Wednesday, February 15, 2012

Hidung Berdarah.....

salam semua....
korang penah x mengalami hidung berdarah?
apa itu hidung berdarah?
haaa,,hidung berdarah terjadi bila terlalu panas dlm badan..
so urat tu pecah, lalu mengeluarkan darah..
aku kene ni daripada kecik lagi..
yg peliknye,mak aku dulu pon kene jugak tp bila dah besau xde lagi..
yg aku ni ingat da abis la,,smpai umur nk masuk 24 pon masih kene lagi..
adehh,,panahan lahir tahun naga kot..berapi je,,panasssss...
gini la rupanya,,erkkk,,mcm geli pulak aku tgk...
baru2 ni aku kena lagi,,ahad aritu..mmg cuaca panas nk mampppp...
mlm tu apa lagi,,mengalir keluar tanpa segan silu nya..
selalunya aku akan baring, n letak ais kat kepala..kata nya panas kan...

dulu masa aku form 4 kot,,penah la kene,,mak aku ni plak ada baca kat majalah yg mengatakan,
kalau kene hidung berdarah jangan bagi baring..duduk,bia darah tu keluar..
masa tu aku pon duduk la,,sekali nahhhhh kau
smpai tadah dengan baldi ok..
yg kat hidung tu keluar 1 hal la,,smpai keluar kat mulut tu aku da x blh tahan..
tekak aku da perit kene telan darah tu..yarkkkkkkkk!!!!
so langkah seterusnya pegi klinik..
doc yg merawat tu kata mmg kene baring..n kepit kat tulang hidung,bernapas la guna mulut..
mmg sakit,doc tu da la gempal,aku ingt lagi,makanya jari jemari adalah godang,smpai aku ckp, "xpe doc,bia saya je yg pegang!"

lebih kurang gini la..tp aku baring..
dah tu blh plak doc tu ckp suspek aku ni denggi berdarah..
huhhhhhh,,,puas ckp kat die aku ni mmg dpd kecik hidung berdarah!
masih x mo caya,,buat surat pegi hospital pulak,,adehhhhhhh,,
time tu da la bulan puasa,,kesian bonda ku..
smpai tgh mlm tggu result darah,,n hasilnya adalah -ve..
see!rasa nk jumpa je doc tu blk..cessss

mcm2 cara dah kitorang try,,ada org cakap letak sirih..
mmg benti tp time tu je,,bila die nk dtg,,kene jugakkkk..
mmg tiada la obat nye ye x??
hadap jela smpai tua kot..
hari ni rabu aku masih lagi kena,,ahad tu mlm,isnin tu tengahri kua,semalam pagi sblm pegi keja,tp nasib sikit2 je..mgkin x abis kua kot..

terima jela dgn redha.. ;)
sekian

1 comment:

Anonymous said...

sama la ngan saya kak saya kene masih kecik jgk...kalo bdarah sy baring atau letak sirih...hmmm..smpai skrg pun masih begitu tp kadang2 je bdarah...tak tau penyakit apakah itu...