Monday, November 26, 2012

Melbourne Day 2 | Phillip Island Tour

salam isnin..
mood mmg ke laut..adoiyaiii..malas betul nak kerja..weekend rasa mcm kejap sangat kan!!utk mengelakkan bosan, ni la kerja aku..update blog,update cerita Melbourne yg x abis2 nih..kali ni punye entry mmg byk gambar..malas dah nak separate2 kan..gambar2 ni pon dah dimasukkan dalam FB, sbb nye kalau nak tunggu aku update ni cmni lah..lambat..so utk hari ke-2 aku join tour ke Phillip Island..tour ni kite blh tgk kangaroo, koala dan penguin!best!mmg sangat2 rekemen pada sapa yg nak ke Melbourne..sbb nye part penguin!such a wonderful experience I tell you derr!!!hehehh..tour ni aku beli masa Matta Fair bulan September lepas..mmg sangat berbaloi2 walaupun dah hampir putus asa..sbb rata2 semua xde yg jual TOUR sahaja..mesti termasuk hotel n pickup..aku xnak sbb mmg nak gerak sendiri..hotel pon aku nk beli sendiri..so mmg susah nk jmpa yg TOUR sahaja..tp berkat kesabaran,kitorang jumpa jugak di Hall 2,masa tu dah nak tutup pon..kelam kabut..aku purchase under Malaysian Harmony Travel & Tours..kitorang jimat separuh harga daripada harga on9..sbb tour ni Buy 1 Free 1..kiranya bayar utk harga sorang jelah..kan jimat!hihi,so jom lah kite ke Phillip Island!

tunggu our bus!
ditulisnye kat voucher kitorang pukul 12.25pm nak datang pickup..so ko kene tggu 10 minit awal la..sbbnye mmg sharp 12.25pm terpacul bas tu depan hotel..kami terus naik je..siap kene puji lagi..hehehe,,kembanggggg!
bas ni pendek je..dalam 10 org..rupanya die pickup kitorang kat hotel2 je..lepas tu kene berkumpul kat Federation Square naik bas godang pulak..
snap,,snap
ehhh,,ada Louis Vuitton!
ok,,transit di sini kejap..
Federation Square
diorang daripada England..jalan2 lagi la dah tua2 pon
perjalanan mengambil masa sejam lebih utk ke Warrook Cattle Farm..terjumpa Klinik Veterinar!hehe
dah sampai..diberi lunch free!aku rasa bfast..
sbbnye makan scone nih!xkan lunch kot..puiiii,,mana kenyang..hahah
xpela..telan je
jom tgk kangarooo!!!
kitorang x berapa bernasib baik sbb kangaroo baru lepas makan..so semua malas + sombong..
en suami je berani..aku mcm takut..muahahaha..
tgk,,berapa jauh aku berdiri..
ada yg tergolek dog!


ni la wombat..tp dalam kandang..mungkin agresif kot
our bus!its AAT Kings Tour,,
aku x tau ni menatang apa..nak kata biri2 mcm besau pulak..apa ek?

tapi comel
ok,,apa yg kami bayar di Matta Fair adalah include kesemua admission fee ye..cuma makan je sdn bhd..Scone tu je pree!
jambatan penghubung ke Phillip Island..pendek nau!
ok,,sampai tmpt koala pulak!
moh ler

nmpk x?cuba zoom mata korang
time ni pon semua koala adalah pemalas dan sombong belaka..buat dekk je kat org
20 jam utk tido ye..padanla gemok..hehe



yg ni pulak sibuk dgn anak die kat atas tu..
eeeee,,tp geram tgk badan die..rasa nak gomol2


haaa yg ni bapak punye koala..besar gila tau..dok mengunyah2 pepokok tu..

jalan2 sekitar kawasan tu terjumpa pulak si comel wallaby nih..tgh keluar carik makan..
die spesies kecik sikit daripada kangaroo..ye2 je aku kan,,tah2 anak kangaroo..muahahaha..kat sini mmg byk yg lepas je..kalau nasib baik jmpa la koala tu kot,blh amik gambar dekat..masa penerangan, ular pon ada..tp ular die pemalu katanya..so kitorang x jmpa pulak..ye ke tidak?tah2 aku salah dengar..ampunnn.. ;)
hahh,,ni je x sombong..sbb die koala tifu..hehehe..
ok,,selesai kat situ kitorang akan bergerak ke Penguin Parade pulak..ni yg x sabauuuu nih
singgah dulu di pekan kecil ni..utk dinner!tp pada kami adalah lunch yg tertangguh lagi..hehe

carik kedai yg sesuai..
mule2 nak makan fish n chips je..
sekali,terjumpa kedai nih..
bila didekati,terjumpa ini..terus la msuk.apa lagi..
encik suami pergi mengorder

si isteri dah kesejukan yg amattt
dan lapar tahap gaban!
nasi goreng telur..rasa?hampeh!kosong je,,bawang xde,garam pon xde..at last kitorang je modified sendiri..amik garam n chilli flakes..godak2 kan..baru blh makan..
nasib ini penyelamat..vege pizza..mula2 aku mintak nasi beriani ayam,tp org tu cakap die x sure pulak ayam daripada mana..better amik kambing or daging..atoiiyaiiii,,amik jela pizza ni..
cuba2 carik WIFI free..tp nan hadoooo!!ouhh air coke tu harga RM7 ye..hmmmmm
bawah sikit daripada pekan kecil tu ada pantai
nak tau cerita sweater yg aku pakai tu??hehe,,sebenarnya tu sweater en suami! yg dibeli di Uni Qlo tuh..aku pulak mula2 xnak beli or bawak sweater pon..sbb ikutkan dah nak musim panas..aku ingt dgn cardigan je blh membantu..nasib baik la,masa dah nak pergi tu,jalan2 kat FOS,terjumpa lagi sweater yg mcm ni tp harga murah sikit..en suami kata die nak beli..yg biru ni die bagi aku..aku pon ok jelah..x pulak sangka sejuk nye mmg tahap gaban..kat Melbourne City mmg blh thn lagi..tp bile ikut tour yg ke pantai2 ni mmg angin die sejuk sangat...itulah sbb nya sweater yg aku pakai ni besau..aku menyampah tgk..sbb laki punye cutting..benci!tp no choice..kene jugak pakai..redha!

Cowes Jetty

burung camar laut ni mmg berlambak2..menunggu org bagi makan je..geram tgk
tgk!hadap kereta org dgn harapan ada makanan



menuju ke penguin parade..mmg byk sgt binatang melintas2 nih..ada jugak jmpa kangaroo kat tepi2 jalan..bas siap berhenti..heheh
ok,port penguin dari atas bas..heheh
nampak x tmpt duduk tu..kitorang akan stay kat situ smpai penguin naik ke darat dari laut tu..
haha,,so cute!jaga2 ye..
gambar gegar..benci kau tukang amik gambar..huhhhh
encik suami excited jmpa pamplet Bahasa Melayu..actually bukan BM pon,,bukak2 kat dalam Bahasa Indonesia..hahah
so,,smpai sini je blh bawak kamera..dorang mmg x membenarkan amik gambar penguin..kerana dikhuatiri penguin tu blh buta kene flash..iyolah tuuu...mmg kitorang x berani pon kuarkan kamera..even hp pon kalau die nmpk kite pegang buat2 nk tgk msg mmg kene sound..sedih kan..tp apa2 pun mmg nak share dgn korang...sgt2 best kat sini!kitorang tggu lama jugak utk penguin naik..ingt kan godang,rupanya kecik cinonet...besau kucing aku lagi..sbb penguin  ni yg smallest in the world..dari jauh mmg mcm semut je berjalan..dorang jalan berkumpulan..siap patah2 balik lagi..mmg kelakar!!masa tu kitorang x tau,,patutnya lepas je 1 group penguin naik,kitorang blh tgk dgn lbh dkt kat deck atas..dorang akan ke situ utk ke rumah masing2..yg kitorang ni tggu lama kat pantai tgk penguin yg xnmpk tu..sbb dari jauh..bile tgk ramai org dah beransur baru kitorang gerak ke atas deck..mmg nmpk dgn jelas!ko blh bjlan beriringan dgn penguin tu (penguin la berjalan,ko kene jalan itik sbb die terlalu kecikk) tp ada penghadang yg x bercermin la..but still blh bertentangan mata dgn penguin tu..die x takut org..jalan laju je..siap tergolek2 lagi..hahah..adoii,,x dapat la nak cerita mcm mana,,kalau korang sendiri pergi baru rasa pengalaman tu best cmne..mmg best sgt2!..bile die nak melintas ke seberang sana yg memerlukan laluan manusia nih, org2 situ akan stop kitorang mcm tggu keretapi lalu..lintas la penguin2 tu dpn bijik mata korang.. ;D dapat x bayangkan??haha,ok lah,smpai sini je utk hari kedua..malam tu kitorang pegi 7E je beli indomee..kedai2 semua byk dah tutup..sob2..

sekian

8 comments:

~Beb~ said...

tomei sgt biri2 besau tuh!

Sumayyah Nadhirah said...

aku nk kangaroooooo!!! hahahha...tp mmg kt sane panas2 dingin...hahahha kalo ko nk tau kt area sebelah sane taste die org agak kureng...so mmg kene bwk garam gula cili sos sendiri br sedap ahhahahhahahhahha....dan mmg bahasa indon mmg femes dr bahasa melayu

LiLy Purple said...

bestkannn... :)

Ili Syazwani said...

beb-kann..tp besau gile..bebiri ke tuh??haha

Ili Syazwani said...

maya-kangaroo sombong gile..benci aku..tula,nak bawak masuk brg kite bukannya senang pulak tu..kalau sng,dah lama aku bawak cili sos berbotol2

Ili Syazwani said...

lily purple-best sgt! ;)

pacak said...

nk tnya..klu dr melbourne tu ke philip island mmg jauh ek?public transport xde ke ke sna?

wAnNy said...

pacak-mmg jauh..kalau ikut tour kitorang haritu lebih 2 jam perjalanan..mmg xde public trans unless u sewa kereta n gerak sendiri..lagi puas kot. :)