Friday, April 27, 2012

Menjadi Seorang Setiausaha

salam jumaat korang! ;)
bukan men berseri2 muka masing-masing kann,,yela,,esok cuti.
isnin korang x cuti ke?hari tersepit tu,aku da approve ponnn..time utk tenangkan kepala daripada segala kekusutannnn..ngeh3
memandangkan 1 Mei ni Hari Buruh...so sesaja nk share pengalaman dan cabaran menjadi seorang Setiausaha selama hampir 4 tahun di Jabatan Kerajaan..cehhh..baru 4 tahun kot,,dah byk cabaran ke???
jawapannya adalah YE! hahahaa...
mcm pengalaman aku rasa yg di sektor swasta lagi byk pengalaman kot..
mcm aku,usia perkhidmatan yg hampir 4 tahun ni aku dah penah kerja dengan 4 org bos termasuk yg sekarang..xke setahun 1 bos??hehehe dan 2 Jabatan..
bidang dan skop kerja untuk 2 jabatan ni adalah berbeza sedikit..
mcm dulu tmpt lama aku tu,segala perekodan surat menyurat dan edaran adalah kerja hakiki aku ok!HAKIKI!nak2 pulak keje Pejabat Daerah,,mmg 1 hari surat menggunung hampir putus jari nk merekod (ok itu tipu,,muehehehe)...
selain pada tu mcm tugas2 biasa la,,update diari,uruskan appointment, sediakan dokumen untuk mesyuarat dan segala arahan bos dari masa ke semasa..

mcm kat Jabatan yg sekarang ni pulak lain sikit..kerja aku lebih senang!ye SENANG! ;D
surat sume ada PT surat menyurat yg buat (ni baru prosedur betul kot,,masa aku praktikal pon bukan PA yg buat)..aku just tolong masukkan dekat bos je..pastu update diari, uruskan appointment dan bla3 sama seperti di atas...itu sume aku bersyukur sgt2 sbb aku blh buat assgmnt di hari kerja..best!lagi satu mcm Jabatan sekarang ni org pon kurang keluar masuk untuk berjumpa bos,,x mcm Pejabat Daerah yg sering dikunjungi org2 untuk berjumpa DO,,tensiiiiii!

cabaran nye pulak apa ye??haaaa ni part yg paling mencabar la kan..sebenarnye PA lagi tension daripada Bos tau..betul x??

1) pertamanya ramai org berbulu (agaknya la..korang pon mesti ada yg kene mcm ni kan) yela,,PA dapat bilik,walhal mula2 dulu gred 17 je kot..tp alhamdulillah sekarang jawatan kita2 ni dah diupgrade kan...(tu yg lagi buat ramai berbulu!muehehehe)

2) kedua,perangai BOS!haa,,aku dah 4 bos,yg plg aku sayang bos pertama...sbb die mcm bapak2 walaupun masih muda..die blh dibawak berbincang,blh berborak dan mengambil berat perihal PA die..itu x bermaksud bos2 lain yg aku x sayang tu jahat tau..alhamdulillah sumenye menyenangkan..perangai2 luar biasa yg kadang2 jadi tu normal la..die kan BOS! ;) SYMP jelah

3) ketiga, berikutan perangai bos2 yg luar biasa tu PA la kene tempiasnya..haha,,kadang2 appointment dgn org la selalu jadi..dah cantik deal gitu gini,bos suruh tukar tarikh,ko kene call balik org tu,,pastu tup2 smpai masa, ada pulak urgent meeting or pape yg bos ko kene attend,,kene call lagi org tu utk tukar tarikh..itu yg sedang terjadi pada aku harini..smpai naik segan dah nk call org tu,,asik la bertukar2..itu yg PA2 kene pandai dalam memberi alasan..heheh.. (kalau kene marah pon bos x kene,yg kene PA,betul x??sob sob)

4) keempat, kene bijak dalam menangani pelbagai situasi..PA selalu berhadapan dengan public,so byk la pulak ragamnya..yg aku rasa kritikal adalah masa di Jabatan lama..mmg kene byk bersabar je..fuhhhh fuhhhhh....

5)  kelima, paling penting adalah pandai simpan rahsia..tetttttt,,rahsia apakah??mcm2 la ye,,baik rahsia Jabatan mahupun ada jugak yg mintak PA simpan rahsia peribadi..muahahahaha,,setakat ni bos aku baik2 belaka..cehhhhh...

6) keenam,,susah nak mengular / bercuti...sbb PA ni kalau xde sume org nmpk..benci tau,,nk mengular pon kene tggu bos xde..pastu punyelah payah nk carik pengganti..aku pon x paham kenapa org x suka ganti PA...(kan duduk dalam bilik!itu pon x mau???)

dah,,selebihnya korang pulak la share kan apa cabaran2 korang menjadi seorang PA, xpon apa2 je jawatan yg korang pegang..
papepon tetap bersyukur dengan rezeki yg diberikan..mmg ada pahit manisnya dalam menjalankan tugas ni,,tp cuba la terima dengan redha..hihi

happy weekend kawan2,,saya bercuti hari isnin ni dan masih belum ada plan apa2..

ehh2,,out topic pulakkk,,sj nk share teaser pre wedding Scha & Awal ni...menarik,,i loikeeee ;D  Sumber : FB Saiful Nang
sekian :)

Tuesday, April 24, 2012

Wedding + Baby

salam dan selamat hari selasa..
ok,nk update ceta weekend aritu je ...
sabtu ahad penuh dengan jemputan kahwin sesaja....
letih makan nasi minyak tauu..;)
untuk hari sabtu perjalanan agak jauh n byk tmpt utk dituju..
1st pegi rumah kak noora..ex housemate masa kat jempol dulu..
kawen dah kak noora dengan pilihan hatinya abang mohamad..hehe
tahniah diucapkan,,semoga kekal hingga hujung nyawa lah..;)
mari layan gambo..

 

x cukup korum plak..mak buyung datang lambat..hihi





























































































































pelamin cantekk

penyepit hoverrrr tau
okay,,daripada rumah kak nora di gemencheh sana,trus bergegas balik seremban amik mak..
ke bandar sunway pulak..ada majlis cukur jambul,tp majlis dah abis la,,sbb die start pagi..

baby Irsyad..anak kepada cousin aku Syakir n Riang...tahniah!,,baby comell
interpremm sikit je..with Lisa! ;)
so masa sampai mmg majlis dah selesai,,nk buat cmne,,kak noora dah booking aku lagi awal..hehehe,,lepas pada tu,berdesup ke PD pulak anta my Opah balik..mmg penat nak mamppppp..sakit pinggang..
untuk hari ahad tu kawan en suami pulak kawen,kat kuala pilah..againnnnn...gambo xde pulak..dah mls nk bawak kamera godang tu..

ok lah..
sekian ;)

Tuesday, April 17, 2012

Tips TERSELINDUNG di hari bahagia anda

salam dan selamat hari selasa :)
okay,,hari ni nk share tips lagi dan lagi...
khas utk korang2 yg nk mendirikan rumah tangga nih..
merujuk kepada tajuk di atas (cehh,,,da macam nk buat surat)
tips terselindung ye...yeeeeszaaaa,,bnda ni amat2 penting tau....
kene prepare btl2 melalui perancangan yang strategik,,cececeeee
so,korang xkan kelam kabut sangat di hari korang akan jadi raja selama sehari!
okay,,x tipu,,dah kata ko akan jadi pasangan raja sehari kan,,haruslah kene jadi raja.
satu keje pon kalau blh ko x yah buat..biokan org2 suruhan ko yg buat..muehehehehehe..
jgn jadi mcm aku..smpai kan preparation yg terakhir pon aku kene buat sendirik..tskkkk! ;(

 1) yg pertama,,tolong jgn lupa survey awal n booking awal tukang buat inai korang..kadang2 diorang ni byk jugak customer lain yg pggl...so tolong survey2 awal,,mcm aku ni bernasib baik sbb ex-housemate kat jempol dulu mmg buat henna..so trus cop mohor kat dahi die..itu pon datang lambat,,nk kene kak ain nih..hehehe..pastikan ko cakap dengan org tu datang awal utk elakkan perantin mengantok smpai tersengguk2 tunggu inai nk merah..mcm aku,nikah jumaat petang..so rabu mlm da pakai inai daun untuk kuku dulu,,kamis mlm tu baru inai lukis...


 2) kedua,,pasal kek kahwin di hari persandingan...separuh katering akan bagi free je kek kawin nih..tp katering aku bongkak,,mmg x bagi free pong..so kene tmph la kekdahnya...ini pon bernasib baik kawan en suami ada bisnes kedai kek..jauh import tau,,selayang nunnn...mcm kat seremban xde kedai kek kan..janji berlaboi2,,ehh berbaloi2..sbb kawan so harus ada diskaun..kek hantaran kedua2 belah pihak pon kitorang amik kat die..pastikan jugak bila da booking tu datang pada masa yg tepat..jgn ko da sanding, kek x sampai2 lagi..yg ada hanyalah meja kosong..haaa,,,not good,,not good..


3)ketiga, pastikan korang dah sub2 kan org suruhan korang untuk buat beberapa tugas kecik2 x nmpk ni...jgn jadi aku..petang nk nikah,,pagi tu baru ingt,,bunga rampai x buat lagiiiiii..haaaaaa,,amik obat...nasib baik makcik depan rumah ada daun pandan..hehe..gigih la perantin dan dibantu akak henna td potong daun pandan...ha,korang x salah baca de,,mmg perantin yg buat bunga rampai..cool gile kann.. ;)

pinjam gambar pakcik google..
4) keempat,part ni yg paling kelakar..mmg haru masa tu..buah ni hantaran aku kepada pihak laki...gubahan ni mak andam aku yg buat,tp buah sdn bhd..aku pon x tau knp kak ayu x bli kan masa tu,,mungkin die pon kelam kabut..yela,buah ni x blh la ko nk prepare seminggu sebelum kan...paling lama pon sehari sebelum,,kalau x nnti busuk lerrrr...tgh2 racik bunga rampai,,tibe2 mak aku tnye.. "eh wani,,buah x beli lagi kan??" nahhhhhhhhhh,,amik lagi obat pitamm...mmg x beli lagi la..gilessss,,gigih lagi perantin,mak perantin ngan bapak perantin g kedai buah kat senawang nun..hahah,,lawak ok..perantin nk jugak ikut g bli buah..dengan inai kat tgn,,siap org jual buah tu tegur lagi, "nk kawin ke?" cehh,,,maluu tauuu,,



 5) kelima,,tang DJ..terpulang la nk dj karaoke ke ape ke kan...sila la booking awal untuk mengelakkan korang kecewa x dapat DJ Dave ke..ehhh2 merapikkk....aku amik cak lempong kat atok ni..org ttj je..ni pon selalu fully booked tau..nasib aku awal...sbb die senang,amik cak lempong include dj sekali..x yah nk carik2 lain..


 6) keenam,,,ni soal pembahagian tugas2 jugak...pastikan dah ada org tukang bagi goodies ni..,haa,,ko nampak arjuna 2 org tu??sorang tu import dari france lagi..hahaha,,ok,,ni sume bidan terjun tau..aku pon x tau la mana pegi cousin2 aku yg ayu lagi sopan tu..sume hilang!mule2 mintak die la yg bagi2 kan bendalah tu,,sekali bile dapat gmbr,,laaa,,,pakcik2 aku rupenya yg bagi goodies kat org..mueheheheeh....sampai lepas kawen ramai yg bertanya kat aku "wani,,knp yg bagi goodies ko lelaki?????sape mat salleh tu???"heheh,,wa pon x tau nk ckp cmne derrrr..lain planning lain jadi tu da biasaaa...so korang kene plan baik2 yer..
papepon thanks uncle michelle n acu..sweeetttttt je! ;)
 7) ketujuh,,pastikan melantik sorang untuk ingtkan gift pada VIP di meja perantin..sebelum pape,kene cakap kat sapa2 yg korang rasa blh percaya n buat kerja..bagi tau apa nk letak atas meja makan beradap tu,,kat mana dan sebagainya..aku,,tengah sanding atas pelamin baru ingt,ada lilin utk diletakkan kat meja makan beradap..kat bilik tetamu, belakng pintu diam eh...haa apa lagi,mulalah perantin mencarik mangsa dari atas pelamin..muahahaha...setelah arahan diberikan barulah blh senyum simpul kat kamera ;) itu pon not good not good ye...


 8) kelapan,,ni pon x kurang pentingnya...papan tanda arah ke rumah / dewan tmpt resepsi korang...mcm yg ada adik beradik lelaki senang la keje.mcm aku ni,,sapa la nk tolong..nasib baik bukan perantin yg pegi cacak kat tepi jalan..mak aku dah ajak dah nk pegi cacak sendiri..hahaha..tp bile pikir2 balik..ada org yg blh tlg..anak ayah angkat aku..mekasih dek ai ;) siapkan jugak pelan kat mana nk letak ye supaya org senang nk dtg...penyediaan kayu dan bunga manggar pada papan tanda ni en suami yang setelkan..die bagi aku 3 hari sebelum nikah..cehh,,ttp nk jmpa kan..alasan! ;D



okay,buat masa ni, tu je bnda2 yg mungkin korang akan terlupa nnti..aku share ni pon atas pengalaman,,,ni sume kekurangan pada majlis aku..aku ni adik beradik x ramai,so byk kene buat sendiri..moga tips ni sedikit sebanyak membantu lah korang ye..perancangan awal mmg perlu..jgn buat ala2 kadar je majlis korang..
insyllah ada masa nnti aku bagi full preparation sebelum hari bahagia nih..ada jugak yg bertanya2 tu kan..kerja kawen mmg bukan senang..susah!tp bile majlis da selesai ko akan rasa puassss! ;)

kenapa tah ek tibe2 suke lak nk bagi tips2 pasal kahwin ni..hehe
xpela kan,, sharing is caring..

sekian..

Thursday, April 12, 2012

Tekanan

salam,,
just a short entry for today..
mood x menentu..
sedih, geram, menyesal, sakit hati

pagi2 dah buat mood aku ke laut,boboiyot kucing kesayangan aku dah hilang!aku x rasa die sesat,lebih kepada orang amik..manusia mana la yg hati busuk tuh!menyesal biarkan die kat luar ;'(

pastu smpai2 ofis,nk punch kad,tgk kad xde!dah sape pulak la yg amik..carik kat bilik pon xde..
hampir pukul 8 aku turun balik tgk dah ada..cettttttttt,,main2 pulak ;(

pagi2 dah lapaaa..pagi td x bfast kat rumah,sebok dok mencarik boboiyot ;(

buat kerja x keruan,,itu salah,ini salah..fikiran melayang barangkali dok siapkan assgmnt ;(

assgmnt x siap2..smpai dah stress nk fikir..lagi2 akaun..mmg zero!assgmnt pon mcm hampeh tah pape..nk anta sabtu ni,kelas pagi2 lak tu,yg 1st!arghhhhhhhhhhhhhh ;(

tp nasib baik en suami balik hari ni daripada Sabah! ;)

sekian

Tuesday, April 10, 2012

Tips Mekap di Hari Bahagia Anda

salam selasa ;)
wahh,,ramainye kawan2 aku nk kawen  thn ni..klau dlm fb tu ada je event kawen2..jika ada masa dan tiada aral melintang,pastinya aku hadir ye.. ;)
arini nk share sikit beberapa tips dalam memilih mekap untuk bakal2 perantin berikutan ramai naa nk kawen kan..ni sume untuk anda yg nk berkahwin,aku ni mmg x la kan..dah lepas,,hehehe

Semasa hari bahagia, tentulah solekan wajah yang akan dilihat tetamu terlebih dahulu. Kalau dahulu semasa hari-hari biasa, kita hanya memakai bedak padat dan secalit gincu tetapi pada hari perkahwinan tentulah mahu melaram habis. Pada hari tersebut, si itik comot pun boleh bertukar menjadi angsa yang cantik!
Tips yang paling penting adalah memilih jurusolek perkahwinan yang serasi dan dapat membuatkan wajah ‘naik seri’ ketika hari yang paling penting dalam hidup. Mana tahu, si suami yang selama ini memang sudah jatuh hati pada kita, bertambah-tambah jatuh kasih dan sayang kepada kita.
Di sini, kami ingin berkongsi tips-tips yang bakal pengantin perlu beri perhatian semasa memilih jurusolek untuk hari bahagia anda!

1. Selidik Juru Solek

Menjelang hari perkahwinan, tentu bakal pengantin membuat banyak penyelidikan terhadap jenis hantaran, katering, pelamin serta 1001 perkara untuk majlis tersebut tetapi jangan lupa selidik juru solek anda. Dengan kemudahan blog dan facebook, terdapat banyak jurusolek yang memuat-naikkan hasil seni mereka untuk dilihat oleh pelanggan dan bakal pelanggan.
Lihat hasil kerja mereka dan komen-komen yang diberikan oleh pelanggannya. Jika anda puas hati dengan hasil seninya dan itulah solekan yang anda mahukan ketika hari bahagia anda, cepat-cepat bookmark blog tersebut atau like lamannya di facebook! Kadang kala kita perlukan bukti untuk menyakinkan anda bahawa juru solek yang anda pilih benar-benar menepati solekan hari perkahwinan anda.
Ingat! Seorang juru solek yang baik akan dapat menutup kekurangan wajah anda, menutup cela, menaikkan seri serta mengubah wajah anda bak puteri kayangan sesuai dengan status anda sebagai raja sehari.

2. Harga dan Bajet

Setelah berpuas hati dengan bukti hasil kerjanya, jangan lupa lihat pula harga khidmat juru solek tersebut. Terdapat perbezaan harga di antara juru solek yang beroperasi di bandar atau di luar bandar. Jangan pula, anda sudah berangan untuk jadi puteri kayangan, tetapi tidak mampu membayar harga yang diminta. Mahu haru jadinya.
Namun, perlu ingat! Hasil solekan yang baik sememangnya memerlukan sedikit kos dan tak salah rasanya anda melabur sedikit wang, asalkan mendapat hasil solekan yang terbaik! Lagipun majlis perkahwinan hanya sekali dalam seumur hidup.

3. Jarak

Perkara ini juga perlu diberi perhatian. Jika majlis perkahwinan anda di Kuala Pilah dan juru solek anda tinggal di Ampang, tentu sahaja sedikit sukar untuk dia datang. Fikirkan faktor jarak dan pilih juru solek yang tinggal tidak terlalu jauh dengan tempat berlangsungnya perkahwinan anda.
Jika tidak, ada sahaja juru solek yang tiba lewat. Suami sudah menunggu di luar rumah dengan kompang, anda pula masih tidak bersolek kerana juru solek anda sedang tersesat mencari jalan ke rumah anda!
Selain itu, ada juga juru solek yang menyolek bakal pengantin di kedainya sahaja kerana menerima tempahan menyolek beberapa bakal pengantin. Masukkan hal ini dalam senarai semak anda. Adakah anda mahu pergi ke kedai untuk bersolek atau mahu juru solek datang ke rumah anda? Runding hal ini dengan juru solek anda.

4. Buat tempahan awal

Sekiranya majlis perkahwinan anda dibuat semasa cuti umum atau cuti sekolah, tentu sahaja anda berkongsi hari bahagia tersebut dengan beberapa pasangan yang lain juga. Jadi buat tempahan terlebih dahulu dengan jurusolek anda seawal yang mungkin bila anda sudah yakin memilih juru solek anda.
Apatah lagi kalau juru solek yang anda suka itu mempunyai nama dan hasil kerjanya memang disenangi oleh pelanggannya, mesti berderet tempahan menunggunya!
Jangan sudah memasang angan untuk bergaya dengan solekan yang menawan tetapi mendengar jawapan ‘tidak boleh’, ‘sudah penuh’ daripada mulut bakal juru solek anda semasa membuat tempahan. Tentu haru jadinya.

5. Serasi atau tidak

Tentu aneh mendengar keserasian antara jurusolek dan pengantin tetapi itulah yang perlu diambil kira juga. Kalau artis seperti Siti Nurhaliza, dia senang sekali dengan Nurol Shukor menjadi juru solek untuk acara seninya.
Sebab keserasian antara anda dan juru solek sangat penting! Anda mungkin mengimpikan solekan smoky eyes yang penuh glamour untuk solekan perkahwinan anda, tetapi jurusolek anda menyolek anda dengan solekan minimalis! Tentu sahaja boleh naik angin ketika majlis perkahwinan anda. Lain yang diminta lain yang dibuat.
Sebab itu perlu keserasian. Kalau anda kata A, dia turut berfikir A. Jika anda mahu B, maka itu juru yang juru solek anda mahukan. Oleh itu, berjumpa dulu dengan juru solek anda. Kenal dan berbual dengannya. Baru anda tahu serasi atau tidak.

6. Jenis Jenama Alat Solek

Setiap juru solek ada koleksi jenama alat solek kegemaran mereka. Mungkin ada juru solek yang selesa mengoles wajah pelanggannya dengan jenama Bobbi Brown atau MAC. Tips ini untuk anda yang tahu keserasian kulit anda.
Ada sesetengah kulit tidak sesuai dengan sesetengah jenama. Untuk elakkan kulit anda naik merah atau solekan seperti tidak kena, maka semak jenama alat solek yang digunakan dan tentukan sama ada sesuai untuk anda atau tidak.
Kami di NotaHati mengharapkan anda akan mendapatkan solekan yang terbaik semasa hari perkahwinan anda. Jadi gunakan tips di atas semasa memilih juru solek pilihan anda. Jangan jadikan solekan sememeh dan buruk sebagai mimpi ngeri ketika hari yang paling bahagia dalam hidup anda!

Sumber : Kahwina

okay,,macam aku plak,aku suke mekap yg kalau dah mekap tu betol2 nmpk mcm mekap la kan...tebal sangat pon x cantik,,bergantung kepada mak andam tu la..bagi aku mekap tebal tu cantek kalau kene gayanya, x kepuh dan sebagainya.. so,,kepada bakal pengantin, kene buat research sehabis baik,ko kene tgk betul2 contoh mekap yg penah mak andam tu buat kat org lain,,kalau ko rasa cantek, blh la pakai khidmat beliau..jgn tersalah langkah yg membuat kan muka ko jadi x cantik..raja sehari kan,,mesti kene betul2 dalam membuat pemilihan!mcm aku kawen dulu,aku mmg suke mekap akak tu,,byk kali dah belek2 muka pengantin2 yg penah die mekap,,mmg puas hati..cuba jugak cakap mak andam lain mekap lagi cantek,tetap x jadik..nak die jugak..mak andam ni pon x sume perfect,ada tu baju,pelamin, hantaran sume da bomb,,tang mekap??hampessss..x jadi jugak..org mmg tgk pelamin, tp muke tu lagi penting bagi aku..sbb ko yg nk kene hadap tetamu2,pelamin bukan hidup pon kan...untuk mekap2 hari bersejarah aku, aku amik khidmat kak ayu di Serimanis Bridal die bukanlah Bridal yg besar n famous,tp aku suke hasil tangan mekap die.. ;)  habis la kembang kak ayu


1st time try mekap kak ayu masa bertunang..jujur cakap,aku x test mekap pon sebelum amik khidmat beliau,cukup sekadar tgk kat fb n blog die je..seeloknya korang kene buat test mekap ni..untuk dapatkan kepuasan yg sebetulnya,kecuali ko da puas hati tgk gmbr2 je mcm aku ;) so masa tu mmg puas hati,,aku cakap ni bagi aku n pandangan mata aku..aku rasa mekap ni ok sangat,x nmpk kepuh,licin je walaupun secara live..dlm gambar apatah lagi kan..well,,lain mata lain pandangan kan
setelah dah berpuas hati dengan mekap tu,pasti korang akan amik lagi khidmat mak andam tu kan?? ;) sama gak mcm aku,utk pre wedding,aku mekap lagi sekali dgn kak ayu..masa ni lebih tebal sikit bagi aku,tp die cakap mekap biasa..ohh,,sungguh x paham pandangan mata mak andam ni kan..tp tetap suke,sbb aku akan berpanas terik,tp mekap tetap anggun,,muahahaha
sampailah masa yg ditunggu2 dan hari bersejarah..hari tu amat penting ye,bukan utk kita je,tp mak andam..mak andam dipertanggungjawabkan untuk membuat muka pengantin berseri2.cehhh,,untuk mekap nikah,kak ayu buat yg simple n sweet saja,,sesuai untuk majlis nikah tu la kan..x yah heavy2..ada yg aku tgk mekap mata bukan main smocky lagi,,sangat x sesuai,,sebagai perantin ko ada hak ye nk ckp kat mak andam tu nk mekap cmne..
okay,,masa sanding pulak kak ayu buat mata aku heavy..mmg superb!aku suke sangat..diingatkan lagi sekali,ni bagi pandangan mata aku,,org lain aku x tau la..yg pntg i puas hatiiii...

pastikan jugak mekap tu bertahan smpai petang,sbb ko akan photoshoot smpai lebam kan..melompat2 tepi jalan sume tu..pastikan ianya x terjejassss...;)


lepas kawen pon aku masih menggunakan khidmat kak ayu untuk majlis2 kahwin sedara mara yg membuatkan nk nmpk vogue la kononnya,,x ada maknanya la haiiiii..saje suke2 nk mekap..ni utk dinner n aku mintak buat nipis n simple..bulu mata RCW pon aku xnak,,rimas ok! ;)
 ni TIPS daripada aku pulak utk bakal2 perantin nnti..

1) pastikan mekap tidak terlalu basah dan berminyak pada muka (sgt x cantik ok)

2) pastikan jugak mekap yg digunakan akan menaikkan seri wajah dan ada perubahan,bukanlah sama je ghoman eh mcm selalu2 tu without mekap! (rugi,,,rugi)

3) pastikan mekap x kepuh mcm tepung gomakkk,,nnti muka ko akan kelabu

4) pastikan segala cela,jerawat dan sebagainya dapat disembunyikan dengan jayanya,,mata yg kecik blh jadik besau,hidung x mancung blh jadi mancung dan lain2 ;)

ok lah,sekian sahaja mukadimah pada hari ni..
semoga tip ni berguna untuk korang2 yg bakal mendirikan rumah tangga nnti ye..

sekian

Monday, April 9, 2012

Deqwan Burger

salam isnin kawan2 ;)
tau dah sume malas keje arini kan...
sbb tu nk buat entry bagi korang2 celik biji mata dan telan ayaq liuqqq..hehe
okay,mlm td aku, en suami dan mummy pergi mencuba Deqwan Burger..
aku sebenarnye x tau plak burger bertingkat ni ada di Negeri Sembilan..
aritu tgk ada kat kL je..trus cakap kat en suami,bile2 ada kelas nnti kita try nk burger tinggi tu?
en suami ok je..hehe..
so,hari jumaat aritu,ptg blk keje tengok tv1,ada slot cerita pasal burger bangunan ni..mule2 mcm x amik port sangat,sbb ingt yg kat kl tu..sekali die cakap kat senawang..
trus mcm hahhh??senawang ada ke???rupanya aku da penah tgk pon kedai ni..cuma x singgah je..
sebab ingt kedai burger biasa..mana la cheq tau kannn..
trus plan ngan mummy nk pegi ahad malam time en suami ada..

ni burger kami..2 ayam disusun di bawah dan atas,tgh2 daging..plus cheese lagi,mmg besttt!ko blh mintak bapa patty yg ko nak..lagi ramai lagi tinggi..rasa mmg x mengecewakan
okay,,lokasi Deqwan Burger ni di Taman Seri Pagi Senawang..kalau org n9 mmg tau la kan..x tau mmg nk kene bedal..tepi jalan je,bersebelahan dengan johan tomyam..kalau daripada highway plus,kuar tol exit senawang,trus je menghala ke LEKAS tu..ko akan nmpk kedai ni belah kiri kau..mmg tepi jalan da nmpk,cuma malam gelap sikit.signboard eh xde lampu,siang aku rasa tutup kot.x sure pulokkk...

ni antara menu2 yg ada..


burger bakar mmg betul2 recommended..ia nya home made ye,tebal n puas makan..lagi satu burger bakar ni x berminyak mcm yg selalu digoreng tu..aku 1st time makan burger bakar ni,mmggggg,,ala x blh nk cakap la..ko pegi try nnti ;)

nahhh,,ni contoh yg tinggi bapak punye menggunung..pegi reramai blh la mintak 10-15 patty,ha,mkn smpai tergolek2...
*gambar ni sume aku amik kat fb page dorang..kecuali gambar burger aku yg atas sekali tu..hehe

so,korang yg berada sekitar senawang blh la pegi mencuba ye..mmg x kan menyesal..
cuma servis agak slow sikit..mungkin pekerja x ramai lagi...

sekian

Wednesday, April 4, 2012

Kalau dah Jodoh..........

salam rabu... ;)
okay,,hari ni xde idea utk topik..
tp saja nk ceritakan pasal jodoh,,berikutan kawan2 aku ramai jugak yg nak bina masjid thn ni..
alhamdulillah.....
perkara yg baik x elok dilengah2kan..;)  (macam aku!)
hehehhh,,aku nikah thn 2010,masa tu umur baru 22 thn (muda) ,en suami 28 thn  (tua)
kalau dah jodoh kan,,perkenalan singkat pon jadi,,ada yg bercinta bagai nak rakkk,x kemana jugak..
n lagi 1,jgn terlampau memilih nau..ada gak kedengaran suara2 yg cakap mcm2 masa aku nk kawen nih..sejak berkawan lagi ada yg cakap,"ehh,x hensem la,,bla3"
uiiiiiiiiiiiiiii,,ko nak kawen ngan muka ke hati??muka hensem pon kalau x blh membimbing nk buat apa..aku rasa ok je en suami tu,,sume lengkap,xde lak cacat anggota..muahahahaha,,(gelak kat ko balik!)
pape pon bersyukur sangat sumenye dipermudahkan dan direstui oleh kedua2 belah keluarga..


nak dijadikan cerita,ko ingat bapak aku tu senang2 nk bagi kawen dalam usia aku yg muda belia tu??
cehhh,,belia ke?
kalau nak tau,bapak aku masih anggap aku ni seperti anak kecil yg perlu diberikan perhatian dari A-Z!
walupun umur dah 22thn!
smpaikan sekarang ni pegi honeymoon pon aku masih lagi melapor diri kat ayah aku tau kalau dah smpai..wajib ok call die..kalau x die merajuk..(smpai mak aku ingatkan die,yg aku ni dah KAWEN!)
bapak aku mmg x penah tau dengan sapa aku berkawan dulu (kawan lelaki),lagi kan pulak couple!
mmg x lah kan..aku sendiri x berani nk cakap...
bapak aku garang tau!tp kalau bergurau mmg kalah raja lawak mahupun maharaja lawak...
so,,mak aku la penyimpan mohor2 terbesar itu..hehehh..
bila kenal dengan en suami ni mule2 berkawan..
cerita2,,sekali tertanya pulak kampung kat mana?
so en suami cakap kat rantau..aku mcm haaa?rantau?
aku pon kg kat rantau,belah bapak aku....
dari situ lah pertama kalinya aku tnye bapak aku,,knl x bla3 (ayah en suami)
dengan bangganya bapak aku jawab,, "ape lak x kenal,1 kampung!" nahhhhhhhhh!
dlm hati dah melonjak2 gembira sakan sambil berkata (wahhh,,senang keje) muahahahaha...
sejak pada tu bapak aku dah tau yg aku ni berkawan dengan en suami..
lama kelamaan hubungan kami menjadi lebih serius...
lalu kedua2 belah keluarga bertemu untuk merisik,mengikat tali pertunangan dan seterusnya nikah..
dinikahkan oleh bapak sendiri..belakang ayah aku tu sume pakcik2 en suami yg berjejak kasih pada hari kejadian! :)
 tu satu hal,,ada lagi satu insiden,,lepas kawen kami melakukan aktiviti 'menyalang'...aku x tau la negeri lain panggil apa,,tp melawat saudara mara setelah berkahwin,,kiranya mcm show off lah!kenalkan laki n bini kat sedara mara kau..
masa pegi rumah makcik en suami, makcik nin cita la itu ini...
sekali die cakap "korang ni sebenarnya saudara tau.."
aku n en suami mcm haaa??x tau la plak..
sebenarnya aku n en suami ni kira saudara jauh,4 pupu la gitew,,kelass kau,,nasib x kupu-kupu..
moyang aku n moyang en suami sepupu..haaaaa,,,,,aku mls nk pikir yg atas2 lagi tu,,fening..
so secara x langsung perkahwinan kami ni macam menyatukan balik keluarga2 yg da lama x berjumpa,,seronok tau,kebetulan hari tu cousin aku baru nikah,so sume datang,,belah en suami n belah aku bergabung,kalau x,mmg aku x kenal lah kan..
jadinya kesimpulan kat sini restu keluarga tu sangat2 penting ye...

ayah ibu merestuiiii......
menyarung cincin di jariiiii...
dengan rahmat dari Illahi
cinta kita pun bersemiiii...auwwww,nyanyi2 pulakkk
perkahwinan ni bukan semata2 kerana cinta tapi untuk menyempurnakan agama..ingat tu (peringatan untuk diri sendiri jugak)

Rasulullah SAW bersabda, “Jika seorang hamba menikah, maka telah sempurnalah setengah agamanya. Maka hendaklah dia bertakwa kepada Allah pada setengah yang lain.”

"seorang lelaki yang baik,dia pasti akan membimbing perempuan yang disayanginya agar menjadi lebih baik bukan menghanyutkannya"

Ganjaran Untuk Para Isteri Oleh Allah
  • “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”
  • “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
  • “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
  • “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
  • “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
  • “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
  • “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
  • “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.
(Hadis riwayat Anas Bin Malik)
  •  Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bankrup .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik , tanpa kita sedar cinta itu hilang di hati.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI.
 (Sumber : Diari Hati)

*ni sume untuk peringatan diri sendiri jugak..kita sentiasa mencuba untuk mencari kebaikan dan jalan keredhaan Allah..sentiasa ingat pesan en suami "biar x kaya di dunia,tapi kaya di akhirat!"ouhhhh,,en suami selalu mengulang2 ni kalau bini die meroyan ke hapa.. ;D ampunnnnn


kepada kawan2 yg bakal mendirikan rumah tangga,Selamat Pengantin Baru!,semoga kekal hingga ke akhir hayat dan ke syurga..Selamat melayari bahtera perkahwinan.. ;)

sekian..

Monday, April 2, 2012

Lawatan Sambil Belajar

salam seninnn ;)
dah2,,jgn buat muka toye malas keje ye..
meh layan cerita ni mehhh..
ok,,khamis lepas ofis aku ada buat lawatan ke Karangkraf dan Taman Botani di Shah Alam..anjuran PUSPANITA ye uolls
cehhh,,pegi taman botani kauuu...dah mcm budak sekolah kan...
aku last pegi pon masa sekolah rendah..dah lain sekarang,dah besauuu..
plan asalnya nk ke karangkraf n ASTRO..tp ASTRO last minit cancel kitorang punye kunjungan atas sebab x blh menerima pelawat plak tibe2 time tu,,boleh??
dah kau mmg x kasi masuk kot..kudukutttttttttt....
tu yg tuka plan last minii ke taman botani..

dah la,,jom layan gambauuu ;)

bas yg bertanggungjawab membawa rombongan cik kiah :)
ni section edit2 gambar
teruja akak2 ni nk tgk keburukan retis..upsss
ni org tu buat demo gambar zarina..pinggul nye yg sedikit melebar blh dikecikkan sikit



ehh2,,ada puspaLEKI pulok...hehe,,ni driver bos..xpe,dimaafkan :)
ha,,ni tmpt photoshoot2..kebetulan nasib x menyebelahi kami,xde retiss time tu..awal pagi sangat..so kami berposing la sendiri ;)

proses2
sempat lagi menggedik bersama abam2 photographer
puteri ke???
okay,gambar beramai2,,katanya nk kuar sinar harian edisi hari ni,,tapi nan hadoooo..kene tipu kami ;(



ni ruangan shop die..blh bli majalah/buku/novel etc dengan 15%..kalau keluaran lama tu ada 50%,,tp aku x beli sbb aku baca majalah free je bapak aku punye..cehh,,berlagak kejap!
itu gift daripada karangkraf,,kan aku cakap td aku x bli pape ;)


posing x habes2
ok,,dalam pukul 12 lbh kami bergerak ke taman botani pulak..ikutkan hati malas..da penat berjalan 1 karangkraf...tp layankan aja lah..

tmpt pertama di taman botani ialah rumah 4 musim..time ni musim mungaaaaaa ;)




peeling2 kat eropah lah!12 darjah celcius tau,,agak2 nk g luar negara blh la buat latihan kat sini dulu :)

mcm2 perangai ahli rombongan cik kiah nih

ni tmpt kolam ternak air tawar

dah,,kitorang x byk pit stop pon..sbb x menarik..
cukup syarat je singgah tu..
tu saja la ye utk update kali ni..

sekian