Tuesday, April 17, 2012

Tips TERSELINDUNG di hari bahagia anda

salam dan selamat hari selasa :)
okay,,hari ni nk share tips lagi dan lagi...
khas utk korang2 yg nk mendirikan rumah tangga nih..
merujuk kepada tajuk di atas (cehh,,,da macam nk buat surat)
tips terselindung ye...yeeeeszaaaa,,bnda ni amat2 penting tau....
kene prepare btl2 melalui perancangan yang strategik,,cececeeee
so,korang xkan kelam kabut sangat di hari korang akan jadi raja selama sehari!
okay,,x tipu,,dah kata ko akan jadi pasangan raja sehari kan,,haruslah kene jadi raja.
satu keje pon kalau blh ko x yah buat..biokan org2 suruhan ko yg buat..muehehehehehe..
jgn jadi mcm aku..smpai kan preparation yg terakhir pon aku kene buat sendirik..tskkkk! ;(

 1) yg pertama,,tolong jgn lupa survey awal n booking awal tukang buat inai korang..kadang2 diorang ni byk jugak customer lain yg pggl...so tolong survey2 awal,,mcm aku ni bernasib baik sbb ex-housemate kat jempol dulu mmg buat henna..so trus cop mohor kat dahi die..itu pon datang lambat,,nk kene kak ain nih..hehehe..pastikan ko cakap dengan org tu datang awal utk elakkan perantin mengantok smpai tersengguk2 tunggu inai nk merah..mcm aku,nikah jumaat petang..so rabu mlm da pakai inai daun untuk kuku dulu,,kamis mlm tu baru inai lukis...


 2) kedua,,pasal kek kahwin di hari persandingan...separuh katering akan bagi free je kek kawin nih..tp katering aku bongkak,,mmg x bagi free pong..so kene tmph la kekdahnya...ini pon bernasib baik kawan en suami ada bisnes kedai kek..jauh import tau,,selayang nunnn...mcm kat seremban xde kedai kek kan..janji berlaboi2,,ehh berbaloi2..sbb kawan so harus ada diskaun..kek hantaran kedua2 belah pihak pon kitorang amik kat die..pastikan jugak bila da booking tu datang pada masa yg tepat..jgn ko da sanding, kek x sampai2 lagi..yg ada hanyalah meja kosong..haaa,,,not good,,not good..


3)ketiga, pastikan korang dah sub2 kan org suruhan korang untuk buat beberapa tugas kecik2 x nmpk ni...jgn jadi aku..petang nk nikah,,pagi tu baru ingt,,bunga rampai x buat lagiiiiii..haaaaaa,,amik obat...nasib baik makcik depan rumah ada daun pandan..hehe..gigih la perantin dan dibantu akak henna td potong daun pandan...ha,korang x salah baca de,,mmg perantin yg buat bunga rampai..cool gile kann.. ;)

pinjam gambar pakcik google..
4) keempat,part ni yg paling kelakar..mmg haru masa tu..buah ni hantaran aku kepada pihak laki...gubahan ni mak andam aku yg buat,tp buah sdn bhd..aku pon x tau knp kak ayu x bli kan masa tu,,mungkin die pon kelam kabut..yela,buah ni x blh la ko nk prepare seminggu sebelum kan...paling lama pon sehari sebelum,,kalau x nnti busuk lerrrr...tgh2 racik bunga rampai,,tibe2 mak aku tnye.. "eh wani,,buah x beli lagi kan??" nahhhhhhhhhh,,amik lagi obat pitamm...mmg x beli lagi la..gilessss,,gigih lagi perantin,mak perantin ngan bapak perantin g kedai buah kat senawang nun..hahah,,lawak ok..perantin nk jugak ikut g bli buah..dengan inai kat tgn,,siap org jual buah tu tegur lagi, "nk kawin ke?" cehh,,,maluu tauuu,,



 5) kelima,,tang DJ..terpulang la nk dj karaoke ke ape ke kan...sila la booking awal untuk mengelakkan korang kecewa x dapat DJ Dave ke..ehhh2 merapikkk....aku amik cak lempong kat atok ni..org ttj je..ni pon selalu fully booked tau..nasib aku awal...sbb die senang,amik cak lempong include dj sekali..x yah nk carik2 lain..


 6) keenam,,,ni soal pembahagian tugas2 jugak...pastikan dah ada org tukang bagi goodies ni..,haa,,ko nampak arjuna 2 org tu??sorang tu import dari france lagi..hahaha,,ok,,ni sume bidan terjun tau..aku pon x tau la mana pegi cousin2 aku yg ayu lagi sopan tu..sume hilang!mule2 mintak die la yg bagi2 kan bendalah tu,,sekali bile dapat gmbr,,laaa,,,pakcik2 aku rupenya yg bagi goodies kat org..mueheheheeh....sampai lepas kawen ramai yg bertanya kat aku "wani,,knp yg bagi goodies ko lelaki?????sape mat salleh tu???"heheh,,wa pon x tau nk ckp cmne derrrr..lain planning lain jadi tu da biasaaa...so korang kene plan baik2 yer..
papepon thanks uncle michelle n acu..sweeetttttt je! ;)
 7) ketujuh,,pastikan melantik sorang untuk ingtkan gift pada VIP di meja perantin..sebelum pape,kene cakap kat sapa2 yg korang rasa blh percaya n buat kerja..bagi tau apa nk letak atas meja makan beradap tu,,kat mana dan sebagainya..aku,,tengah sanding atas pelamin baru ingt,ada lilin utk diletakkan kat meja makan beradap..kat bilik tetamu, belakng pintu diam eh...haa apa lagi,mulalah perantin mencarik mangsa dari atas pelamin..muahahaha...setelah arahan diberikan barulah blh senyum simpul kat kamera ;) itu pon not good not good ye...


 8) kelapan,,ni pon x kurang pentingnya...papan tanda arah ke rumah / dewan tmpt resepsi korang...mcm yg ada adik beradik lelaki senang la keje.mcm aku ni,,sapa la nk tolong..nasib baik bukan perantin yg pegi cacak kat tepi jalan..mak aku dah ajak dah nk pegi cacak sendiri..hahaha..tp bile pikir2 balik..ada org yg blh tlg..anak ayah angkat aku..mekasih dek ai ;) siapkan jugak pelan kat mana nk letak ye supaya org senang nk dtg...penyediaan kayu dan bunga manggar pada papan tanda ni en suami yang setelkan..die bagi aku 3 hari sebelum nikah..cehh,,ttp nk jmpa kan..alasan! ;D



okay,buat masa ni, tu je bnda2 yg mungkin korang akan terlupa nnti..aku share ni pon atas pengalaman,,,ni sume kekurangan pada majlis aku..aku ni adik beradik x ramai,so byk kene buat sendiri..moga tips ni sedikit sebanyak membantu lah korang ye..perancangan awal mmg perlu..jgn buat ala2 kadar je majlis korang..
insyllah ada masa nnti aku bagi full preparation sebelum hari bahagia nih..ada jugak yg bertanya2 tu kan..kerja kawen mmg bukan senang..susah!tp bile majlis da selesai ko akan rasa puassss! ;)

kenapa tah ek tibe2 suke lak nk bagi tips2 pasal kahwin ni..hehe
xpela kan,, sharing is caring..

sekian..

4 comments:

~ Zeti.Halim said...

good tips

wAnNy said...

zeti halim - :D

Anonymous said...

Salam..
Bole bg website org buat inai di jempol x..
Thanks

Ili Syazwani said...

akak tu dah pindah rembau la..x sure blh ke jempol lagi ke x..