Friday, March 9, 2012

KUYUP telah pergi meninggalkan kami ;'(

salam jumaat semua....
di pagi yg mulia ni,kami menerima berita sedih tentang kematian baby2 kucing kami iaitu KUYUP..
yesss,,kuyup nama sebenar ye...
knp letak nama kuyup??
sbbnye die antara yg paling hyper aktif antara 6 ekor tu..
n ada satu hari tu,sume kat dalam rumah,kitorang tgh makan,die buat hal..
aku dengar bunyi sesuatu yg jatuh dalam kolah bilik air,,
then aku cakap,"apa tu??" sume org senyap je..
sekali aku nmpk si dobot ngan sekor anak die masuk bilik air,pastu lari keluar mcm terkejut..
n aku dengar mcm air berkocak2...
x lama pastu si kuyup ni kua dengan basah lencunn...
haha,,kelakar betul time tu..rupenye die jatuh dalam kolah kat bilik air..
terus lari kat ruang tamu,adik beradik die yg lain sume kerumun die ngan dobot2 sekali...
masing2 menjilat die ramai2...sgt touching masa tu..
itu la alkisah nama KUYUP tu lekat kat die..

pagi td tgh2 siap,bunyi loceng rumah..
aku dah mcm x sedap hati seolah2 tau apa yg ingin disampaikan oleh org yg picit loceng tu..
hati dah dup dap dup dap...
sekali sangkaan mmg x salah lagi,,
makcik sebelah rumah tu jerit kat en suami,, "mir,,kucing mati mir,,kene langgar"
aku yg mendengar ni rasa mcm lemahhh..sambil berbisik dalam hati "ahh sudah,,yg mana pulak la mati nih"
makcik sebelah rumah cakap,, "yg putih tu,,yg gomok lak tu"
lagi la luluh hati aku n mmg dah agak si kuyup..
kuyup antara yg paling besar n gemok antara yg lain2...
aku keluar pagar,tgk kuyup dah terbujur je..mata terbukak..kat hidung die berdarah..
ahh,sedihhhh sangat time tu..
ada lagi sorang makcik tu ckp "budak2 ni panggil main2..tah cmne die melintas time kete lalu.."
sbb pagi2 kat dpn umah aku tu mmg ada budak tggu van sekolah..n mmg selalu main2 ngan kucing nih..
terkilan sangat,,x bagi makan lagi masa tu..mesti kuyup lapar..
selalu mak akan bagi awal,tp td terlambat sikit, kalau bagi makan awal td mungkin kuyup x mati.. ;(

kuyup mmg plg manja dengan org berbanding yg lain..
perangai kucing2 ni,kalau kita bagi die makan,susu,lepas pada tu  msti dtg kat kite,cium kaki..
seolah2 ucap terima kasiih..selalunya si kuyup ngan boboiyot yg plg suke buat cmtu..
dan die akan pandang je kita mintak kene belai..
mmg die layan je la kan,,berdengkur2..walaupun die hyper tp manja..
yg lain2 tu mcm kureng sikit ngan org..
semalam ptg aku blk keje smpat la aku pegang die,mmg die pandang je aku mintak pegang..rupanya nk mati harini ;'(

xpelah,,xde rezeki kuyup nk hidup lama dengan kami..
kuyup pon dah selamat disemadikan kat dpn rumah..
semoga kuyup aman di sana..

pasni tinggal 5 ekor je la...aku xde plak snap gmbor die sekor2..tp die yg menyorok ujung sana tu..
sekian

2 comments:

Anonymous said...

sedih la pulak baca pasal si kuyup neh...

wAnNy said...

mmg sadiss ;(