Friday, November 23, 2012

Ikan Bilis Berlado

salam..
hehe,,ok,ni saja nak share resipi..sbb hari tu aku ada up kat Instagram..ada yg tnye resipi..sebenarnya xde la susah pon nak buat masakan ni..ikan bilis berlado campur petai..alaahhhh,,aku pon x tgk buku resipi tau..en suami request je,ckp cmtu cmni,aku buat..die suke je..haha..

ok,ni gambar lain..ni fresh dari ladang punye..tghri td baru buat..yg hari tu mcm gelap sikit gambarnye..
so,mari kite mulakan ye :

BAHAN-BAHAN
1. ikan bilis (ikut brp ramai makan,mcm yg ni td aku buat segenggam lebih)
2. bawang kecil,  (dalam 5-6 ulas, byk pon xpe)
3. cili padi (5-6 biji jugak,kalau boleh dapatkan yg hijau,aku td x de dah yg hijau,pakai merah je)
4. asam keping (yg kecik je)
5. bawang besar (1 biji)
6. petai (ikut sokak nak banyak mana)
7. garam secukup rasa

CARA
1. Mula2 rendam ikan bilis tu,mcm biasa la kan..
2. Kemudian, tumbuk bawang kecil bersama2 dgn cili padi tu smpai lumat.
3. Potong bawang besar tu bulat2 (gelang)
4. Panaskan minyak pastu tumis bahan no.2 tadi yang dah ditumbuk tu.
5. Bila dah agak garing, masukkan asam keping. ouh jgn lupa garam secukup rasa ye
6. Masukkan ikan bilis td. mcm laki aku die suka yg lembik2,so kalau korang nak goreng dulu ikan    bilis tu pon boleh..jadik lah ikan bilis goreng berlado..heheh, best jugakk..
7. Masukkan petai yang dah dibuang kulit bersama2 bawang yg dipotong gelang.
8. Godek2 kan kejap
9. Siap dihidang,makan bersama nasik panas..sure lebih 2 pinggan!

hahh,,sonang kan!!pejam mata je blh buat..laki aku mmg suka makan bnda2 simple je cmni..x yah heavy2 sgt..kang balik2 berkuah..aku pon bosan nak masak..kalau lauk cmni lagi berselera katanya..ok lahh, Selamat Mencuba ye!

sekian

10 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

MENYAMPAH...aku lapar ni...terbayang mkn dgn nasi panas!!

Ili Syazwani said...

maya-haha,,balik ni pegi buat..bukan susah pon..x smpai sejam siap ;)

Sumayyah Nadhirah said...

aku xsmpai seru lg....tunggu dulu lah wkakkaka

Ili Syazwani said...

nak kawen xleh malas!hahaha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ok dah stat lapo...

~Beb~ said...

ahh! all time faveret nih. mkn dgn telo dadar. pergh!

LYAfrina said...

sedapnyer.. resepi simple..tp marvelesss

Ili Syazwani said...

ceroi-apa lagi,masak ler! ;)

Ili Syazwani said...

beb-kannn..aduhhh,,lapa pulak sekarang!haha

Ili Syazwani said...

LYAfrina-yeszzaa..simple2 yg lagi berselera sebenarnya ;)