Monday, March 18, 2013

Gender

salam kawan-kawan..hehe,,so hari ni saja nak bercerita ttg gender bakal baby yg akan dilahirkan nnti..cehhhh2 ;)
ok la, masa 4 bulan hari tu aku dah scan tp baby menonggeng..so x tau la kalau doc nmpk die x bagi tau kan..tp aku pasti x nmpk..so aku menunggu scan akan datang iaitu minggu depan nih..nak jugak tnya doc tu pasal jantina, walaupun en suami x nak..tp naluri ibu ni melonjak nak tau kan dengan alasan sng nk beli barang nnti..boleh?heheh,,ampunnn,mmg la kalau seelok2nya x yah tau..x ke tu rahsia Allah..scan 4d pon mungkin aku x buat atas bantahan en suami..baik lah!tp jantina ni pelisssss la nak sgt tau ye abamm.. ;)
ni aku ada terbaca tanda2 kalau mengandungkan anak lelaki atau perempuan..jom kita tgk..
 
kalau bayi lelaki
• anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. (aku mengalaminya ye,,dan sgt teruk masa 2-3 bulan pertama)
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit (ni x tau la cmne nak kira,heheh)
• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh (aku rasa berat kat bawah)
• perut anda kelihatan bulat sempurna (mmg bulat)
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap (hmmm ada kot ;) )
• bentuk perut condong ke arah bawah (x pasti)
• sukakan makanan yang masam dan masin (masam tu ada la sikit tp masin tu mmg x)
• suka makan daging dan keju (daging suka jugak, keju kurang)
• tapak kaki selalu berasa sejuk ( x penah pon sejuk)
• tangan selalu kekeringan (tgn aku ni selalu berpeluh je)
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur (utara mana eh?hahah)
• bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. (en suami biasa je)
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil (x pasti..haha,rasanya biasa je)
• hidung tampak lebih mekar (xde pulak)
• selalu sakit kepala (kadang-kadang)
 
kalau bayi perempuan
• mengalami morning sickness di awal kehamilan (adaaa sangat)
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung (pasti!)
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan (blm sempat pulak nak ukur..hahah)
• rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya (xde pulak)
• bentuk perut condong ke arah atas (ni pon x pasti)
• perut tampak agak lonjong (mcm bulat je)
• mengidam makanan yang manis (adaaaa,,tp dalam kondisi mengawal lagi)
• sukakan buah-buahan (suka jugak la..especially mangga)
• suka minum air atau jus yang bersifat masam (tepat sekali,,kdg2 makan nasik minum air oren sunquick tu sesaja xde gula)
• anda lebih cerewet semasa hamil (sgt nye)
• mudah moody berbanding sebelumnya (sgt nye jugak!)
• kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil (ni xde pulak,sama je)
• tidak suka makan roti bersama kulitnya (ni osah mcm anak rajo..aku bedal je)
• payudara kelihatan mengembang (sikit la)
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur (selatan ni mana pulak?dulu aku mmg suka mengiring ke kiri, tp sekarang dah x blh,,malam2 mcm baby kat kiri,so aku kena mengiring ke kanan)
 
so cmne?mcm lebih ke perempuan kan?sekali kalau kuar lelaki, maknanya tanda2 ni x blh pakai..muahahahaha,,apa2 pon ni kejadian Tuhan, n aku laki bini pon x kesah pasal jantina..kalau laki pon ok, ppuan pon ok..janji baby sihat dan sempurna..aminnnn..
 
ok lah,,nnti kita share lagi cerita lain..
sekian
 

3 comments:

Maya Dhira said...

hahhahahah.....ko rase? org kate naluri ibu kuat...ko mybe le agak kn???

Miss Tasantek said...

boleh tak aku nak cakap, apa yang aku alami lebih kepadaa baby perempuan punya petanda..tapi yang keluar lelaki..

aku mabuk teruk , aku punya perut lonjong, aku punya breast besar sebelah..

so tak semestinya dear :) nanti scan lagi ok :)

Ainul said...

saya dulu semua ada. kawan2 ckp tgk perut mcm lelaki. scan pun tak nampak. lahir br tau perempuan.hehe