Tuesday, December 4, 2012

Melbourne Day 4 | Puffing Billy

salam kawan-kawan...
ok aku target blh habis cerita melbourne ni bulan November hari tu..tp apakan daya,,masa tidak mengizinkan aku utk merajinkan diri dgn menari2kan jari jemari di keyboard lappy nih..heheh,,kemain ayat kan..sorry la yekk!!so utk hari ke-4 ni iaitu last day kami di Melbourne, kami plan nak pegi ke Puffing Billy di Belgrave sana..Puffing Billy ni ialah steam train zaman dulu kala..tp tula yg bagusnye diorang nih..benda2 sejarah tu semua simpan dan pelihara dan blh mendatangkan income ekonomi negara dari aspek pelancongan...haaa gitu penerangan mcm belajar ekonomi..hahah..kitorang keluar awal pagi jugak terus check out hotel dan simpan beg kat hotel je..

nah info:
This century-old steam train is still running on its original mountain track from Belgrave to Gembrook in the scenic Dandenong Ranges.
Puffing Billy is a genuine relic of more leisurely days. An historic steam train still running regularly in the mountain district it was built to serve at the turn of the century. The Railway is the major survivor of four experimental lines used to develop rural areas in the early 1900s. Puffing Billy is now a major tourist attraction, its operation depending on hundreds of dedicated volunteers.

utk ke sini, kene naik train dalam sejam lebih dari Southern Cross Station ye adik2..topup myki tu dalam AUD13 sorang pon dah lepas..tp make sure ada balance kat kad tu..jgn ko pandai2 bwk kad kosong yg tiada baki sbb nye kalau nasib x baik ada org datang cek..mcm kami haritu..lagi beberapa station je nak sampai ke Belgrave, ada 3 org pakcik masuk dalam train dan cek kad!nasib kitorang topup..so dari Southern Cross Station tgk je timetable tu kat sana dan carik Platform Belgrave Line..train ni xde tukar2,,mmg laluan terus..utk route KLIK la sini..

baju 2 lapis pada hari kejadian..
moh carik platform

okay,lega dah ada dalam train yg betul..
Belgrave Station
arah sana,,ehh time ni baju dah jd 4 lapis..gomok ehhhh
sbb hujan rintik2..sejukkk
sampai mulut kuar2 asap! ;p
ok,,bile sampai kaunter tiket,,kami agak malang sikit la..salah aku jugak sbb x paham tgk jadual die..mmg train pertama 10.30 pagi,,so kami mmg nak amik train pertama tu la, sbb tu gerak awal dari Melbourne City..tapiiiiii,,mmg aku dah plan nak ke station pertama je iaitu di Menzies Creek yg memakan masa setengah jam je utk perjalanan pergi dan setengah jam balik..just nak merasa je kan naik train nih..lepas tu bila nk beli ke laluan Menzies Creek, org kat kaunter tu cakap nanti aku lama kat situ,,sbb nye train dari Lakeside yg akan bawak balik kitorang ke Belgrave semula akan gerak pukul 12 tghri..so ko dapat bayangkan x berapa lama aku kene menebeng kat Menzies Creek yg xde apa tuh?perjalanan dari Lakeside ke Menzies Creek memakan masa dalam 40 minit lagi..so dalam pukul 1 tghri baru train sampai, dah tu hadap lagi setengah jam ke Belgrave pulak..so bincang dgn en suami, kami bersetuju amik je tiket ke Lakeside tu yg berharga AUD41/adult return!huhhhh,,buat2 x yah kene darab 3 laaaa...sadisss!tp aku fikir xpe la..daripada dok melangok je baik tgk view..apa yg ada kat Lakeside tu kan..utk fares blh KLIK sini dan timetables pulak SINI

nah tiket..simpan buat pekasam!
ni pulak souvenir ticket..blh simpan jugak buat pekasam!

moh masukkk! ;)
train dah ready!
awal2 dah pilih seat sebelum org ramai naik
org dah mula ramai sbb ada 2 bas tour yg membawa pelancong..tp diorang dah ada gerabak yg dah direserved..mari kite juntaikan kaki..
yg kosong gerabak kat tgh2 je..heheh
ahhh,,benci kau sweater!nmpk gomok
tgk,,muka org2 yg kerja kat sini pon mmg oldskul je..heheh
train dah mulakan pergerakan..chuuu chuuuuuu!!
lalu atas jambatan yg mcm usang!kecut2 perut
dan asap pon berkepul2
ok,,bagi can kat abamm dulu posing kat jambatan..aku biasa jer
ok,,dah sampai Menzies Creek..group2 tour tu td sume turun sini..legaaaa..
perjalanan diteruskan ke Lakeside..
couple jepun ni kentut busuk ok!hahah..xdela..aku dah x tahan kesejukan sangat..sakit2 muka..langsung surrender x nak bergayut lagi..

ok,,sampai sudah..kami diberi masa dalam setengah jam kat sini sebelum berpatah balik ke Belgrave..
kepala keretapi akan bertukar arah
moh ler buang air2 yg ada dlm badan dulu..
dah selesai ke toilet, beli coffee dan terus berjalan2 ke sekitar Lakeside..


xde apa sangat..mcm park2 biasa yg ada kat Melbourne City jugak
heyy kamu..kamu sedondong la dgn saya..nak kata ayam mcm burung,,nak kata burung mcm ayam..mmg byk mereka2 ni bersepah
pusing lagi dan lagi

tetiba ternampak pokok purple tu..nak pergi tp mcm x sempat pulak,,lagi pon kaki dah penat nak berjalan..
ala2 Nami Island yg dah berhutan kan..hakhak
en suami kata ke tengah la sikit..ouhhh tidak..mcm reput je jambatan ni..tepi2 sudah..heheh
best pusing2 sini..nyaman sungguh!
Stop, Look, Listen
conductor
die pon nak jugakkk ;)
ni ada train baru sampai..cantek sbb hijau
ok,,masa utk balik ke Belgrave..blh saya tgk tiket??heheh,,comel uncle tu..
aman xde org..
haa,,tiba masa saya pule.. ;)
saya
dan saya..hehehh
conductor ni 1 gerabak dgn kitorang dari Lakeside ke Belgrave..byk btl mengomel..mcm2 nasihat die bagi..heheh
Thomas! ;)
ok la,,dah puas hati dapat naik steam train nih..mmg best..sejuk je yg x best..x tahan!so kami naik Metro balik utk ke Melbourne City..sbb nak ke Victoria Market semula carik t-shirt..ada yg cakap hari jumaat lebih murah berbanding hari2 lain..shopping last kopek la kiranya..pastu kite round2 sekitar Melbourne..itu kat entry lain lah ye..last part! ;)

sekian  

6 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

hahahhahah br aku nk ckp benda yg same..burung tu same kaler gan ko hahahhahaha

Ili Syazwani said...

maya-kannn..hahah

Zu said...

Salam.. pakej yg wani amik kat matta fair rm700 untuk 2 orang tu termasuk pa je ye?

Ili Syazwani said...

zu-include entrance fee kat penguin parade, koala centre n pickup transport dari hotel..makan biasanya yg free scone je die bagi..kalau nk heavy kena sendiri2.. :)

Anonymous said...

salam sis,

boleh saya tahu berapa jam total trip dari belgrave ke lakeside pergi balik termasuk waktu rehat 30 minit tu?

terima kasih.

Ili Syazwani said...

dalam 2 jam dear.. :)