Wednesday, December 5, 2012

Melbourne Day 4 @ Final | City of Melbourne

salam...
ok hari ni kite sambung cerita Melbourne,last part la nih..aku pon dah malas nk upload byk2 gambar..so, lepas balik dari Puffing Billy tu kami ke Queen Victoria Market lagi dan membeli sedikit cenderahati last kopek..pastu nak carik kedai makan..perot dah bernyanyi2..heheh..mmg dari Malaysia dah survey nak makan kat QV Mall, sbb ada PappaRich!!so kami terus decide ke sana..sebelum tu alas perut makan stoberi dulu yg murah lagi manis di Queen Victoria Market

sampei sudahh..
QV Mall ni terletak di antara Russell Street dan Lonsdale Street..
kami menaiki free tram je..dari QVM tu ke Russell Street..ni laluan Free Circle Tram tu ye..yg kaler merah tu..so korang boleh buat tawaf sekitar Mlebourne City percuma..kalau x jelas blh KLIK sini
so,,sesi mengorder la kan..lapau nye...
nasi beriani utk aku..harga dalam AUD15,mula2 nak amik satu je kongsi 2 org,tp kitorang lapar gila..hahaha,tp sedapppp i tell u der..mcm makan kat Malaysia dah
terpaksa amik dua..ni en suami punye..chicken chop curry apa tah..ni pon sedappp..harga dalam AUD14.lupa dah,,sbb total sume dalam AUD30.00++ tutup mata jela sbb dah lapar sgt..pagi tu makan roti je..
QV Mall ni xde apa sangat..ada la kedai2 kat bawah tu tp aku x masuk pon..sedar diri x mampu..hihi
keluar je QV Mall ikut pintu lain terus nmpk ni..

State Library of Victoria..tp x jmpa pon student Malaysia

org2 kat sini sume nye berjalan berjalan dan berjalan..


tunggu free tram!yg ni mmg free tu ye..kaler merun cekelat ni..
bila naik free tram tu dia akan berhenti kat sini 10 minit..so blh turun amik gambar
Parliament of Victoria
hah,,belakang aku tu hotel mahal..nmpk tram tu berhenti..pastu naik la balik..round ke tmpt lain pulak
kami stop di Treasury Garden
kalau musim luruh pasti cantekk..

sekitar Treasury Garden

ok,,gambar toilet pon nak amik..
lepas tu kami melintas jalan utk ke Fitzroy Garden pulak..Fitzroy Garden ni lagi besar daripada Treasury Garden td..tp kami x smpt jejak semua..kami round dekat2 je sbb hari nak gelap dah..


Fitzroy Garden
Melbourne mmg byk garden2 tgh bandar..mmg best!bersih pulak..
menatang apa x tau..ni kitorang dah ke Federation Square..
ada kereta kuda
Yarra River

byk nye teksi!
xtau ni menara apa..mcm eiffel tower pulak
lepak2 kat area sini kejap...


ouh, kan masa awal entry dulu aku ada cakap sume tmpt yg aku plan dapat pegi..cuma ada 1 tmpt je kami x smpt singgah iaitu Eureka Skydeck,,ni kira bangunan tertinggi di Melbourne..ala mcm Menara KL tu..apa yg membuatkan aku nak sgt pegi tu adalah sebabbbbbbbb ni je..

hah ni la bangunan nye..pinjam pakcik google je..sbb x dpt nak snap cmni

ni la sbb nye..kiri kanan atas bawah glassss...mmg kecut jugak la kan..aku bajet nak la tgk sunset kat sini..tp setahu aku kalau dah masuk kawasan kecik ni x leh amik gambar pakai kamera kita..diorang yg akan amik dan nnti kite kene beli..x kesah la kann..
tp bila fikir balik, aku mcm x sedap hati..walaupun flight kami pukul 1.20am waktu sana tp hati aku mcm berkata2 je..x sedap hati..takut x smpat..kang nak amik beg lagi kat hotel, nak kene naik bas lagi smpai airport..jadi,kami putuskan x payah la pegi..sbb x sure lagi org mesti ramai kan kat sana..nak menapak ke sana lagi kang dah berapa lama..xpelah,,aku redha je x pegi..heheh

so,,hari pon dah menggelap..kami tunggu tram berbayar no brp tah yg lalu dpn hotel kami..
kami tggu di depan Flinders Street Staion..
ok,,dah selamat naik tram..muka sedih x dapat pegi Eureka Skydeck ke??ouhh tidak..aku sedih nak meninggalkan bumi Melbourne ni..mmg x cukup masa kami di sana..byk lagi tmpt2 menarik yg blh dilawati..xpela,,insyllh ada rezeki kami datang lagi..
tak habis kat situ,,dpn hotel kami ada pasaraya tau,,kami pon saja la masuk..nak jugak menghabiskan duit tu kan..kami carik coklat,,so dah dapat kami pon blah..pasaraya tu sistem bayar sendiri ye..mmg xde tukang cashier..ko punch sendiri,masuk duit sendiri dan masuk plastik sendiri..syokkk!nak amik gambar x smpt..lepas pada tu baru amik beg kat hotel dan kemas balik masukkan brg2 yg baru dibeli td..so far hotel tu mmbantu..die x kesah kami punggah barang kat lobi..hehe..lepas dah setel kami gerak ke Sothern Cross Station utk amik Sky Bus ke Airport..smpai2 je kawasan airport mmg jem karat..phewww..time tu pukul 8 lebih waktu sana..nasib ada laluan khas utk bas..bila sampai kami pon masuk airport..sekali nahhh kauuuuu..org ramai gila!x tau la mana datang..kaunter air asia utk ke kl blm bukak org dah beratur mcm nak gila..aku cakap ni x leh jadi nih..nasib kitorang dah buat web check-in dari sini, so x yah la beratur panjang..carik tmpt duduk..bila kaunter dah bukak,kene jugak beratur,,org dah ramai, rugi x beratur awal..selesai check-in luggage kami pon rilex2 dulu makan stoberi..hahahah..org kaunter tu dah cakap, mintak kitorang masuk awal, sbb org terlalu ramai..bila dah lantak stoberi, baru la terhegeh nak masuk..nahhh,, beratur lagi..smpai dalam pon beratur jugak..adoiiii,kat imigresen die je dah nak 2 jam kitorang berdiri..aku mmg rasa kaki ni nak patah dah..serius!smpai imigresen dorang pon pelik knp ramai sgt org..x penah2 ramai cmtu..mmg gila!selesai urusan tu sume kami ke gate pelepasan..duduk x smpai 10 minit dah blh masuk..haaaa...ko bayangkan kalau aku berdondang sayang pergi Eureka Skydeck tu tgk sunset..mmg kene tinggal la jawabnya..hahaha,,instinct aku ni kuat jugak rupanya..kuikuikui...

so,flight smooth je cuma anak mat salleh kat belakang seat aku tu je melalak dari Melbourne smpai KL..fenin..nasib I boleh tido tau..mendarat kat KL jam 6.50 pagi gitu la..gitu gini pukul 7 lbh jugak setel..smpat bfast kat Mcd sementara tggu adik ipar datang amik..hehe..

begitulah cerita kami di Melbourne..syukur sangat xde apa yg buruk atau kejadian x diingini berlaku..semuanya berjalan lancar walaupun ada 1 tmpt x dpt pergi..kita hanya merancang,,apa2 pon ingt Allah ye dokk..sesungguhnya perancangan Dia adalah yg terbaik.. ;) so sekarang ni aku sangat rindukan Melbourne..rindukan cuaca sana, rindukan budi bahasa org2 sana, rindukan pemandangan sana dan mcm2 lagi lah..our next destination ke mana pulak??insyllah dalam list dah ada..tp x tau la menjadi ke x..berserah jelah..lagi pon next year byk komitmen lain..mungkin akan stabil balik 2014 kot..muahahahaha...sbb apa la tu kan..hehe..InsyaAllah..stay tuned jela ya!lagi sekali terima kasih Melbourne atas memori kami di sana..

sekian

4 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

waaa...mcm best je menara tu pasttiiii MAHAL kn nk masuk ish2...

Ili Syazwani said...

maya-AUD18.50 kot..sila darab 3..heheh

~Beb~ said...

hehehehehhe mcm nak kene repeat je ke melb tuh ;p

aku pon ade letak as wishlist natang nih. huuhuhuhuhu.. bilakah???

Ili Syazwani said...

beb-kann..hahah,,insyllh..tp better try ke Sydney pulak ke..

bilakah?tah2 yg baru2 ni beli kot..haaaaa ;)