Friday, November 30, 2012

Melbourne Day 3 | Great Ocean Road Tour Part 2 & Webb Bridge


salam jumaat
sory cerita tertangguh sbb aku pergi kursus 2 hari yg berakhir semalam..aku kan kursus x cukup,so pandai2 la bawak diri..hahah..ok lah, jom sambung cerita hari tu..lepas pada pegi The Loch Ard Gorge tu, kami ke London Bridge pulak..pon x jauh, dalam 10 minit jugak kot naik bas tu..cumanya kat sini ada 1 view saja..di mana seperti jambatan yg sudah terputus dua..

ini lah die...cantek kannn
nah info!

London Arch is a natural arch in the Port Campbell National Park, Australia. The arch is one of the tourist attractions along the Great Ocean Road near Port Campbell in Victoria. This stack was formed by a gradual process of erosion, and until 1990 formed a complete double-span natural bridge.
The arch closest to the shoreline collapsed unexpectedly on 15 January 1990, leaving two tourists stranded on the outer part until they were rescued by a helicopter. No one was injured in the event. Prior to the collapse, the arch was known as London Bridge because of its similarity to its namesake.

so snap2 kejap je..

kat sini dalam 15 minit je..
dan perjalanan diteruskan ke pekan kecil di Port Campbell..
our tour guide cakap,,kalau nk g toilet better pegi dan beli snack utk dimakan..sbb perjalanan balik ke Melbourne City makan masa selama 2 jam jugak..so mmg x de nak behenti2..sila buang segala2nya di toilet sini ye!
sini pon ada pantai lagik
layan cmtu2 je..sbb x thn nk terkennn...hehehh
mcm sunyi sepi xde org je..

ada 1 kedai kat belakang tu je yg group kitorang terjah..tp tour guide ckp kedai ni servis lembap..nk buat kopi pon berjam!aku ingt nak la oder fish n chips ke kan mkn dalam bas..bile fikir balik x yah la..lambat,kang sume org tertunggu2..kitorang beli keropok2 je..
last posing
so, perjalanan selama 2 jam lebih tu x ikut jalan pergi td..legaaaa..ikut jalan lain yg byk padang2 ragut utk lembu dan bebiri..mmg hijauu,,saujana mata memandang..baru la best..jalan pon lurus..makin lama makin gelap..semua penat,,aku brp kali membuta dlm bas tu..penat sgt mcm merentas desa!muahahaha..ok sesampai je di Melbourne City, bas blh anta depan hotel..tp kitorang berhenti di King Street..iaitu di Street belakang hotel kami je..perut berkeroncong gila...mmg nak pegi kedai yg kami x dapat pegi malam sebelum yg masa ke Phillip Island tu sbb dah tutup...

di King Street
nama kedai,,Kedai Satay Restaurant..indonesian..masuk2 je diorang dah kemas tau..alamakk,,nk tutup dah ke??then die suruh kami duduk atas,,sbb bawah tu nak kemas dah..huhh,,lega..kalau x, makan megi lagi la kami..sob sob..
terus oder nasikk..x ingt dah nama apa..tp en suami punye ni coconut rice..bila ditanya,coconut rice ni g mana?seperti nasi lemak ya??iyaaa,,seperti nasi uduk tuh..amboihhhhhh,,nama nak best,,coconut rice!heheh..tp yg mcm sambal kat tepi tu mmg membangkitkan selera..pedas gila koo..mcm ayam penyet punye tuh..terus mintak tambah,,semangkuk die bagi!
sbb aku punye xde smbal tu..steam rice biasa..dgn ayam yg mcm satay tu..tp aku suke lagi ayam kat en suami..hahah..dengki kan..
makan tanpa menghiraukan harga..lantak la kan..dah lapau..lagi pon malam terakhir kami di sini..cecececehhhhh!
lepas tu kami nak ke Webb Bridge..aku x ingt aku baca kat mana..aku tgk mcm cantek je jambatan tu..so teringin nak ke sana..tnye kat Indon kedai tu,,die bagi direction naik tram..tp kitorang jalan kaki..haha..x yakin punye pasal..bebal kan..tp syokkk,,blh tgk sekitar Melbourne!..dalam 20 minit jugak kot kitorang berjalan..tnye2 org..
ada jugak nando's dan domino's..makcik aku ada cakap yg nando's kat town ni ada yg halal..tp x tau yg mana..sesetengah ke semua x pasti pulak..aku mls nak terjah sbb tau mesti harga gila2 punye mahal..lupakannnn!
yeayyy!dah sesatt..hihi,,xde la..mengenalpasti je,,betul ke x jalan nih..n local kat sana mmg mmbntu sgt2..i loikeeeee
sisa malam terakhir kami..
jumpa akhirnya
tu dia..bila sampai tibe2 konfius..dah siap ke blm jambatan ni..aku cuma suke design die je..mcm unik..kalau pro photographer mmg lawa la gambar kan..mcm kami ni..gambar jadik biasa2 je..
Webb Bridge


ok lah,,xde apa sangat..
ni kat tepi jambatan tu..Yarra River
dan view ini
so, kami meneruskan perjalanan balik ke hotel..penat sgt!tiap2 mlm mmg tido lena..heheh..so, nanti kita sambung utk hari terakhir pulak ye..lebih adventure!

sekian

1 comment:

Sumayyah Nadhirah said...

mcm best...ko ni mengugat iman aku la.....................