Thursday, January 31, 2013

I'm Pregnant!

salam kawan2..
ok mmg agak lama menyepi..sbb mmg x de mood nak update blog sejak2 tetttt ni kan..heheh, so hari ni just nak revealed satu surprise..cehhh,,surprise la sgt kan..tajuk pon dah x surprise..haha,,yes,aku mmg dah pregnant..n usia kandungan sekarang hari ni genap 3 bulan 1 minggu..expected due date adalah pada hari raya pertama 8.8.2013...actually aku dah try buat UPT tu last year lagi,dalam awal bulan 12,so mmg hasilnya adalah double line la..lepas tu aku pegi jumpa doc Sukhilmi dan doc mengesahkan aku hamil 6 minggu pada 13.12.12...

perasaan?tentulah excited,seronok dan takut!heheh..so kami amik keputusan bagi tau yg rapat2 dulu..sbb baru sgt, atas permintaan en suami ku sayang,kami pon merahsiakan dulu..awal2 ni mcm2 blh jadi..mintak dijauhkan la..dan semalam checkup utk 3 bulan..baby dah semakin membesar..alhamdulillah,,dah nampak tgn, kaki, tulang belakang, tempurung kepala dan lain2..semuanya cukup lengkap..syukur...

alahan??mmg teruk jugak aku mengalami alahan dalam tempoh 1st trimester dulu..muntah tu dah mmg pasti, tp tang tangkap kat kepala tu yg buat sakit..mmg berdenyut2..sakitnya smpai membawak ke malam tau..sebelum tu doc ada bagi ubat kuatkan rahim,mmg blh makan atau masuk ikut bawah,,tp i ni kan penakut,,sanggup makan,,sudahnya pitam!tu yg selalu MC..heheh..lepas pada tu mmg beranikan diri je masuk ikut bawah..ubat tu x lama la makan, untuk 2nd trimester ni doc kata x perlu dah..aku just habiskan saki baki je,,sbb mahal ok..sayang duit..xkan nak buang je ubat tu..alahan lain tu setakat ni xde lagi lah..n muntah tu pon x seteruk smpai kena admit ke apa..paling teruk pon aku muntah 5x sehari.. ;) sekarang ni pagi2 nak mandi tu je muntah dan alhamdulillah kepala x sakit dah,,mungkin awal2 dulu urat baru nak mengembang kot..haha,,pandai2 je aku kan..en suami la paling takut kalau time aku muntah..die la peneman urut belakang, tarik rambut bagi tegang, picit kepala..kesian die..hari2 punch kad kami merah..heheh,abb aku nak muntah mesti nak die ada sama..tp sekarang dah blh muntah sorang2, muntah gelak2..muahahahaha...tp yg x bestnye smpai sekarang selera makan x brp nak ada..pagi2 je ok..masuk tghri dan makan malam mmg x bernapsuuu tgk makanan..x tau nak makan apa,,semua nmpk x best..tp kalau fast food tu suke je..en suami la pengawal makanan fast food..mmg xkan hada nye ko dapat selalu..kadang2 je blh,,bagi rasa..heheh..en suami mmg jaga bab2 makan aku..tersangat nya..tu blm dalam pantang lagi..haaa lantakk kau wani...buat masa sekarang ni makanan yg mengungguli carta adalah nasi lemak..hahah,,pagi petang siang mlm pon kalau bagi nasi lemak mmg blh telan..x tau la knp..

inilah dia..top left tu masa 6w, top right masa 8w dan yg bawah ni fresh from oven,,semalam 13w..dah ada bentuk kann..syukur sgt2 :')
ramai yg cakap ni baby Melbourne...baik kat ofis, sedara mara dan kawan2...hahah,,actually aku rasa x kot..baby ni dapat angin2 Melbourne je.. ;p apa2 jelah kan..yg penting baby n aku sihat walafiat dan moga Allah mudahkan segalanya dalam urusan mengandung dan melahirkan nya nanti..amin...

n sbb ni jugak la aku terpaksa let go kan tiket g sabah tu hari ni..sbb ramai yg x galakkan aku fly time preggy nih..xpelah,,baby lebih berharga daripada duit rm360 tu..lain kali blh pegi, bawak baby sekali..hehe

so, sini dulu lah ye,,nnti aku update lain..

Friday, January 11, 2013

Tahun Baru di Dalam Dilema

salam kawan2..heheh..
so aku rasa blm terlambat nak wish Selamat Tahun Baru di Blog yg x seberapa nih..kekangan masa menyebabkan aku malas nak update ini blog..lagi pon bz dgn urusan itu dan ini...jadinya,aku mulakan cerita tahun baru dengan perkembangan operation mak aku hujung tahun haritu..so far dah ok sikit aku tgk,,pembedahan pon berjalan dengan jayanya cuma byk sangat bleeding lepas operation yang keluar dari lutut..hampir 3 hari jugak keluar darah x henti2..dan ubat bius tu pon makan masa jugak masuk kat belakang mak aku yg buatkan kaki masih x rasa apa selama 3 hari..tp sekarang lutut dah x sakit, cuma otot2 dan tulang keting je yg masih sakit..yelah,ibarat orang bertukang mak aku cakap,,sbb mak x bius habis,,separuh je mcm operate nak bersalin tuh..so blh dengar die mengetuk, bertukang dan mcm2 lagi..hehehhh..alhamdulillah xde apa2 komplikasi..dgn keadaan kesihatan aku yg x berapa nak mengizinkan masa tuh..nasib kakak aku bagi pinjam die punye maid teman mak kat hospital..aku mmg flat habis,,kaw2 punye..apakah masalah kesihatan aku tu agaknya??akan aku share later2 k..korang doakan jela aku ni sihat walafiat..aminnnnn ;)

utk servis di hospital gomen ni pulak..pada pandangan mata aku, sekarang dah bertambah baik..sbb fikir jugak nak buat kat swasta makan 20k sebelah lutut..kat gomen ni baru 7k..lagi pon blh claim kat ofis mak aku..layanan doc sangat2 ok,,dan nurse jugak,dah x mcm dulu2..garang x bertempat!masa operation pon ada 2 org pakar bius standby dekat mak smpai operation selesai..jadinya, diorang mmg monitor la..xde la lepas tangan..cumaaaa,,servis di wad je yg lembap..kitorang mintak bilik 1st class dah bayar utk 6 malam pon susah nak dapat..sudahnya malam akhir baru dia offer,,esok nye tu nak balik dah,baik la x payah kan nak punggah2 barang..

curik pic kakak aku..masa ni dah beberapa hari jugak lepas operation.so kene tuam dengan ais kat atas lutut tuh..anja mmg poyo..seminggu lepas tu jari die pulak kena jahit..hehe

so,,apa yg dalam dilema itu??jeng3...

ni hah!aku dah booking lama dah..daripada sebelum pegi Melbourne lagi..dapat harga murah jugak kan utk 2 org..ni dah include seat,,cuma blm masuk luggage n meal je..sebabbbbbbbbb aku x sure nak pegi ke x..cane ekkkkk??
huhhh,,bukan x nak pegi..actually aku dah plan mcm2 aktiviti kat sana walaupun cuma percutian yang sangat2 pendek..tapiiii,,ada beberapa sebab musabab dan alasan yg buat aku keraguan nak pergi..mak pon blm pulih sepenuhnya..so,,nak burn atau pegi je???