Monday, July 30, 2012

Iftar @ Red Wok Bangi

salam kawan-kawan...
ok saja nk update pasal berbuka puasa semalam di Red Wok Bangi..
ramai yg dah tau kot tmpt nih,tp aku baru pergi..hehe
so semalam berbuka puasa secara berjemaah kat sana sbb en suami ada exam ptg tu di UKM..
then aku fikir baik pergi buka kat sana jela..
bila dah survey2 dengan cik Maya die ada bagi byk option..
so aku memilih Red Wok jelah,sbb senang..die saja kat situ xde share ngan sape2..
ok,,moh layan gambar,,hihi,,dah ptg2 ni kan,,sure korang terliur...
pinjam pakcik google..smpai terlupa nk snap gmbr depan kedai ;)
ini Marmite Chicken..harga RM17.00 utk Medium..rasa sedapppp..ayam sgt crispy
ini kerabu mangga..harga RM8.00..rasa mmg sedap
ni pulak Salt and Pepper Crispy Soft Shell Crab..harga RM40.00 utk Large..ni pon mmg sedap..ketam tu lembut sgt,blh kunyah dengan kulit2 sekali..
ini Asam Steam Fish..harga aku x ingat..rm48.00 rasanya..rasa sedap jugak..aku x penah try lagi masakan ni,n not bad..mmg sodapp..rasa ala2 asam pedas gitu
Butter Crispy Prawn..harga RM34.00 utk Medium..rasa?mmg la sedappppp!!
Baby Kailan with Oyster Sauce,,harga RM17.00 utk Medium..rasa biasa la sayo..ok la jugak
ada lagi 2 menu yg x snap,sbb lambat sikit smpai,time pon dah nak berbuka,so sebok lahap makan ok..haha2 menu tu Sizzling Tau Foo,harga RM14.00 untuk Medium dan Tom Yam Bangkok with Milk..harga RM10.00 utk Small size..rasa dua2 sedap..tom yam die mmg best!isi byk
opah dan mummy..





gambar en abam tetap xde..maaf dengan kualiti gambar,,amik guna tab je..hehe..nmpk x pinggan aku dan en abam x de nasik..hehe,,kitorang bedal lauk je..diet nasik katanya..cehhhhh

overall aku bagi 5 bintang la utk makanan kat sini..mmg x rugi bayar..
total semalam RM205 n aku rasa masih di tahap ok dengan makanan yg byk tuh..
kalau ada nk berbuka kat sana blh buat reservation..call je no yg ada kat gambar atas sekali tu..
utk menu blh KLIK sini..
sebenarnye byk sgt menu yg nk try,tp takut x termakan kan..
so adalah wajib utk aku dtg kembali ke sini..oh yaa,,sini ada jugak steamboat..
rm33 per head kalau x silap..tu pon harus aku coba nnti..hehe
ok la,,selamat berbuka!

Tuesday, July 24, 2012

Arthritis

salam selasa.. :)
okay, hari ni just nk share sikit pasal perkembangan kesihatan mak aku..
pada yg x tau tu,mak aku ni pengidap knee arthritis..apekebende knee arthritis tuh??
aku pon x reti nk terangkan cmna..sbb aku bukan doktor!heheh..
tp dipendekkan cerita,mak aku ni sakit lutut dimana minyak "gris" antara lutut dah habis..
x faham??jap2

hahh,,gini la..normal kite sebelah kiri tu..so sntara tulang tu renggang sikit..mcm arthritis ni die dah rapat..ni bukan mak aku punye lutut,,cilok kat google je..hehe
so,,doktor mmg dah cakap mak punye sakit ni dah peringkat 4 dimana xde sebarang ubat2an yg blh memulihkan..
jalan penyelesaian adalah buat operation sajorkkk...baik KPJ mahupun Hospital Seremban,,gitu la jawapan nye..
tp mak takut,so doktor bagi masa lama jugak aritu,dalam 3 bulan..
dalam tempoh tu mak buat fisioterapi,namun x jalan jugak..
mcm2 ubat dah makan tp masih cmtu..aku kadang2 sedih tau..
sekarang ni kawan jalan aku tinggal en suami sorang,,kalau dulu mak la peneman..
mana je aku nk pegi mesti mak follow..sekarang kalau en suami xde,pegi kursus ke apa mmg aku ontok jela kat rumah..nk tinggalkan mak pegi jalan2 pon kesian..
aku tau die bosan..tp nk buat cmno....

puas dah pujuk buat operation tp die xnk..takut katanye..
mmg ada 2 kemungkinan operation ni..pertama blh jalan tanpa tongkat,kedua langsung xblh jalan..
itu yg mak risau,,tp doktor dah cakap yg x blh jalan tu,lepas operation org tu x buat exercise..
cousin aku yg doktor pon ada cakap,ni sume kene psikologi..
kalau mmg xnak,buat operation pon x guna..kecuali kalau mmg mak sendiri dah nekad dengan keputusan nk operate..adehhhhhh...

so baru2 ni punye appointment,doktor bagi option utk inject ubat..kira tambah cecair dalam lutut tu..
mak ok,die nk buat..walaupun aku tau mmg xde function pon kalau inject..tp xpela..
mencuba.mana tau dengan kekuasaan Allah,menjadi pulak kan..ubat ni blh thn smpai 2 thn..

1 kotak rm600...sekali buat 2 kotak utk kedua2 belah lutut,,tp kene buat 2 kali..seminggu2..maknenye 4 kotak..nasib keje gomen,,blh claim..
so td bawak pergi inject utk kali yg kedua..
aku berharap sangat ubat ni berkesan..moge2 mak blh jalan tanpa tongkat dan x sakit dah ;)

sekian

Monday, July 23, 2012

No tittle

tehehehehe,,i love u both damn muchhh muchh muchhhh!!!          
*bosantaktaunkbuatapatunggupukul5jeni..

Friday, July 20, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

salam jumaat kawan-kawan..
ok,di hari yg mulia nih,aku nk amik kesempatan mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua..
sebelum tu kami sekeluarga memohon ampun dan maaf jika ada tersalah laku dan kata..
thn ni tahun ke-2 kami menyambut puasa sebagai suami dan isteri..feeling nye tetap seronok..
sbb nye tahun lepas masa tahun pertama tu aku berjauhan dgn en suami..
so x dpt full bersahur dan berbuka..sgt x syokkk..
thn ni alhamdulillah dapat jugak..walaupun en suami bakal bz berbuka di luar,tp dapat bersahur sama2 pon da kira ok.. ;)

meh nk share sikit antara kelebihan2 berpuasa di bulan Ramadhan ni..
  • Hadis riwayat Ahmad, al-Bukhari dan Muslim daripada Sahl bin Sa’d. yang maknanya: “Sesungguhnya dalam syurga terdapat sebuah pintu yang dikenali dengan nama Rayyan, dimana memasuki daripadanya orang orang yang berpuasa pada hari kiamat dan yang lain tidak berhak. Dikatakan mana orang yang berpuasa? Lantas mereka bangun dan masuk melaluinya. Apabila selesai ditutup dan tiada yang lain berhak memasukinya”.
  • Hadis riwayat Ibn Majah dan al-Hakim, daripada Ibn Umar, yang maknanya:“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika berbuka mempunyai doa mustajab yang tidak ditolak”.
  • Hadis riwayat al-Baghawi dari seorang lelaki di kalangan sahabat, yang maknanya: “Satu kebajikan dengan sepuluh kali ganda dan ditambah, dan satu kejahatan hanya dibalas satu dan mungkin Aku hapuskannya, dan puasa untuk-Ku, dan Akulah yang membalasnya. Puasa sebagai perisai dari azab Allah sebagaimana penyangga, sebagai perisai dari mata pedang”.
  • Hadis riwayat al-Baihaqi di dalam al-Syu`ab daripada Abu Hurairah, yang maknanya: “Puasa adalah separuh kesabaran, dan di atas setiap sesuatu mempunyai zakat, dan zakat jasad ialah puasa”.
  • Hadist riwayat al-Nasa`ie daripada Abi Sa`id, yang maknanya: “Siapa yang berpuasa sehari semata-mata pada jalan Allah nescaya Allah menjauhkan wajahnya dari neraka jahannam selama 70 tahun”.
  • Hadist riwayat Ibn Mandah di dalam `Amali, daripada Ibn Umar dan al-Dailami, daripada Abdullah bin Abu Aufa, yang maknanya: “Diam orang yang berpuasa merupakan tasbih, tidurnya merupakan ibadat, doanya mustajab dan amalannya digandakan”.
  • Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya: “Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan”.
  • Hadis riwayat Ahmad, al-Bukhari dan Muslim, begitu juga dengan Ashab al-Sunan, yang maknanya: “Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, nescaya diampun baginya dosa yang terdahulu”.

insyllh,,semoga kita sama2 dapat mengejar pahala dan amalan yang baik di bulan mulia nnti..
SELAMAT BERPUASA!!!! ;D

sekian

Thursday, July 19, 2012

Salah siapa??

ni sume salah Air Asia sebab selalu buat promo...jalan lagi thn depan!! ;p alhamdulillah dengan rezeki yg Engkau berikan pada kami..



















































Wednesday, July 18, 2012

Happy Birthday Encik Suami

HAPPY BIRTHDAY UTK EN SUAMI!!!!!!!!!!

selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke????????????????????rtuuuuu...hii
ke-30 tahunn..tua okay..
  • semoga dikurniakan kesihatan yang baik dan berpanjangan..
  • semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan..
  • semoga beroleh kejayaan dalam apa juga yg dihajati..
  • semoga semoga semoga apa ek??
  • hmm semoga di usia yang semakin matang ni kita sama2 dpt memperbaiki diri utk ke arah yang lebih baik lagi utk rumahtangga yg harmoni..cehhhhhhhhh ;)
ok la,,utk bday en suami kali ni,tiada sebarang seprise diberikan..
muahahaha,,kesian kan..sbb aku x de idea..
insyllh thn depan la fikirkan seprise apa yg best..
so just beli hadiah je..tu pon bukan main payah lagi die nk cakap nak apa..
adoiiiiii la..
memandangkan xde seprise,mmg aku tnye direct je nk apa??
die pulak x reti nk mintak2 ni..yeke??
last2 aku cakap kat die,,nk sunglasses x?
die kata x kesah,,hahhh,,susahhh nye..pastu ada jugak tgk handphone..
en suami mmg bukan gila gadget tau..die x kesah pon handphone tu android ke apa ke..
die balun je..bila da tgk2 handphone, aku pulak yg mcm x berkenan,,
ntahapaapantah handphone nye,,aku suggest bli samsung corby ke pe jadah tah,yg paling simple kan,,die xnk..
xnak touch screen katanya..susah nk msg2 time drive..mano la nak carik kan..
last2 bawak die pegi kedai spec trus..
trs try,trs beli..haaa,,kan senang..sbb en suami cakap,nnti bday aku kan aku nk sunglass..
nnti die xde pulakk..haha,,bole??kelakar la en suami aku nih..
maka,,dapatlah sebuah ray ban yg x seberapa ni..hihi,,sekarang sume kedai spec ada diskaun,,untunggggg...
ok la kan,,janji die suke,aku dah puas hati dah..
mlm td abah dah belanja makan,mula2 aku yg nk belanja..pastu saja test2 suruh abah belanja..
menjadi pulok...kan anak menantu kesayangan nih..abah ok jer..mekaseh bah,,susah2 je..
(padahal dalam hati,jimatttt aku)
xpe,,nnti kita pergi berbuka sama2 yeh abammmm ;)

yeayyy,,saya yg semakin sehat..salahkan suami dan mak saya yg menyebabkan saya makin bolat..en suami buat saya bahagia dan mak selalu hasut suruh makan dengan masak lauk yg best2..cetttttttt..lantakkkk la,yg penting size seluar masih maintain..maknenye blm gemuk sgt..ehhh,,lagipon gambau ni dekat..mmg la nmpk bulat..matilataknakmengaku ;p
ok lah,,over pulak bercakap kan..
lagi sekali nk wish,,
HAPPY BIRTHDAY ABAMMMMM!!! MAY ALLAH BLESS U ALWAYS!!!
LOVE U A LOT!!MMUAHHHHXXXXX!!!!!!!!!!!
 

Mantai Perdana

salam kawan-kawan...cehhhh,,tajuk x agak kann
mantai perdana kata kauu..
hihi,,weekend hari tu kami ke rumah kakak aku di shah alam..
sj dah lama x jmpa anja tanja..
pastu makcik aku cakap kebetulan nk buat makan2,,berBBQ..
so apa lagi,,mulanya nk datang ahad sbb nk pergi pasar tani shah alam..
terus tukau plan pergi sabtu..hihi
seperti kebiasaan sebelum puasa ada mantai kan..
kalau org kuala pilah biasanya bakar lemang..
kitorang pon x ketinggalan,tp membakar ayam, udang, ikan segala..muahahhaha..
si ayammmm,,,nyumm3
ikan x abis bakar pon,,byk nau
sotonnnn dan ikan pari
amboihhhh,,tp x nmpk pulak wajah en suami
haaa,,baru terang..aku mana??malas nk interprem sbb dah bogell..ehhhhh,bogel kepala..malas nk sarung tudung
nahhhh,,jagung cameron,masak terung pon terung cameron,,makcik baru balik cameron..btw lupa nk amik gambar daging dengan sos lada hitam..sos lada hitam akak aku mmg mabeles..nnti mintak resipi!
sekian sahaja cerita weekend haritu..
ehh hari ni birthday en suami tau..
ptg2 sikit la buat entry birthday ek.. ;)

Tuesday, July 17, 2012

A&W @ Grand Lexis Port Dickson | Part 2

Hye kawan-kawan..
masih lagi cerita di Grand Lexis yg x habis2 kan..
lantakkkkkkkkk....
ok utk update ni,malas nk cakap byk..tgk gambau je ek...hihi

utk hari ke-2,apa lagi aktiviti yg syok dilakukan selain daripada makan??
makan lagiiii,food-sedap,cuma weekday mungkin x byk pilihan utk heavy meal..ada nasi lemak je..yg lain2 mcm biasa mmg ada..
dah kenyang..jom la berjalan
ehhh,baru perasan gambar en suami xde kan,,ni pon kurang nampak..hehe
lepas makan,gedik2 lagi sebelum gedebush utk terakhir kalinya
sukeeeeee kannn
tengokkkkk
nak x nak kene jugak say bye kat kolam tu ye..nangesssssss!
tamatlah sudah penjelajahan ke Grand Lexis,TQ Grand Lexis utk penginapan yg super duper bestttt!!
alololooooo,,TQ jugak kat en suami sbb bawak isteri ke sini.. LOL
sekian lah sahaja...semoga berjumpa lagiiii...

Monday, July 16, 2012

Murtabak Maggi

salam korang..
monday bluesss kann,,tahuuuu..samo la ha..
dengan bband buat hal daripada td..lembap mcm sipot je..
die pon malas nk bekerja kot...
ok lahh,,hari ni saja nk share resipi sikit..
pernah makan murtabak maggi??
kalau x pernah pegi buat sekarang..
sonang yooo...


Bahan-bahan diperlukan :
- Maggi Kari (ikut la berapa org makan)
- Telur (bergantung jugak kepada berapa bungkus maggi,macam aku hari tu 3 bungkus maggi,maka   telur nya 5 biji,kalau x nnti jadi maggi goreng jika telur nya kurang)
- Sayur-sayuran (kobis boleh,sawi pon boleh,bawang,carrot etc)
- Cili padi (wajibbb!)
- hari tu aku letak udang yg dah dibuang kulit,potong dadu2 (ikut kreativiti masing2 lah ye)
- Garam secukup rasa
- Perencah maggi (utk 3 bungkus maggi, aku pakai 2 paket je perencah nye)

Cara-cara :
- Rendam maggi dengan air panas dan toskan
- Pecahkan telur dan pukul sehingga sebati
- Masukkan perencah dan pukul lagi
- Seterusnya boleh masukkan sayur mayur td,cili padi serta udang
- Bubuh garam sesedap rasa..ehhhh secukup rasa je dah!
- Masukkan maggi yg telah ditoskan td dan gaul rata
- Panaskan kuali leper (bulat atau petak)
- Letak minyak dan taburkan bahan td
- Goreng la seperti biasa macam anda goreng telur dadar.. ;)
- Siap dan hidangkan dengan cili sos..
nyummm2,,selamat mencobaa!
sekian

Friday, July 13, 2012

Restoran Nasi Arab Pondok Barakah

salam kawan-kawan...
masing2 muka berseri2 je ye dok??
jumaat kannnn..esok cotiiiiii...syokkknye..
aku ingt esok nk kemas rumah..kesian mak aku selalu kemas sorang2..
disebabkan anak menantu yg selalu bz..mahap makk,,bukan malas..tp x de masa..esok kite tolonnn yekk..cuci toilet,nak pasang kabinet buku yg bli kat ikea dulu,pasang separuh jalan je..
mak da bising..semak mata katanya..
bli kabinet tu pon sbb kotak2 buku yg mencomel dah x muat..dah termuntah2 dah buku aku keluar..
rumah dah macam hape,,nk raya nih,,so alternatif nye terpaksa bli kabinet buku..suke makk ;)

ok lah,,ni saja nk update pasal restoran yg baru ku coba malam td..
Restoran Nasi Arab Pondok Barakah di Senawang sajokkk..bukan Arab Saudi ponggg..
lokasi nye kat belakang Giant Senawang..ada deretan kedai belakang giant tu..ko round la carik yekk..
kalau daripada highway PLUS,exit Senawang, Kuala Pilah tu,ko terus je smpai nampak Giant belah kanan ko..pastu masuk je dan ronda la smpai jmpa restoran nih..
utk org seremban jgn ko x tau pulak kat mana giant senawang ek..mmg aku pokkkkk nnti..
tau ni pon daripada kawan en suami,dok upload2 gambar kat fb,terliur pulak aku kan..hihi
ok lahh,,jom kita layan menu2 yg ada kat sini...

ni antara menu nye..kira banyak la menu lain2 selain daripada nasi arab mcm kat restoran Nasi Arab Damsyik tu..tp mlm td aku x try pon nasi arab sbb terpengaruh dengan menu lain..hihi..gambau agak pudau sebb x bawak kamera..amik guna tab je..
ini mummy punye,,shawarma chicken..harga RM8.00..rasa blh tahan sedap..cuma roti tu agak keras..ehh roti ke?? ;p
ini makan bersama..mix hausyi..apekebenda hausyi tu??aku pon x tau,,nnti balik tanya en suami..hihi..harga RM30.00..ini kira campuran la,ada udang bakar 9 cucuk, kambing bakar 1 cucuk, daging bakar 1 cucuk, ayam bakar 1 cucuk dan french fries..rasa,sedappppppp...daging dan kambing en suami je yg makan.. ;) die cakap daging liat sikit..
ini anaaa yg punyaaaaaaaa..kofta chicken kebab..apekebenda kofta tu?mcm biasa x tau,,nnti tanya en suami..smlm x terkeluar pulak nk tnya..haha,,harga RM14.00..rasa,sangat sedappppp daging ayam yg dicincang tu..terasa daun pudina nye..ummphhhhhh!!!!daging ayam tu besau ye..akhirnya aku surrender dan mereka2 la jadi mangsa habiskan..hihi
nahhhhh,,mula2 nak amik nasik mandy tu,tp fikir2 balik x yah dulu kot..kalau bilik mcm x penuh je,baru nk amik..sekali mmg x payah amik la,kenyang nak mamppppp...lain kali la rasa nasi mandy manda tu..so far aku rasa x de lagi nasi arab yg sesedap nasi arab damsyik tu..aku x de cerita lagi kan..restoran tu dah lama sebenarnya,,aku je malas nk cerita..korang g la try sendiri nanti..mmg x rugi..nasi sedap,ayam besau dan harga berpatotan sungguh!
ok la,,perut kenyang suka hati..gambar air je lupa nak amik..
aku dan en suami amik air manggo..mmg pure mangga la die blend,mak air apple..
air juice RM4.00..kalau nk campo yogurt pon ada,,namanya manggo lassi..harga RM8.00
so total semalam RM60 plus plus...

waktu operasi 11pg-12mlm..jumaat tutup ye..
dan bulan puasa nnti die ada buat buffet,rm35/pax..utk jumaat sabtu dan ahad rm45/pax..
mahal sikit sbb ada kambing golek2..
so,,itu saja lah ye..
selamat mencobaaaa....

sekian

Wednesday, July 11, 2012

A&W @ Grand Lexis Port Dickson | Review Bilik

salam kawan-kawan..
ok hari ni nk sambong cerita di Grand Lexis aritu..
kali ni nk terjah bilik pulak..hihi,,bilik super grand okeh..
i cukup puas hatiiiiiiii!!!
ouh,,ada yang bertanya harga bilik nih,ok,utk pengetahuan bilik ni aku rasa yg paling murah kot..
sbb die atas tanah,bukan water chalet..paling murah x berarti murah gile yehh..
harga utk bilik ni ialahhhhhh RM6++..muahahaha,,aku x ingt la berapa..tp 6 plus plus la..
but aku dapat gomen rate iaitu RM523..(agaknye la,sbb die mintak sekali deposit aritu)
haaaa,,kan ontong keje gomen nih..hehehe..
aku pon stay 1 malam je yg mampu..kalau 2 mlm da lepas pegi Sabah sana dah..
just nak merasa blh ler..nk lama2,bankrup!
ok,,moh la layan gambar..
taraaaaa,,,bilik yg sangat selesa..ok,bilik ni mmg ada 2 king size bed..dan kami menggunakan kedua2nya..opsssss,,apakah?? ;D
ada meja dan microwave..sng nak panas2 kan makanan..
ok,,tang bilik air pon mmg superb dan besar gedabak..nak masuk ramai2 pon blh..part shower blh muat 2 org..hihi
santekkkk
separate toilet..sorang nk membuang,,sorang nk mandi pon xde hal
shower besar tu mmg best
ok,ni lemari dari dalam toilet..blh bukak dari 2 alam,,hahaha,,iaitu dari dalam bilik air dan dari bilik,,tp dari bilik lupa nk snap..
amenities
ehhh,,sambung gambar bilik balik
katil ok..tp tetap x blh lawan katil kat G Tower dulu..

suke la kau kannn..hihi
harta2 tu malas nk ketepikan
tang lampu pon byk..i loikeeeee
ok,,setel part bilik..jom terjah swimming pool pulak..
sume bilik kat Grand Lexis ni ada private pool setiap 1 bilik yer,,so x yah gado2 nk pegi swimming pool besau tu..mandi kat bilik sendiri je..lg privacy.. ;)
haaaaa!
uuuuuuuuu......
aaaaaaaaaa....
eeeeeeeee.....
ada jugak shower kat luar kalau nk bersih2 dulu..
ok,,pada entry lepas,aku ada cakap nk cerita kenapa aku x nak duduk yg kat water chalet punye..
sebabbbbbbnye,,yg aku stay ni new wing,dah tntu2 lagi cantek,bersih dan lain-lain..
lepas tu dari segi design,aku rasa lagi better yg aku stay tu..x caya??meh aku buktikannn
bukan xde yg 1 katil,ada,tp yg water chalet punye..x brp nak menarik pada pandangan mata aku,mcm dull je..
tgk pulak bathroom nye..hmmmm
pool nye pon x brp menarik,,sbb berbumbung..mcm lemas..**sumber gambar,Google n Tripadvisor
hahahaha,,bukan cerewet,,tp tu la aku,,kalau aku pilih hotel mmg pilih yg betul2 selesa..
harga pon lebih kurang,so apa salahnya aku amik je yg new wing tu walaupun atas tanah..ok what..
air laut PD pon bukan biru,,cekelat je..

sekian