Monday, November 19, 2012

Our 2nd Year Wedding Anniversary | Dinner @ Perahu Restaurant

salam...
ok,,kite stop sambung cerita Melbourne tu eh..sbb gambar ada yg x abis edit n letak watermark bagai lagi..punya la x suke kerja2 itu..huhhh..so hari ni kita sambung cerita lain,,masih cerita pasal Anniversary jugak..cumanya ni bab2 yg korang suke jugak la..bab makannnn....hehehh..

ok,,our Anniversary Dinner utk tahun yg kedua ni berlangsung (pehhh,berlangsung hokayy!) di Perahu Restaurant..x tau mana letaknya Perahu Restaurant nih?ianya terletak di Golden Palm Tree Resort & Spa Gold Coast Australia!ehhhh,,Sepang jerk!!

kalau nak tau,kalau nak la,,xnak pon xpe..aku dah survey Restaurant ni lama dah..daripada birthday en suami lagi..tp asik la x kesampaian je nk makan kat sini..so utk thn ni pon hampir dah x jadi jugak,,mcm2 tmpt la aku fikir,mana nak celebrate ni..tmpt yg ala2 romantikosss gitew kann...en suami mmg letak 100% kepercayaan kat bini die ni je dlm pemilihan tmpt..nama die nk buat surprise mmg xkan ada okay!jgn ko tggu,silap hari bulan xde dinner..hahah..ampun abamm!! ;) tp aku paham,,die mana la ada masa nak survey2 dlm internet tmpt2 menarik ni..pegi kerja buat kerja je..lain la aku,pergi kerja carik tmpt makan best!hihi

plan asalnye nk tido kat sini..tp bila tgk harga mcm mahal..RM500++..itupon thru Air Asiago..kalau ko call mau letak riban2..siap weekend xde gov rate okay..aku dah survey pon dulu2..so aku rasa better la x yah tido setakat air lautnya yg keruh tu..kalau biru mau meroyan jugak nak tido situ..pastu kalau dah tido nak dinner lagi,,waaa kopak en abammm saya...hikhik..maybe next time la kan..so,jumaat hari tu aku call buat reservation..kalau nak pakej candle light dinner pon ada ye..tp aku x berapa minat sbb menu nye ke arah western sana..so x feel..makan pon dalam portion yg sikit2..mana boleh!!hehe,makanya kami pilih ala carte dan pilih seafood..ahhhh heaven!!!! restaurant ni terletak di luar kawasan hotel ye..so mmg die bagi org luar makan jugak..utk in house guest pulak ada disediakan buggy utk ke restoran..

ok lah,,jom menikmati gambar!

laluan masuk,,ada 2, 3 restoran lain jugak..yg belah kiri aku tu kedai Stimboat..Perahu belah kanan nun,,yg lebih dekat dengan pantai..
ini lah tarikan Perahu Restaurant nih..Sunset!
sedih..diorang cakap xde meja di deck berikutan baru lepas hujan ;( masa buat reservation pon aku dah diberitahu,sbb nye kalau boleh aku nk makan kat deck luar di mana tmpt aku berdiri nih..tp mmg staff die cakap dah 2 minggu x open table kat luar sbb cuaca..so sedihhh..table kat dalam..tp x pe,,kat dalam pon still open air!
itu lah deck yg dimaksudkan..dorang akan susun beberapa buah meja yg mmg khas utk couple!mahap gambar terabur..
ok,,table dah confirm ada,,jom kita jalan2 tgk sunset
ehh ada buaian..belakang tu restoran Stimboat td..
di bawah pohon kelapa
ok,,matahari hampir terbenam..jom ke restoran balik..smpai2 je kat restoran tu tgk dorang tgh susun meja kat atas deckk..wahhhh,,suke2..terus cakap kat staff dorang nk duduk makan kat deck..staff tu kata ok,boleh!dlm masa setengah jam,dorang nak clearkan air dan letak apa yg patut..settt!!so,jom memancing!!chef die siap turun membantu dlm pemilihan seafood yg nk dimakan dan mencadangkan masak apa yg best!!bagus kan..
nahhh,,ada lobster..wajib amik!100g RM24.00...bagi aku harga tu ok utk Restaurant di Hotel!xde la cecah RM50 kann
kasi close up!
udang galah..100g RM15.00 x silap..lupa sangat nak amik gambar senarai harga tu..soryyyy
hasil tangkapan..ikan siakap, lobster, udang galah n sutun..sume chef tolong..die kata udang galah tu amik sekor je..sotong 2 ekor sbb besaq!ni pon lebih pada cukup utk makan 2 org..terima kasih chef!!
meja dah ada..yeayy!!
memandangkan table blm siap arrange 100%,,jalan lagi..subhanallah..
syukur pada Mu Ya Allah kerana kurniakan Suami yg dah byk membimbing aku..rahmatilah bahtera perkahwinan kami,lindungilah kami dengan keredhaan dan ketaqwaan Mu..amin
sesungguhnya aku tak sempurna.tapi seorang isteri adalah pelengkap kepada suaminya..
InsyaAllah kami akan saling melengkapi..Happy 2nd Year Anniversary Sayang!
maaf kan kesalahan dan kekurangan saya ye abam ;)..insyaAllah akan berusaha menjadi seorang isteri yg lebih baik lagi..sentiasa berusaha..
ok lah,,table pon dah ready..mohhh
sempat lagi chef posing!
alhamdulillah cuaca ok..i loikeee ;)
hikhik..suweet la sangat... ;p
sotong goreng tepung antara yg awal sampai..rasa sedap,,sotong fresh dan sangat lembut,x liat..
suke lettew!
en suami dah lapau

udang galah yg seekor ni dimasak black pepper..udang fresh dan sedap..cuma kuah nya agak kureng..sbb die bukan masak black pepper je,ada campuran lain..tu sbb rasa agak kureng..tp still blh telan..habis jugekkk..heheh
lobster ni dimasak sambal cmne tah..aku pon lupa..tp rasa terbaikkk!very the juicy..
matahari mula nak menyorokkan diri..bye2..
ikan ni ala2 sweet sour..rasa sedap..ikan fresh + manis...
mix vege..kat sini no choice..xde kailan ikan masin ke apa ke..mmg ni jela sayur nye..
jom ler makan,,apa lagi.
posing lagikkk...
dan lagiiii...
ok lah,,overall aku puas hati dan kenyang..dgn suasana lagi yg mmg asyikkk..lagi malam lagi best dengar deruan ombak yg mula nak pasang..syokkkk..utk servis pulak mmg tip top..staff die kjp2 dtg tnya nak itu ke ini..siap bagi air basuh tgn with fresh lemon lagi..cuma dessert je kitorang x amik..x larat sgt dah..kekenyangan..

utk harga,,agak2 berapa?ada lobster,udang galah dan lain2..makan pulak kat hotel mewah cmni..hehehh..so total semalam RM221.35...bagi aku, ok la harga tu..sbb servis die mmg 5 star..tmpt bersih dan selesa..makanan pon sedap..apa lagi yg ko nak?? ;)

so,Happy Anniversary To Us! moga ikatan perkahwinan ini kekal hingga ke akhir hayat ;)

sekian

12 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

xsabar nk kawen..leh mengedik gan laki wkakkaka....terliur nye aku yg tgh lapar ni ahhahahah.....

wAnNy said...

maya-hahah.x blh blaaa..x lama je lagi kan..hehehehh

Noor Zawana said...

Salam..hye kak..nk tanye sikit boleh..akak reservation n akak pilih package ape ye?

Ili Syazwani said...

Noor Zawana-salam n hye!revervation buat thru phone je..mcm yg diceritakan,amik ala carte n pilih sendiri nk makan seafood apa..pastu suruh die masakkan apa yg kita nak.. ;)

Anonymous said...

Bole bgi no fon dia x..i nk booking restaurant ni la..

Ili Syazwani said...

Blh search thru online je..tgk kat web golden palm tree resort

Kyla Pearlisha said...

Haii nk tnya sesuai x rest ni klu bawa bby huhu

Ili Syazwani said...

kalau bawak baby blh duduk area berbumbung kat dalam sikit :)

Anonymous said...

haii...nak Tanya ade org amikkan pic ke kt cni? maklumla kalo pegi bdua..mesti kena amik pic sorg2..huhu...

Nur Shakirah said...

Nak tanya..utk reservation diaorang ad caj ke..atau kita jz bayar ap yg kita order he.tq.

Ili Syazwani said...

blh mintak pekerja2 situ tlg ambikkan :)

Ili Syazwani said...

nur shakirah-x perlu caj..masa datang nnti baru bayar ikut menu yg kita ambil