Friday, November 30, 2012

Melbourne Day 3 | Great Ocean Road Tour Part 2 & Webb Bridge


salam jumaat
sory cerita tertangguh sbb aku pergi kursus 2 hari yg berakhir semalam..aku kan kursus x cukup,so pandai2 la bawak diri..hahah..ok lah, jom sambung cerita hari tu..lepas pada pegi The Loch Ard Gorge tu, kami ke London Bridge pulak..pon x jauh, dalam 10 minit jugak kot naik bas tu..cumanya kat sini ada 1 view saja..di mana seperti jambatan yg sudah terputus dua..

ini lah die...cantek kannn
nah info!

London Arch is a natural arch in the Port Campbell National Park, Australia. The arch is one of the tourist attractions along the Great Ocean Road near Port Campbell in Victoria. This stack was formed by a gradual process of erosion, and until 1990 formed a complete double-span natural bridge.
The arch closest to the shoreline collapsed unexpectedly on 15 January 1990, leaving two tourists stranded on the outer part until they were rescued by a helicopter. No one was injured in the event. Prior to the collapse, the arch was known as London Bridge because of its similarity to its namesake.

so snap2 kejap je..

kat sini dalam 15 minit je..
dan perjalanan diteruskan ke pekan kecil di Port Campbell..
our tour guide cakap,,kalau nk g toilet better pegi dan beli snack utk dimakan..sbb perjalanan balik ke Melbourne City makan masa selama 2 jam jugak..so mmg x de nak behenti2..sila buang segala2nya di toilet sini ye!
sini pon ada pantai lagik
layan cmtu2 je..sbb x thn nk terkennn...hehehh
mcm sunyi sepi xde org je..

ada 1 kedai kat belakang tu je yg group kitorang terjah..tp tour guide ckp kedai ni servis lembap..nk buat kopi pon berjam!aku ingt nak la oder fish n chips ke kan mkn dalam bas..bile fikir balik x yah la..lambat,kang sume org tertunggu2..kitorang beli keropok2 je..
last posing
so, perjalanan selama 2 jam lebih tu x ikut jalan pergi td..legaaaa..ikut jalan lain yg byk padang2 ragut utk lembu dan bebiri..mmg hijauu,,saujana mata memandang..baru la best..jalan pon lurus..makin lama makin gelap..semua penat,,aku brp kali membuta dlm bas tu..penat sgt mcm merentas desa!muahahaha..ok sesampai je di Melbourne City, bas blh anta depan hotel..tp kitorang berhenti di King Street..iaitu di Street belakang hotel kami je..perut berkeroncong gila...mmg nak pegi kedai yg kami x dapat pegi malam sebelum yg masa ke Phillip Island tu sbb dah tutup...

di King Street
nama kedai,,Kedai Satay Restaurant..indonesian..masuk2 je diorang dah kemas tau..alamakk,,nk tutup dah ke??then die suruh kami duduk atas,,sbb bawah tu nak kemas dah..huhh,,lega..kalau x, makan megi lagi la kami..sob sob..
terus oder nasikk..x ingt dah nama apa..tp en suami punye ni coconut rice..bila ditanya,coconut rice ni g mana?seperti nasi lemak ya??iyaaa,,seperti nasi uduk tuh..amboihhhhhh,,nama nak best,,coconut rice!heheh..tp yg mcm sambal kat tepi tu mmg membangkitkan selera..pedas gila koo..mcm ayam penyet punye tuh..terus mintak tambah,,semangkuk die bagi!
sbb aku punye xde smbal tu..steam rice biasa..dgn ayam yg mcm satay tu..tp aku suke lagi ayam kat en suami..hahah..dengki kan..
makan tanpa menghiraukan harga..lantak la kan..dah lapau..lagi pon malam terakhir kami di sini..cecececehhhhh!
lepas tu kami nak ke Webb Bridge..aku x ingt aku baca kat mana..aku tgk mcm cantek je jambatan tu..so teringin nak ke sana..tnye kat Indon kedai tu,,die bagi direction naik tram..tp kitorang jalan kaki..haha..x yakin punye pasal..bebal kan..tp syokkk,,blh tgk sekitar Melbourne!..dalam 20 minit jugak kot kitorang berjalan..tnye2 org..
ada jugak nando's dan domino's..makcik aku ada cakap yg nando's kat town ni ada yg halal..tp x tau yg mana..sesetengah ke semua x pasti pulak..aku mls nak terjah sbb tau mesti harga gila2 punye mahal..lupakannnn!
yeayyy!dah sesatt..hihi,,xde la..mengenalpasti je,,betul ke x jalan nih..n local kat sana mmg mmbntu sgt2..i loikeeeee
sisa malam terakhir kami..
jumpa akhirnya
tu dia..bila sampai tibe2 konfius..dah siap ke blm jambatan ni..aku cuma suke design die je..mcm unik..kalau pro photographer mmg lawa la gambar kan..mcm kami ni..gambar jadik biasa2 je..
Webb Bridge


ok lah,,xde apa sangat..
ni kat tepi jambatan tu..Yarra River
dan view ini
so, kami meneruskan perjalanan balik ke hotel..penat sgt!tiap2 mlm mmg tido lena..heheh..so, nanti kita sambung utk hari terakhir pulak ye..lebih adventure!

sekian

Tuesday, November 27, 2012

Melbourne Day 3 | Great Ocean Road Tour Part 1

salamm..
huihhh letih la nak update cerita nih..byk sgt gambar..blh x kalau aku tepek gambar je x yah cerita?haha,ok lah.ini utk hari ketiga di mana hari tersejuk bagi kami..dah la buat pasal x pakai baju byk lapis..mmg seronok la kene angin sejuk kan..

mcm biasa..muka over excited tggu bas amik..time ni pagi buta..around 7.25..cube tolak 3 jam?agak2 pukul brp pagi aku bgn?hehehe
smpai di Federation Square..mcm biasa..wifi free 15 minit..tp x smpt pon..line kat hujung2 ni mcm ada xde je..
dlm 8 lebih kami bergerak..cuaca dah mula cerah..suke!!suke!!!

singgah bfast,,kat mana tah..x ingt nama tmpt..time ni dah start sejuk gigil2..tp muka maintain posing jugak!!
lintang pukang masuk dlm kedai..x tahan sejuk..en suami yg q amik makanan..

antara org Malaysia yg join tour ni..dorang dari KL..berdua je..makan apa pg tu??scone la..apa lagi!naik muak dah aku..tp free punye pasal kan..xpo lah!


lepas makan teruskan perjalanan lagi..dan ini 1st stop kami..bas benti utk amik gambar..

posing

dan posing..time ni sjk jugak..tp nasib ada matahari..so ada rasa bahang2 sikit..
ni nama tmpt tu..sory terabur

okay,,lepas tu kitorang gerak lagi dah berhenti di gerbang ni utk amik gambar lagi..
Great Ocean Road

dan kat tepi tu ada jalan ke bawah utk ke pantai..kitorang pon turun..tp masa ni hujan rintik2..redah jugak turun..sejuk nye jgn cakap la ye..mmg sejuk!
tp minah ni steady lagi dgn cardigan yg x brp nak tebal..haha
hujan tp ada matahari..lense kamera pon berkabus..
perjalanan diteruskan lagi di lereng2 bukit dengan pemandangan ini di sebelah kiri dan gunung ganang di sebelah kanan..mmg adventure!
dalam dok leka snap2 aku dah pening,loya semua ada..sbb jalan adalah bengkang bengkok!en suami dah thn je nak muntah..haha..
at last bas berhenti jugak..ni di Apollo Bay..utk lunch!pening sbb lapar kot..hehe
carik toilet jugak,sbb kami x buang air besar pagi tuh..mungkin antara penyebab besar pening!hahah
hah time ni memang dah sarung sweater daripada dalam bas..mmg sejuk..aku tggu en suami pegi toilet pon x tahan..rasa nk nyorok je kat mana2..
lepas selesai meninggalkan jejak di toilet,kami pusing2 carik tmpt makan..kami x jmpa kedai halal sbb malas nak berjalan jauh..x larat dgn kesejukan! last2 makan fish n chips je yg berharga AUD13++...air minum air bekalan je..langkah penjimatan!hehe
dah isi tangki baru ok..x sejuk sgt..hihik
ada hotel jugak kat sini
amik angin sebelum naik bas balik


jom gerakkk!!
hah,,smpai jua akhirnya ke Twelve Apostles
 ni info sikit pasal Twelve Apostles nih..

The apostles were formed by erosion: the harsh weather conditions from the Southern Ocean gradually eroded the soft limestone to form caves in the cliffs, which then became arches, which in turn collapsed; leaving rock stacks up to 45 metres high. The site was known as the Sow and Piglets until 1922 (Muttonbird Island, near Loch Ard Gorge, was the Sow, and the smaller rock stacks were the Piglets); after which it was renamed to The Apostles for tourism purposes. The formation eventually became known as the Twelve Apostles, despite only ever having nine stacks.
In 2002, the Port Campbell Professional Fishermens Association unsuccessfully attempted to block the creation of a proposed marine national park at the Twelve Apostles location, but were satisfied with the later Victorian Government decision not to allow seismic exploration at the same site by Benaris Energy;believing it would harm marine life.
The stacks are susceptible to further erosion from the waves. On 3 July 2005, a 50 metre tall stack collapsed, leaving eight remaining. (compare the two pictures from 2002 and 2012). On 25 September 2009, it was thought that another of the stacks fell, but this was actually one of the smaller stacks of the Three Sisters formation The rate of erosion at the base of the limestone pillars is approximately 2 cm per year. Due to wave action eroding the cliff face existing headlands are expected to become new limestone stacks in the future.

hahh,,belajar sendiri ye..aku pon bukan dgr sgt cerita2 sejarah nih..yg aku tau posing!muahahaha..lagi pon masa yg diberi amat la sedikit..jadinye berlari2an utk cover sume tmpt..so jgn harap aku dapat baca cerita2 itu..lain la kalau korang sewa kereta dan pergi sendiri..lagi better sbb xde la terkejar2...omputih ni punctual..kalau ko lmbt mmg kene tinggal!heheh
haaa,,at this time mmg aku dah mcm ehhh,,mampu ke aku berjalan nih??Ya Allah sejuk die..mmg x blh digambarkan dgn kata2..angin yg menolak kau tu angin yg sejuk mcm hawa peti ais kat freezer tu ye!bile angin dari arah depan,mmg susah nak berjalan..siap aku jalan reverse lagi disebabkan x tertahan dgn kesejukan..
tp fikir dah bayar, n bukan sng nak ada peluang pergi lagi, ku gagahkan jugak berjalan dan akhirnya sampai di sini..subhanallah!masa tu x terkata,sungguh indah ciptaan Tuhan berada depan mata aku..(mmg x blh nak bercakap pon, mulut berat kene angin) ;)
us ;)

hoodie sweater pon dah nak tercabut..x fedulik..tetap nak gak posing walaupun kaki gigil2 tahan sejuk..tula,,x pkai lagi lapis2!
canteknya..
masa ni terasa sangat menyesal x beli sarung tangan!huhu

die pon nak jugak..hihi

sampai terrrrover!!
buat2 mcm x sejuk...


adoiiii,,x tahan tp nak gak sambung jalan

dan ingin terbang!hihihi


jomm,,menuju kat atas sana pulak..
makin lama makin sejukkk


cobaan mengangkat batu2an
view dari atas sana..


alamakkk,,dah knp pulak gambar ni kat bawah..haaa,,ni la route kami td..jauh kan kami mengharungi angin sejuk??hehe
jom naik bas..kang kene tinggal..alohhh comey2...hahakk

ehhh,,dah mcm kene tolak angin sama2 dgn rumput pulakk..btw sini ada perkhidmatan helikopter kalau nak tgk view dari udara...nmpk x heli kat belakang tu kaler merah..tp kitorang x naik..mahal gila uollsss..sorang dlm rm300++ x silap..lupa sudah..maaf jika tersalah..so mmg x mmpu!makan pon kyg la daripada naik heli.. ;p
lepas tu kami ke Loch Ard Gorge pula..x jauh pon dari Twelve Apostles td..dalam 10 minit naik bas..

tetap sama..tp x jemu tgk!
 sedikit info :

The Loch Ard Gorge is part of Port Campbell National Park, Victoria, Australia, about 10 minutes drive west of The Twelve Apostles. It is a visible example of the process of erosion in action.
  
History
The gorge is named after the clipper ship Loch Ard, which ran aground on nearby Muttonbird Island on 1 June 1878 approaching the end of a three-month journey from England to Melbourne. Of the fifty-four passengers and crew, only two survived: Tom Pearce, at 15 years of age, a ship's apprentice, and Eva Carmichael, an Irishwoman immigrating with her family, at 17 years of age. According to memorials at the site, Pearce was washed ashore, and rescued Carmichael from the water after hearing her cries for help. Pearce then proceeded to climb out of the gorge to raise the alarm to local pastoralists who immediately set into plan a rescue attempt. After three months in Australia Carmichael returned to Europe. Four of her family members drowned that night. Pearce was hailed as a hero, and continued his life at sea. He drowned several years later in another shipping accident.
The arch of the nearby Island Archway collapsed in June 2009. The feature now appears as two unconnected rock pillars. They have since been officially named Tom and Eva after the two teenage survivors of the Loch Ard shipwreck. 

General
The gorge is accessed via the Great Ocean Road, several kilometres past The Twelve Apostles. Stairs allow visitors access to the beach which is otherwise undeveloped. There are numerous plaques and a small museum detailing the sites history, as well as a rest area, and cemetery housing many of the people that died.
This was the location for a number of scenes of the 1982 film The Pirate Movie and also the 1999 TV series Journey to the Center of the Earth with Treat Williams. The uncommon Rufous Bristlebird (Dasyornis broadbenti) is often observed around the Gorge

hahh,,paham??

aku posing je!

kat sini ada kawasan pantai yg blh turun..view mmg cantikkkk bangat!
seee!!
time ni sejuk gile...tp bertahan jela..
hihi..peace!


siap ada mcm gua.tp x masuk..masa mencemburui kami
kene cepat2 amik gambar..sbb ada 1 lagi tmpt yg x pegi
cpt la abammmmm!!!!
lagiii..x sudah2

teruskan berlari2an ke seberang sana pulak..

mmg byk tmpt amik gambar..kene berhenti byk kali sbb setiap pit stop tu mesti view cantik!
hehe,,aku suke pic ni..x tau knp
hahhhh,,x rugi berlari2an ke sini..

gambar aku je yg byk kan..hahaha
topi hampir terbang..lalu dibukak

ni tmpt gambar kami berdua kat atas sikit tu..cina tu amik gambar x full..x suke..sudahnye amik gambar sorang satu..
kan cantekkk
dahh,,jom balik!
ok,,ada lagi satu tmpt kami singgah..London Bridge..nanti la aku sambung ek..pjg nau pulak dah..next entry cerita aktiviti malam pulak ye..tp bukan aktiviti malam yg itu..yg lain..hehehehh..ok la,,jmpa lagi..

sekian