Friday, March 2, 2012

Our 5th trip : BALI | day 2 |

salam jumaat...
ok hari ni nk smbg cerita siri penjelajahan kami ke Bali pada hari kedua pulak..gambar mmg banyak dan entry akan sedikit panjang lah ye..
spt yg aku cakap pada entry lepas,tour kami di Bali ni mmg full utk 4 hari tuh..
mmg capek bangattt deh..
so mari kita layannnn..

kalau nak tau,kat sana hari2 kami bedal benda yg sama..masakan dorang pon lebih kurang je kat mana2,mee,nasi grg..huhhhhhhhh,,tp yg mcm popia tu sedapp..crispy shrimp pillow nama diberi..

tmpt bfast di harris

ok la,,byk pilihan dan tiada yg mencurigakan

bedal kene banyak2 sbb mesti lambat dpt lunch

ok,,pak ian amik kami di hotel pukul 8.30 pagi..tempat pertama ke tmpt mencanting batik..
xde apa yg menarik,just tgk2 je..



yg ni lebih kurang songket

ko abaikan lambakan muke aku tuh..nmpk x ada pintu masuk itu,,itu die punye shop la,jual kain2 batik ni sume..harga mmg mahal n aku rasa x berpatotan pon kalau beli,,baik beli batik terengganu ke kan..lain la duit banyak berlebih2an

next,,pak ian benti kat tmpt buat2 benda berhala nih..mmg unik rekabentuk dorang..seni katanya..

eksennnn je lebeyyy
????
ko agak2 die buat ape??hehehe,,pak ian cakap die "wee-wee" ;)

pastu kami ke tmpt buat silver..ni pon xde ape yg menarik..silver nye biasa2 aja..x beli pongg


pak ian mmg baik,,die bawak kami ke rumah yg beragama hindu di Bali nih..n rata2 sume rumah yg beraagama Hindu kat sana cmni la gaya rumah nye..pintu masuk mesti cmtu..

landskap pon cantek,,byk tanam ubat2an..cik b*** pon ada kandangnye kat belakang..x blh blahhh

ni tmpt2 beribadat mereka la

ha ni out of topic jap..cili die godang ya amat...aku jakun kejap

ni plak kat balai seni lukis negara...ehh2,,salah..hehe,ni tmpt painting..dlm tu x leh amik gambau..tp lukisan mmg cantek2


ni durian bali..uncle yg join trip ni daripada aussie,so die kata kat sana durian mahallll..so pantang nmpk durian tepi jalan,,pak ian dengan baik hatinye benti la,bg x kempunan..bagi aku durian sana biasa je,sbb nye dorang jolok,bukan gugur,pastu peram,nasib murah,sebijik blh dpt dlm rm1 je..
seterusnya ke tmpt kopi luwak

aku lupa apa bnda ni

ni biji kopi

ni la luwak,,spesis musang..die suke makan biji kopi yg merah2,manis..pastu tahi die akan dikopek kulit,dan diproses menjadi kopi yg terrbesttttt..tp aku x try,sbb aku mcm loya..haha

ni contoh yg blom kopek

alalalala,,sekali sekala kene letak gambar en suami..hihi

ni mcm2 jenis kopi free trial..tp aku blh telan lemon tea je..yg lain nan hadoooo la

ni nama2 kopi ikut turutan seperti di atas..luwak coffee je kene beli sndiri
 lepas pada tu hujan turun dengan lebatnya,,aku da risau,,sbb nk ke area gunung berapi tu cmne,,mesti x nmpk pemandangan yg cantekkk..tp alhamdulillah,nasib kami baik masa tu...kat situ cerah mencerahhh...

gunung ni aktif lagi,,last meletup tahun bila tah,dah lupa,aku biasa la kan,,tmpt2 cantik jadi jakun jap,pak ian cakap sorang2 je..hehe,,

subhanallah..cantek kan..mcm lukisan

cuaca mmg menyebelahi kami,,alhamdulillah...
masa tu rasa xnak balik je..nk dok lama2 kat situ..hehe
tp perot da berkeroncong..pak ian bawak p lunch..
menu masih sama..saba jela

pastu kami ke sini,,apa ek nama tmpt ni..aku da lupa la..tp tmpt org2 ni mandi air gunung yg dikatakan blh memberi tenaga yg lebiih la,,itu kepercayaan mereka..jgn ko pegi mandi lakk

haa,,ni la tmpt air nye
toinkk toinkkkk
ni tmpt padi,mmg tmpt utk amik gambar..padi sana unik,tanam mcm berbukit2,nak kata padi huma mcm x pulak..pakcik sebelah aku tu dok sebut cheeseee2 tau..kelassss
lepas pada tu,,pak ian tanya nak x kalau die bawak kitorang g rumah ketut..sblm tu die ada cite yg filem EAT PRAY LOVE lakonan Julia Robert tu shooting kat Bali..kat rumah Ketut nih..
kitorang mule2 da penat,tp pak ian mcm beria2 nk ajk,,kami pon ok jeee

da sampeyyy..
ni la Ketut,,x dpt amik gambar dgn Julia Robert,Ketut pon jadi la kan,,,janji ado,,,kau ade??haha
 akhirnye tour kami pada hari kedua telah smpai ke penghujung..hari pon da nk malam,makanya harus lah dinner kan..

tadaaaaa,,kami dinner di JImbaran..tmpt ni mmg famous,sapa pegi Bali x pegi sini mmg rugiii..makan seafood di tepi pantai,,mmg awesome! blh tgk kapal terbang mendarat dan berlepas lagi..dekat ngan airport jugak..n dinner ni da include pakej,so x yah kuar duit..kalau sendiri2 mau mahal jugak kot makan kat sini..

layannn,,walaupun sunset da terlepas..
lepas makan,kami mintak pak ian hantar kami ke HRC untuk bli apa yg patut,,sbb hotel kami jauh sikit dari town,kene naik teksi,,teksi kat sna pulak x blh percaya kata pak ian,maka kami suruh pak ian hantar kejap..kejap je,,janji!hehehe

nahhhh,,da dapt tshirt..
harga blh thn murah jugak kot..aku bli 2 helai dapat 15%,,convert sendiri ;)
ok,,seperti yg dijanjikan,,kejap je kami shopping kat situ,,yelah,,dah la suruh org tunggu,
xkan kn berkampung berlama2an kat dalam tu kan..pak ian mmg baik hati..TQ pak ian! ;)
seterusnya kami balik ke hotel...cukup 12 jam kami berjalan.
tp mmg banyak masa abis dlm kete la..tmpt nye jauh2,jem lagi..

hari ke-3 smbg entry lain k..
pjg betul entry ni,,penat i tau,,

sekian

No comments: