut yg cover..cuma nya kat momcare tu xde diskaun..so sorry yer..i terpaksa ke mothercare blk..sbb aku fikir nak beli byk bnda..so blh buat kad terus kan..

nahh,,buat terus..
aku beli breast pump dulu dgn diskaun 10% without member card..kalau dah ada member card dapat extra 10% lagi utk sume item masa tuh..die pon loghat nk buat sale kan..aku mmg nk beli beberapa barang lain lagi..tp aku buat payment untuk breast pump dulu untuk melayakkan aku dapat member card!nk dapat mmber card ni kene buat pembelian rm600 ke atas ye..nk beli asing2 pon blh,,kumpul resit dlm masa sebulan x silap aku..so bila dah buat payment n dapat kad, aku beli lagi bnda lain pulak untuk dapatkan extra 10%..hahah,,bijokkk x???sbb aku nk beli bottle warmer,,kat expo xde jual..so botol warmer aku dapat 20% n i is tergoda dgn set baju newborn..dpt 30%..

nah hasilnya..cuma botol susu classic tu je aku beli kat expo..sbb murah..rm150 je..kat mothercare xde..ada yg gold tu je,,mahal..sudahnya ke rumah babysitter jugak nnti..so amik yg basic je..
so aku dah lega sbb barang2 besau ni dah beli awal2...cuma sterilizer tu je,,nak ke x ek???perlu ke idokkk??sbb aku mmg x rajin la nak rebus2 tradisional nih..hari tu tgk kat kedai baby senawang murah,,2lbh je,,siap free botol susu 1..acaner2??

dan terimalah wajah mak yong di usia kandungan masa 7 bulan kot..hihi..
kita sudahi sini dulu ye..next time aku sambung..byk sgt dah ni cerita tertunggak..aku x janji la,,tp aku cuba ye utk update..

papaii
sekian..

3 comments:

Cik Aja said...

haaaa ada pon ko..
ingat nak tutup terus dah blog ko nih..
hahahhahahaha..
beli je laa streliser tuh angi..
untuk kemudahan ko jugak..
tapi kena rajin laa..
n ingat, botol setiap 6 bulan kena tukar yer..ehhh, aku nasihat dah macam makcik2 pulak dah..
n ouh, lg satu..
kenapa mothercare card ko cantek???
apasal aku punya tak comellll..
agagagagaga

Ili Syazwani said...

hahah,,malas gila nak update..
kene beli eh??tula,akak aku pakai lagi pulak,,kalau x blh passing2 je..heheh,,botol 6 bulan kene tukar??okehh..
kad ko x comeyy eh??lama kot,,ni baru munyeeee..hik3

Cik Aja said...

tuh laa..kad aku kat lama..
sedih mak gini..
LOL