Wednesday, February 29, 2012

Our 5th trip : BALI | day 1 |

salam semua.....
hihi,,mcm da lama je x menulis dan berleter kat blog nih..
dah baca tajuk??
ceh,da tntu la dah kan.. 5th trip kata nya..
ok la,,trip2 ni sume saja je reka sendiri..bersamaan trip ke mana sahaja yg aku pegi dengan en suami tercentaaaa,so ke bali ni adalah yg ke 5..
aku bli tiket tahun lepas,masa tu tgh promo dlm rm4++ je kot,siap luggage n meal..
aku pegi 20 feb-23 feb je..mmg x cukup i told u...
aku rasa kene pegi 6h5m baru puasss kot..
byk gak tmpt aku x dpt pegi,,pantai apa tah lagi..pantai kuta pon x smpt tau..
mmg kene pegi lagi la nmpk gayanya,hehehe
dah,xmo cite banyak,,layan saja gambar2 di bawah
   
dengan air asia,kini semua org boleh terbang bang bang..hehe,flight kami pagi,pukul 9.30

kami sampai dlm 12.30,disambut pak ian dan trus dibawa ke hotel..kami stay di harris riverview & residences je..sbb tour kami penuh untuk 4 hari tu,so kalau amik hotel mahal2 mcm rugi pulak kan..kami balik hotel untuk tido je....asal selesa sudah,,n aku sgt berpuas hati dengan hotel nih..
 
  
toilet bersih.lulus :)
tadaaaa,,setok metok kami..sbb bali ni 80% adalah hindu.so makanan adalah amat mencurigakan..yg kami bedal hanyalah ikan,seafood n sayo sahaja..ayam n daging tidak disentuh..sbbnye tertanya2,sapa yg sembelih eh???jeng3

ok,,setelah berehat2,kami diambil oleh pak ian dlm pukul 4 lbh gitu ..time tu ujan sangat la lebat...huhu

tempat pertama kami adalah ke Uluwatu Temple..sejarah die da x ingat,sbb malas nk pay attention kat pak ian,aku terlalu jakun dengan pemandangan kat situ walaupun hujan.kami redah jugakkk

gambo tuan tanah kene ada..time ni ujan da reda sikit

kayu tu untuk apa??untuk menakutkan sang nyet2 yg nakal,,tp mujur masa kami datang ni nyet2 tu x mengganas,,x kuar pon,,melalui pembacaan blog2 org,monyet2 kat sini mmg agresif,,takut jugak,pakai spec ke pegang sumthing ke mmg kene rembat la...

seterusnya kami ke GWK (Garuda Wisnu Kencana)..masih banyak berhala ni jugak..hehe..time ni kami skip ke kecak dance..ehh,,ke barong dance tah..aku pon lupa..sbbnye bukan kau paham pon nk tgk kan..tgk kat youtube sudah..kami ronda2 kawasan tu je,hari pon da mula gelap

pak ian cakap patung ni dengan patung yg kat atas tu akan bersatu.tp projek tu x siap2 lagi..aku x dapat bayang kan kalau da bersambung mcm mana punye besauu la...

kawasan ni kalau siang pasti cantekkkk
kitorang masuk tmpt dance tu da abis,so amik gambar je la..aku mmg seriau..x mau amik gambar..hihi
lepas tu kami dinner kat area GWK smbil layan muzik...
pastu balik ke hotel dlm pukul 8 lbh mlm..mandi dan terus kaboommmm..zzzzzzzzzzzzzzzzz
the next day kita sambong entry lain ye..

*gambar adalah malas nk letak watermark..malas semakin menjadi2 sekarang nih

sekian

Friday, February 17, 2012

Syukur


salam jumaat...
dalam kehidupan ni mmg byk ragam manusia..
dan itu membuktikan yg kehidupan ni akan berhadapan dengan banyak cabaran..
tapi sebenarnya cabaran atau dugaan tu jugak la yg mematangkan kita utuk menempuh liku2 hidup yg akan datang..
ada manusia yg bila da terdesak sanggup melakukan apa je demi kepentingan diri sendiri...
dan mangsanya adalah kita yg x sedar akan keburukan yg die cuba lakukan..

aku xnak la mention apa or sapa2 yg terlibat secara langsung atau tidak..
tp apa yg aku nk ckp kami sangat bersyukur dengan perancangan yang telah dibuat oleh Allah S.W.T..
sesungguhnya dia maha mengetahui segalanya dan dia telah membuatkan kami berfikir pjg sebelum melakukan apa2 lps ni..
apa benda la sebenarnya yg jadi kan??
hehe,,xpela,biarla jadi rahsia kami...
apa pon just nk berkongsi pengalaman dan pengajaran...
so yg plg penting berdoa...
moga2 segala musibah atau kerunsingan dapat dielakkan sebelum terlambat..
dan jangan mudah percaya pada org yg baru dikenali..
kadang2 yg rapat pon blh tikam kita dari belakang kan..
hati-hati lah..

oh ya,,isnin depan saya akan bercuti smpai jumaat untuk menenangkan hati dan kepala..
assgmnt tolak tepi dulu,,,boleh??heheh,en suami best la,da abis final.. *jeles!* aku ni ha balik2 je nnti sabtu dah ada kelas!mmg terbaik la kann..apa blh buat,kita hanya merancang...masa bli tiket x bajet lak kelas hujung bulan..huhuu

bye korang,,jmpa lagi minggu depan punya depan! ;)

 sekian..

Wednesday, February 15, 2012

Hidung Berdarah.....

salam semua....
korang penah x mengalami hidung berdarah?
apa itu hidung berdarah?
haaa,,hidung berdarah terjadi bila terlalu panas dlm badan..
so urat tu pecah, lalu mengeluarkan darah..
aku kene ni daripada kecik lagi..
yg peliknye,mak aku dulu pon kene jugak tp bila dah besau xde lagi..
yg aku ni ingat da abis la,,smpai umur nk masuk 24 pon masih kene lagi..
adehh,,panahan lahir tahun naga kot..berapi je,,panasssss...
gini la rupanya,,erkkk,,mcm geli pulak aku tgk...
baru2 ni aku kena lagi,,ahad aritu..mmg cuaca panas nk mampppp...
mlm tu apa lagi,,mengalir keluar tanpa segan silu nya..
selalunya aku akan baring, n letak ais kat kepala..kata nya panas kan...

dulu masa aku form 4 kot,,penah la kene,,mak aku ni plak ada baca kat majalah yg mengatakan,
kalau kene hidung berdarah jangan bagi baring..duduk,bia darah tu keluar..
masa tu aku pon duduk la,,sekali nahhhhh kau
smpai tadah dengan baldi ok..
yg kat hidung tu keluar 1 hal la,,smpai keluar kat mulut tu aku da x blh tahan..
tekak aku da perit kene telan darah tu..yarkkkkkkkk!!!!
so langkah seterusnya pegi klinik..
doc yg merawat tu kata mmg kene baring..n kepit kat tulang hidung,bernapas la guna mulut..
mmg sakit,doc tu da la gempal,aku ingt lagi,makanya jari jemari adalah godang,smpai aku ckp, "xpe doc,bia saya je yg pegang!"

lebih kurang gini la..tp aku baring..
dah tu blh plak doc tu ckp suspek aku ni denggi berdarah..
huhhhhhh,,,puas ckp kat die aku ni mmg dpd kecik hidung berdarah!
masih x mo caya,,buat surat pegi hospital pulak,,adehhhhhhh,,
time tu da la bulan puasa,,kesian bonda ku..
smpai tgh mlm tggu result darah,,n hasilnya adalah -ve..
see!rasa nk jumpa je doc tu blk..cessss

mcm2 cara dah kitorang try,,ada org cakap letak sirih..
mmg benti tp time tu je,,bila die nk dtg,,kene jugakkkk..
mmg tiada la obat nye ye x??
hadap jela smpai tua kot..
hari ni rabu aku masih lagi kena,,ahad tu mlm,isnin tu tengahri kua,semalam pagi sblm pegi keja,tp nasib sikit2 je..mgkin x abis kua kot..

terima jela dgn redha.. ;)
sekian

Tuesday, February 14, 2012

Selamat Bertunang Kakak + Penang

salam semua....
ok,,aku nk cerita pasal cuti minggu lepas yg 4 hari tu..
knp 4 hari??sbb maulidur rasul dan thaipusam..
haaaa,,mmg best la kannn
so,masa maulidur rasul tu kakak bertunang...
kakak ni kawan sekelas,serumah masa kat poli dulu..
so gerak ke KEDAH la pagi2 buta bersama en suami, mummy dan aja..
aja aku amik kat R&R dengkil sana..
sakit montot mak yong tu dok lelama dlm keta,,hehehh
kitorang smpai umah akak dlm 12 lbh,,awal kau..mak die pon x salin baju lagi..
smpai2 trus dpt makan tghri..
makan smbil menghirup udara segar yg dikelilingi bendang..cehh ayat kau....
dah,,mari layan gambar....
apam polka dot utk tetamu yg hadir



harus ada gambar bersama mak yong ;)

perantin dah cemas

ni da tenang sikit..haha,,baju n mekap adalah cantekkk;)

bersama bakal ibu mertua

trio
ok,,aku x blh stay lama sbb kami akan ke penang utk bermalam..
cik aja tinggal umah akak sbb nnti gerak blk bersama..
dlm pkl 3 lbh kot aku da chow,,sbb kalau lambat mau xde bilik,aku reserve smpai pkl 4..
masa smpai butterworth aku tgk jam mmg x smpt la kan,,call hotel bagi tau aku lmbt sikit..hold dulu bilik tu..
smpai je kat terminal feri nahhhhhhhhh,,,jem karatttt
aku sampai hotel nk dkt pukul 6 kot

kami stay di traders hotel penang..amik extra bed sbb nk amik 2 bilik mcm rugi..check in da petang kan..so pembazirannnn..en suami da fengsann sbb penat + panas
lps mandi2 aku dan en suami ke 1st avenue sebelah je hotel tu utk carik kasut..
haha,,agak kelakar ok,aku blh plak dah smpai dengkil masa tu nk tggu aja baru pasan kasut x bawak!
time2 tu plak kotak segala kasut xde,aku da turunkan sbb semak,nk letak barang x blh..adesssssss
nk xnak pakai kasut mak yg verrryyyyyy cantekkkk!huwa3,,sadis ok...

lepas maghrib kitorang ke padang kota lama sana utk dinner..
huhhh,,mmg off diet kejap sbb sekali sekala xpe kan..hehehhhh...
tp xde gambar,kamera tertinggal dlm keta,,over excited kan..padahal bukan x penah pegi..cehhh
xde gmbr xpe,aku cite menu jela ek,,
kitorang bedal pasemboq(wajib)-rm32, mee udang-rm8, sotong kangkung-aku x ingat,rasa rm8 jugak, nasi grg kampung-rm5, char kuey teow-rm8 jugak rasanya..pada aku mmg mahal,,tp biasa la tmpat pelancongan kan...janji puas dan kenyang!

blk hotel trus pengsan suma..
pg2 esoknye kitorang g carik bfast kat taman tun sardon sana..
aku ada baca kat blog2 org sume kata kat situ meriah bfast,,
kitorang mmg xnak bfast kat hotel,,x amik pon,,lagipon untuk gov rate exclude bfast,,boleh??
x kesahhh la kan,,sbb aku da terbayang2 capati dengan kuah kariiiiiii....hehe
so kami ke sana dgn bantuan GPS..
sesampai je mmg penuh org..blh dikatakan sume gerai beratoq..
gambar nan hado jugakk..kat situ harga berpatutan...

satu gambar ni je ada,,kami nk try serabai yg dikatakan fofular kat sana..smpai beratur ye..rasa ok la

lps tu da kyg,,kami bergerak balik hotel,,jem lagi!
kami di penang byk menghabiskan masa dlm kete sbb mengadap jem..pagi ptg siang malam jemmm
ko cuba bayangkan,,lepas bfast nk smpai hotel trus blh checkout...haaa,,x ke lama kan,,padahal xde la jauh sangat tmpt bfast tu..
time2 tu pulak nk sambut thaipusam pecah2 kelapa bagai,jln tutup sana sini,,aku ingt esoknya baru buat sambutan..hampes je..
siap tercium bontot kereta dpn la..nasib x apa2..
lepas check out kitorang gerak untuk carik jeruk n bli nasi kandar line clear..
mak stay dlm kete je sbb jauh jalan nnti..
tu pon berjam2 jugak

tgh2 panas sanggop beratur tau,,sbb masa honeymoon dulu kedai ni tutup,,amat sedih..kali ni x lepaskan peluang,,tapi kami tapau je,,sbb masa amat mencemburui kami..

pastu terus gerak naik feri,,tu pon jem jugak...smpai atas feri konon lega...
siap amik2 gambau lagikkkkk

sekaliiiiiiiiii,,da nak smpai,stat2 enjin kete x blh..fuhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!
bateri kete berasap kau,,,,,
penat sangat die agaknye,bukak enjin lama kan..dgn jem lagi..then masa bli jeruk n nasi kandaq,mak aku stay dlm kete bukak enjin,ada la dlm sejam lebih..
pastu trus je jalan,,mau die x ngamok??

sian my babyyyy....tolak keluar,org kat pengkalan call kan cina suruh anto bateri,,nak xnak mmg kene tuka jugak..melayang rm180..saba jela...
so,kami selamat smpai seremban pukul bape tah,,malam!
mmg penat ya amat...
mmg short vacation yg btl2 vacation!tp puas...

btw selamat bertunang kakak...x sabaq nk tunggu ang kawin
mcm2 cabaran aku kat sana tau.. ;)

sekian

Thursday, February 9, 2012

Mari Menyinsing Lengan

salam semua...
okay,,kejap je da kamis ek,,yela,,ko keje pon baru semalam ye dok??
cerita ceriti cuti nnti aku update ek,,mcm2 dah jadi..haha
laa ni nk habaq mai ceghita resipi yg baru2 ni aku cuba...
lazattttt,mabeles,meleleh gilos...en suami la yg cakap,bukan aku,,hihi
maklum le,,xkan nk angkat bakol pulak kan..
resipi ni dibuat pada hari selasa hari tu..
nama resipi ikan lampam masak warisan..
haaaa,,kelas x nama menu nye???sebenarnya aku copy daripada buku resipi je yg baru2 ni dibeli menggunakan BB1M...kuwang3
korang2 penah ke makan ikan lampam??tau ke apa ikan lampam nih??knp buruk bebeno nama nye??
haaaa,,kau2 ingat aku makan??nan hadooo la kan..ikan2 sungai sume aku xmakan..tp demi en suami,,aku masak kan jugak la,,makan tu hampunnnnnnnnnn....
die cakap sedap,,wallahualam...aku kureng sikit,,katanya org laut...
die ngan bapak aku mmg ngam,,segala2 blh telan termasuk organ2 dalaman yg selagi blh makan die makan...
ehhh,,lama lak mukadimah nye.. ;)

ok,,gambar bawah ni la hasilnya,,sbb sebelum masak x smpt nk amik gmbar,,teruja katanya...haha

ni pon amik via samsung galaxy je,,kamera tah ke mana,,mls nk berjalan amik
Bahan-bahan:
-ikan lampam (aku buat 2 ekor,sbb 2 org makan)
-cili padi dlm 10 biji (nk pedas bedesing letak lagi banyak)
-kunyit hidup
-santan (agak2,aku x reti nk bajet)
-daun pisang (buat alas) seeloknya bawah daun pisang tu letak kertas aluminium supaya kuah x      bocor ke bawah,,tp aku malas nk beli kertas aluminium)
-daun kunyit (alas 2 helai atas daun pisang,2 helai lagi diracik,aku koyak2 je)
-tomato 2 biji dibelah dua
-asam keping
-belimbing buluh 4-5 biji dibelah dua
-petai (isinya sahaja)
-bawang besar dipotong bulat
-daun pegaga (diramas2 je..tp aku x jmpa daun pegaga kat 2 kedai taman aku,so x payah letak)
-garam secukup rasa

mudah je bahan2 nye kan??
ada yg x kenal belimbing buluh ke??
ni ha ghoman eh,,,ala,,yg masam2 tu,,mmg kalau kat noghoghi ni masak lemak suke letak belimbing buluh nih..lemak2 masam gitu masakan nye nnti

petai?ada yg xkenal ke???

nih petai yang dah dibuang kulit,,amik isinya saja
gambar sume google jek ;)

Cara-Cara
-susun daun pisang tu atas periuk,menutupi keseluruhan ye..
-pastu susun pulak daun kunyit
-tumbuk cili dan kunyit,lumurkan kat ikan dan susun di tepi2,,mcm aku 2 ekor ikan tu aku susun keliling periuk..
-pastu letak santan sesedap rasa kau...kalau macam pekat,tambah air sikit...
-biakan kejap,masuk garam secukup rasa,pastu letak segala bahan2 sayuran td,,petai,belimbing buluh,bawang,daun kunyit yg dah diracik2,kalau ada daun pegaga,masuk kan sekali...tomato masuk lambat sikit..
-agak2 kuah dah masak n menggelegak,letak asam keping,,
-ikan tu xyah balik2 sangat,,cukup kacau2 kuah mandikan je kat ikan tu

sonang yo kan...
tu jela kot,,kalau2 ada yg terlupa nnti aku update balik,,hehe
cer la try..blh jugak buat ikan lain,,talapia ke etc
kalau kat noghoghi ni masak lemak org cakap celah gigi je...x reti masak mmg x sah la kenegerian tu..
ye,,saya amat menyokong,,masakan paling senang ialah masak lomak cili api..
masak lemak cili api biasa tu dah selalu masak,,yg ni ala2 warisan dulu baru 1st time try..cara lebih kurang je..

aku sejak2 kawin mmg suke memasakkkk..
tula hasil perot en suami macam mengandung 5 bulan..muahahaha..
nnti2 ada resipi menarik aku share di sini ye..

sekian sahaja..