Wednesday, November 14, 2012

Our 6th Trip @ 2nd Wedding Anniversary - Melbourne | Day 1

salam kawan-kawan..
ok lah,,daripada melangok xde kerja dan xde bos nih, mari lah aku merajinkan jari jemari ni utk mula bercerita tentang our trip ke Melbourne hari tu..so nak dijadikan cerita, aku beli tiket ke Melbourne ni awal thn jugak aritu..lama kann..mula2 plan nk ke Korea,tp bile aku study bab2 korea ni mcm x abis2 pulak..sbb nye kitorang x nak pakai travel agency,,ingt nk gerak sendirian berhad..so agak susah kat sana n aku tgk byk na cabang train diorang..masalah bahasa lagi kat sana..maybe next time lah..so decide nk pegi Australia..tp x sure jugak nk pegi mana,Perth, Sydney atau Melbourne..Gold Coast mmg tolak tepi dulu sbb mcm x menarik minat aku..bawak anak2 mungkin ok kot.. ;) anak pon xde lagi..cmne??hihi

minat nak ke Melbourne ni pon sbb baca blog kak Neena! hehe,,mcm syokk je die pergi..aku pon melonjak2 la nak ke Melbourne..lagi pon segala tip2 die dah bagi siap2..complete..so memudahkan lagi urusan kitorang..sgt2 membantu!so masa tu pulak aku tgk tiket ke Melbourne mcm murah..apa lagi,en suami setuju je aku terus beli tiket thru Air Asia!tu je yg mampu kan..nak naik MAS mahal bebeno..sama je aku rasa,,xde la seat die lagi besau dari Air Asia ke kan..langkah penjimatan amik je AA..duit lebih tu blh bayar hotel pulak..kennnnnnnnn..hehehe..jadinya total jumlah tiket tu dalam around RM2500 pegi balik utk 2 org include luggage, pemilihan seat, makan utk pegi dan balik 2 org dan travel insurance..ni nak share tips sikit..kalau korang rasa mcm byk sangat nak bayar on the spot buat mcm aku..mule2 sekali beli tiket around RM 2036 x silap utk 2 org(ampunn,,malas nak carik die punye detail dalam emel)..pastu masa kan lama..bulan2 dapat gaji tu aku tmbh makan, bulan depan amik seat pulak, bulan depan lagi amik luggage..muahahaha,,gile papa kan..tp ok what..sbb kite blh manage kite punye booking tu..janji dah lepas beli tiket harga murah!!

masa beli tiket tu aku agak2 je masing2 mesti tgh free sbb aku baru abis kelas n bakal berhadapan dengan final exam la tgh bulan 11 tu..jadinya aku balik 3 Nov smpai sini mcm sdg elok la ada masa lagi nk study..tapi nan hadooo..apa nak buat, kite hanya merancang..tp xpela..aku berjaya jawab jugak exam tu dengan tiada tempat kosong..kahkahkah..jawapan blm tahu btl ke x..lepas tu, bila tgk2 balik tarikh pegi tu 29 Oktober bersamaan 13 Zulhijjah..iaitu bersamaan hari nikah kitorang dlm thn Islam..ehhhh,,terus namakan percutian sempena anniversary..heheheh,,kelass kau!!!!

ok laa,,panjang pulok mukadimahnye..so, kami berangkat pada 29 Oktober tu malam..flight kami 10.30 malam..jadinya aku fikir, baik aku kerja je..flight malam kan,boleh jimatkan cuti!en suami pon kerja tp dapat half day sbb ada program korban masa tu..aku ni plak mintak balik awal je dlm pukul 3..tp belum 2.30  aku dah chow..heheheh...ptg tu gerak ke Sendayan mintak adik ipar aku anta ke LCCT, smpai LCCT makan dulu, pastu terus chek in beg..dah setel sume pegi solat then terus masuk..mmg kelam kabut sgt..huhhhhhh!!

flight x delay n smooth sahaja..cuma aku susah nak tido..padahal baring tu, sbb seat tu aku berdua je..en suami yg duduk pon blh lena..aku mmg x lelap..ahhh sudahhh..mesti pening esok nye..sorry gambar xde sbb malas nk bukak kamera..godang bona...


ni je yg sempat snap..terlelap kejap,pastu terjaga tgk kat luar, subhanallah!cantek sangat..terus x tido smpai cerah..hihi
smpai di Melbourne tepat 9.30 pagi waktu sana..jam sana awal 3 jam dari Malaysia..actually awal jugak mendarat, tp parking x ready, jadi nya sama jelah lambatnye..so semua turun dgn rakusnya,masing2 dah x thn sakit pinggang!termasuk aku..smpai2 je terus kena beratur pjg berjela2..aku dah cuak sbb dgr mcm2 cerita yg immigresen Australia ni kerek sikit..so far utk Melbourne xde la dgr yg negatif sangat..tp mmg aku x bawak masuk apa2 makanan pon..cuma gula2 dan asam2 je.. :) tp tetap aku declare jugak..takut punya pasal..smpai time kitorang, die x de byk tnye sangat mcm minah immigresen kat kaunter sebelah kitorang..lega x dapat die..yg laki ni just tnye stay melbourne sj ke?x de g tmpt lain?pastu jns makanan apa aku bawak?tu sajo..pastu lepas!!huhhh lega...

x abis kat situ,trn je nk claim luggage..ada sorang mamat tahan dan tnye ada bawak apa2 jenis makanan?"just candy sir!" "alright" lepas!!dah claim beg, beratur lagi nak keluar tu..ada lagi sorang mamat tahan..tnye lagi makanan jenis apa bawak?? "just candy sir" "alright,any daging or ayemm??(sleng omputih)" ehhh blh cakap melayu?haha,,so habis kat situ, beg aku selamat dan x kena punggah..alhamdulillah..

so keluar2 je airport terus carik kaunter bus..kat sini pon ada SkyBus,yg akan hantar kite ke Southern Cross Station di Melbourne City..

tadaaaa..dlm airport xde gambar sbb kelam kabut dan takut..hihi
keluar je dari pintu airport mmg akan nmpk sign nih..apa lagi..moh ler!
nahhh,,luckily org x ramai..actually blh bli thru online..pegi je kat web die..sila KLIK ..itu pon kalau ada kredit kad..mcm kami ni xde,so smpai sana baru beli..tp jgn risau,tiket x kan habis..hehe
dah selesai beli,kasi en suami berasap dulu..lebih 8 jam x dapat nikotin kennn...
masa beli tiket, die mmg bagi brochure sekali..so blh study smpai dapat A++ ;) for info, jadual bas ni setiap 10 minit..so mmg x yah fikir byk..terlepas 1, blh tggu another bas lagi 10 minit..dan perkhidmatannya adalah setiap hari termasuk public holiday..sila refer SINI
bas tu mmg dah ada daripada tgh beli tiket..itu ler bas nye..pjg lagi selesa! muke x mandi ;)
okay,,ini tiket nye..kitorang amik return tiket terus,,senang..but make sure tiket ko x hilang ye smpai masa nak balik nnti..harga utk return tiket ni $28/person..sile darab 3 utk Malaysian Ringgit..hehe..dan tempoh sah laku untuk tiket return ni ialah 3 bulan..maknanya nak duduk Melbourne ni 3 bulan, guna tiket yg sama ni jugak utk ko pergi ke airport balik menggunakan skybus..mudah..utk ticket fares pulak blh rujuk SINI
dua budak x mandi..ni dalam bas..sgt selesa..perjalanan ke Melbourne City antara 20 - 30 minit..
bas ni mcm ada 2 gerabak..ada 2 tmpt letak beg..depan satu, kat tgh2 satu..
en suami masih gigih tgk map skybus
hari pertama x jmpa jalan yg jem..semua lancar!
okay,,kami tiba di Southern Cross Station dgn selamat..ohh ya,,SkyBus ni jugak ada sediakan perkhidmatan shuttle bus utk ke hotel,,tp around city je rasanya..ianya adalah FREE..smpai je kat Southern Cross Station ni, ada booth utk hotel transfer service..tp kitorang x amik..sbb hotel kami adalah walking distance sahaja..6 minit berjalan smpai la..lagi pon beg x byk..
nahhhh,,hari pertama di Melbourne disambut dengan sinaran matahari..best2...okay,Southern Cross Station ni terletak di Spencer Street..hotel kami juga di Spencer Street..so x yah ngengada nak naik shuttle bagai..mari heret beg ala2 tersingkir daripada Akademi Fantasia..ehhh???ouh lupa..Southern Cross Station ni ala2 KL Sentral je..di mana pemusatan public2 transport nih,bus and train..nanti kite teroka ye!
disebabkan line internet super lembap plus size gambar adalah besar2,mls nk kecikkan,so proses upload jadi lambat..makan berjam2 aku nak siapkan entry nih..so kite sambung entry di Hotel di lain hari yeh..hehe

sekian

6 comments:

LiLy Purple said...

bestnye jalan2 kann.... :)

wAnNy said...

lily purple-besttt! ;)

CIKU said...

wow..great info ..insyaAllah ciku datang lagi baca post tentang melbourne ni.thanx for the great info

Ili Syazwani said...

tq ciku :)

mommy.aisy.hana said...

Sedang pk pk.. melbourne or Sydney dan terjumpa wani kat cni... hehe
Nk study lagi ni...

Ili Syazwani said...

mommy.aisy.hana-hehe,,moga info dapat membantu :)