Monday, August 27, 2012

Suami Aku Ustaz??

salam kawan-kawan..
iye,aku tau hari ni hari isnin..
so sume nye kembali kepada normal..
hari ni x nak update pasal raya..later2 k..
sbbnye usb x bawak,memory card camera pon x bawak..dahh,baik lupakannn gambar2 itu..

seperti tajuk di atas..
SUAMI AKU USTAZ??
ngeh3,,mmg laki aku ustaz..so??
aku pon x ingt mana aku terpandang ada org update pasal novel ni..
secara tak langsung aku pon mcm berminat jugak la nk beli kan..
ada jugak mengusulkan kat en suami..die ok je.
so hari raya ke-4 kot,,aku ada pergi jusco sana bli tiket wayang..
terus teringat nk pegi Popular..sbb tu je yg dekat dgn tmpt wayang.. dasar pemalas kan lepas puasa
jadinya novel ni dalam genggaman aku..


hehehehe,,mcm sengal pon ade jugak bile berkali2 aku baca tajuk ni..
mcm menganjeng aku pulak..muahahaha..
2 hari je aku da katam kan novel ni..
novel ni agak tebal daripada novel yg selalu aku baca,,harga pon RM22.00..
yg biasa2 aku beli tu RM19.90 je..
so,review aku?? hehehhh
aku dok senyum2 je baca novel ni..
lepas tu dok bayangkan kalau ada buat drama,ustaz yg paling layak ialah si Johan Asari tu atau pun Fizz Fairuz..kahkahkah..smpai begitu okeh imaginasi..

sinopsis :
Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?
“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”
Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?
“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”
Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?
“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”
Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?
ok lah,,berbalik kepada review aku utk novel ni
ok sesangat.. sapa kata ustaz x sweet??x romantik??
sweet okeh ustaz hafiz tu..alahaiiii...
mcm aku cakap td..aku dok senyum2 je baca novel ni.. ;))
selain daripada tu jgn nk membaca buta je..
byk info yg penulis tu bagi..utk alam rumah tangga pon mmg byk berguna..
lepas tu pasal sejarah kemuliaan Nabi dan para sahabatnya..bnda2 yg aku dah lupa dulu2 punye pelajaran masa sekolah pasal pahlawan2 Islam zaman dulu pon ada cerita..mmg best..
jarak umur mereka tidak menghalangkan ustaz tu membentuk Alisa menjadi isteri yg dibanggakan..
umur Alisa 17,ustaz tu pulak 28 x silap..tp die sabar je membentuk isteri nye tu yg masih kebudak2an..macam aku ;p

lagi sekali nak cakap ustaz amir tu sweettttttttttt sangattttt!!!ehhhhh,,ustaz hafiz!heheheh..
antara dialog2 yg best :

Hafiz: “Perempuan tak elok pakai jean.”
Alisa: “Selama ni selalu je Lisa pakai.”
Hafiz: “Lepas ni jangan pakai lagi. Sekalipun lelaki punya. Abang tak suka tengok. Kalau pakai yang perempuan punya, ketat. Kalau pakai yang lelaki punya, dah serupa lelaki. Lagipun Lisa, apa salahnya pakai pakaian yang suami suka.”
cehhhhhhh,,nasib ustaz aku bagi pakai jeans..ngeh3...
rasamacamnakbacalagisekali.. ;)

sekian

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

salam jumaat.. :)
kalau jumaat bukan main manis muka kan..hehehe..
dah ada yg cuti raya ke?mesti ramai kan..ofis aku pon mcm sunyi je..
tp aku masih bekerja hari ni..tu yg untungnya kerja dekat dgn rumah sendiri..
x yah nk cuti sgt sebelum raya.. ;D
aku cuti lepas raya je 3 hari tu direct..


so dikesempatan ni,aku nk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri kpd yg mengenali..
10 jari disusun mohon ampun dan maaf jika ada tersalah laku dan terkasar bahasa sepanjang tmpoh perkenalan..
kosong-kosong la yek..tak baik simpan2..heheh..
ok lah,thn ni mlm raya dan raya pertama akan berada di rumah mertua sbb raya thn pertama dulu dah kat kampung aku....
tp still dalam N9 jugak..hikhik..
mesti aku akan rasa lain,yela sebelum2 ni mana pernah raya selain dari kampung ku di PD nun..
dan disebabkan dekat,sama jugak mcm raya thn lepas..raya pertama petang tu akan balik ke kampung aku pulak..so fair kan..raya pertama dua2 rumah dapat mcm thn lepas jugak..
so begitu la rotation nye raya kami utk setiap thn..

ok la ek,,kepada yg pulang ke kampung tu,berhati2 di jalan raya..ingatlah org yg tersayang sdg menanti kepulanganmu.. ;)

sekian

Monday, August 13, 2012

Shopping Raya

salam kawan-kawan..
isnin yg amat2 x best!aku rasa nk cuti je daripada sekarang tau..
penat! (tahapayangpenatpontaktau)
hehe,,ok la..semalam baru berkesempatan nk shopping raya..ehhh,,bukan dah shopping daripada sebelum puasa ke??hahaha..
mmg la..tp ada je yg x cukup lagi..biasa la kan...
mmg baju raya utk hari pertama da siap!tp aku mcm nak lagi satu..
sbbnye yg aku tmpah tu,mcm dah x cantek pulak aku tgk..(buat baju kerja sudehhh)
lagipon kebetulan next month cousin aku ada yg kawen..
so haruslah mak nk glamer2 kan..cehhhhh!!

knp semalam baru nk shopping??
salahkan en suami ataupun UKM..
buat final exam time2 puasa.dah tu tiap2 minggu pulak..
contohilah UUM aku ni ha..sekali jalan je final exam.xde gap lama2 nih..heheh
so semalam baru last paper..dan nasib la pagi..so pukul 11 tu abis exam trus blh membeli dan belah..
korang bayangkan la tiap2 weekend aku harus bersabar tau...jeles tgk org asik sopping je..
nak buat macam mana kan..

muka si suami puas dah abis exam..muka si isteri suke dapat jugak pegi shopping akhirnya
okayy,destinasi kami ialah ke Shah Alam..mmg thn lepas pon ke sini..
tp penyudahnya baju beli kat butik senawang je last year..sbb nye x tau nk pilih mana dah..
bila dah berkenan mahal nau pulak..rasa mcm x berbaloi..
so smlm tu smpai sana pukul 12.20 cmtu..
org mmg ramai nak mammmmppp...
dapat parking pukul 1.30..what the??????minyak kereta gerak 1 takuk semata2 carik parking sajo..
dah tu sapa suruh menempah maut kan..tp daripada aku pegi jalan TAR??lagi laaa..
kawasan sempit,mati x bernapas agaknye..
dapat je parking,nasib dekat..pegi ke SACC Mall dulu..round punye round..berkenan dgn baju D'Rias..tp harganya melampaui batas..en suami kata jgn membazir..baik lah!bajet yg en suami benarkan adalah bawah daripada rm400..sob sobbb ;(
pastu round lagi,masuk butik Lemari..ada jugak yg menarik perhatian,,tp mahal jugakkk..
masuk kedai sebelah (lupa nama) dah ada yg cantik n harga berpatutan, tapi tang colour outtttt!!!
xde colour lain..
ishh!terus rasa give up!rasa nk menangis kuat2..

so en suami kata jom ke PKNS pulak..
aku kalau masuk PKNS ni x berapa nk suka sgt..sbbnye aku akan nampk lebih byk org daripada baju..sigh!
tp xpe..pegi jugaklah memandangkan mak aku pon ada suruh bli kaftan..
so aku ingt ada kot kat PKNS..
round dari hujung sini ke hujung sana..namun hampaaaa..
sbb nye baju yg byk aku blh dapat kat giant senawang tu je ha..melambak..
koser la nk bli kan..kaftan mak pon xde..sume jarang2 dan berlining..mak x mau
smpai hujung aku nmpk Jedan..kat booth2 luar tu pon ada jugak Jedan..
aku tgk price agak reasonable pulak thn ni..2 thn lepas blh pitam tgk harga die..
so masuk jela butik Jedan..masa kat booth luar tu mmg dah berkenan ada 1 baju dari butik die..
tp melebihi bajet sungguh..so dgn harapan ada la design lain yg ikut bajet kitorang..
try 3 design terus berkenan dengan kurung dress..harga sipi2 nk terlebih bajet yg en suami luluskan..
terus proceed je..heeeee ;D suka nau la kan..

nahhhh..tp size M die agak lebau..nk amik S dah xde colour yg aku nak..mak cakap ok je..tp bile smpai rumah tgk lama2 dah mcm baju pinjam pulak..xpe.blh alter sikit nnti..
lepas pada tu pegi SACC Mall balik carik baju melayu en suami yg sedondong dengan baju aku nih..
lagipon en suami nk beli samping..yg aku x blh bla nye org jual samping tu die cakap..
1 rm90, 2 rm100..woiiiiii....mmg nk suruh bli 2 la kan..tp kain mmg ok sesangat..puas hati..
bukan mcm kain kat jakel yg bli baju melayu free samping tu..kain samping die nipis!
kalau nk yg murah sikit 1 rm45, 2 rm50..pehhhh,,strategi ko meniaga kan...
so en suami amik yg 2 rm100 tu..

misii diteruskan lagi ke seksyen 7..
aku ingt nk carik tudung..malangnye Fareeda sana tutup..
nk pegi pearl haya,ada buat diskaun pon da malas sbb nye terlampau pack jugak..
tapiiiiiiiiiiiiiiiii...

nasib baik sebelum puasa hari tu dah rembat 2 helai tudung..tp utk baju yg baru bli semalam tu la xde tudung nye..nk shoot ke bangi dah malas sbb da petang...xpe la next time kot..(next time apa derrrr??nak raya dah,,muahahaha)
so kami ke Plaza Shah Alam pulak..
ingt nk carik kaftan mak..pon xde jugak..sedih okay..
xpe la mak nnti kita carik kat Seremban je..
lepas tu 1 lagi masalah timbul.x tau nk berbuka kat mana..hahaha..
sbb nye xde booking kat mana pon..
pusing punye pusing,jmpa Mohd Chan Abdullah tu..so decide buka situ jela..
tp time tu da pukul 6 petang,,org tu cakap da penuh...cetttttt!mana nk makan ni..
sbb nye kitorang malas nk g jauh2 ke Klang nun..nnti nk blik seremban lambat pulak..
nk pegi seksyen 7 balik dah tntu2 jem x abis2..kedai pon mesti full semua..
kesudahannya kami berbuka kat Mcd je..kesian!

x habis dengan tu,mlm td ingt nk ke uptown kat senawang tu..tp dah x larat..
mungkin malam ni la kot..
tudung aku tu pulak tah bila nk pegi Bangi..silap2 beli on9 je..
so smpai rumah malam td terus menidurkan diri dengan aman dan x sedar diri langsung..

sekian

Thursday, August 2, 2012

Kadang-kadang

kadang-kadang....
kadang2 apa??kadang2 tau bukan kandang..hehe
kadang-kadang Tuhan bagi kita ujian sbb nk beri yg lebih baik lagi dari apa yg kita harapkan..
kadang-kadang org yg rapat dengan kita pon tak blh membantu di saat kita susah dan memerlukan bantuan..
kadang-kadang org yg rapat dengan kita jugak blh tikam kita dari belakang..
kadang-kadang org yg kita tak kenal pon blh membantu dalam mencapai impian kita..
kadang-kadang sabar tu blh mendatangkan hasil yg lebih baik..(ohh ni bukan kadang2,tp selalu)
kadang-kadang kita tak blh percaya dengan org yg rapat dgn kita..
kadang-kadang ada org tak blh terima kelebihan org lain..
kadang-kadang pengalaman memberi seribu satu erti pengajaran..
kadang-kadang tak semua yg kita nak kita akan dapat..

semoga impian kami menjadi nyata..
apa kaitan dengan kadang-kadang??
hehe,,entah la...mmg byk rintangan dalam nak menggapai impian kami ni..
will share it later2 k..