Wednesday, December 19, 2012

Rehat

salam kawan-kawan...
sory ler blog agak menyepi sikit..kasi tuan belog rehat pulak la..hihi,so just short update..lately ni bz sikit dgn check-up mak aku..ikutkan jumaat ni kene operate..tp semalam last check up x jadi pulak..doc tu ada meeting la apa la..tunda pulak hari isnin minggu depan..so minggu depan aku bercuti la seminggu sbb mak aku operate lutut..paham2 sudah lah ye..nasib boss memahami kali ni..doakan pembedahan tu berjaya dan mak aku blh jalan kembali tanpa rasa sakit..so mungkin ada, mungkin xde la aku nak up cerita2 baru..tapi yg pasti next year ada cerita best yer!stay tuned! ;)

*mohon maaf atas entry tiada gambar ni..

sekian

Wednesday, December 5, 2012

Melbourne | Total Expenses

salam..
hahah,,ingatkan dah abis ye x?aku lupa nak letak total perbelanjaan ke Melbourne nih kat entry td..so aku up la 1 entry baru yekk since ada jugak yg dok msg/chat tnye berapa habis ke Melbourne tu..ok mari kita teliti satu2 ye...

  • Tiket flight - RM2500 (for 2 persons, return, include meal, luggage utk sorang pegi balik 15kg,  pilih seat dan Air Asia Travel Insurance).
  • Hotel - RM1050/3 nights (aku amik lumpsum je)
  • 2 Days Tour - RM770 (based on Buy 1 Free 1 include visa for 2 persons)
  • Perbelanjaan lain (makan, souvenir, train/tram ticket ) - RM 2000
TOTAL : RM6320 utk 2 org..4H3M

bagi aku, ok lah harga tu berbanding amik full tour..yg ni kitorang just amik day tour sahaja utk hari kedua dan ketiga..tu pon dapat murah..buy 1 free 1.. TQ Matta Fair!well,kitorang ni bukan la org2 yg berduit,so selagi blh carik yg murah2, malas nak membazir, membazir kan amalan syaitonnn..hehehe..sbb bila compare kan harga on9 dgn harga yg aku dapat kat Matta Fair tu mmg byk beza..ibarat ko darab dua la dpd harga yg aku dapat tu..kalau nak kurangkan budget lagi, blh survey promo AA tu tiap2 hari..mana tau dapat tiket lagi murah, sbb yg promo baru ni pon aku tgk murah..dalam RM1500++/2 persons utk tiket sahaja exclude yg lain2 tula..nak naik MAS buleh jugak tp aku x jamin dapat harga semurah AA..n kalau travel dgn kawan2 blh stay kat Backpacker Hostel je yg berlambak2 kat Melbourne City tu..mcm perbelanjaan lain tu, makan kene la bercatu sikit kalau nak jimat..kitorang pon catu jugak..sehari sekali je makan berat..ada hari2 tertentu je yg makan 2 kali berat..n souvenir kitorang masa tu mmg byk sbb en suami punye sikit, aku punye sikit..so rancang la perbelanjaan korang plus minus je dgn perbelanjaan aku td ye..semoga membantu!

nahh..amik gambar hiasan!bukti seronok di Melbourne...muahahaha
 sekian

Melbourne Day 4 @ Final | City of Melbourne

salam...
ok hari ni kite sambung cerita Melbourne,last part la nih..aku pon dah malas nk upload byk2 gambar..so, lepas balik dari Puffing Billy tu kami ke Queen Victoria Market lagi dan membeli sedikit cenderahati last kopek..pastu nak carik kedai makan..perot dah bernyanyi2..heheh..mmg dari Malaysia dah survey nak makan kat QV Mall, sbb ada PappaRich!!so kami terus decide ke sana..sebelum tu alas perut makan stoberi dulu yg murah lagi manis di Queen Victoria Market

sampei sudahh..
QV Mall ni terletak di antara Russell Street dan Lonsdale Street..
kami menaiki free tram je..dari QVM tu ke Russell Street..ni laluan Free Circle Tram tu ye..yg kaler merah tu..so korang boleh buat tawaf sekitar Mlebourne City percuma..kalau x jelas blh KLIK sini
so,,sesi mengorder la kan..lapau nye...
nasi beriani utk aku..harga dalam AUD15,mula2 nak amik satu je kongsi 2 org,tp kitorang lapar gila..hahaha,tp sedapppp i tell u der..mcm makan kat Malaysia dah
terpaksa amik dua..ni en suami punye..chicken chop curry apa tah..ni pon sedappp..harga dalam AUD14.lupa dah,,sbb total sume dalam AUD30.00++ tutup mata jela sbb dah lapar sgt..pagi tu makan roti je..
QV Mall ni xde apa sangat..ada la kedai2 kat bawah tu tp aku x masuk pon..sedar diri x mampu..hihi
keluar je QV Mall ikut pintu lain terus nmpk ni..

State Library of Victoria..tp x jmpa pon student Malaysia

org2 kat sini sume nye berjalan berjalan dan berjalan..


tunggu free tram!yg ni mmg free tu ye..kaler merun cekelat ni..
bila naik free tram tu dia akan berhenti kat sini 10 minit..so blh turun amik gambar
Parliament of Victoria
hah,,belakang aku tu hotel mahal..nmpk tram tu berhenti..pastu naik la balik..round ke tmpt lain pulak
kami stop di Treasury Garden
kalau musim luruh pasti cantekk..

sekitar Treasury Garden

ok,,gambar toilet pon nak amik..
lepas tu kami melintas jalan utk ke Fitzroy Garden pulak..Fitzroy Garden ni lagi besar daripada Treasury Garden td..tp kami x smpt jejak semua..kami round dekat2 je sbb hari nak gelap dah..


Fitzroy Garden
Melbourne mmg byk garden2 tgh bandar..mmg best!bersih pulak..
menatang apa x tau..ni kitorang dah ke Federation Square..
ada kereta kuda
Yarra River

byk nye teksi!
xtau ni menara apa..mcm eiffel tower pulak
lepak2 kat area sini kejap...


ouh, kan masa awal entry dulu aku ada cakap sume tmpt yg aku plan dapat pegi..cuma ada 1 tmpt je kami x smpt singgah iaitu Eureka Skydeck,,ni kira bangunan tertinggi di Melbourne..ala mcm Menara KL tu..apa yg membuatkan aku nak sgt pegi tu adalah sebabbbbbbbb ni je..

hah ni la bangunan nye..pinjam pakcik google je..sbb x dpt nak snap cmni

ni la sbb nye..kiri kanan atas bawah glassss...mmg kecut jugak la kan..aku bajet nak la tgk sunset kat sini..tp setahu aku kalau dah masuk kawasan kecik ni x leh amik gambar pakai kamera kita..diorang yg akan amik dan nnti kite kene beli..x kesah la kann..
tp bila fikir balik, aku mcm x sedap hati..walaupun flight kami pukul 1.20am waktu sana tp hati aku mcm berkata2 je..x sedap hati..takut x smpat..kang nak amik beg lagi kat hotel, nak kene naik bas lagi smpai airport..jadi,kami putuskan x payah la pegi..sbb x sure lagi org mesti ramai kan kat sana..nak menapak ke sana lagi kang dah berapa lama..xpelah,,aku redha je x pegi..heheh

so,,hari pon dah menggelap..kami tunggu tram berbayar no brp tah yg lalu dpn hotel kami..
kami tggu di depan Flinders Street Staion..
ok,,dah selamat naik tram..muka sedih x dapat pegi Eureka Skydeck ke??ouhh tidak..aku sedih nak meninggalkan bumi Melbourne ni..mmg x cukup masa kami di sana..byk lagi tmpt2 menarik yg blh dilawati..xpela,,insyllh ada rezeki kami datang lagi..
tak habis kat situ,,dpn hotel kami ada pasaraya tau,,kami pon saja la masuk..nak jugak menghabiskan duit tu kan..kami carik coklat,,so dah dapat kami pon blah..pasaraya tu sistem bayar sendiri ye..mmg xde tukang cashier..ko punch sendiri,masuk duit sendiri dan masuk plastik sendiri..syokkk!nak amik gambar x smpt..lepas pada tu baru amik beg kat hotel dan kemas balik masukkan brg2 yg baru dibeli td..so far hotel tu mmbantu..die x kesah kami punggah barang kat lobi..hehe..lepas dah setel kami gerak ke Sothern Cross Station utk amik Sky Bus ke Airport..smpai2 je kawasan airport mmg jem karat..phewww..time tu pukul 8 lebih waktu sana..nasib ada laluan khas utk bas..bila sampai kami pon masuk airport..sekali nahhh kauuuuu..org ramai gila!x tau la mana datang..kaunter air asia utk ke kl blm bukak org dah beratur mcm nak gila..aku cakap ni x leh jadi nih..nasib kitorang dah buat web check-in dari sini, so x yah la beratur panjang..carik tmpt duduk..bila kaunter dah bukak,kene jugak beratur,,org dah ramai, rugi x beratur awal..selesai check-in luggage kami pon rilex2 dulu makan stoberi..hahahah..org kaunter tu dah cakap, mintak kitorang masuk awal, sbb org terlalu ramai..bila dah lantak stoberi, baru la terhegeh nak masuk..nahhh,, beratur lagi..smpai dalam pon beratur jugak..adoiiii,kat imigresen die je dah nak 2 jam kitorang berdiri..aku mmg rasa kaki ni nak patah dah..serius!smpai imigresen dorang pon pelik knp ramai sgt org..x penah2 ramai cmtu..mmg gila!selesai urusan tu sume kami ke gate pelepasan..duduk x smpai 10 minit dah blh masuk..haaaa...ko bayangkan kalau aku berdondang sayang pergi Eureka Skydeck tu tgk sunset..mmg kene tinggal la jawabnya..hahaha,,instinct aku ni kuat jugak rupanya..kuikuikui...

so,flight smooth je cuma anak mat salleh kat belakang seat aku tu je melalak dari Melbourne smpai KL..fenin..nasib I boleh tido tau..mendarat kat KL jam 6.50 pagi gitu la..gitu gini pukul 7 lbh jugak setel..smpat bfast kat Mcd sementara tggu adik ipar datang amik..hehe..

begitulah cerita kami di Melbourne..syukur sangat xde apa yg buruk atau kejadian x diingini berlaku..semuanya berjalan lancar walaupun ada 1 tmpt x dpt pergi..kita hanya merancang,,apa2 pon ingt Allah ye dokk..sesungguhnya perancangan Dia adalah yg terbaik.. ;) so sekarang ni aku sangat rindukan Melbourne..rindukan cuaca sana, rindukan budi bahasa org2 sana, rindukan pemandangan sana dan mcm2 lagi lah..our next destination ke mana pulak??insyllah dalam list dah ada..tp x tau la menjadi ke x..berserah jelah..lagi pon next year byk komitmen lain..mungkin akan stabil balik 2014 kot..muahahahaha...sbb apa la tu kan..hehe..InsyaAllah..stay tuned jela ya!lagi sekali terima kasih Melbourne atas memori kami di sana..

sekian

Tuesday, December 4, 2012

Melbourne Day 4 | Puffing Billy

salam kawan-kawan...
ok aku target blh habis cerita melbourne ni bulan November hari tu..tp apakan daya,,masa tidak mengizinkan aku utk merajinkan diri dgn menari2kan jari jemari di keyboard lappy nih..heheh,,kemain ayat kan..sorry la yekk!!so utk hari ke-4 ni iaitu last day kami di Melbourne, kami plan nak pegi ke Puffing Billy di Belgrave sana..Puffing Billy ni ialah steam train zaman dulu kala..tp tula yg bagusnye diorang nih..benda2 sejarah tu semua simpan dan pelihara dan blh mendatangkan income ekonomi negara dari aspek pelancongan...haaa gitu penerangan mcm belajar ekonomi..hahah..kitorang keluar awal pagi jugak terus check out hotel dan simpan beg kat hotel je..

nah info:
This century-old steam train is still running on its original mountain track from Belgrave to Gembrook in the scenic Dandenong Ranges.
Puffing Billy is a genuine relic of more leisurely days. An historic steam train still running regularly in the mountain district it was built to serve at the turn of the century. The Railway is the major survivor of four experimental lines used to develop rural areas in the early 1900s. Puffing Billy is now a major tourist attraction, its operation depending on hundreds of dedicated volunteers.

utk ke sini, kene naik train dalam sejam lebih dari Southern Cross Station ye adik2..topup myki tu dalam AUD13 sorang pon dah lepas..tp make sure ada balance kat kad tu..jgn ko pandai2 bwk kad kosong yg tiada baki sbb nye kalau nasib x baik ada org datang cek..mcm kami haritu..lagi beberapa station je nak sampai ke Belgrave, ada 3 org pakcik masuk dalam train dan cek kad!nasib kitorang topup..so dari Southern Cross Station tgk je timetable tu kat sana dan carik Platform Belgrave Line..train ni xde tukar2,,mmg laluan terus..utk route KLIK la sini..

baju 2 lapis pada hari kejadian..
moh carik platform

okay,lega dah ada dalam train yg betul..
Belgrave Station
arah sana,,ehh time ni baju dah jd 4 lapis..gomok ehhhh
sbb hujan rintik2..sejukkk
sampai mulut kuar2 asap! ;p
ok,,bile sampai kaunter tiket,,kami agak malang sikit la..salah aku jugak sbb x paham tgk jadual die..mmg train pertama 10.30 pagi,,so kami mmg nak amik train pertama tu la, sbb tu gerak awal dari Melbourne City..tapiiiiii,,mmg aku dah plan nak ke station pertama je iaitu di Menzies Creek yg memakan masa setengah jam je utk perjalanan pergi dan setengah jam balik..just nak merasa je kan naik train nih..lepas tu bila nk beli ke laluan Menzies Creek, org kat kaunter tu cakap nanti aku lama kat situ,,sbb nye train dari Lakeside yg akan bawak balik kitorang ke Belgrave semula akan gerak pukul 12 tghri..so ko dapat bayangkan x berapa lama aku kene menebeng kat Menzies Creek yg xde apa tuh?perjalanan dari Lakeside ke Menzies Creek memakan masa dalam 40 minit lagi..so dalam pukul 1 tghri baru train sampai, dah tu hadap lagi setengah jam ke Belgrave pulak..so bincang dgn en suami, kami bersetuju amik je tiket ke Lakeside tu yg berharga AUD41/adult return!huhhhh,,buat2 x yah kene darab 3 laaaa...sadisss!tp aku fikir xpe la..daripada dok melangok je baik tgk view..apa yg ada kat Lakeside tu kan..utk fares blh KLIK sini dan timetables pulak SINI

nah tiket..simpan buat pekasam!
ni pulak souvenir ticket..blh simpan jugak buat pekasam!

moh masukkk! ;)
train dah ready!
awal2 dah pilih seat sebelum org ramai naik
org dah mula ramai sbb ada 2 bas tour yg membawa pelancong..tp diorang dah ada gerabak yg dah direserved..mari kite juntaikan kaki..
yg kosong gerabak kat tgh2 je..heheh
ahhh,,benci kau sweater!nmpk gomok
tgk,,muka org2 yg kerja kat sini pon mmg oldskul je..heheh
train dah mulakan pergerakan..chuuu chuuuuuu!!
lalu atas jambatan yg mcm usang!kecut2 perut
dan asap pon berkepul2
ok,,bagi can kat abamm dulu posing kat jambatan..aku biasa jer
ok,,dah sampai Menzies Creek..group2 tour tu td sume turun sini..legaaaa..
perjalanan diteruskan ke Lakeside..
couple jepun ni kentut busuk ok!hahah..xdela..aku dah x tahan kesejukan sangat..sakit2 muka..langsung surrender x nak bergayut lagi..

ok,,sampai sudah..kami diberi masa dalam setengah jam kat sini sebelum berpatah balik ke Belgrave..
kepala keretapi akan bertukar arah
moh ler buang air2 yg ada dlm badan dulu..
dah selesai ke toilet, beli coffee dan terus berjalan2 ke sekitar Lakeside..


xde apa sangat..mcm park2 biasa yg ada kat Melbourne City jugak
heyy kamu..kamu sedondong la dgn saya..nak kata ayam mcm burung,,nak kata burung mcm ayam..mmg byk mereka2 ni bersepah
pusing lagi dan lagi

tetiba ternampak pokok purple tu..nak pergi tp mcm x sempat pulak,,lagi pon kaki dah penat nak berjalan..
ala2 Nami Island yg dah berhutan kan..hakhak
en suami kata ke tengah la sikit..ouhhh tidak..mcm reput je jambatan ni..tepi2 sudah..heheh
best pusing2 sini..nyaman sungguh!
Stop, Look, Listen
conductor
die pon nak jugakkk ;)
ni ada train baru sampai..cantek sbb hijau
ok,,masa utk balik ke Belgrave..blh saya tgk tiket??heheh,,comel uncle tu..
aman xde org..
haa,,tiba masa saya pule.. ;)
saya
dan saya..hehehh
conductor ni 1 gerabak dgn kitorang dari Lakeside ke Belgrave..byk btl mengomel..mcm2 nasihat die bagi..heheh
Thomas! ;)
ok la,,dah puas hati dapat naik steam train nih..mmg best..sejuk je yg x best..x tahan!so kami naik Metro balik utk ke Melbourne City..sbb nak ke Victoria Market semula carik t-shirt..ada yg cakap hari jumaat lebih murah berbanding hari2 lain..shopping last kopek la kiranya..pastu kite round2 sekitar Melbourne..itu kat entry lain lah ye..last part! ;)

sekian