Tuesday, June 21, 2011

sawadikapppp ;D

salam semua...
da lama menyepi kot..mule malas nk bercerita..x tau la knp..
bile ade cerita besa2 gini baru teringat nk menulis..hihi..
ok..baru2 ni iaitu last week aku telah menyambong penjelajahan honeymoon kami ke Phuket Thailand..ini merupakan trip ke-4 kami..mane je kalau kami pergi berdua itu dikatakan trip honeymoon...ye,,masih lagi honeymoon..
aku dah kali kedua menjejakkan kaki ke sini dimana 1st time dulu bersama keluarga tersayang..
of course la aura tu ada lain kan bile pegi bersama suami tercinta lak..hahaha..
bnda ni pon plan last minit,,tibe2 en suami bersetuju lak nk g setelah bosan mendengar rengeken sang isteri kot..hihi,,aku pon apa lagi,,berdezup crk air asia..now everyone can fly...cehhhhh




flight kitorang pagi,,pkl 7.25 pg..so,,harus la pkl 3 pagi suda bgn
n semuanya berjalan lancar sehingga kami mendarat di Airport Phuket
walaupun hati agak murung apabila melihat langit menangis rintik2...
dalam hati da berkata2,,cmne ngan Island Tour kami pada esok hari jika hujan begini...
(pehh ayat kauuuu)


tapi xpeeeeeeee....en suami sentiasa ada utk memujuk hati nan lara...laraa ke???
setelah mencarik2 tourist guide,kami pon menjumpai seorang lelaki tua jugak la memegang sepanduk yang tertera nama en suami..namanya Rit..so,die tggu ada lagi pelancong dari Malaysia jugak sementara en suami mengasap.. ;D

so,,kami dibawa menaiki coach mereka seramai lebih kurang 10 orang utk mencari sarapan..
dlm coach tu kami berdua je muslim,,yg lain dari KL tu chinese..then Rit ckp akan bwk kami ke restoran muslim utk tapau dan makan di restoran mereka...APA PON X BOLEH KAN...nak x nak kami turutkan saja,,.

ouh,,sblm tu lupe plak..sesampai je di airport tu,,kami mengambil sim card free di sana utk memudahkan aku call malaysia...FREE ok..FREE.....tp kredit ciput la dlm tu di mana aku kene gak topup di 7 Eleven sana..

ke laut sudahhh,,ok smbg blk..lepas mkn2,,kami dibawa melawat around Phuket...
lokasi pertama die bwk ialah kedai2 t shirt ni...gmbr ade dlm facebook ye,,mls nk up byk2 kat sini... ;)

ok,,lokasi kedua kami di Wang Talang...kedai jual permata2 ni la...tp aku x bli pon..mahaiiii blh thn...ni gmbr di pintu masuk,,di dalam tidak dibenarkan amik gambo..so tade lah gambo nye


seterusnya di kilang gajus....kat sini blh la bli kacang2 gajus yg best2 tuh...
harga mmg mahal..so bli sikit2 je..haha



pehtu,,kami dibawa ke Wat Chalong Temple..ni sume permintaan cina2 tu la...besau2 temple nye n seni bina nya lawaaaaa


ok,,next atas permintaan aku pulak...mengikut itinerary dari travel agency kami,,ada 1 tmpt lawatan lagi..iaitu Promthep Cape..tmpt tgk panorama cantik2 ni la...ikutkan yg cina2 ni da mls,,nk blk hotel je...ouhhh,,tidak sama sekali...kami pon tnye la si Rit tu..then Rit ckp kat situ xde ape..sbnrnye tmpt tgk sunset...die cadangkan baik ke Karon View Point di mana blh tgk pemandangan spt gambar di atas tuh..kami pon ikot kan aje lah...


uikkk,,abaikan perut en suami yang menyarat dgn kandungan itu.. ;D

seterusnya baru kami dihantar blk ke hotel masing2 dan aktiviti bebas....penat nye x terhingga sbb panasssss...huhhh!rehat,,mandi2,,lelap2...celik mata je sang isteri da merengek2 nk berjalan lagi..kami pusing2 area Patong dengan BERJALAN KAKI sajo...nk kata jauh,,x jaauh,,nk kata dekat pon x dekat,pendek kata jauh la..sbb da berpusing2 tu kan,,ada lebih 5km kitorang berjalan..smpai sakit2 tumit kaki aku nih..
kalau nk naik TUK TUK tu bapak pnye mahalllll..sekali pegi 200 baht bersamaan rm20..ko gile???pegi blk da rm40..cekik darrrrr betol...itu yg kami buat keputusan utk berjalan kaki sj...


pertama2 nya sang isteri merengek2 nk ke sini... Jungceylon ni merupakan mall terbesar di Patong nih...aku nk sgt ke sini sbb view kat luar nye tu cantik...

ada jualan2 di air2 itu




ce tengok,,ce tengok...cantik ooo..siap ade kapal2 lagi..ok la kan..da mcm the curve + pavi lak aku tgk...


then kami menjejakkan kaki ke Patong Beach....xde ape yg menarik sgt..
ianya adalah pantai...hahah


utk makan malam,,kami ke KUSUMA di mana tmpt ni menjadi tumpuan bg org2 Muslim...kat sini baru la jmpe ade org2 Malaysia..n x payah risau nk berspeaking ke hape ke..mereka blh ckp Bahasa Melayu.. ;) mudahhhh


tomyam die mmg x leh jmpe kat malaysia kot..mmg terrrrbaekkkkkkk!!!!pekat,lemak,masam sume cukup...






setelah memboroikan perut,,ouhhh jap2...nak noted kat sini..spnjg kat sana,,asal mkn je,msti kami bantai nasik...sbbnye mmg susah nk jmpe kedai Halal,,so bile makan tu kene mkn betul2 n puas2 dan buas2..hahaha,,n lagi satu kitorang memerlukan kudrat yg byk utk berjalan kaki je kat sana kan...
so ini area Patong di kala malam...

ok,,akan bersambong lagi ye ;D

No comments: