Monday, December 16, 2013

Pandai Apa?

salam..
pandai apa?nak cerita apa ni?mesti la cerita pasal si kenit aku tuh..heheh..27hb ni genap die 5 bulan..kejap je..bulan depan dah blh makan2..tasabanyeeeee :)
 

 
so weekend hari tu mmg full aktiviti..payed mmg letih lotek ok..mlm2 tido x sedar diri..ehh die kalau x letih pon mmg tido malam x sedar diri pon sampai pagi..hehehe
sabtu pagi2 bawak die pegi pasar tani..haha,,nk carik kismis tp nan hado..
pastu blk rumah,mandi2 kan die,,keluar lagi selesaikan beberapa urusan smpai ke petang..petang tu pulak balik sendayan umah mertua tido sana..
ahad tu pagi2 lagi dah keluar pegi Pedas, Rembau utk tgk kambing..kambing golek tu dah setel,,ni utk kambing masak kari pulak..plan asalnya bapak aku kata bia die carik, die sembelih sume..sudahnye mmg aku dah jangka jawapan bapak aku.. "kau jelah carik,nnti abah bagi duit"haaaa,,itu aku dah biasa,,janji2 bapak aku mmg selalunya jarang ditepati..ahahaha..nasib anak die ni kerja veterinar..x menjadi masalah sgt utk mencarik stok kambing yg biasanya dah susut kalau lepas raya haji..
pergi la kami anak beranak ke Rembau nun,,dah janji dgn tokey kambing tu then die bagi direction utk ke kandang terus..kandang??ok x pelik..

 


payed dah ngantok la tu...hehehe,,sampai2 je terus tokey tu ajak masuk kandang..ehhh tokey ni melayu tau,,kang ada yg ingat cina pulak..masuk2 je kandang agak2 sapa yg excited?mestilah mama Payed..hahahahahaha..1st time kot masuk kandang..nama je keje veterinar tp x penah masuk kandang..

tgk..ni bukan excited,,ni muka pelik + mamai baru bgn tido
ni pon bukan kandang betul..baru kat luar2 je..die byk laluan n pagar..bila tuan die bukak je pagar huru hara kambing2 ni keluar kandang..takut aku tau..dah mcm kuda..laki aku blh gelak sbb aku takut kambing..huhh,,x lawak!
atas-mereka2 beratur menunjukkan kemachoan masing2
bawah-yg menjadi pilihan hati,,kemain kau kan!
tuan tu suruh pilih nak mana..ni kategori besar jugak die bagi kat aku..yela,,PA pengarah kan..kahkahkah...harga kena nego kaw2..kalau x,siap kau!dah siap pilih,bayar deposit sume selesai..balik rumah dulu makan pastu keluar balik pegi PD pulak,,carik bahulu..jauh nau kan,,tp sbb org ni kenal ayah aku so sng..sng nak nego harga..dasar kan!sume nk nego..setel booking bahulu, otw balik tu singgah Tesco pulak carik kismis..nk buat apa kismis?ni sume utk doorgift majlis aqiqah payed..dah buntu x tau nk bagi apa..kismis tu letak je dlm jar..selesai
 
ehhh,,tajuk pandai apa?tp dah melalut2 cerita weekend pulok..maafkan saya..payed blm pandai meniarap lagi..cuma sendeng2 badan tu pandai la die..pastu pandai membebel,dah pandai x nak duduk dlm carseat..kalau laki drive xpe lagi,,bila drive sorang2 tu yg menjadi masalah Negara utk aku..die berusaha tolak2 badan die tersenget2 dah nk keluar daripada carseat tu..kaki pulak menolak2 penyandar kerusi..dah bergerak2 carseat tu tau..adoiii,,risau aku dok pandang die je masa drive..pastu lagi dah pandai nak mencapai2 brg,,button2 dlm kereta tu pon die tgk geram je,,dalam cobaan2 jugak nk mencapai tp x dapat..haha padan muka..x dpt yg tu jadi mangsa aku la kan..abis tudung aku die tarik,,brooch pon tarikh..phewww,,pasni mama x leh nk melawa la pakai brooch juntai2..kesian..lagi pandai apa ek??haa,,dah pandai takut hujan,,sblm hujan die membebel2 smpai aku dah x terlayan..dgn merengek nye la..sekali tu ,hujan lebat terus diam..ni masa dalam kereta,,tibe2 die duduk diam je tau..aku ingt knp, rupanya dok tgk air hujan,,siap ada guruh lagi masa tu..dok paling2 mendongak kebelakang tgk aku..x hilang de mama ni nak oiii..hehe
 
ok la,,sampai sini dulu..tata

Thursday, December 5, 2013

Birthday Party Khalil

salam dan selamat pagi..
ok,,ni cerita hujung minggu haritu..kami ke birthday party Khalil anak buah bongsu kite tu..dah 6 thn dah die..kejap dah besau..manja nye nek moyanggg,,cmne la nk school sok tu..hehehehe

mulakan dengan gambar tuan belog bersama anak tersayammmm..hehehe

gerak awal jugak lepas Fayedh mandi..mak die x smpt nk pakai gencuuu..kelam kabut siakan brg2 anak..budak kecik ni dah xnk duduk dalam carseat..nk berdiri manjang tgk luar..biasaaaa die tuuu ;)

candy buffet

dino theme

cupcakes juge dinoo

kek bday yg direquest oleh Khalil..nak ada sungai, gunung berapi..kelassss imaginasi kau ye...

jemputan

menu sume buat sendiri..no catering ok..rajin akak aku..haha,cuma bakar2 tu je die upah bibik2 yg tuan xde pergi bercuti..gambar makanan x smpt nk snap..

tunggu show..ada magician ye masa tu

uncle Michel jadi bahan..hehe

bday boyy
 
bday boy lenjun ha..main je
ok,itu je dulu buat masa ni..jmpa lagi.. ;)


Wednesday, December 4, 2013

Susu Karihome

salam kawan2..
ok,,hari ni just nak share pasal susu anak..very the mak2 kan update belog cerita susu anak...hihiihi..
mungkin dah ramai tau n ada jugak yg baru tau dan x tau..haaaa,,karihome ni bukan rumah kari ye..ianya adalah susu kambing..aku pon sebenarnya baru jugak tau pasal karihome ni,,sbb Fayedh alah dgn susu lembu..naik ruam,nafas berbunyi,muntah byk..so,kami ke klinik pakar kanak2..doc cakap mungkin alah la dgn susu lembu dan suruh try bagi susu berasaskan soya..kalau ok,,cuba bagi balik susu lembu dan tgk ruam akan naik lagi ke x..kadang2 blh jadi sbb semulajadi,akan hilang sendiri nanti..doc suggest masa tu beli mamex gold pepti yg full soya..ok la..die bagi sabun mandi lain utk Fayedh dan ubat sapu..
 
ini ramai tau kot..mmg untuk sensitive skin..ubat sapu aku lupa nama die..mahapp..tp mmg bagus..kalau sapu tu dalam 2 hari je ruam hilang,,licin!tp bila x sapu dalam 2 3 hari mmg akan naik balik..


so,,aku bertimbang kati jugak masa tu nak bagi ke x susu soya..ouh sebelum ni aku bagi anmum..research pon dijalankan la..aku membaca blog mommies2 nih,ada jugak yg daripada pakar..kesimpulannya susu soya adalah TIDAK DIGALAKKAN untuk bayi sebenarnya..tp itu terpulang lah..kalau ko rasa nak bagi blh bagi..tp aku pon macam was2 dan x sedap hati..byk review2 kata soya x bagus untuk bayi lagi2 baby boy..ia melibatkan hormone..cerita byk malas,,korang blh search keburukan susu soya pada bayi..byk info..utk dewasa pon sebenarnya x bagus ni lagi la untuk baby..kebanyakkannya ibu2 ni bertukar kepada susu kambing..antara yg femes Karihome ni la..yg brand lain aku x pasti ada ke x untuk infant..ramai jugak cakap, "ehh susu kambing?x panas ke?" utk pengetahuan bayi bawah setahun x blh minum susu kambing fresh ye..karihome ni dah diformulakan bersesuaian untuk bayi dan susu kambing adalah kedua terbaik selepas susu ibu..haaaaa,,nmpk x kat situ?bukan susu lembu yer...so,,keputusan di tangan anda..pilihlah yang terbaik utk si manja anda..kahkah...dah blh buat iklan..sekali lagi korang blh search byk info pasal karihome ni..taip je kat pakcik google,mcm2 ada..sbb dah byk sgt info aku x kuasa nk share kat sini,,cerita nye sama je..


ni la rupa paras susu karihome untuk step 1..
barang diingat,,susu karihome utk step 1 ni agak susah jugak nk dpt..teramat nye..kebanyakkannye aku tgk kat aeon la yg ada..tp mcm aeon seremban ni harammmm nak ada utk step 1..die ckp dah sebulan lebih x sampai..korang blh refer SINI utk lokasi penjualan susu karihome.. mcm farmasi tu kat alpro ada jugak,,tp step 1 tetap xde stok,,kena oder..x tau die amik kat mana..utk area seremban yg aku penah jumpa kat kedai baby manjaku..tp semalam petang pegi dah habis..ni susu ngam2 cukup smpai ptg ni je utk Fayedh..huhuhu,,nk pegi carik kat kedai seremban 2 pulak..mintak2 la ada..ouh lagi 1, harga utk susu ni 400g dlm RM48.90..ni yang aku beli kat manjaku la..tmpt lain x tau..mmg xde yg besar ye,kecik sahaja..mcm Fayedh 400g ni 3 hari je dah licin..sekarang ni dah 3 tin nak masuk tin ke 4 dah..so far, tidur dah x berbunyi,,tu yg saya sukeeeee sgt..bapak die je yg x dpt solve lagi problem tido berbunyi..nk kena bagi karihome jugak agaknye..hahahahahahahaha..mcm ruam tu ada jugak sikit tp x semerah masa bagi susu lembu dulu..just sapu jela ubat yg doc bagi tu..nnti la aku tgk balik nama ubat tu,,lupa sgt dah..later2 aku share ye..mmg bagus sgt ubat tu..
 
korang blh jugak request utk sample percuma susu ni..aku je x penah mintak lagi..blh refer SINI ye..lagi satu blh jugak beli on9 bergantung pada stok jugak di laman web babydash.. KLIK je..kalau pembelian lebih dari RM149 dapat free delivery..huhhh,,benda baik kena la share kan..semoga dapat membantu mommies2 di luar sana tu yg buntu x tau nk bagi susu apa..mmg mahal sikit tp xpela utk kebaikan..lagi pon susu kambing ni kan sunnah Nabi..dah xde rezeki nk bagi susu badan kan..kite usaha la utk next anak nnti..hahaha..
 
ok la,sampai sini dulu..nnti kite share cerita2 lain ye.. ;)

Friday, November 29, 2013

The Gift

salam jumaat...
gift apakah??mestila anniversary punye gift..sebenarnye sume last minit..walaupun aku beli agak awal tp last minit punye plan jugak...hahah,,x tau la knp..sbbnye tahun ni dapat baby,so pergerakan agak terbatas..so apa yg ada dpn bijik mata jela..x plan pon nk bagi apa..sume main terjah..tibe2 terlintas terus g beli..tu aku lah,,en suami ni pon sama je..die suka tiru aku..mule2 xnak langsung bukak hadiah..mmg die da tau apa kat dalam tu sbb ni patutnya aku nk bagi time bday,,tp die xnk..nak benda lain..demand pulak kan..dah kena paksa baru nk tgk hadiah aku yg x seberapa nih..die ckp die malu,,hadiah aku xde..sedia maklum hujung tahun die mmg hazab sikit..haha,,sbb bday aku bulan 9, anniversary bulan 11..xpelah,,pasni kite buat 1 hadiah je kan..senang

aku pon bagi yg light2 je..sbb benda ni masa bday die xnak kan..aku bagi time anniversary..kahkah..lagipon bukan budget die je berlarian,,budget aku pon berlari2an dgn nk buat cukur jambul anak lagi hujung thn nih..mmg byk pakai duit..phewww!

ini pon die main tibaiiiii je asal ada ok!aku ingt die pegi amik anak..rupanya pegi carik bendalah nih..
 
so,,kesimpulannya,anniversary utk thn ni adalah bertemakan "asal boleh" kahkahkah..nk pegi dinner pon x pegi..xpelah,,thn dpn la kite celebrate betul2 kan..tahun ni mmg xde vacation utk kitorang..sbb nk travel kena fikir jugak anak kecik lagi..pastu ada lagi beberapa hal lain yg tidak blh dipertimbangkan untuk kami travel sampai thn depan..silap2 2015 baru blh pegi jalan2..sobsob..tu sume aku akan share di kemudian hari ye..xpela,lagi lama lagi byk blh simpan duit (kot dapat simpan)blh  jauh3 sikit bercuti..hehhhh
 

Tuesday, November 19, 2013

Happy 3rd Wedding Anniversary

salam...iyer,harini 19 november 2013 merupakan tarikh keramat kami..
tanggal 19 november 2010 kami telah selamat diijabkabulkan..syukur alhamdulillah..3 tahun ni masih byk yang perlu diperbaiki..aku akui bukan senang nak jadi bini solehah..hahah..ampun ye suami atas salah dan silap selama ni..akan cuba perbaiki diri dari hari ke hari..nakal2 sikit tu biasa la kan..harap bersabar..bak kata die aritu aku ni dah jadi mak pon perangai sama lagi..alaaa,,baru 3 bulan jadi mak..blm biasa lagi kennnn,,byk la alasan kau!heheheh

3 tahun yang lalu..
utk sambutan tahun ni aku rasa xde..plan tu ada cuma mungkin lambat sikit la kot sbb payed kecik lagi...ada x de pon mgkin nk pegi makan2 je..pon x tau lokasi mana yg best..sudah2 ulang je balik lokasi lama2 dulu..hehehe..

ok lah,,harapan kami moga hubungan yg dibina ni kekal hingga ke Jannah dan ditambah seri lagi dgn kehadiran si comel Umayr Fayedh buah hati pengarang jantung nih.. Love ;)

Friday, November 15, 2013

Selamat Kembali Bertugas


salam..
sorry sbb lama x update..mgkin lepas ni akan lebih rajin dan byk masa utk blog sbb dah mula bekerja..yeee,,selamat kembali bertugas kepada diri sendiri..sungguh x best..mood mls masih menebal utk bekerja daripada sebelum bersalin lagi..hahahaiiiiiiii....x tau la kenapo..kalau aku kayaaa,,hari2 aku duduk rumah je..apakan daya..rezeki kena carik jugak untuk hidup kan..redha jela..baby payed x tinggal dgn pengasuh,,aku anta umah MIL since mak aku mmg x larat nak jaga sbb kaki sakit..so nak x nak terpaksa berulang jauh jugak ke sendayan nun utk anta dan ambik anak..xpelah,,janji pegi kerja senang hati daripada tinggal kan kat org..mcm2 kes sekarang ni..so mmg takut..lagi2 baby kecik lagi..tggu la dah besar2 sikit nnti ke..tmpt dah ada cuma macam kesian lagi nk tinggalkan kat org..huhuhu

ok la..naik keje start smlm..ikutkan dah lama start end of october lagi,,tp aku ada final exam start 7 november aritu,,alang2 aku terus jela kan..sok dah naik keje kena gak cuti exam pulak..dah,,x yah buang masa aku, baik cuti je..nasib bos luluskan walaupun terpaksa,,die nak kata apa kan sbb thn ni aku punye cuti rehat baru 6 ke 7 hari..so alasan tersangat kukuh di situ..kah3..pastu semalam naik kerja bos cuti pulak smpai hari ni..ahhh heaven jgk la sbb mcm kekok2 lagi..bos pulak suke buli aku,,nasib die x de..sorryyyyy boss,,, :)

so,,smpai sini dulu la..byk cerita nk cerita kat sini,,tp tunggu la..mcm malas je lagi,,tggu mood berblogging kembali seperti sedia kala aku akan update a to z yekk..
nahh,,terima la gambar terbaru anak kite yg botak lagi bulat...hehehehe..mama miss u...

Friday, September 20, 2013

Perihal BF

salam kawan-kawan..
sorry lama menyepi,,bz jaga anak..sbb aku rasa mcm x penting dah nk update blog..hahahah..mgkin naik kerja nnti ligat la aku balik...insyllh..
okay,,hari ni saja nk meluah perasaan mengenai BF..bukan boiprenggg uollss..tp breastfeeding..dgn rasa kecewa dan terkilan nya, aku sangat la sedih sbb berjaya full bf selama 12 hari saja..kejadian terjadi pada mlm raya,,Payed x berhenti2 nangis bila aku bagi menetek..dpd senja smpai tgh mlm..kitorang sume dah buntu x tau nk buat apa..smpai kan aku terfikir mungkin die x kenyang,susu aku kurang..dgn berat hati kitorang terpaksa bagi susu formula malam tu,,dapat je terus die tido :( 
hati ibu mana yg x sedih kan bila gagal dalam memberi anak bf..aku mmg niat dari pregnant lagi nk full bf..tp apakan daya,,aku redha je..tp aku x berhenti cuba dan mencuba..setakat ni produk shaklee tu bukan nak kata apa,mgkin lain org lain result..mcm aku blm nk berjaya la smpai penuh peti ais dgn stok susu..cuma susu aku jadi pekat je..tp tetap anak x cukup kenyang..die akan ngamok2 jugak..bila pam paling byk pon aku dapat 3oz..sedih kan??pam 2 jam sekali pon aku dah cuba,,tetap x berjaya..
aku dah cuba jugak dari pemakanan,,mkn byk,,minum byk..sekarang ni org cakap minum soya pulak..sume aku cuba..yg lagi sedih dalam seminggu ni susu semakin kurang..x tau apa sbb,breast aku x bengkak pon walau dibiar sehingga 4 jam..no more leaking etc...kalau dulu dalam sejam lebih ke 2 jam mesti baju basah..sekarang nan hadooooo..aku biar 5 jam pon bila pam x smpai 1 oz..lantai botol pon x penuh,,bayangkannnnn..sedih gila!!

lps ni aku nk cuba produk Natalshape pulak..x tau lagi la keberkesannya..tunggu dan lihat..kalau x menjadi jugak, aku terpaksa redha..mgkin bukan rezeki Payed utk bf, mgkin Allah nk bagi rezeki lain kan..Tuhan adalah sebaik2 perancang dan dia tau apa yang terbaik...
kadang2 memang stresssss..org cakap jgn stress2,,nti susu x nak keluar..tp nk buat cmne..skrg ni Payed dah pandai..kalau aku direct bf, bila x cukup aku topup dengan FM die punye amokannnnn..mmg x tahann koooo....tu yg aku stress..aku sedih sebenarnya,,anak aku nk susu aku tp aku x blh bagi.. sedih sgt!!!!!nasib die blh terima lagi dua2,strategi aku guna sekarang terpaksa bagi die FM dulu, kalau x nk tido jugak baru bagi menetek..kadang2 bangun pagi aku bagi menetek dulu..pastu terus mandikan die..lepas mandi terpaksa bagi FM..tp alhamdulillah jugak Payed still nk susu badan..die mmg x suka FM kecuali terlalu lapar..separuh budak2 tu aku baca dah bagi sekali FM guna botol langsung x nak dah susu badan..

sekarang ni aku on dgn Anmum..mula2 dulu aku bagi Lactogen,,kesian gila,,susu paling murah..haha,,apa nak buat,,tgh2 mlm raya x de kedai bukak..yg ada 7E..amik jela lactogen paket kecik..pastu bagi anmum..lama kelamaan Payed mcm dah x suke,,aku pon pelik knp dah x nk minum..seboleh2 die tahan lapar..aku tukar pulak dengan Enfalac A+..sepaket je,sbbnye mmg tabiat die,,kalau dah menetek mmg xnk la FM..ko kene la pujuk bermati2an baru die minum..skrg bagi Anmum balik..sama jugak..kene direct bg Anmum, kalau nk main2 baru menetek..huhhhhh...
tu satu hal,,yg menambah stress lagi bila org3 ni byk soal..bila jmpa je soalan wajib
"wani bagi susu badan x?"
"ehh,,bf ke campor"
bila cakap je campor,,jawapan wajib pulak..
"eehh ruginya campo,kesian budak"
"knp x bf??mmg xnk bagi eh?"
tahiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hoi,,kalau ko tgk preparation aku,,mmg segila2 seboleh2 aku nk full bf taoooo!!!!dah masalah susu badan kurang,x cukup aku nk buat apa...berdoa jela kat Tuhan utk limpahkan rezeki susu utk Payed..sedihhhhh!apa2 pon aku cuba..hendak seribu daya kan,,xnak seribu dalih..

ok la uols..mls nk sedih lama2..nnti aku update lain ek,,mana tau pasni nk belagak tayang gambar botol dgn susu yg melimpah2 dalam peti es...hihihi..korang3 doakan aku berjaya ye dalam memberi susu badan nih..semoga susu bertambah seiring usaha aku..cehhhhhh..

nahh,terimalah gambar Payed yang terbaru..btw hari ni hari ke 56.. ;)
sekian

Wednesday, August 21, 2013

Detik Itu | 27072013

Assalamualaikum wbt... :)
Lama x update kan..hehe,ok la..as semua org tau aku pregnant kan,,aku telah pon deliver my 1st baby!!! ;D
cehhh,,excited kooo....aku bersalin pada 27 Julai 2013 jam 7.44 malam...time org sibuk2 tgh berbuka tu..hehehe..aku bersalin normal tapi kena induce sbb start minggu 38 tu aku punye darah ada tinggi sikit..so doc suggest aku di induce..tah mcm mana blh tinggi pon x tau,,xnak turun2 pulak tuh..ikutkan due date raya pertama 8 Ogos..tp aku cpt dlm 2 minggu la..

ni masa last checkup..ehh yeke??lupe pule..tp masa ni darah naik,doc suruh aku naik atas rehat n monitor jantung baby sekali dgn monitor tekanan darah aku..mmg bawah tu tinggi x mo turun2..doc suruh datang lagi tiap2 hari,,ni hari senin..so hari2 aku ulang dok monitor tekanan darah..sampai doc on obat darah tinggi okay!
so sampai kamis darah masih cmtu..turun pon sikit2 je..sbb on obat agaknya..doc kata mmg kene induce..aku mintak doc transfer kan aku ke GH sbb aku takut kot2 kalau kena operate..mmg matikk nk bayau kat klinik nih..lagi pon mmg plan nk bersalin kat GH je..checkup buat kat private..hehe..doc suruh aku terus ke hospital jumaat esok tuh,,aku dah berat hati..sbb sabtu ahad tu en suami exam..ingt xnk la ganggu die kan..final year nih..siap ckp dgn doc kalau aku pegi senin blh x?doc xde jawapan.hak3..sabar jela doc tu dapat patient mcm aku..jadiknye nak xnak aku kena jugak check in kat hospital esok tuh..sob3 ;(
urusan kat hospital ok je..prosedur biasa tu kena ikut la kan..die cek itu,,cek ini..seluk sana seluk sini...mmg pagi tu aku mcm sebak nk pegi hospital..yela,,ibarat bertarung nyawa kan..siap mintak maap kat mak sume..nangis2 bgai..sabau jela......aku ni kan penakut..dok terlampau pikir sgt mcm mana keadaan dalam labour room nanti tu pasal darah naik kot..hahah

bersyukur jugak makcik aku sister kat wad bersalin,so sume doctor2 n misi2 x blh kerek dgn aku okay...siap ko nnti aku amik nama ko..tp so far misi2 kerajaan sekarang dah ok..baik2 belaka..doc dok kira2 aku punye tarikh due tu mmg lama jugak..mcm2 cek baru la blh masuk wad..tp masa seluk mmg x bukak lagi laluan tuh..nasib doc melayu ppuan yg buat..

masuk wad mcm biasa, masuk kelas 3 yg ramai2 tu..mmg aku agak stress sbbnye terlampau ramai smpai blh ada extra bed yg mcm kat hotel tu ko tau???adehhh mmg x privacy langsung..awal2 sebelum masuk wad tu aku da bagi tau makcik aku tu nk 1st class..so suruh die reserve kan awal2..tp by the time aku nk masuk wad tu kelas satu mmg xde ksg lagi..penuh..so lambak la kau kat kelas 3 nun...pukul 6 ptg kot baru diorang panggil suruh tuka wad..alhamdulillah..legaaa ok..walaupun bukan bilik sorang atau berdua tp selesa...bilik berempat..ada econ,,bilik air dekat..mmg layannn..

doc bagi tau aku akan di induce esok tu pagi2....so esoknye pagi2 aku dlm debaran je....takut jugak nk masuk obat ikut bawah tu..tunggu punye tunggu xde...sudahnye pukul 11 baru die panggil aku pergi bilik lain utk cek bukaan..sekali tgk doc cina laki..hmmm apa pilihan yg aku ada??hadap jelaaa....doc tu selukk,,die kata xde bukaan lagi,,mmg la xde bukaan..aku bukan sakit nk bersalin,,dipaksa,,dipaksa!huhhh..pastu terus je die masukkan obat sebesar duit siling 50 sen.. setelll!!aku balik ke katil rehat makan tghri..tgh2 makan tiba2 rasa mcm senggugut..ahhh sudahhh,,mcm ni ke sakit contraction??xde la sakit sangat..(velagak)..lepas makan tu rilek2 baring,,tiba2 dalam pukul 2 lebih tu aku rasa sakit tu makin kuat pulak..sakit gila okay..bila misi cek die kata contraction aku dah start..waa pantas!aku ingt 2 3 hari aku kena hadap induce ni..en suami pegi exam time nih..ptg baru datang..so aku sakit sorang2..sangat sedih!!!!!

nahh,,pandangan terakhir perut memboyot..masa ni mmg tgh tahan sakit..nangis sorang2 mengenangkan suami tiada di sisi..call mak pon nangis2..mak nak datang pon x dpt..kaki sakit kan..mak pon sedih.. ;'(
pastu misi datang lagi bagi obat tahan sakit ikut bontot...die kata obat tu lalok..mmg ye,,x smpai 5 minit aku x blh bukak mata..berbayang mcm dunia berputar..terus lelap je tp sakit rasa jugak..sighhh!!!ptg tu dlm pukul 4 lebih doc dtg kejut aku ckp nk cek jantung baby..masa ni mmg aku dah mengerang2 sakit...masa cek jantung baby,baby pulak xnk gerak,,si doc ni nak jugak paksa baby gerak,,die pusing2 kan la perut aku,,adoiiii,,rasa nk maki je..dah x nk gerak ko nk paksa jugak dah kenapa???so tempoh cek CTG tu dpd 25 minit jadik panjang..siap kata aku dehydrated la...amik pulak air masuk air,,tunggu pulak smpai air habis..mmg hazab aku ckp..sakit yg teramat!doc pon jadik pelik kenapa contraction aku kuat sgt...bukan 2 minit sekali..tp seminit 2x contraction datang..ko bayangkan!!!aku smpai gigit2 langsir nk tahan sakit..

bila air dah habis,,doc cek bukaan,die kata dah bukak 4cm..hahhhh!!terkujat aku...aku mmg x ready n x expect pon blh bersalin hari tu..aku ingt smpai esok ke kena tunggu kan..so pukul 5 lebih aku dihantar ke katil aku,doc ckp pukul 6 nnti nk tolak ke labour room..alamakkkkk takutnye...masa tu en suami dah smpai,, ada tunggu kat katil aku..aku mcm biasa dah nangis2..takut punye pasal..hahah..smpai berlengah2 nak siap ke labour room..g toilet la,,minum air la..misi pon 2x intai bagi tau suruh cepat..adehhh,,tepat pukul 6,aku kena tolak ke labour room..sempat salam n cium2 je dgn en suami..misi kata lagi setengah jam baru en suami blh daftar masuk..smpai dalam tu,bilik yg ramai tu full..so aku kena sorong ke bilik yg sorang lagi gedabak..bestttt!!!6.15 aku baru dapat baring kat katil..time tu sakit bertambah kuat aku rasa...tgn kanan dimasukkan air,tangan kiri utk BP,,kat perut monitor jantung baby..i is sangat rimas..dgn sakit nye..aku siap tanya misi,blh x aku ngiring2 ke kiri kanan..misi kata blh..legaaa...

ok,,aku nk cerita masa dalam labour room n saat melahirkan..
aku punye contraction mcm biasa,,,kuat luar biasa..smpai mengerang2..aku jerit je,fedulik apa kan..smpai doc lelaki melayu tu cakap kat aku "puan,puan jgn cmni..sabar puan,mmg sakit"hehhh,,rasa nk jawab,ko penah rasa ke sakit contraction tu cmne??puihhhhhhhhhhhh!lps tu die pesan kalau rasa sakit mcm nak terberak bagi tau..pastu sume hilang tah ke mana,,tggl kan aku sorang2 kat situ..part bengang nye adalah...dlm labour room, org tgh sakit2 doc2 ni ada pulak yg nk belajar itu ini..kene amik darah,,pastu siap salah kan..blh pulak mintak maaf sbb salah amik darah..lebam2 dikerjakan..sabau jela..masa tu tgh sakit,aku x blh jawab byk..ikutkan hati mmg dapat penumbuk jugak doc tu kot..aku ckp amik belah kanan ni ha,,sng!baru la dapat..tu satu hal..lagi satu time nk pecah kan air ketuban...si doc melayu ni blh pulak mengajar si doc cina ppuan ni cmne nk buat..adoihhhhh,,time ni pulak aku rasa nk bagi doc tu makan penendang aku je..smpai aku dah mengerang2, si doc cina tu x dapat jugak pecah air ketuban aku,,last2 doc melayu tu jugak yg buat..pecah smpai ke dinding air aku,hahaa...

xlama lepas tu aku dah start sakit mcm nk terberak..aku mmg dah terjerit2 panggil doc..sakit sgt..yg si doc ni pulak blh x percaya,,die kata blm masa...jangan teran sekarang,nnti aku hilang tenaga..cehhh...aku jawab balik, "masalahnye saya sakit dah mmg mcm nk terberak..mmg terteran automatik,,mana blh control!!!!"2x jugak die pesan kat aku..masa tu dah pukul 7 lebih..sbb dorang bajet 1 jam 1 cm..masa aku masuk labour room kan 4 cm..so mungkin tgh malam baru bersalin..aku dah x tahan aku jerit lagi sekali..smpai la doc cina tu datang..doc yg masukkan ubat kat aku tu..rupanya die mando..die pon ckp mende yg sama kat aku,,jgn teran jgn teran..ahhh bosan aku!aku mengerang jugak..last2 doc tu fedup agaknye,,die seluk,masa seluk tu mmg aku rasa sakit gila..mcm nk terkeluar taik keras tu..hahahah (sorry) jerit lagikkk...lepas die seluk tu terus die cakap ok,,dah blh teran...amik napas..teran kuat2..aku follow je doc tu punye arahan..keliling mmg ramai..misi2 tu sume membantu..smpai aku x larat pegang kaki,,misi tu tolong pegangkan..nk keluarkan kepala tu mmg hazab,,byk kali jugak aku teran..bila doc ckp dah nmpk rambut,aku lega sikit,teran lagi..sangkut kat hidung pulak..masa tu aku mcm dah x larat..doc tgk aku diam lama,,die ckp cpt puan,takut baby lemas..aku dgr je lemas,aku terus teran sekuat hati..pupppp,,keluar sudah kepala...pastu doc ckp rilek,,amik napas lagi,,teran sekuat hati 10 saat..masa ni pon aku dah hilang kudrat jugak..x larat gila..tp demi nk cepatkan proses keluar tu, aku dah x tahan..aku teran jugak..kali pertama x lpas..kali kedua baru lepas kot..legaa gila..panas je keluar..phewwww!!!!

tp baby aku bacaan jantung masa tu x cantik..doc x tunjuk pon baby kat aku..masa die angkat tu aku tgk baby biru..pastu baby tu dibawa keluar..aku risau jugak...tp masa tu dah x larat..rasa nk tido je..dah cuci2 sume pukul 8 lebih baru start jahit..ko tau jahit smpai pukul brp?pukul 10 mlm!letih aku..masa jahit, kaki aku gantung sbb dah x larat nak kangkang sendiri..sambil2 jahit tu smpt aku tnye doc baby aku ok ke x?die kata ok,,jgn risau..lega sikit...dah selesai jahit,,baru makcik aku sampai,,masa tu pukul 11 lbh kot..aku pon x tau knp aku tersangai lama kat situ,,bosan gila..makcik aku pon mcm hangin..2 3 kali jugak die keluar masuk,,last2 bawak baby aku..Ya Allah,,,,itulah nikmat yg terkata bila dapat cium baby sendiri.. sedih rasa hati..bersyukur sgt dgn anugerah Allah ni..dalam pukul 12 tgh mlm baru aku ditolak masuk wad dgn baby..masa keluar labour room tu nmpk en suami..rasa bangga pon ada..muahahaha,,aku siap buat peace lagi kat die..cehhh,,dah la x masuk..cerita die x masuk tu lagi kesian..sbb misi tu kata lagi 6 jam,,encik pergi berbuka dulu..die pon bantai la pegi berbuka kat cafe..siap smbyg mintak doa aku dipermudahkan bagai..padahal aku dah bersalin pon..pukul 8.40 baru die dtg labour room tanya misi..misi kata aku dah bersalin..die punye hanginnnnn..kesian abammm..makcik aku datang terus bawak en suami jumpa baby,,dapat la azan n tahniq..tp lambat sikit...xpela..nk buat cmne kan..baby x sabar nk tgk dunia..hehe















inilahh diaaaa..ni esoknye...subhanallah..rasa mcm x percaya pon ada..dalam pada takut2 nk bersalin,alhamdulillah sumenye selamat..ini la jantung hati kami..nama baby diberi masa hari ketujuh..Umayr Fayedh bin Muhammad Amir... ;)





ok lah,,sampai sini dulu ye..entry ni pon makan berhari2 aku nk update..mklum ler ada baby ni 24 jam bz..so,ni la serba sedikit cerita pengalaman bersalin aku..jgn ada yg seriau pulak nk bersalin lepas baca entry ni..sbb aku sendiri seriau..serius!kalau ko tanya aku masa dalam labour room tu nk beranak lagi??jawapannya adalah tidak!!!hahahaha,,tp tu sume rezeki Allah,,aku terima je..apa2 pon bersyukur sume dipermudahkan..proses bersalin aku x lama,,sejam lebih je..dan aku bersalin x kacau time en suami ada paper sbb aku bersalin selepas die ada paper..hehe..btw hari ni dah hari ke 26 aku berpantang...nnti kita jumpa lagi ye

sekian

Thursday, July 18, 2013

DIA...Happy Birthday Sayang

DIA...seorang lelaki
DIA...seorang anak
DIA...seorang suami
DIA...bakal menjadi seorang bapa
DIA...bukan dari golongan kaya
DIA...bukan dari golongan berkerjaya besar
DIA...tak sombong
DIA...seorang yg berusaha keras utk berjaya
DIA...seorang yg bertanggungjawab
DIA...DIA...DIA..
apa lagi ek??
DIA...jugak kadang2 menyakitkan hati..tetttttttt!hahah..sorry!!
(biasa la tu,,kalau x,x meriah pulak alam rumah tangga..hik3)

walau siapa pon DIA,,DIA tetap suami saya..
HAPPY BIRTHDAY ABAM..
semoga dikurniakan kesihatan yg baik, rezeki yg melimpah ruah dan selamat menjadi seorang bapa x lama lagi,,InsyaAllah :)
Love U..

Friday, June 28, 2013

in Hand

haaaa,,,salam semua..
hari ni nak share barang baby lagi..haha,,lantakkkk..x sudah2 kan...ni pasal stroller pulakk..kami laki bini dah buat keputusan utk beli je stroller sblm bersalin ni..sbbnye kami memerlukan baby car seat secepat yg mungkin..bukan x ada,,actually dah ada car seat kakak aku bagi..tp ianya x blh diduduki oleh baby newborn..6 bulan ke atas buleh..acaner???aku fikir nk pegi kelas je nnti bulan 9 tu sbb ada midterm..so mmg nk xnak kena hangkut jugak baby n menginap kat hotel!phewwwww!!!"mohon adik keluar awal sikit ye,,agak2 mama blh habis pantang masa kelas bulan 9 tu.." hehehe..dok ulang skrip tu je ckp ngan die..mudah2an...

so pegi la kami laki bini ke kedai di seremban 2 tu yg menawarkan harga rm1760..stroller quinny zapp extra + car seat maxi cosi...

hahhh,,ni la die..gambar sendiri xde sbb dalam kotak lagi..pastu dah balut dgn plastik hitam siap2 letak kat belakang rumah nun..hahahaha..

utk stroller ni pulak,,blh attach dgn car seat yg akan jadi gini..so kalau bawak baby lagi yg bawah 6 bulan,,mmg x leh pakai yg mcm sampan kat gambar atas tu..kene guna car seat..so sgt sng!aku just bawak car seat je ke mana2 naik kereta..sampan tu simpan buat pekasam dulu...sampan kate koooo...

sbb pemilihan??ianya sgt ramping apabila dilipat dan muat utk masuk kereta i yg kecil momelll tu..hehehe..lagi 1, ianya blh reclined kepada beberapa posisi..nak terbaring, terlentang pon blh..en suami nak kaler hitam tp xde stok..die mmg ada merah je..so no choice..amik jela mewaaaahhhhh nih..sexy apa.. ;p

okay,,dah setel bab nih baru legaaa...blh tido malam..lain2 barang baby pon insyllh dah cukup..skrg ni aku dah 34w..so doc kata 37w baby dah matang n anytime blh keluar..ni pon dah duduk bawah je,,kepala semua dah turun,,so possibility die keluar awal tu ada la..hahaha,,,i is sgt suka!!tp x tau jugak kan..tu pendapat manusia,,Tuhan punye perancangan adalah sebaik2 perancangan,,kami terima je..doakan saya ye kawan2.. :)

esok pulak plan nk basuh baju baby yg asik tertangguh je..plan asalnya minggu lepas nk basuh n patut dah setel pon..tapiiiiiii,,jerebu pulak menebal..smpai ke bilik aku bau asap..so en suami kata x yah basuh dulu,,nnti baju baby bau asap...blh??haha,,xpela,,minggu ni dah blh nmpk langit,,ok la kot..blh la mendobi besar2an n siap2 susun terus..

ok la yer,,smpai sini dulu..jmpa lagi

sekian

Thursday, June 20, 2013

Perlu atau Tidak??

salam kawan-kawan..
ok,,,ni just nk share..kot2 ada yg nk bagi pendapat ke kan..perlu ke aku membeli 3 item nih??

baby carrier...kalau beli pon aku rasa bukan aku la yg dokong..en suami..hehehe

enjut2 nih..mula2 aku nak,,pastu en suami x bagi..katanya x nak ajar sgt anak berenjut..hmmmmm

nursing pillow...aku rasa mcm nak..tapi mcm x penting..haha,,cmno tuh..sbb tgk mcm best n sng je nk nyusukan baby..plus, kalau baby dah besar sikit blh duduk or baring2 kat situ
jeng3...nak beli yg mana ek??mana penting pon gua x tau nih..tggu la kot2 dapat mimpi mlm kang..hehehe

sekian

Monday, June 17, 2013

Almost Done

salam kawan-kawan..
so monday blues pasti menyerang..haha,ditambah2 hari ni aku dapat bos baru..bos yg kelima ye tuan2 dan puan2..kelassss kan..keje pon x sampai 5 thn aku dah dapat 5 bos..phewww!!ok lah,,mls nk cerita pasal bos..jom kite sambung perihal barang2 baby yg aku dah sediakan..

setakat ni aku rasa hampir sume selesai..weekend haritu plan nak abiskan beli barang2 yg x dibeli lagi..akhirnya selesai jua..lega sgt2..weekend ni kalau free blh la mendobi dan siap2 susun dalam lemari n beg utk dibawa ke hospital..baru sng hati,sbb aku fikir kalau aku prepare lambat,bulan depan dah puasa...larat ke mak yong ni nk jalan2 kan..so baik la aku siapkan awal2 sikit..sng..

sabtu hari tu lepas en suami siap2 kan kerja tesis die, mmg aku plan nk ke klcc..sj nk cuci mata..berjaya jugak pujuk en suami utk membeli beberapa helai lagi baju utk baby..hahah,,x sudah2 kan dgn baju..tp ni baju jalan la..bukan baju basahan..en suami pon ok,,mak pulak hari tu sibuk nk belikan steriliser,,aku ckp x payah,,aku blh beli sendiri ..ni mak belikan baju utk cucu mak blh??hehehe..dlm tghri lepas makan kami gerak ke klcc..

ni nenek melanja..2 lai je cukup..x yah byk2..aku mmg kenan yg misai ni,,hari tu gatal tgn bukak web gap..mmg dah nmpk ni ..harus beli supaya tak mengidam..kah3..
sebelum tu ke mothercare dulu,,ingt nk beli beberapa barang lagi la n termasuk la baju kan..tu wajib..ada sale pulak..tp mmg rugi x pergi time yg ada extra diskaun untuk member tu sbb aku buat kenduri..so beli la beberapa item..

ni tangkapan pada hari kejadian..ketip kuku tu comel kan..mula2 nk beli 1 set yg kaler biru tu,rm84..tp en suami kata membazir..boleh???dalam tu ada mcm2 tau,,sikat, gunting, berus gg..sabo jela
so far,,barang2 dah cukup..semalam pulak aku g beli pampers, blanket lagi 1 n termometer baby..nk beli kat kedai baby sume mahal utk cek suhu kat telinga tu..sudah2 aku beli kat farmasi je sbb mak aku ada kad so blh dapat rm90..jadi la...bnda tu penting sgt utk monitor suhu baby..buat nye demam panas,ko x tau tinggi ke x kan...nak x nak mmg kena beli..gambar xde pulak..lupa nk amik..hehe

selesai..masa ni blm beli pampers lagi..so aku rasa dah lengkap kot..cukup la kan..x pyh membazir..cehhhh3...barut baby, mitten n booties, selimut n towel sume dah ada..x nmpk je dlm gambar ni..
ni perkakas2 letrik..pon dah lengkap..
setel sudah..minyak2 pon aku dah beli sekali dgn pampers semalam..eeee x sabar nk tggu awak keluar...hehehe...ehhh lupa pulak nk ckp,,hari yg pegi kl tu sebenarnya ada jugak tujuan lain yg tersembunyi..anak tekak ni nk makan nan cheese kat area medan tuanku sana..daripada sebelum pregnant okay aku nk benda ni x dapat2...kesian! so lepas menyopping terus la kesana..ni sume maya punye salah..asik dok tunjuk2 gambar nan cheese nih..saba jela ;p

nahh,,hambikk..mmg sodap..aku mkn dgn kuah dal n keema..lupa nak amik gambar keema..tp nmpk sipi2 kan belah kiri tu..haha,.sdp okehh..kenyang!
oh yaa,, terlupa pulak kan..pasal stroller n car seat..ikut plan awal mmg nak beli..pastu fikir2 balik nk beli lepas deliver..pastu jadi x sng hati balik sbb aku ada kelas bulan 9 tu, midterm..so mmg aku kena pegi..n car seat utk new born xde..yg akak aku bagi utk budak besau..baby x leh duduk situ..cmne pulakkk tuh..kelas pulak 2 hari, sabtu tu ptg dan mlm..ahad pon ptg dan mlm..mmg aku kena carik hotel..dah tu baby xkan en suami nak pangku pulak kan..hehehehe..so smlm mak aku ajak round2 kat kedai baby seremban 2..tgk harga..agak terkejut jugak la harga die murah utk stroller yg aku nak tu..actually ada mintak jugak pendapat kawan2 stroller mana yg bagus n sng..mcm aja die mmg pakai ni, quinny zapp..bila tgk aritu kat mothercare harga blh thn, pastu bila tgk cara pengendalian pon mudah dan bila lipat mmg jimat space..mklum la, kereta myvi je..kalau alpaddd ke blh la beli stroller 4 tayar yg godang2 tu..makanya en suami ku telah jatuh cintan sama ini quinny zapp extra yg blh attach dgn maxi cosi car seat..aku tunjuk jugak lain2,mcm GB yg kuar tv blh goyang2 tu kan..haha,,die x mo okeh..x mahu!sbbnye yg lain tu bila lipat jadi lebau..haaa acaner tu??KIV dulu..tggu promo..budak tu pulak cakap kalau promo pon dalam 10% je kak..hmmm hampa..ingt kan 50% kan..hak3..so harga stroller saja rm1899 + maxi cosi cabriofix car seat rm899..sama dgn brp dah tu??rm2798..okay,,aku x kira,,nak jugak main matematik dgn korang..masa pegi mothercare weekend hari tu stroller n car seat masih harga sama, tp ada 10% je..jadinya dalam rm2500++ cmtu..yg aku tgk on9 pon ada..die tawar harga promo rm2100 utk 1 set nih..tp aku mls jugak nk beli on9..warranty cmne..kalau jahanam nak bawak ke mana kan....okay,sambung balik cerita td..mak aku ajak jugak tgk kat seremban 2 ni punye kedai..aku ckp aku ada tgk kat fb page kedai nih..sama je harga..tp dipaksanya jugak pegi..ok lahhh..bila pegi aku tgk harga stroller rm1200++ (x ingt la pulak) pastu aku tnye kalau nk car seat sekali brp?die blh bagi rm1799..ohmaiiiiiiiiiii....so duit xde pulak masa tu,,lagi pon en suami xde jugak,,terus msg en suami..tp no respon..aku ckp dgn cina kedai tu ptg sikit atau esok aku dtg..hik3..smlm mmg x sempat nk pegi,jadinya hari ni mesti beli..persoalannya,knp mothercare mahal lagi???? (sambil kelip2 mata) ;p ke ada yg lagi murah??cer bagi tau...
 
u'll be mine!
ok lah,,smpai di sini sahaja..kalau ada penambahan akan aku update yer..
sekian..

Monday, June 10, 2013

Memenuhi Kehendak Anak Tekak | Cameron Highland

salam...
kasar ke tajuk entry nih??x kan..hahaha..ok la, hari ni mcm biasa,monday blues..lagi pon badan penat, sakit2 sbb smlm ada buat kenduri doa selamat sikit kat rumah..so marilah kite start cerita basi ni..berikutan x smpat naik CH masa balik daripada kenduri kak zaza hari tu, mak aku ckp pegi hari lain, next week..aku mcm ahhhh,,mlsnye!penat weh duduk lama2 dlm kereta..sakit pinggang, bontot segala...tp demi memenuhi kehendak anak tekak nih,,aku pon bersetuju utk menimbang2 balik cadangan mak tu..en suami follow je,,lagi pon die free next weekend tu.

pastu dah hari apa baru confirm nak pegi,,khamis tu kot..so gerak la kami 3 beranak ke CH..mmg xnak stay, nk pegi balik hari je sbb tau xkan ada bilik kosong punye..time cuti sekolah kan..pagi tu pulak carik hal gerak lambat daripada rumah..mmg hazab laaa...kitorang gerak pukul 9lebih pagi dari rumah,,dah siap2 bfast apa semua..sekali tu,,nahhhhhhh!dpd selangor lagi dah jem membawak ke Perak..smpai CH pukul berapa???smpai kat tmpt yg aku nk makan tu pukul 4 ptg!mula2 dah plan nak lunch steamboat la apa la..sudahnya ko berstim dlm kereta x lunch!hahahah...mak aku ckp pergi terus jela tmpt yg aku nk sgt mkn tu..sabar jela ok!jem mmg tahap gaban..

smpai2 tmpt tu mmg q pjg,tmpt duduk pon xde..tpksa tggu kjp utk dapat seat..sementara tu aku q, en suami carik parking..ehhh kat mana yg aku nk sgt makan tu??hehe,,kat Big Red Strawberry Farm..dkt die punye cafe, area kat Brinchang..blh search kat map ye adik2..parking lot mmg byk tp ko kena mendaki..x kesah la tu kan..kat sana x brp nak panas..

now, jom jamu mataaa...

tiba di exit Tapah..time ni dah lengang sikit..masa ni pukul 1 lebih tghri..
tp smpai kedai makan pukul 4 ptg..mmg jam panjat bukit CH tu...naik pitam2 ibu merandung..hehe,,so menu kat kedai ni sumpah byk!smpai rasa nak amik sume...ni dulang pertama,,yg mengiurkan tu sundae strawberry, harga rm6.90 x silap..pastu strawberry choc, harga x ingt tp buah manisss, dan popia kat belakng nun,,mmg rangup dan panas..sodapppp!sundae tu buah nye masam nak mati ok!eskrem n cream sedapp..
ni dulang kedua..ada waffle 2 set,mmg sedappp,,kentang goreng,biasa la rasanya..dan eskrem goreng..tu air mak,strawberry milkshake..rasa sedap..sume pong sedapp..hahah
ko abaikan punggung org tu ye..mls nk crop..total makanan rm50.00++...
hahh,,ibu merandung dah excited dgn sundae die..
celup celup...buah besar dan manis..tp tatap x leh lawan Melbourne punye stoberi..abis kalau ngidam stoberi kat Melbourne acaner tu??hahahaha,,pitammm,jgn ko buat2 wani oiiii
eskrem goreng..pon sodapp..dah lapa kann..kesian anak makkkk!hahahaha
okay,,lepas dah isi tangki, bercinta bagai nak rak utk gerak ke puncak lagi..sbbnye jemmmm!tp gagah jugak..time tu dah pukul 5 lbh..bajet pukul 6.30 paling lambat kena turun balik..sekali bila lepas daripada tapak pasar malam mmg jem pulak nk turun..mmg pjg i tell u ok..ni ada yg x lepas turun ni kang..sbb makcik aku ckp polis x galakkan utk turun lepas jam 7.30 mlm..betul ke?aku pon x sure..tp gagah jugak naik ke atas utk soping sayo mayo yg freshhhh ini...
last sekali beli jagung godang yg manis ini...mmg sdp..
selesai sume tgk jam dah pukul 6..so kami masih lagi berbincang di tepi jalan nak ikut jalan mana..sbbnya kalau nk turun tapah mmg aku rasa x lepas..nk smpai ke tapak pasar malam pon mmg dah mkn berjam..sudahnya mintak pendapat pakcik yg jual jagung mentah tu..die kata ikut jela simpang pulai..jauh sikit xpe,asal lepas turun dan x jem..so kami pon buat keputusan ikut simpang pulai..jalan tu mmg kalau mlm gerun sikit..tp alhamdulillah ok je,,sbb kereta byk jgk ikut situ..otw tu smpt singgah beli teh cameron sekotak..yela,,dlm plan pon ingt blh la minum2 ptg tea tu kan..tp nan hadoooo,beli jela yg belum bancuh..smpai rumah hampir pukul 12 tgh mlm..patah pinggang mak yong,hehe,,tp xpe asalkan mission accomplished!

ok la..nnti kita sambung cerita baby pulak ye..tata
sekian..